Може ли да се кръсти непълнолетен без съгласие на родител?

• 9 744
  • 94
  •   1
Отговори
# 60
Прекрасен български имате за чужденец.  Wink

А, "чужденката" с "добрия" български отдавна си я знаем тук. Колкото и профила да регистрира.  Laughing

# 61
  • София
Не твърдя, че е невъзможно да те кръсти и съседката, но по начало в нормалните черкви искат акт за раждане и присъствие на родителите. Техните имена се споменават и по време на ритуала, това не е случайно.

Съседката е напълно възможно да те кръсти, стига самата тя да е кръстена. Родителите обаче не могат. Нищо, че имената им се споменават и вписват в кръщелното свидетелство.
Или държиш да си разговаряме, или има някакъв друг проблем. Wink Написах, че родителите присъстват, а че не могат да бъдат кръстници е ясно, но са участници в ритуала, все пак.

# 62
  • София
Или държиш да си разговаряме, или има някакъв друг проблем. Wink Написах, че родителите присъстват, а че не могат да бъдат кръстници е ясно, но са участници в ритуала, все пак.

Присъстват ако искат и ако знаят. Присъствието им не е задължително. На практика.
И притесненията на авторката са напълно основателни. Непълнолетен може да се кръсти без съгласие на родител.

# 63
  • София

Присъстват ако искат и ако знаят. Присъствието им не е задължително. На практика.
И притесненията на авторката са напълно основателни. Непълнолетен може да се кръсти без съгласие на родител.
Това го знаем още от първа страница на темата и не виждам някой да спори. Многократно се писа, написах го и аз, че все ще се намери свещеник, който не държи родителите да присъстват.
Какво ново искаш да ми кажеш конкретно на мен, че вече за пореден път ме цитираш?

# 64
  • Най-сетне у дома
Първо отговарям и после ще чета останалите  Grinning
Авторката, първо отиди в Български Православн Храм и помоли да ти направят Киприянова молитва. Купи си икона на Св. Св. Киприян и Юстина.
След това вземи детето си и го заведи да го кръстят и да въведат в праведната вяра, за го очистят от греха и злите помисли на майка му. Амин! bishop

Аз се боя темата да не се изроди в спор по темата "коя е правата вяра". Всички "вери" твърдят, че са единствените истински. Обаче християнството е стриктно спазване на огромен брой правила (някои от които доста озадачаващи), макар повечето християни да стигат до запаметяване на няколо от десетте Божи заповеди. Например, не можеш да говориш за права вяра, киприянови молитви и там не знам какви си още християнски практики и да пускаш тема "Заглеждате ли се по чуждо". Това е в директно противоречие с една от десетте заповеди и те праща право в ада   Laughing. Тва е положението. Мадам  Hug, прости за клишето, но наистина нищо лично   bouquet, просто използвам поста за пример, че голяма част от хората натрапваме едни на други собствените си вярвания, без истински самите да ги познаваме и да ги живеем. Аз съм същият случай - далеч не винаги практикувам онова, което проповядвам.  

Точно за това въвеждането на децата в темата за вярата и религията е изключително важно, но не е никак просто. Тези теми имат директно отношение към Глобалната Тема за Смисъла на Живота  Laughing, предлагат обяснителни модели за света (с достоверността на детска приказка, но ако някой има нужда от това - защо не). Така, че в каква религия ще се въведе детето, дали, как, защо и ще му се предостави ли възможността само да прави избор - нищо от това не бива да се решават от хора, които не са родители на детето.

Личният ми опит с проблемите на кръщенетата без съгласието на родителите е, че бившият ми съпруг разумно ми разказа, че майка му се е заканила да кръсти детето тайно (в католицизъм). Моята реакция е, че детето ще остане само с баба си за по-дълго едва, когато стане на възраст да има мобилен телефон и да ми каже, ако го напъхат в някоя църква.

# 65
Здравейте.
Не съм от най- активно пишещите тук, но тази тема, не може да ме остави безразлична. Както се вижда по подписа ми - аз съм вече от другата страна  Wink Simple Smile, при лошите свекърви Simple Smile, но, да чукам на дърво да не изглупея до толкова, та да да забравя всичко, с което свекърва ми ми е лазила по нервите .

Историята е доста ,,древна''  Wink Simple Smile - има - няма  към 25 год. са минало от тогава, но времето не е заличило яда и обидата, които изпитах тогава при научаване на истината. Та - силно религиозни свекъри и невярващи, не спазващи разните му порядки и традиции, и не стъпващи дори в черква млади, демек ние с мъжа ми Simple Smile.  
 Живеехме отделно, в друг град дори, но винаги когато се срещнехме заформяхме спор прерастващ в кавга на тема: ,, вярата в Бог, и НИЕ, защо не вярваме, а и децата, защо не са кръстени. Рядко си ходехме на гости и още по-рядко оставяхме сами децата там, но все искаха, през лятото когато са в отпуск да ги вземат да им се порадват няколко дни. И така - решили са, и са ги кръстили без наше знание, без да ни кажат и да ни дадат разни църковни свидетелства от кръщенето, без нито думичка за това.
 Разбрах след много години, когато ние с децата решихме да станем кръстници на наши близки и попа каза, че за  можем да венчаваме и кръщаваме, самите ние трябва да сме кръстени. Нямате си представа, колко много се ядосах, че толкова години съм живяла в лъжа. Исках,  децата ми сами да решат, кога къде и как да се кръстят, да го направят по свое желание, да запомнят този ден, като специален, а не да се случи по този начин.

Та това е едно от нещата, които никога не бих простила на свекърва ми. Лека и пръст, вече не е между живите, за умрелите или добро или нищо, но не мога да забравя и не мога да простя.

Битх постъпила като свекърва ти без да се замисля нито за миг. Детето с нищо не е виновно че има глупави родители- еретици, безбожници и предатели на родна светиня. Православноото християнство е тази религия, която е спасила нацията ни и държавата ни. Само изключително прост човек би се противопоставил на кръщаване на дете.

# 66
  • София
Така, че в каква религия ще се въведе детето, дали, как, защо и ще му се предостави ли възможността само да прави избор - нищо от това не бива да се решават от хора, които не са родители на детето.
С това съм напълно съгласна. Затова и съм крайно против вероучението в училище, както и часовете по религия като цяло. Това е личен въпрос.

Lizet33 Ти се изказа. Grinning

# 67
  • Най-сетне у дома
Здравейте.
Не съм от най- активно пишещите тук, но тази тема, не може да ме остави безразлична. Както се вижда по подписа ми - аз съм вече от другата страна  Wink Simple Smile, при лошите свекърви Simple Smile, но, да чукам на дърво да не изглупея до толкова, та да да забравя всичко, с което свекърва ми ми е лазила по нервите .

Историята е доста ,,древна''  Wink Simple Smile - има - няма  към 25 год. са минало от тогава, но времето не е заличило яда и обидата, които изпитах тогава при научаване на истината. Та - силно религиозни свекъри и невярващи, не спазващи разните му порядки и традиции, и не стъпващи дори в черква млади, демек ние с мъжа ми Simple Smile.  
 Живеехме отделно, в друг град дори, но винаги когато се срещнехме заформяхме спор прерастващ в кавга на тема: ,, вярата в Бог, и НИЕ, защо не вярваме, а и децата, защо не са кръстени. Рядко си ходехме на гости и още по-рядко оставяхме сами децата там, но все искаха, през лятото когато са в отпуск да ги вземат да им се порадват няколко дни. И така - решили са, и са ги кръстили без наше знание, без да ни кажат и да ни дадат разни църковни свидетелства от кръщенето, без нито думичка за това.
 Разбрах след много години, когато ние с децата решихме да станем кръстници на наши близки и попа каза, че за  можем да венчаваме и кръщаваме, самите ние трябва да сме кръстени. Нямате си представа, колко много се ядосах, че толкова години съм живяла в лъжа. Исках,  децата ми сами да решат, кога къде и как да се кръстят, да го направят по свое желание, да запомнят този ден, като специален, а не да се случи по този начин.

Та това е едно от нещата, които никога не бих простила на свекърва ми. Лека и пръст, вече не е между живите, за умрелите или добро или нищо, но не мога да забравя и не мога да простя.

Битх постъпила като свекърва ти без да се замисля нито за миг. Детето с нищо не е виновно че има глупави родители- еретици, безбожници и предатели на родна светиня. Православноото християнство е тази религия, която е спасила нацията ни и държавата ни. Само изключително прост човек би се противопоставил на кръщаване на дете.

Лизет, въпреки крехкото ти психично здраве, все пак ще сигнализирам модератора за този hatespeech.

# 68
Здравейте.

Лизет, въпреки крехкото ти психично здраве, все пак ще сигнализирам модератора за този hatespeech.

Изглежда твоето психично здраве е крехко.

Нищо по- "hatespeech" от това да оплюеш родната си религия, национални традиции и светиня по ТОЗИ начин, НЯМА!

Каквото повикало, такова се обадило.
Антихристиянските постове си публикувайте в някоя мюсюлманска, будистка, юдейска или каквато пожелаете друга страна!

# 69
Цитат на: djily link=topic=651883.msg21665523#msg21665523 date=1333981432

[/quote

Детето с нищо не е виновно че има глупави родители- еретици, безбожници и предатели на родна светиня.

Позволявам си да цитирам Lizet 33 и да напомня, че родителите, каквито и ,,предатели на родната светиня'' да са те са родителите на детето, то други няма, те се грижат за него поне до неговото пълнолетие и искат да оставят детето само, когато стане достатъчно разумно да направи своят избор. А религиозните баби и дядовци е трябвало да си помислят каква е причината синът им, т. е. моят съпруг да порасне с толкова крайни антирелигиозни възгледи и разбирания.
Но , за мъртвите или добро, или нищо, тъй че спирам коментар по темата.

А Бог не е само в църквата, а би трябвало да е в сърцата....

Съжалявам, нещо се позамотах с цитатите Embarassed, извинете ме.

Последна редакция: пн, 09 апр 2012, 20:44 от djily

# 70
  • Варна
Цитат на: djily link=topic=651883.msg21665523#msg21665523 date=1333981432

[/quote

Детето с нищо не е виновно че има глупави родители- еретици, безбожници и предатели на родна светиня.
  ooooh!

# 71
  • София

Първият пост бие по хейтърство написаното от Лизет, т. че защо не сигнализираш и за него?

# 72
Lizet, забележи, моля те, че хората, които не искат да кръщават децата си, по никакъв начин не се противят или разубеждават ти да кръстиш твоето. Уважение и зачитане на правото на избор се нарича и това е темата, всъщност, а не конкретната религия. В обратната посока, обаче, летят обиди, съвети, закани и тайни конспиративни планове.

# 73
Lizet, забележи, моля те, че хората, които не искат да кръщават децата си, по никакъв начин не се противят или разубеждават ти да кръстиш твоето. Уважение и зачитане на правото на избор се нарича и това е темата, всъщност, а не конкретната религия. В обратната посока, обаче, летят обиди, съвети, закани и тайни конспиративни планове.

На мен ми е абсолютно безразлично кой колко е луд, стига този същия да не ми е в семейството. Защото МОЕТО внуче Е МОЕ! Така че са накърнени пряко МОИ права когато се накърняват негови.

# 74
  • Варна
Ай!
А преди да е твое внуче, то е дете на родителите си. Законът, а също и моралът поне засега ги определя за по-приоритетни и мнението им за меродавно.

Общи условия

Активация на акаунт