Може ли да се кръсти непълнолетен без съгласие на родител?

• 9 742
  • 94
  •   1
Отговори
# 45
Ама какво искате от жената?

Никой нищо не иска от жената  Laughing Напротив, жената е много интересна и забавна за четене.
Пуска детето си да прекара лятото при суеверно добиче, което може тайно да му извърши църковен ритуал, в страна, която не гарантира конституционните права на гостите си, при духовни лица, които са измекяри... Но пък и остава надеждата, че след няколко години детето само ще спре да идва на това презряно място, ако междувременно майката от името на немската държава не осъди международно църквата   Joy Joy Joy

Темата е смешно зададена, иначе въпросът е сериозен, но изисква малко по-интелигентен подход.

# 46
Не съм кръщавана и искам детето ми да има свободен избор на религия след навършване на пълнолетие. Будизма и хиндуизма са единствените религии направили добро на човечеството и неговото развитие, но пък има и древни езически религии, които са далеч по- човечни и привлекателни от кървавата история съпътстваща западните религии, като продължение на идеята за мирното владеене на света от римската- византийската империя във вида на християнство и мюсюлманство. Защо пък да не почита само себе си или Зевс и Кали.
Свекървата е необразована жена и като всеки, който не вярва в себе си, робува на господ, вярва в магии, ходи по баячки. Въпроса ми е : Това добиче, може ли да ми кръсти детето, без мое съгласие.

Ооо, все едно чета собствените си мисли за религията, както и терзания за суеверната свекърва от преди няколко години. Някак приятно ми стана да знам, че не съм само аз. Колкото и всички да казват "какво толкова", аз пък никак не исках да обвързвам детето си с християнската църква. Уважавам го като личност от бебе и държа сам да си избере религията когато порасне. Междувременно, предоставям книги, теории, срещи, пътувания, нищо не крия, отговарям на всякакви въпроси. Ако го трясне някаква религиозност и  реши да стане християнин ще ми е неприятно, но ще отида на кръщенето му и ще се усмихвам.

Моята свекърва се амбицира страшно, когато най-човешки и обяснихме, че не искаме да му натрапваме религия. Беше единственият случай в който се стигна до кресчендо, иначе имаме любезни, далечни и дипломатични отношения. Аргумент "Аз синът ми го кръстих тайно когато беше забранено, та сега...." Контрааргумент - "А аз няма да го кръстя, когато е модерно. Решенията за децата се взимат от родителите, не от бабите им..." В общи линии, не ме разбра, реши че съм будистка и толкоз.

Рила, при нас амбицията отшумя, защото тя няма желание и енергия да го вижда и взима често. Но по едно време беше страшно - все идваше да го изведе на разходка, да предложи някакво отче да му пее за здравен проблем, за който пет пари не даваше, но изведнъж - "трябва само да го кръстим, за да може после отчето да му пее..." Ужас просто, не можех да повярвам, че интелигентна жена може да заоре в такива глупости.

И преди да спорим - аз в този тип религиозност не виждам никаква духовност, само суеверия. Ходжи, извънземни, живеещи под земята, маниакално спазване на всякакви великденски и църквони ритуали... Пълна безпътица, според мен. В България това е масово явление, познавам само няколко наистина религиозни християни. Другите като ги питаш "А защо минаваш под масата на великден? Какъв е смисълът на еди-кой си ритуал?", чуваш само един отговор - "За здраве!" Не познават християнството, не са чели задължителните книги, ама се много набожни, понеже палят свещ и се молят да са здрави и да спечелят от тотото.

Изобщо, отдавна стигнах до извода, че у нас религията е като мартеничката - носи се на ревера за здраве и късмет. И за всеки случай! Ами не, мерси. Предпочитам мартеничките.

А глобално съм съгласна с Рила - ръцете на християнската църква са изцапани с толкова много кръв и ретроградност, че не искам хубавото ми чисто дете да има нищо общо с нея. Говоря за институцията, а не за вярата на хората, която е нещо хубаво и която тази църква използва най-безогледно.

Като цяло се опитвам да не му натрапвам мнение, но говорим за всичко, което го вълнува. В училище има доста религиозни учители и деца, той е запознат с Христос и базовите положения. Сега е на 7 и понеже се замисли и уплаши за смъртта (нормално за тази възраст), честно му казах, че има различни вярвания какво става после, говорихме си за тях. И двамата сме съгласни, че това с рая е ада звучи тъпо, на него най-много му хареса прераждането, защото не може цялата тази енергия просто да изчезва и така. Страхът мина, уговорките, че ще се разпознаем и в следващ живот също. Вече се и шегува даже, което е добър знак. Скоро каза, че няма да е лошо, ако стане жаба, да си яде мухи по цял ден  Laughing

# 47
  • до една звездичка
Безобразие е, че може да се кръщават деца без съгласие на родител. Ами то така може да се вземе едно мюсюлманско дете и да се кръсти, без знанието на родителите, а как ли биха се чувствали християните, ако този който се е грижил за едно кратко време им го върне обрязано, защото така смята за редно.
Какви ли не права се газят в тази държава, само да се вземат едни 50-60 лева. Това не са "божи" служители, а  "Измекяри"ООД, което само потвърждава мнението ми спрямо "божите" дела.
Прибрала съм всички документи на детето, с това приключвам темата, а ако има ексцес, ще заведа международно дело срещу църквата с участието на немската държава.

Абе, най-добре си го дръж там детето.
Не го пускай тук при добичето в "тази" държава, зер да не стане някой ексцес.

# 48
  • София
Така де, така, BirdsFlu. Все пак е абсурдно.

# 49
  Тая тема не трябва ли да е в свекървенските...
  Иначе, да - не трябва  да се водят децата тайно да ги кръщават от майките, но някои направо ги напъва от вътре... Моето така тайно му ляха куршум... Rolling Eyes

# 50
  • Kопенхаген
Първо отговарям и после ще чета останалите  Grinning
Авторката, първо отиди в Български Православн Храм и помоли да ти направят Киприянова молитва. Купи си икона на Св. Св. Киприян и Юстина.
След това вземи детето си и го заведи да го кръстят и да въведат в праведната вяра, за го очистят от греха и злите помисли на майка му. Амин! bishop

# 51
О, това е нищо. Моето непрекъснато със сигурност му правят дистанционни магии и изпращат позитивна енергия с надеждата като порасне някой ден, да ме намрази или нещо такова. Не знам каква им е мотивацията.

Кой знае какви ритуали извършват в отсъдените дни за посещения. Може и при ходжи и врачки да ходи, и яйца разни...

Знаеш ли колко ми пука? Ще си има сюжети някой ден за разказване.

# 52
Повече се тревожи дали суеверната свекърва няма да го води по врачки, да му гаси клечки, да му лее восък и все да му казва, че е урочасано.

# 53
Здравейте.
Не съм от най- активно пишещите тук, но тази тема, не може да ме остави безразлична. Както се вижда по подписа ми - аз съм вече от другата страна  Wink Simple Smile, при лошите свекърви Simple Smile, но, да чукам на дърво да не изглупея до толкова, та да да забравя всичко, с което свекърва ми ми е лазила по нервите .

Историята е доста ,,древна''  Wink Simple Smile - има - няма  към 25 год. са минало от тогава, но времето не е заличило яда и обидата, които изпитах тогава при научаване на истината. Та - силно религиозни свекъри и невярващи, не спазващи разните му порядки и традиции, и не стъпващи дори в черква млади, демек ние с мъжа ми Simple Smile.  
 Живеехме отделно, в друг град дори, но винаги когато се срещнехме заформяхме спор прерастващ в кавга на тема: ,, вярата в Бог, и НИЕ, защо не вярваме, а и децата, защо не са кръстени. Рядко си ходехме на гости и още по-рядко оставяхме сами децата там, но все искаха, през лятото когато са в отпуск да ги вземат да им се порадват няколко дни. И така - решили са, и са ги кръстили без наше знание, без да ни кажат и да ни дадат разни църковни свидетелства от кръщенето, без нито думичка за това.
 Разбрах след много години, когато ние с децата решихме да станем кръстници на наши близки и попа каза, че за  можем да венчаваме и кръщаваме, самите ние трябва да сме кръстени. Нямате си представа, колко много се ядосах, че толкова години съм живяла в лъжа. Исках,  децата ми сами да решат, кога къде и как да се кръстят, да го направят по свое желание, да запомнят този ден, като специален, а не да се случи по този начин.

Та това е едно от нещата, които никога не бих простила на свекърва ми. Лека и пръст, вече не е между живите, за умрелите или добро или нищо, но не мога да забравя и не мога да простя.

# 54
Само 4 страници е навъртяла тази тема, но е колкото за 40 Joy
Да бехте казали на"добичето", че вече сте кръстили детето и нямаше да имате тези терзания сега. Laughing
Другият вариант е да не пращате детето там. Мен лично ме е страх от всякакви добитъци-летящи, пълзящи, ходещи твари, все си мисля ,че ще ме захапят, ако не ги следя с поглед, пък какво остава за дете...

# 55
Ако добичето кръсти детето тайно, то то ще има още една причина да намрази България и да не желае да се връща при добичето. Доволни ще са всички.
Прекрасен български имате за чужденец.  Wink

# 56
  • София
Всичко е възможно на този свят, но принципно във всяка черква искат и присъствието на родителите при такъв ритуал.

Къде пише, че искат присъствието на родителите? Единствено кръстникът трябва да присъства. Аз съм кръстена от баба ми, без знанието на родителите ми, за което съм й благодарна.

# 57
  • София
Всичко е възможно на този свят, но принципно във всяка черква искат и присъствието на родителите при такъв ритуал.

Къде пише, че искат присъствието на родителите? Единствено кръстникът трябва да присъства. Аз съм кръстена от баба ми, без знанието на родителите ми, за което съм й благодарна.
Не твърдя, че е невъзможно да те кръсти и съседката, но по начало в нормалните черкви искат акт за раждане и присъствие на родителите. Техните имена се споменават и по време на ритуала, това не е случайно.

# 58
тия , които не понасят християнството , все в християнски държави емигрират , а не при Буда , Шива и ко
и то не в такива като нашата , където хората на практика са си останали атеисти или в най-добрия случай вярват , че има нещо , но и те не знаят какво ...

# 59
  • София
Не твърдя, че е невъзможно да те кръсти и съседката, но по начало в нормалните черкви искат акт за раждане и присъствие на родителите. Техните имена се споменават и по време на ритуала, това не е случайно.

Съседката е напълно възможно да те кръсти, стига самата тя да е кръстена. Родителите обаче не могат. Нищо, че имената им се споменават и вписват в кръщелното свидетелство.

Общи условия

Активация на акаунт