Може ли да се кръсти непълнолетен без съгласие на родител?

• 9 757
  • 94
  •   1
Отговори
# 30

Цивилизацията е разрушена, знанията унищожени, медицината забранена, почитаме езическите празници и изведнъж възкръсването на природата, става Велик ден, а раждането на деня и слънцето- коледа. В резултат изоставаме с 1500 години в развитието си, ако не и повече.

Добре де, щом са ти известни тези факти, за какво изобщо искаш детето ти да си избира религия? Дай му една книга на Сейгън, или Доукинс като порасне, и му обясни, че няма нито една религия чрез която да си говори лично със създателя на Вселената. Laughing
Пък сега и да го кръсти добичето, едва ли ще помни после нещо.

# 31
Кръсти го- после му посади в главата революционната идея, че човек няма нужда от религия. Че изборът не е будизъм-християнство-ислям, а включва и "нищо".

Само че за да си безбожник се изискват малко по-специални заложби.

# 32
Добре де, а добичето заплашвало ли е да предприеме такава стъпка или майката просто си се тревожи хронично?

# 33
  • Пловдив
Интересно ми е с какви документи кръщават децата в България. Изобщо искат ли документи или айде в казана и дай парите.

На кръщелника /желаещия да се кръсти/ не се изискват абсолютно никакви документи.Особено като няма години и за ЛК.Така е на практика.Теоретично може би трябва да изискват съгласие на родителите щом отсъстват.
Изисква се само кръщелното свидетелство на кръстника

# 34
А ако е по стара БГ традиция, свекървата го взима докато е малко бебе и го кръщават преди 40 дни. И при мен искаха така: да не присъствам, разбира се, защото преди 40 дни нямам право да вляза в черква. Е, не стана.

Иска се също кръстникът да поназнайва Символ Верую, ама малко хора го знаят. Дето се вика, не си знаят мишън стейтмънта на религията. Сигурна съм, че голям процент "християни" ще си кажат "WTF", ако прочетат Символ Верую и Апостолическото кредо.

Още с първия ред на кредото си казах- ами не, не вярвам в това...

# 35
  • Пловдив
А ако е по стара БГ традиция, свекървата го взима докато е малко бебе и го кръщават преди 40 дни. И при мен искаха така: да не присъствам, разбира се, защото преди 40 дни нямам право да вляза в черква. Е, не стана.

По канон детето се въвежда в църквата и може да се кръсти на 40 я ден.Тогава се чете чиста молитва на майката и бебето.И разбира се,че майката присъства на кръщението на рожбата си.

Това което са искали да ти приложат е някаква измислица,удобна на свекървата явно

# 36
Така е кръстен нейният син. Едно време са кръщавали рано, сещаш се защо. Даже е имало реплика- кумата взима бебето и после го връща с думите, взех ти го еврейче, връщам го християнче. Много гадна реплика.

Мда, четоха ми чиста молитва, което на дете на природата като мен се стори доста обидно...кога съм била нечиста, освен според вижданията на някакви мъже с черни рокли?

# 37
Безобразие е, че може да се кръщават деца без съгласие на родител. Ами то така може да се вземе едно мюсюлманско дете и да се кръсти, без знанието на родителите, а как ли биха се чувствали християните, ако този който се е грижил за едно кратко време им го върне обрязано, защото така смята за редно.
Какви ли не права се газят в тази държава, само да се вземат едни 50-60 лева. Това не са "божи" служители, а  "Измекяри"ООД, което само потвърждава мнението ми спрямо "божите" дела.
Прибрала съм всички документи на детето, с това приключвам темата, а ако има ексцес, ще заведа международно дело срещу църквата с участието на немската държава.

Последна редакция: пн, 09 апр 2012, 14:26 от rila11

# 38
Аз понеже се притеснявам от същото отидох и проверих в БПЦ - за кръщене на детенце е нужнен актът за раждане и свидетелствата за свето кръщене на родителите - ей тези документчета съм ги прибрала, копия не се правят и така... Но знаеш ли, може местният свещеник и да се навие, аз и съпругът ми така сме кръстени като деца от бабите си... не че сме станали вярващи и двамата, но това е друга тема.

# 39
  • Пловдив
Аз понеже се притеснявам от същото отидох и проверих в БПЦ - за кръщене на детенце е нужнен актът за раждане и свидетелствата за свето кръщене на родителите - ей тези документчета съм ги прибрала, копия не се правят и така...

Теоретично е така,но на практика не е така

За кръщенето на малката искаха само кръщелното на кръстницата.При кръщенето на дечицата от приятелски семейства също.

# 40
  • София
Аз понеже се притеснявам от същото отидох и проверих в БПЦ - за кръщене на детенце е нужнен актът за раждане и свидетелствата за свето кръщене на родителите
И аз казах същото в началото.

Безобразие е, че може да се кръщават деца без съгласие на родител. Ами то така може да се вземе едно мюсюлманско дете и да се кръсти, без знанието на родителите, а как ли биха се чувствали християните, ако този който се е грижил за едно кратко време им го върне обрязано, защото така смята за редно.
Не мисля, че някой би имал право да обрязва без знанието на родителите. Разликата с потапяне на крачката във вода е значителна. Какво точно те притеснява във възможността бабата да кръсти детето? Това наистина няма да има никакво отражение нито върху психиката му, нито върху живота му. Религиозността се възпитава, не е еднократен акт.

# 41
  • Пловдив
Какви ли не права се газят в тази държава, само да се вземат едни 50-60 лева. Това не са "божи" служители, а  "Измекяри"ООД, което само потвърждава мнението ми спрямо "божите" дела.
Прибрала съм всички документи на детето, с това приключвам темата, а ако има ексцес, ще заведа международно дело срещу църквата с участието на немската държава.

отрязването на парче месо от тялото на детето е доста по-различно от християнското кръщение

# 42
Е, като те кръстят, после могат да те отлъчат. Ама се иска литературен талант от ранга на Никос Казандзакис.

Само не знам как ще помолиш поп да отлъчи бебе...за да развали кръщението.

Технически погледнато, и аз като християнин, без да съм свещеник, със свободен текст мога да осветя вода и да извърша свето кръщение в името на Отца, Сина и Светия дух. Ще е напълно валидно, ако наистина има християнски бог. Дори да не си вярвам напълно...

Така че всеки може да кръсти всекиго. Мога да напия Далай Лама и като се свести, да му кажа- честито, вече си спасен.

Има ли някакво значение?

# 43
  • София
Ама какво искате от жената? Какво я притеснявало... Rolling Eyes
Не желае някой да извършва религиозни обреди с детето ѝ без нейно знание. Точка.

# 44
  • Пловдив
Не желае някой да извършва религиозни обреди с детето ѝ без нейно знание. Точка.

Много добре я разбираме.Тя пита как стоят нещата тук.Щото у немско няма такъв филм като тук и тя трябва да знае.
И все пак като не искаш нещо да се случва не пращаш 5 годишно дете самичко

Общи условия

Активация на акаунт