Може ли да се кръсти непълнолетен без съгласие на родител?

• 9 763
  • 94
  •   1
Отговори
# 90
Ок, тази реплика си е глупост във всички случаи тогава.
Хммм, чувала съм я на няколко езика и в няколко разбични християнски църкви /без да броя православната/.
За мен не е глупост - писах какво символизира и какво означава.
Глупост или не, кръщение е редно да се приеме, когато човек осъзнае за какво му е тази религия и какъв е смисълът й /или ако родителите са осъзнали значението за себе си и искат да възпитават по определен начин детето си/, а не от модерност, традиционализъм или по друга причина. Peace

# 91
Съвсем общо, според мен религиозна принадлежност трудно се изгражда на 'стари години', смислено и избирателно, напр след пълнолетие. Самата идея на религията е общността,  в основата й  семейството, да се движи по един зададен духовен и материален път, който удовлетворява именно общността , нейният начин.

Не е много 'концерт по желание', ако семейството е религиозно и вярващо.
Раждаш се католик ( например) в католическо (вярващо, т.е И практикуващо) семейство и нещата не се изчерпват само с  някакъв тържествен ритуал на кръщение, а с ежедневна родителска и общностна постоянна образователна намеса така, че да ти наместят нещата в главата от малък и съответно ти да имаш един сет от ценности и вярвания, които ще гарантират, че ти ще ги предадеш напред към децата си.

Така че опастността свекървата да кръсти детето не я приемам сериозно, ако семейството не е вярващо и практикуващо, съответно. Дори да го 'кръсти', това не означава абсолютно нищо, ако натам няма години упорит труд за изграждането на определена духовност и мисъл у детето.

# 92
  • София
Разбира се, кръщението е само формален акт.

# 93
Именно, защото е единствено формален акт, за мен е безобиден ( дори да се случи)
При така описаната свекърва, която убедено живее с напълно противоречащи си вярвания и практики , по-важно е детето да не е изложено на погрешните й тълкувания и изкривена духовност, аз бих се притеснявала предимно от това, не толкова, че могат да кръстят тайно детето .

# 94
  • Sofia
Приключвам тази тема.
Последните страници казват защо.
Видно е, че някои потребители не могат да се въздържат от анатеми и проповеди.

Общи условия

Активация на акаунт