Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

В кухнята на ninfil

  • 177 843
  • 190
  •   1
Отговори
# 15
  • Бургас
  • Мнения: 103
Грах яхния



Моят начин на приготвяне

Продукти:

    замразен грах 2 пакета ( около 800гр.)
    1-2 глави кромид лук
    3-4 с.л. олио
    1 с. л. брашно
    2 домата настъргани или 1 с.л. доматено пюре разтворена в малко вода
    1 ч.л. червен пипер
    сол на вкус
    магданоз

Нарежете лука на ситно и го задушете в олиото. Когато е готов лука, добавете замразения грах, разбъркайте го и оставете за кратко да се отпусни. Добавете брашното, разбъркайте, след това настърганите домати или предварително разтвореното с малко вода доматено пюре. Сложете червения пипер, малко сол и отново разбъркайте леко. Долейте вода ( обикновено слагам до 2/3 от нивото на тенджерата при това количество грах) и оставете да ври на бавен огън.
Накрая добавете още малко сол, ако има нужда и наситнения магданоз (Ние обичаме с повече магданоз и според големината на връзката слагам от 1/2 до 1 вр., тъй като понякога са съвсем малки).

# 16
  • Бургас
  • Мнения: 103
Пататник



Много време ми отне, докато избера рецепта за това българско ястие. Изчетох всякакви рецепти, идеи и в крайна сметка от няколко рецепти сътворих своя. Основно, обаче, се придържах към начина на приготвяне на Сбъдваща мечти.

Необходими продукти:

 
    около 1 кг картофи
    3 яйца
    джоджен на вкус
    сол на вкус
    черен пипер на вкус
    олио
    по желание -сирене (аз сложих около 100-150 гр)
    кори за баница - фини точени или домашни



Настържете картофите на едро ренде. Ако пуснат много сок, отцедете ги. Смесват се с яйцата, натрошеното сирене, джоджен и сол на вкус. Ние предпочитаме по- пикантна храна и сложих повече джоджен.
Намажете тавата с олио. Застелете я с 2-3 фино точени кори като оставите краищата да стърчат отвън. Имах предварително купени "домашно точени кори на баба" и мисля, че с тях е по-добре. Изсипете сместта в средата, разстелете я равномерно.
Отгоре покрийте с няколко тънки кори или с една дебела. Стърчащите краища се загъват навътре.Ако долната кора е много голяма, като моята, не е нужно да покривате с други. На мен ми беше достатъчно само една, тя обгърна и отгоре. Сложих да пека в умерена фурна от долу и отгоре на 200 градуса до зачервяване.
По принцип пататника се обръща като се зачерви от едната страна и с помощта на друга тава или капак се обръща. При мен не се получи, както вече казах, на котлона, и затова директно го изпекох като баница. Макар и да не е според правилата за правене на пататник, получи се много вкусно и сполучливо ястие. А вътре имаше вкус на картофени кюфтенца.

# 17
  • Бургас
  • Мнения: 103
Постен гювеч



Необходими продукти:

1-1 1/2 кг картофи
1 глава лук
1 - 2 пиперки (зелена,червена или смесено)
шепа бамя, грах, зелен фасул
1/2 - 1 малък патладжан
1 средно голям морков (много често го пропускам)
1 буркан домати консерва
сол на вкус
50 мл олио
червен пипер, черен пипер
1 връзка пресен джоджен или може да заместите с магданоз

Картофите се почистват, режат на по- едри парчета. Всички останали зеленчуци също се почистват, нарязват се на средно големи парчета, с изключение на лука, който е наситнен. Използвам дъното на една стара ел. тенджера и в нея разбърквам всички зеленчуци, овкусявам с подправките. Сол на вкус. Наливам вода малко под нивото на зеленчуците, поливам олиото на тънка струйка и пека в загрята на 200 градуса фурна.
Най-вкусно е когато гювеча остане на мазнина. А още по-добре, ако го приготвите в глинен гювеч. По желание може да добавите предварително задушено месо на хапки.

# 18
  • Бургас
  • Мнения: 103
Картофено-гъбена запеканка



Оригиналът е на моята любима съфорумка labrex, от която черпя страшно много идеи и е невероятен кулинар и много позитивен и отзивчив човек.
Много е лесна за приготвяне, вкусна и подходяща за вегетарианци.

Необходими продукти:

За пюрето:
5-6 картофа
1/3 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. краве масло
1 яйце

За плънката:
лук,гъби
подправки - копър, черен пипер, чесън

кашкавал за поръсване

В подсолена вода се сваряват обелените и нарязани на кубчета картофи.Когато са готови, отцеждат се от водата, добавя се горещото прясно мляко, кравето масло, яйцето и разбиваме с тел или намачкваме до получаване на гладко пюре. Аз овкусявам с чубрица и черен пипер, както правя в картофените кюфтета.
В тиган запържете лук, гъби, подправете с копър, черен пипер, пресован чесън на вкус.
В намазнена тава или йена сложете половината от картофеното пюре на дъното. Отгоре разстелете гъбената смес. Много е вкусно, ако подредите върху гъбите и лука няколко предварително сварени яйца. Аз ги нарязах на кръгчета, може и на ситни кубчета.
Отгоре покрийте с другата половина картофено пюре.
Намажете със заквасена сметана или гъсто кисело мляко. Обилно настържете кашкавал.Печете ястието до златиста коричка.
Както и авторката споменава, възможни са всякакви импровизации- с различни видове меса, кайма, колбаси или каквото друго предпочитате.

# 19
  • Бургас
  • Мнения: 103
Имамбаялдъ



Това ястие е много специално за мен и семейството ми. Има дългогодишна история, пренесено е с времето от турска Тракия и по-точно от Лозенградско. Родителите на моята прабаба са живели там, но поради историческите събития, които са се случвали по онова време, са избягали и са се заселили по нашите земи. Моята майка ми е разказвала много за традициите и кухнята на нейните предци и винаги съм слушала с умиление. Днешното ястие е малка частица наследство от моята прабаба.
Има невероятно много начини на приготвяне на имамбаялдъ. Срещала съм всякакви рецепти- с моркови, без чесън, с чушки... Днес, ще ви представя нашия начин, трудоемък, бавен, но крайния резултат е слабо казано страхотен. Обикновено го приготвям 1-2 пъти през лятото и си планувам няколко часа за старателното подготвяне на зеленчуците.


Дозата, която имам е доста голяма. Може да е намалите наполовина, освен ако няма да се съберете голям брой хора на трапезата.

Необходими продукти:
4 -5 еднакви средно големи патладжани
5-6 по-едри глави кромид лук (около килограм)
1 кг домати
2-3 глави чесън
4-5 дафинови листа
15-20 зърна черен пипер
2-3 зърна бахар
сол на вкус
олио за задушаване на зеленчуците

Патладжаните се измиват, почистват се от дръжките и се белят на ленти като динена кора (около 4-5 ленти излизат). Получава се ред бяла ивица, ред черна(от цвета на кората). Прави се отвор от едната му страна, издълбава се с малка лъжичка много внимателно, да не се пробият стените. Посолява се леко. Загрейте олиото и изпържете патладжаните от всички страни до омекване. Извадете готовия патладжан и го поставете с отвора нагоре.
Лука се нарязва на ситно. Доматите ,предварително обелени, също се режат на ситно. Чесъна се почиства и се оставя на цели скилидки без да се наситнява.
В мазнината, където сме пържили патладжана, се изпържва лука, на бавен огън, да стане мек и златист. Докато се пържи лука, през това време може да наситните вътрешността от издълбания патладжан и изрязаните лентички от кората му. Към средата на задушаването на лука, добавете патладжанената вътрешност и задушете заедно до крайна готовност. Патладжана се размеква много дорбе и става като една хомогенна кашичка. Тогава се добавят скилидките чесън, оставете малко да се задуши и той, за съвсем кратко.Сложете 1 -2 лъжици брашно, за плътност. Добавете доматите, задушете още известно време да се постопят и те и овкусете с червен пипер, бахар, дафиновия лист, черния пипер на зърна. Долива се около 400 мл вода (1 кофичка от кисело мляко). Вари се още малко да се смесят всички съставки добре и се посолява на вкус.
Патладжаните се подреждат в тава, пълнят се с готовата смес, а остатъка от нея се разпределя около патладжана в тавата. Ако ни се види гъста сместа, може да долеете малко водичка.
Печете ястието на силна фурна, докато остане на мазнина.

Получи се доста дълго обяснение и може би изглежда сложно, но уверявам ви не е никак трудно. Трудността идва единствено от това, че всички зеленчуци искат търпеливо да се нарежат ситно и това отнема повече време. Но си заслужава отделеното време и трудът. Получава се едно вкусно зеленчуково ястие, топящо се в устата!

# 20
  • Бургас
  • Мнения: 103
Гювече с пържени картофи



Продуктите са според вкусовете, наличностите и тем подобни.Но аз използвах за 2 бр. гювечета:

100-200 грама пържени картофи
100 грама сирене
може колбас по желание
3-4 средно големи гъби
50 гр. кашкавал
2 яйца (аз не сложих)
малко домати, дом.сок или дом.пюре
нарязана на ситно пиперка
черен пипер, магданоз, червен пипер,чубрица
2-3 с.л. мазнина

Всичко е нарязано на парченца, кашкавала на кубчета, гъбите на филийки, сиренето на по-едри парчета. Подреждам в гювечетата, овкусявам с подправките и слагам 1 яйце в средата. Поръсвам с малко мазнинка и пека до готовност на яйцето на около 220 градуса в силно загрята фурна. Този път пропуснах яйцето, само за експеримента.
Разбира се, всички знаем, че тези гювечета търпят невероятно много изменения, вариации. Това беше малък експеримент от мен, който ни стана любим и вече не се налага да хвърлям останалите пържени картофки.

# 21
  • Бургас
  • Мнения: 103
Картофелки



Необходими продукти:
3 картофа
1 яйце
1 с.л. брашно
1/2 вр. магданоз
черен пипер и сол на вкус

Картофите се настъргват сурови на едро ренде. Прибавят се яйцето,брашното, магданоза и черния пипер. Добре се разбърква. Накрая се посолява на вкус и с помощта на супена лъжица се пуска от сместа в гореща мазнина. Пържат се от двете страни.


P.S. Аз добавих солта още в началото и докато разбъркам картофите си пуснаха водата и сместа стана доста рядка. Наложи се да добавям още брашно, за да не тече.Затова ми се струва по-правилно солта да се добави накрая .

Рецептата е взета от интернет, но нямам посочен източник. Извинявам се, ако някой си я познае.

# 22
  • Бургас
  • Мнения: 103
Тиквички с прясно мляко



Много лека лятна манджичка.
Не очаквах да ми допадне съчетанието от тиквички с прясно мляко, но по-скоро млякото придава един по-плътен и завършен вкус на ястието, отколкото да се получи някаква странна смесица. Смело мога да кажа, че ми хареса и ще се възползвам отново и отново от това бързо ястие. Подходящо за летните горещини, евтино и най-важното много вкусно!

По принцип ястието се готви " на око". Но тук съм написала приблизителни грамажи, а всеки може да добави от себе си всякакви подправки по свой вкус. На мен ми се стори най-подходящ магданоза.


Необходими продукти:

    2-3 малки глави стар лук или 2-3 стръка пресен лук
    2-3 средни тиквички
    1 ч.л. червен пипер
    300-400 мл прясно мляко
    300-400 мл вода
    сол на вкус
    магданоз


Лукът се реже на ситно. Изпържва се в малко мазнина до омекване. Тиквичките се измиват и режат на кубчета. Добавят се към лука и се запържват леко и те. Добавете червения пипер (количеството е по желание). Залива се с водичка - около 1 кофичка от кисело мляко (300-400 мл). Ври на средно силен огън до сваряване на тиквичките и до извиране на 2/3 от водата, като в този момент се посолява на вкус. След това се изтегля от огъня, добавя се постепенно с бъркане около 1 кофичка от кисело мляко топло( не горещо) прясно мляко ( около 300-400 мл) .Накрая се посипва с пресен ситно нарязан магданоз.

# 23
  • Бургас
  • Мнения: 103
Картофи соте



Рецептата е взаимствана от TheNMaster's. Картофките станаха превъзходни, без да се разрошат и ако питате мен, може да им се сложи още чесън от предвиденото. Не се усещаше изобщо.

Сваряват се до полуготовност картофите с кората, за да не поемат вода. Моите бяха пресни и не ги белих след това. По-едрите срязах на две. В тиган с мазнина загрях малко олио. 4-5 скилидки чесън ги почстих, смачках с уреда за чесън и го запържих леко в горещото олио. Добавят се целите или нарязани на парчета картофи и се задушават ,като не се бъркат често, за да не се кашнат. Аз ги сотирах до зачервяване, така ги предпочитам. Накрая посолявате и наръсвате с копър.Сервират се горещи с настърган кашкавал, който да може да се разтопи от топлината.

# 24
  • Бургас
  • Мнения: 103
Тиквички на фурна



Тази вегетарианска запеканка е творение на моята кака.Това е една от нейните приумици, много сполучлива и вкусна.


Необходими са ви:

3 средно големи тиквички
150-200 грама краве сирене
4-5 яйца
2-3 с.л. мазнина за задушаване
джоджен ( сух или пресен)
копър ( сух или пресен)
черен пипер и сол на вкус

Измийте и настържете на едро тиквичките. Без да ги отцеждате, ги сложете в дълбок тиган с мазнина и ги запържете. Пускат си вода и се задушават до омекването им. Натрошете сиренето и го добавете към тиквичките. Разбъркайте да се размесят добре и да се размекне сиренето. Изтеглете тигана от котлона. Добавете яйцата, разбъркайте отново и подправете с подправките. Не съм дала точно количество за тях. Обикновено слагам повече, за по-пикантно и да се вижда, че има. Овкусете със сол и млян черен пипер. Сместта има вид на суров миш-маш.
Изсипете в тавичка и запечете в предварително загрята на 200-230 градуса до образуване на златиста коричка. Ако използвате по-голяма тавичка, ще стане по-тъничко. Аз го предпочитам така, а вие съобразете според наличните ви съдове и предпочитания за дебелина. Не се надува много! Може да поднесете с кисело мляко.

# 25
  • Бургас
  • Мнения: 103
Гъбена каша



Продукти:


    300 грама печурки

    2-3 с.л. олио

    1-2с.л. брашно

    чубричка

    черен пипер на вкус

    сол на вкус



Почистете и измийте гъбите. Нарежете ги на филийки. Загрейте мазнината в тенджерката, в която ще готвите. Задушете гъбите до омекване. По принцип гъбите си пускат сок и според количеството му, добавям брашното. Първо добавете едната лъжица и ако има нужда, тогава втората. Брашното трябва да попие течността на дъното, така практикувам обикновено. Подправям с чубричката. Винаги слагам повече. Обичаме по пикантната храна. Малка щипка черен пипер добавете. Долейте около 1 литър вода. Варете кашата до сгъстяване и посолете на вкус. Ако прецените, че водата е малко, можете да долеете още малко по време на варенето. Горе- долу на око, колкото и не точно да звучи.

Най-вкусна е топла. Когато изстине се сгъстява, но при следващото ядене (ако е останало) можете да разредите с 1/2 к.ч. вода. Хубаво се разбърква, добавя се щипка сол, за да няма умит вкус и е завирате за 2-3 минутки.

# 26
  • Бургас
  • Мнения: 103
Боб с маслини и гъби



Един малко по-разчупен вариант на бял боб. Лесно и много вкусно.

Продукти:
400 гр. бял боб
200 гр. пресни печурки
200 гр. маслини
2 глави кромид лук
4 броя чушки
100 мл олио
1 ч.л. червен пипер
1 с.л брашно
сух джоджен
магданоз
щипка чубрица
1 ч.л. суха целина
сол на вкус

Бобът се слага да се вари както обичайно. Понякога му сменям водата,понякога-не. Днес не я смених. По средата на варенето добавих едната глава ситно нарязан лук. Полях тънка струйка от мазнината. Оставих още да се вари и малко преди да е готов се добавят зеленчуците. Маслините предварително се обезкостяват. Чушките се режат на ситно(ако обичате, може и на по-едро). Гъбите също почистени, измити и нарязани на филийки. В тенджерка с останалата мазнина задушавам всички зеленчуци за няколко минути. Добавям ги към боба. Подправям според предпочитанията с джоджена, малко магданоз, щипка чубрица. Обикновено не използвам тези подправки когато правя бял боб. Незнаех какво ще се получи с толкова много аромати и чубрицата и магданоза ги сложих предпазливо, а целината пропуснах.
Готовия боб запържих с втората глава лук, лъжицата брашно и червен пипер.
Овкусете със сол, но внимавайте, защото маслините също са осолени.

източник: Бай Данчо, "Станция Нова"

# 27
  • Бургас
  • Мнения: 103
Ветрило от патладжани



Необходими са ви:
2-3 патладжана,не много дебели
около 200-250 грама сирене
3-4 домата според големината им
1 глава чесън
магданоз
50 мл олио (аз поливам леко отгоре)

Патладжаните се почистват от дръжките, измиват се и се разрязват на филийки, но не до края. Да се получи като ветрило. Оставят се накиснати поне 30 минути в подсолена вода, за да си пуснат горчивия сок. След това ги отцеждам леко. Между всеки резен патладжан поставям филийка сирене, кръгче домат и скилидка чесън. Извивам леко патладжаните, да може да застанат легнали и ги нареждам в намазнена тава. Поливам отгоре на тънка струйка малко олио и доливам една чашка вода. Пекът се на 200 градуса. Към края им настъргвам кашкавал и допичам още малко до готовност на кашкавала. При сервиране се поръсват с магданоз.
Възползвах се от съвета в оригиналната рецепта и в празните пространства около патладжаните сложих картофи,посолени и с малко черен пипер. Добиват страхотен вкус.

Източник: Pep-4o

# 28
  • Бургас
  • Мнения: 103
Пикантни картофи



1,5 кг. пресни картофи - ДРЕБНИ (аз използвах стари,по-дребни)
1 к.ч. бира
1 к.ч. вино/или твърд алкохол (разполагах единствено с бяло вино)
1 к.ч. вода
1/3 пак.масло
1/2к.ч. олио
2 лъж. горчица
3л. соев сос
4-5 сч.скилидки чесън
щипка пресен нарязан розмарин
щипка черен пипер
щипка червен лют
самардала и копър

Дребните картофи се чистят лесно, като се разделят на 2-3 части и всяка част се сложи в тенджера + 2-3 лъжици сол, малка шепа вода, затваря се с капака и яко разтръскване на тенджерата за около 1 минута. Следва само миене - люспите са изпадали от тях.
Измитите картофи и всички други съставки - разбъркани се поставят в тава, захлупват се отгоре с друга - по-голяма, да покрие долната тава и се пече за около час във фурната. С фолио също може, просто моето фолио не може да ми покрие тавата.
Ако е със стари картофи, те се белят и режат на доста големи кубчета
При сервиране се поръсват с пресен магданоз или копър по желание.

Източник - Pep-4o

# 29
  • Бургас
  • Мнения: 103
Дърпани банички със сирене



Оригиналната рецепта е  на bordovsky в един по-диетичен и здравословен вариант, но аз е измених като заместих типовото брашно с бяло пшеничено, а изварата-със сирене.

Необходими са ви :
400 грама хладка вода
около 600 гр бяло пшеничено брашно
1 с.л. оцет
1 с.л.сол
9 с.л. олио (или зехтин)
20 гр краве масло
250 гр. сирене
мазнина за намазване (аз използвах олио)

Начин на приготвяне:
От хладката вода, брашното, оцета, солта и 1 с.л. олио замесете меко еластично тесто. Разделете го на 4 топки .(В моя случай замесих двойна доза и съответно разделих на 8 топки). Намажете ги с мазнина и ги оставете в тавичка да починат 30 минути покрити с фолио.
Работния плот се намазнява. Всяка топка първо се разточва с точилка, а след това се дърпа с ръце, докато се получи голяма и тънка, по възможност, правоъгълна кора. Аз разточвах само с точилката,тъй като се получи достатъчно тънка кора и нямаше възможност за дърпане с ръце.Срежете кората на 2 по средата.Наръсете всяка половина с натрошено сирене. Поръсете с 1 лъжица мазнина. Загънете като плик. Получават се 2 банички.
Оформените банички наредете в омазнена тава. Отгоре разпределете кравето масло и сложете баничките да се пекат в силно загрята фурна на 250 градуса. В оригиналната рецепта пишеше да се пекат на 200 градуса, но при мен станаха много бавно и се изсушиха от бавното печене. Втората тава е коригирах в градусите и се получиха значително по-добре. Задължително напръскайте горещите банички с вода и завийте с хартия и кърпа около 10-15 минути.

Източник

Общи условия

Активация на акаунт