Хелп: когато младоженците предпочитат пари пред подарък

• 73 640
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 45
Да, правилото е да си покриеш поне куверта и още колкото ти се откъсне от сърцето в добавка. ....
Съгласна съм! Да се покрие само цената на куверта не е достатъчно. Ако ще се дават пари, трябва и отгоре да се даде за да остане нещо и на младоженците. Така написано много търговски звучи, ама като искат младите пари, така е Laughing

Ами да обявят и куверта колко е, за да си знаят гостите , каква е тази кумова срама ...

# 46
  • София
Ама защо съобразявате парите с куверта? В крайна сметка това е мероприятие, на което е важно присъствието, а не да се избие разхода, че и печалба да остане. Сватбата не е бизнес начинание.

# 47
  • България
Ама защо съобразявате парите с куверта? В крайна сметка това е мероприятие, на което е важно присъствието, а не да се избие разхода, че и печалба да остане. Сватбата не е бизнес начинание.
И аз това се опитах да кажа, само че с много повече думи.
Ега ти натягането и изръсването е иначе.
Като си помисля колко хора едва свързват двата края, направо ми прилошава за какви пари се споменава в някои постове  Whistling
Скоро очаквам и някой да се включи със становище, че е задължително да се изтегли заем от банка, за да блесне с финансови възможности на нечия сватба.

# 48
И аз си го помислих, но за много хора си е точно такова.
Аз също бих отказала да присъствам, ако в поканата ми пише да нося "парички" (особено с това безумно умалително), не, че не бих се сетила да попитам какво предпочитат младоженците директно, ако са ми близки или чрез друг човек, ако не са.
Конкретно по темата, аз бих им дала и картината с парите (а колко да са определят възможностите ви). Особено, ако сте наясно с естетическите им предпочитания, картината може да бъде един страхотен подарък и спомен.

# 49
Само преди седмица бяхме кумове на наши приятели.
Подаръка ни беше почивка заедно. Пари не сме давали, нито сме имали намерение. Младоженците също не знам да са изисквали подобно нещо от гостите си, но повечето "подаръци" бяха под тази форма.

Когато съм само гост на сватба и искат пари, преценяваме според мястото колко да оставим. Но минимум 100лв.

# 50
Много се смях на поканите с уточнения за желания подарък. Преди години в раклата на баба ми изрових покани за сватба от преди 20, 30, че и повече години, на които отзад с химикал е написано: Моля, носете си прибори и подаръците в пари  Shocked Като питах за тази особеност, ми обясниха, че на село се правели сватби на открито с по 500 - 600 души, кой има толкова вилици... Така че явно това не е някаква новост.
Иначе по темата, идеята за картината много ми харесва  Peace

# 51
Напротив, по време на социлизма изхвърлянето беше доста ярко.
Всички изгъзици от там идват. Кошнички с пари, наздравици и минаване през масите за пари и т,н

Иначе доколокто съ запозната с фолклора се даряват гостите с разни кърпи с шевици и тн, те самите нищо не даряват, освен родителите и кумовете.
Обикновено чеиз и стая в общата къща, плс постоянно работно място за снахата  Simple Smile

# 52
А как младоженците казват че искат пари, а не подарък? Устно? Или го пише в поканата?

от уста на уста тръгва мълвата  Joy
А понякога има и списъци с предпочитаните подаръци. От баба Пена - тенджУра, а от дядо Коце - 2 овци (айде може и 2 родопски одеяла)...  Joy
А Лада? Покривчици ще има ли?  Joy

# 53
При предната такава тема специално си направих труда да търся и цитирам етикетни източници:)
Стойността на паричните дарове се определя не от куверта, а от близостта ви ( на поканените) към двойката.

Хора без възпитание колкото щеш, но аз лично не бих се терзала толкова за мнението им.

Скоро очаквам и някой да се включи със становище, че е задължително да се изтегли заем от банка, за да блесне с финансови възможности на нечия сватба.[/i]
По рано прочетох въпрос в друга тема от майка на абитуриентка- да й предложим реч към дъщеря й на банкета по случай бала. Вече нищо не може да ме учуди  Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 04 май 2012, 23:57 от Рокси

# 54
На сватби подарявам златни или сребърни юбилейни монети (когато искат пари). Монетите могат да бъдат всякаква валута. Обикновено са красиво опаковани в кутийки с кадифена подплата и стои много елегантно. Така хем не се чувстваш кофти от това, че даваш пари на младИте (защото жеста си е много аграрен по принцип), хем ще те запомнят и всички ще искат да погледнат красивата златна монета. Допълнителен плюс е, че с времето добива и колекционерска стойност. Гаранция че ще ви запомнят с такъв подарък - хем пари, хем не съвсем.
В момента една златна монета в БНБ е около 100лв., сребърна около 20.  Peace

# 55
Вече нищо не може да ме учуди  Rolling Eyes

A, не може?! Сигурна ли си?! Wink

На едно събиране се запознах с българка, която е тук, за да събере пари за абитуриенски бал в БГ. Не ми се вързаха нещата /трябва ти някой лев настрана при емиграция/, но щом го коментира под път и над път, явно може и това да е причината.

Пари, парички, сватба, бизнес начинание...?!
В крайна сметка важно е младите да се обичат, ако ще се взимат.
Идеята за юбилейни монети ми хареса.

# 56
Това с покриването на куверта е нахално. Те ако са решили да вдигат кралска сватба в най-скъпия ресторант (била съм на такива) значи да взимаме заем пък за да си платим манджата ли?  ooooh! Изборът на ресторант и ниво на екстравагантност е техен, не мой, и не би трябвало да съм длъжна да си го плащам.

ами знам ли, питам, защото съм много скарана със сватбения протокол, ако има такъв  Embarassed
Важното е колко ТЕ държат на сватбения протокол. Аз никога не бих сложила минимум на сватбен подарък-пари, но това си е мое мнение. Ние също казахме на нашите гости да носят пари вместо подаръци, просто защото багажния лимит на презокеанските полети е смешно нисък и нищо нямаше да можем да си донесем. Хората си имат причини. Но им казах кой колкото може, не съм следила кой колко дава и дали е под или над някакъв минимум. Така или иначе всички пари събрахме заедно в бебефонда  Wink А пък колко искам някой да ми нарисува картина...

# 57
  • Sofia
Всичко е въпрос на взаимно уважение. И 20 лв да може да задели някой, защо да ги дава за нещо, което бъдещото семейство би забутало в някой ъгъл или зад гардероба. Не е ли по-добре да се говори в прав текст. Аз винаги питам, когато съм поканена, без значение, какъв е повода. Затова съм привърженик на списъците в някой магазин, както масово правят в чужбина, като всеки разумно мислещ човек подбира в този списък неща с голям ценови диапазон, за да има по нещо за всеки джоб. В другия случай парите са най-подходящата алтернатива. Не защото трябва всеки да си плати куверта, а за да се купи нещо, което ще носи радост, а няма да събира прах на тавана например.

# 58
На сватби подарявам златни или сребърни юбилейни монети (когато искат пари). Монетите могат да бъдат всякаква валута. Обикновено са красиво опаковани в кутийки с кадифена подплата и стои много елегантно. Така хем не се чувстваш кофти от това, че даваш пари на младИте (защото жеста си е много аграрен по принцип), хем ще те запомнят и всички ще искат да погледнат красивата златна монета. Допълнителен плюс е, че с времето добива и колекционерска стойност. Гаранция че ще ви запомнят с такъв подарък - хем пари, хем не съвсем.
В момента една златна монета в БНБ е около 100лв., сребърна около 20.  Peace

Никога не бих се зарадвала на такъв АБСОЛЮТНО БЕЗПОЛЕЗЕН подарък. Само ще се подмята тази кутийка някъде да се чудя и нея къде да свирам.
Преди да подаряваш нещо, поинтересувай се за вкусовете на получаващия! Може да не си пада колекционер на монети.

# 59
  • с/у ОколоМръсТното
като всеки разумно мислещ човек подбира в този списък неща с голям ценови диапазон, за да има по нещо за всеки джоб.

това не го разбрах  newsm78

Lizet33, много не си запозната с монетките. Банката си ги изкупува обратно във всеки един миг и ако цената на златото се е покачила, веднага си увеличаваш стойността на подаръка. Wink

Общи условия

Активация на акаунт