Хелп: когато младоженците предпочитат пари пред подарък

• 73 728
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 120
В старите български обичаи булката се е обличала с по-претруфена носия и с червена кърпа. Това със сядането на обратно пак е традиция - символично се прави уж булката да не вижда пътя, че да не го запомни и да не се върне обратно.

# 121
# 122
Копирам със съкращения от друг сайт - автор е Ивелина Николова:
"... Много хора сигурно мислят, че булките от край време са били облечени в бяла рокля на сватбата. Но това не е точно така, защото тенденцията да се носи чисто бяла сватбена рокля датира едва от втората половина на 19-ти век. Преди това младоженките се обличали в различни цветове и материи – според вкуса, но най-вече според социалния си статус. Обединяващ бил само стремежът булката да е прелестна, а облеклото да е направено специално за знаменития повод.
В древността булките се обличали в ярки пъстроцветни сватбени одежди. Считало се, че многообразието от цветове и нюанси ще донесе семейно щастие и плодотворна връзка.
През Средновековието ... булката трябвало с цялостния си имидж и най-важната част от него – сватбената рокля да създава авторитет на семейството, рода или страната, която представлява. Затова в сила били редица условности.
Знатните булки имали привилегията да бъдат в пищни цветове и скъпи материи - кожи, кадифе и коприна. По-бедните, естествено били ограничени в избора си и залагали и на по-груби тъкани, често в по-семпли и естествени багрила. Разбира се, съобразяването с модните тенденции на времето са си вечно женско задължение.
Интересно е, че статуса се доказвал и от количеството плат, от който е ушита булчинската рокля. Колкото повече бил той, колкото по-дълъг бил шлейфът и по-разкошни ръкавите – толкова по-богата била младоженката и нейната фамилия. В Европа много често роклите били сини, символизирайки целомъдрие, чистота, невинност. В Китай червеното било символ на късмет и това бил предпочитания цвят за сватбена одежда. В северните части на Индия булките също се омъжвали в червено, а на юг традиционната сватбена рокля била в кремав цвят.
1840 година е ключова в историята на сватбената одежда. Тогава кралица Виктория се оженила за принц Алберт Саксонски облечена в бяла булчинска рокля
..."

# 123
  • с/у ОколоМръсТното
като всеки разумно мислещ човек подбира в този списък неща с голям ценови диапазон, за да има по нещо за всеки джоб.
това не го разбрах  newsm78
.....

Извинете, че връщам темата няколко стр. назад - уточнявам - просто бъдещото семейство, правейки списъка в дадения магазин имат грижата в него да фигурират подаръци за 10, 100 и 200 лв напр., така че никой да не се чувства притеснен финансово, а в същото време всяко нещо от този списък е желан подарък, без значение, колко струва. От това по-ясно не мога да го обясня  Crazy

мерси, сега разбрах  Hug
темата ПАК е залитнала...
Селцето е Рибново* в Родопите. Там е друга България.

И кой попита за подарък за бал за момче... И тук отговорите ме вълнуват...  Thinking
Тази година имаме 3 в 1.  Crazy Кръщане, сватба и бал...

# 124
Благодаря за идеята с монета, ще се възползвам задължително  Hug!

Шани, относно момче -абитуриент. Синът ми получи от двете си лели два страхотни часовника. Много ги харесва и носи с удоволствие.

Наскоро ме светнаха и за подарък за момиче -абитуриентка или за булка - ваучер Swarovski (ако не греша, минимум 100 лв. е).

Но, все-пак, е хубаво да се знае  дали подобни подаръци ще зарадват.

# 125
  • София
Лятото ще бъда булка и темата ми е интересна. Картина+някаква сума е повече от чудесен подарък, при все че повечето гости ще подаряват само едното или другото, според възможностите на всеки. Аз не бих писала в поканите, че предпочитаме пари, защото не искам да звучи, че заради това каним някого. Повечето младоженците предпочитат пари, но на последните сватби, на които аз съм била, голяма част и от гостите (включително и ние) намират за лесно и удобно да дадат пари.

# 126
На последната сватба, на която бяхме, булката си носеше кошничка с пухчета, в която да събере "подаръците". Това се случи, когато младоженците минаваха за наздравица през всички гости. Явно кошничката е стандарт  Simple Smile

# 127
намират за лесно и удобно да дадат пари.
Ето това е:да отбием номера.
Аз не ги разбирам така нещата.
На такива тържества се канят важни за теб хора.
Нали тяхната присъствие прави сватбата това което е,а не всички големи и малки харчове.
Само си представете какво може да се случи,ако гостите решат,че не могат да си позволят да присъстват на тържеството Mr. Green

# 128
  • Tам през Атлантическия океан
Лятото ще бъда булка и темата ми е интересна. Картина+някаква сума е повече от чудесен подарък, при все че повечето гости ще подаряват само едното или другото, според възможностите на всеки. Аз не бих писала в поканите, че предпочитаме пари, защото не искам да звучи, че заради това каним някого. Повечето младоженците предпочитат пари, но на последните сватби, на които аз съм била, голяма част и от гостите (включително и ние) намират за лесно и удобно да дадат пари.
Peace

Nie имахме  нещо като две малки сватби , тържества  Mr. Green едната в София, в камерен състав  Laughing ( около 18 човека) другото тържество бе в  града на милУто (там бе по-грандиозно т.е. повече хора )  Wink Бяхме от тези които предпочитат пари вместо подаръци  Mr. Green и бяхме пуснали слух за това   Wink е разбира се имаше и подаръци де но основно бе пари   Grinning

п.п. тук най ме кефи че подаръците ако не ти допаднат могат да се върнат и да си вземеш стойността, да си купиш нещо друго полезно. Много ми харесва така дори и ние го възприехме и като правим подаръци са с една специална бележка която дава възможност подаръка да се върне или смени в рамките на 3 месеца.

Последна редакция: нд, 06 май 2012, 15:55 от Desss

# 129
За пътуващите младоженци е изключение Laughing
само си представи да помъкнат примерно троен чушкопек в самолета  Mr. Green

# 130
  • Tам през Атлантическия океан
За пътуващите младоженци е изключение Laughing
само си представи да помъкнат примерно троен чушкопек в самолета  Mr. Green
Wink Пътуването ни бе до твоя град  Grinning

# 131
А защо непременно чушкопек newsm78Има толкова красиви и скъпи сервизи, които човек едва ли би отделил пари, за да си ги купи. И все пак е красив спомен от сватбата! Мисля, че всеки поканен трябва сам да реши какво да подари, а не да му се "поръчва" Mr. Green За едни обикалянето по магазини е досада, за други е удоволствие да избираш и да опаковаш!Както поканените не избират ресторанта и менюто, така и младоженците не могат да искат "пари и само пари" - нали не за това правят сватба...

# 132
Дайте ми чушкопека на мен! Разменям го за вазичка, картина или часовник -дърворезба.

# 133
  • София
намират за лесно и удобно да дадат пари.
Ето това е:да отбием номера.
Аз не ги разбирам така нещата.

Да подариш просто подарък е отбиване на номера.  Mr. Green Сума в плик е по-скоро нека не гадаем какво би се харесало на семейството. И нека не бъркаме даването на пари от дадени гости с задължително охарчване от тяхна страна за двама меркантилни младоженци, които искат си избият парите за сватбата.  Crazy

Пък и ние (както казах) сме давали пари, защото сме били само двамата. Хубавите и желани подаръци, според мен се подаряват от някаква група приятели или роднини, точно защото младоженците иначе няма да си ги купят сами, а така са повече хора и всички са доволни.

# 134
Историята с чушкопека е от друга тема Laughing
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=28778.3090

Общи условия

Активация на акаунт