МАЙ 2012 - тема 16

• 38 680
  • 746
  •   1
Отговори
# 375
Беки,значи сега си стой вкъщи почивай си и бързо да се възтановиш за срещата с малкото човече.
Моето бебче почти през цялата бременност вървеше с по седмица назад по размери и последно според видеозона терминът ми излезе за края на май...така,че ще видим дали ще е тази нощт,утре..абе когато и да е само всичко да мине добре и бебо да е жив и здрав...защото да си призная доста ми е притеснено...при всяка болка,която получа се панирам...а и мъжа ми толкова ошашкан никога не съм го виждала милия...сякаш той ще ражда.Снощи на всяко мое ставане до тоалетната(на по  малко от час) той скачаше и питаше:Добре ли си?Да тръгваме ли за болницата  Laughing #Crazy
Радвам се,че поне ще видя моето братче абитуриент...ще има голям купон и смятам да се раздам като за последно,а после може директно към болницата .... Praynig

# 376
Лилавка и аз ходих на бал (на 24-ти)! И бях на крак от сутринта до вечерта! Както казваш, дадох всичко от себе си и си мислех, че ако не на самия ден същия ден през нощта ще родя, но ей го на...още си чакам. Оказа се, че на бебка й харесва май и през целия ден не се обади, не ме притесни с нищо...разшава се чак късно вечерта като се качих в колата да си се прибираме.

Момичета, благодаря ви за подкрепата!  Hug Hug Hug  Аз се опитвам да се лекувам и се надявам това да не забави бебче и да не е причина за отлагане на раждането или някакъв проблем. Мисля днес все пак да се консултирам с док по този въпрос. Освен това от няколко установих, че жестоко се подувам, което до сега не ми се е случвало...а вече няма да правя изследвания на урина...така че май ще си стискам до раждането и ще се моля всичко да е наред!

# 377
мацки, дайте идея от къде може да се купи нагряващата възглавничка с костилки от череши против колики?

# 378
Моята е от ДМ. Не съм сигурна дали върши работа, веднъж заспа с нея, но според мен изтощение от рев.

# 379
  • София - Младост 1А
Привет дами... няма новини от мен.
Снощи ходих на преглед, тонове добри, разкритие 2-3 см., но шийката не е изгладена. Мога да си изкарам така още известно време.
Контракции имам, но са неболезнени и нередовни... и ме пратиха да си ходя.
Сутринта таткото "удари едно рамо" (че дечко остана да спи у майка), ама да видим дали ще има ефект.

Не съм ви чела, ама ще е по-късно, че още подреждам деня как да мине.

# 380
Мамчета, някоя от вас ходила ли е на контролен преглед след раждането?

# 381
  • Sofia
Аз мисля да отида на контролен в понеделник, което ще е 13 дни след раждането...не си спомням първия път кога отидох, дали ми бяха свършили лохиите, но вчера си гледах епикризата и там пише,че имам право на 2 прегледа, пъреия от които на 26.05 ,а аз родих на 15  Simple Smile

# 382
Здравейте от мен  Hug

Леле колко много бебенца са се родили докато ме нямаше...
На всички мами които са видели слънчицата си, пожелавам да са им живи и здрави и само радости да им носят.   bouquet

Аз позачезнах за известно време и се връщам с новина:

На 18.05 се роди нашата дъщеричка Катерина (3200гр./50см.). Вече сме си в къщи и се борим с кърменето Simple Smile

Drina, деня преди да родя, докторката ми каза - имаш 1см. разкритие и шийката е почнала да се изглажда, ама ще почакаш малко... И освен това имах по 3-4-5 контракцийки на ден.
Бебоне на мен ми казаха да ида след 1м. на контролен преглед.

Във връзка с кърменето имам въпрос към ЛЛЛ:

Принципно трудно ми тръгна кърмата, в болницата ме заблудиха, че не били отпушени каналчетата, та давах по едно време и добавка, но вече се кърмим. Проблема е, че беба е мноооого сънлива. Изяжда по 30-40-50мл.(това е рядък максимум) на хранене и после се унася. И спи много. Понякога ако я оставя може да откара 4-5 часа. Опитвам се да я будя на 3тия час (което ми се отдава мнооооого трудно), та поне да не седи гладна, но пак хапва по много малкичко, защото е сънена и я мързи да суче. Вчера например измерихме, че за 24ч. е изяла общо 370мл; днес 400мл.  Иначе средно на 2-2,5 часа се буди да яде. Пробвам да давам кърма с шише, обаче изобщо не успявам да й го пъхна в устата. Вчера успях и резултата беше, че изяде 10-тина мл. и повърна Sad Някъде бях чела, че би трябвало на тази възраст да хапва поне 50-60мл. на ядене, дали не са и повече вече... (тя е на 8 дена). Иначе гърдите ги изпразва сравнително добре. Преди 2-3 дни бяхме със запек и коремчето й много къркореше и беше неспокойна - установихме, че е седяла гладна. Като започнахме да се мерим, вече знам по колко хапва и горе-долу успява да пълни памперсите честичко. Обаче сега пак започна да й къркори коремчето и става неспокойна от време на време и се притеснявам данеби пак да не й стига. А не знам как да й дам повече.

# 383
Мамчета, някоя от вас ходила ли е на контролен преглед след раждането?

на мен ми казаха да ходя на контролен преглед след 40-я ден, но и в моята епикриза пише че имам право на два прегледа (ама са до днес, т.к. родих на 26 април). Обаче не знам какво означава това че имам право на тия прегледи - препръчителни ли са, безплатни ли са, какво ли са...Жанинче, ти имаш ли повече инфо  newsm78

Краставичка, честита принцеска  Hug

# 384
Момичета как мерите колко е изяло бебето? Мерите бебето на кантарче или се мерите с него преди и след хранене? Аз вкъщи имам електронен кантар с него става ли, защото определено искам да знам по колко изсуква малкия на хранене.
 А давате ли на бебето да пие водичка? На мен педиатърката ми каза да давам вода с малко захар в нея между храненията ако се размрънка или ако върне малко храна да си изплакне устичката или ако почне да хълца.
Краставичка честито бебенце! Да сте живи и здрави!  bouquet

# 385
А къде ще ходите на контролен преглед, в болницата или при вашия гинеколог? Аз имам известни притеснения относно шевовете-имам конци, които още не са паднали, а и тези лохии също ме тормозят. Минаха 27 дни от както съм родила, през последните  няколко дни бяха станали жълтеникави и воднисти, все едно съм се напишкала Embarassed, но от вчера пак са алени Confused Дали не ми е дошъл цикъла?
Виви, не се вманиачавай много с меренето . Бебчо ще изяжда различно количество мляко всеки път.  Няма как  да наддава с еднакво темпо и така само ще се тормозиш излишно.Ние да не би всеки път да ядем еднакво количество храна. Пълни ли памперсите? Най-добре остави меренето за контролните прегледи.  Simple Smile

Последна редакция: сб, 26 май 2012, 14:16 от Бебоне

# 386
Абе пълни си памперсите, но ми е интересно по колко приблизително изсуква на ядене. На мен на 6 ден от раждането ми се стори че ми дойде след като ми махнаха конците, защото ме заболя силно ниско долу и после течението беше доста обилно и така няколко дни( или се лъжа?) а от седмица е такова жълтеникаво и в момента е много слабо. И на мен от няколко дни ми се подава един конец, който упорито не иска да пада( Няма как да не са ми махнали някой конец нали?)

# 387
  • Sofia
За прегледите,за които е споменато в епикризата, знам,че са в болницата и са безплатни. Те са част от клиничната пътека. Тя и докторката като ме изписваха каза да отида в понеделник на преглед ( изписването беше в петък) ,но тогава не се замислих за кой точно понеделник ми говори.,ще и звънна да я питам:)

# 388

Може ли да опишеш малко по-подробно болката в гърдите - само в зърната или е по-дълбоко и навътре в гърдата? По време на кърмене или след него?
Успех ти желая!   bouquet

Здравей Евредик,

благодаря за отговора.  Hug
Относно болката в гърдите, то е по скоро бодежи в областта на зърната и около тях. Не е постоянна и не е по време на кърмене, а само на моменти между кърменията.  Confused не знам как по-точно да го обясня - някой път като си поемам въздух ги усещам като изтръпнали, сякаш иглички ме бодат. Нося сутиен, защото зърната са ми доста изпъкнали и чувствителни и ме дразни, когато се търкат в дрехата, иначе след кърмене ги мажа с кремче и ги оставям 10 - 15 мин. открити да "подишат".

[/quote]

Здравей, nonolita!

Така, както описваш усещанията си в областта на зърната, ми прилича на слизане на млякото и лекото разширение на млечните каналчета, което се получава при това. Много майки усещат именно иглички, като при изтръпнал крайник, например, или лек гъдел в гърдите. Случва се да е по-силно това усещане и да се чувства като лека болка, но вероятно с времето ще намалее силата му и няма да ти причинява дискомфорт.
Въздушните бани на зърната са много добра идея за превенция и лечение на чувствителни и разранени гърди.

Здравейте от мен  Hug

На 18.05 се роди нашата дъщеричка Катерина (3200гр./50см.). Вече сме си в къщи и се борим с кърменето Simple Smile

Във връзка с кърменето имам въпрос към ЛЛЛ:

Принципно трудно ми тръгна кърмата, в болницата ме заблудиха, че не били отпушени каналчетата, та давах по едно време и добавка, но вече се кърмим. Проблема е, че беба е мноооого сънлива. Изяжда по 30-40-50мл.(това е рядък максимум) на хранене и после се унася. И спи много. Понякога ако я оставя може да откара 4-5 часа. Опитвам се да я будя на 3тия час (което ми се отдава мнооооого трудно), та поне да не седи гладна, но пак хапва по много малкичко, защото е сънена и я мързи да суче. Вчера например измерихме, че за 24ч. е изяла общо 370мл; днес 400мл.  Иначе средно на 2-2,5 часа се буди да яде. Пробвам да давам кърма с шише, обаче изобщо не успявам да й го пъхна в устата. Вчера успях и резултата беше, че изяде 10-тина мл. и повърна Sad Някъде бях чела, че би трябвало на тази възраст да хапва поне 50-60мл. на ядене, дали не са и повече вече... (тя е на 8 дена). Иначе гърдите ги изпразва сравнително добре. Преди 2-3 дни бяхме със запек и коремчето й много къркореше и беше неспокойна - установихме, че е седяла гладна. Като започнахме да се мерим, вече знам по колко хапва и горе-долу успява да пълни памперсите честичко. Обаче сега пак започна да й къркори коремчето и става неспокойна от време на време и се притеснявам данеби пак да не й стига. А не знам как да й дам повече.

Здравей, краставичка!

Честита дъщеря Катерина!   bouquet
За бебе на възрастта на Катерина се препоръчват между 8 и 12 кърмения в денонощие. Добре би било да имате и нощно хранене. Може на всяко хранене да предлагаш първо едната, а когато пусне сама първата гърда или минат около 20-30 мин след началото на кърменето, да й предложиш и втората гърда.
Когато Катерина само стои на гърдата, без да суче ефективно и не гълта мляко, може да й помагаш да го прави с компресия. Ето и видео.

Много гушкане, контакт кожа до кожа (ти гола от кръста нагоре или силно разгърдена, а Катерина само по памперс и двете наметнати с леко одеалце, ако прецениш, че ще ви е хладно иначе. Тя легнала върху теб или да я гушнеш за кърмене.), кърмене в различни пози, кърмене изправена и ходеща, а бебето да се полюшва леко в ръцете ти, кърмене в тиха и притъмнена стая, съвместна топла вана с бебето и да я кърмиш във ваната са все методи, за които някои майки споделят, че са имали добър ефект при тях и при несучещите им бебета.

Можеш да я разбуждаш и като я хванеш за ръчичките и нежно я преместваш от едната на другата й страна - все едно я въртиш върху леглото, но без пълно обръщане. Може да й говориш, да повтаряш името й, да я гушнеш в поза за кърмене и да погъделичкаш със зърното на гърдата си нослето и горната й устна. Може да й събуваш чорапките и да й галиш или дори леко да гъделичкаш стъпалцата й, да я галиш по бузката, зад ушичките или по главичката. Това са някои от начините да се разбуди спящо бебе. Някои майки споделят като успешен метод за събуждане и смяната на памперса.

Може да опиташ да я събуждаш за кърмене на 2.5 часа, докато се увериш, че си й създала някакъв добър ритъм на кърмене, така че да й подсигуриш и адекватно наддаване на тегло.
Ако въпреки тези идеи Катерина не суче добре и не изпразва гърдите или не успявате да се кърмите по препоръчителния брой пъти, може да се изцеждаш след кърмене, като й предлагаш изцедената кърма вместо добавка.

Може да предлагаш изцедената кърма не с шише с биберон, а с чашка, лъжичка, спринцовката на Панадола или дори с пръст. В този отговор на *Cveteto* към Shusha123 има обяснения и клипчета как става това.

Прилагам ти и една статия, която може да ти даде идея за относителното наддаване на тегло при кърмените бебета.
Насреща сме, ако имаш притеснения или колебания.
Успех!   bouquet

# 389
  • София
Май-чета, привет от в къщи! Все още не съм ви чела, но разбрах за бебевалежа на 21.05.(направо се разлюля земята). Честито на всички нови мами и много палчета на тези, които все още са в очакване. Drina, благодаря че вече си ни прибавила на първа страничка и бързо и леко раждане.

Общи условия

Активация на акаунт