МАЙ 2012 - тема 16

• 38 985
  • 746
  •   1
Отговори
# 525
  • София - Младост 1А
Привет дами,

Днес е един ден... направо не ми се говори. Боли ме всяко мускулче, всяка клетка. Все едно съм прекопала поле и съм пробягала от София до Варна.
Но пък се гушкахме с Мия и беше прекрасно.
И ние имаме драма с кърменето, въпреки, че сме на първия опит. Не успява да отвори добре устенца и да захапе като хората. Вече ме болят зърната, а сме едва в началото. Нооо няма да се отказвам.
Между другото много е ценна срещата с консултант по кърмене. Преди 6 години, Хедра много ми помогна с Пепи, а сега на Жани помогна, което е супер. Не че съм се съмнявала, че този прекрасен мъник, Калоянчо ще се справи.
Дори си мисля още сега да й звънна и направо да се уговорим за уикенда да дойде вкъщи и да ни види на какво дередже сме. Подозирам, че до тогава зърната ми вече на нищо няма да приличат.

# 526
Здравейте пак!
Закърмих бебето на 7-я час.В болницата сучеше още от втория ден, кърмата слезе на третия.Понеже имах главоболие трябваше да пия течности и много бързо ми се напълниха гърдите.сега го кърмя през около три часа за около 15-20 мин всеки път на различна гърда.

Здравейте пак!
ЛЛЛ положението с гърдите става по-зле.Поне разбрах че от позата/ кърмих досега само легнала са се получили буците.Днес ще кърмя само седнала и дано се размина с по-лоши последствия. В момента едната гърда е ужасно болезнена и слагам студени компреси че нещо взе да ме тресе.Нещо друго дали мога да направя за болката?

Здравей tzuntzurka и честит ти син Петър!
Препълването на гърдите е често срещано в първите седмици след раждането, но обичайно постепенно лактацията се регулира спрямо нуждите на бебето.
 Честото сукане , за новороденото на около 2ч, 2ч и половина или дори по-кратко, често е от значение както за доброто наддаване на бебето, така и за редовното изпразване на гърдите. По този начин обикновено се оказва достатъчна стимулация на лактацията, и се избягва риска от запушване на млечни каналчета, в резултат на неизсуканите в гърдите количества мляко. Дали би могла да се опиташ да поставяш Петър по-често на гърда, предлагайки повече по-засегнатата?
  Времето, което бебето прекарва на гърда би било хубаво да не се ограничава. Макар и да се раждат с развит сукателен инстинкт, много бебета в началото имат нужда от повече време на гърда, за да успеят да се заситят и да достигнат, да изпразнят добре гърдата, достигайки до задното по-маслено и калорично мляко.
 Механичното притискане на гърдите от неудобен сутиен, поза за сън, дръжка на чанта или друго също би могъл да предразположи запушвания. Ако в даден момент усетиш едната или двете си гърди напрегнати, твърди, болезнени  а бебето не може да суче от тях в момента, би могла да изцедиш малко мляко от тях, за да ги облекчиш. Прекаленото изцеждане не се препоръчва, тъй като би могло да стимулира гърдите и да създаде риск от свръхлактация.
 За да облекчиш болезнеността би могла да опиташ следните неща:
 - топли компреси или душове преди кърмене и хладни компреси след кърмене
 - леки масажи на гърдите преди кърмене/изцеждане - ето едно видеоклипче за тях http://video.about.com/breastfeeding/Breast-Feeding-Problems.htm - при запушвания на каналчета
 - компрес от зелеви листа ,които обичайно имат облекчаващ ефект при запушвания на млечни каналчета. Зелевото листо се измива, отстраняват се по-дебелите жили, надупчва се на няколко места с вилица и се поставя върху гърдата, като се избягва покриването на ареолата или зърното. Когато увехне се подменя с друг. Добре е да се има впредвид, че дългото приложение на зелеви компреси би могло да намали временно лактацията и е добре това да се избягва.
 - Би могла да обсъдиш и с лекар приема на хранителната добавка Лецитин, която е известна с благотворното си влияние при справяне със запушвания и профилактика на появата на нови. В началото зависимост от случая се приемат около 4-5 капсули от 1200мг на денонощие, като след отшумяване на симптомите се намаляват постепенно, с една капсула на всеки два дни, докато остане прием на една в продължение на 1-2 седмици с профилактична цел. Макар, че е хранителна добавка би било добре ако обсъдиш приема и с лекар.
 - почивка , сън, прием на достатъчно течности също имат значение за оздравителния процес
 - често и добро изцеждане на засегнатата гърда, докато премине запушването, като междувременно следиш и другата за препълване и при нужда изцеждаш колкото да облекчиш
 Ако въпреки приложените мерки положението не е започнало да се подобрява или пък се влошава повече би било добре да посетиш лекар.
 Желая ти бързо оздравяване! Пиши ни как си!  Hug Hug Hug

# 527
Дрина, честито! Да ти е жива и здрава Мария! Бързо възстановяване и много щастие ви пожелавам!   bouquet

Както описваш захапването на Ирина и болката, която ти причинява, си мисля, че може да е добре да прочетеш тази статия и да опитаме да преценим възможно ли е и при Ирина да ги има тези симптоми.

Насреща съм, ако мога да съдействам с нещо!  Hug
ЛЛЛ, Евридик@, благодаря за информацията, макар силно да ме притесни.   bouquet
Статията, която прочетох събуди доста въпроси и ще се радвам, ако ми помогнете с отговорите. Да, наистина имаме доста от описаните симптомите,  вкл. и сплескани и побелели зърна след кърмене, бързо заспиване на бебето на гърдата, това, че понякога не може да засуче, дърпа се и плаче. Когато я храня от шише се случва да повърне /всъщност затова се отказахме от АМ/. Откакто прочетох статията наблюдавам детенце. Върха на езика не се раздвоява. Когато заплаче и погледна в устичката й не виждам ципа, може да се изплезва, но нямам база за сравнение колко трябва да се плези едно бебе... Наддава добре.
Затова - сега накъде? Кой може да диагностицира дали имаме къса юздичка, какво трябва да се предприеме, ако е така предвид затрудненията с кърменето и пиенето от шише, как да намеря лекар /хирург/, който да реши проблема и възможно ли е да рецидивира? Може ли да има и други причини за изброените затруднения, например това, че от няколко дни на моменти нослето на Ирина се запушва?

Здравей, krisi72!

Късата юздичка може да се диагностицира най-успешно от детски стоматолог. В София има детски стоматологични центрове, така че може да потърсиш координати и да избереш при кого да отидеш. Възможно е Ирина да няма точно къса юздичка или да има, но от т.нар. "трети тип", който се забелязва по-трудно. Обикновено лекарите избират да не се намесват, защото това състояние се израства и много рядко причинява някакви говорни дисфункции или други проблеми. Интервенцията, която може да подобри нещата, се нарича клипване на подезичната юздичка (кожичката, която свързва езика с долната част на устата), като по този начин се освобождава езикът и бебето успява да го изплези по-добре, да направи вакуум около зърното на майката и да суче по-ефективно.
Обикновено кърмачетата с диагностицирана къса юздичка много бързо израстват това състояние и много скоро дискомфортът, който причиняват на майка си при сучене, отшумява.

Докато решиш какво да правиш и дали да се свържеш с детски стоматолог, мога да ти предложа някои идеи за по-лесно преминаване през ситуацията.

Както и Жанинчето е споменала, при бебчета с такава устна особеност е нужно много да се внимава със захапването, така че зърното и ареолата да попаднат възможно най-навътре в устичката им. Ще опитам да онагледя насоките, които тя е получила от лицензирания консултант по кърмене - може да прилагаш т.нар. dancer hold - да държиш бебето с противоположната ръка на гърдата, от която ще суче. Например, ако ще суче от лявата гърда, го държиш с дясната ръка. С лявата ръка обхващаш лявата гърда под формата на малка чашка - с палеца от едната страна и последните три пръста от другата. Дланта на ръката поддържа отдолу гърдата, а показалецът е свободен. Когато приближиш Ирина до гърдата, обхващаш и бузките й с палеца и останалите три пръста от другата страна, като не пускаш и гърдата си. А с показалеца си леко поддържаш долната челюст на бебето, докато суче. По този начин поддържаш челюстите на бебето около гърдата си и подпомагаш захапката й.

Добре е Ирина да захапва дълбоко навътре не само зърното, но и 2-3 см от ареолата, като с долната си челюст поема повече от гърдата, отколкото с горната (това е т.нар. асиметрично засукване, което се счита за оптимално). Добре е нейното тяло да е плътно до твоето - ако сте в поза люлка, да сте корем до корем, плътно една до друга. Нейното ушенце, рамо и бедро да образуват една права линия. Не се препоръчва долната й ръчичка да е между твоето и нейното тяло, защото така се образува луфт. Нека ръката й да минава зад теб, към кръста ти, сякаш те прегръща. Вариант е също да опиташ да кърмиш в т.нар. биологична поза - ти да си силно полегнала назад на възглавници, а тя да е върху теб. По този начин гравитацията, която позата предполага, вероятно ще й помага да засуква по-добре и дълбоко.

Можеш също да опиташ нещо, което при някои майки това дава резултат - след като тя е засукала, ти с пръсти да "набуташ" леко ареолата навътре, да обърнеш устенцата, ако не са обърнати навън и да подпреш главичката, така че да не си я издърпва назад.

Желая ти успех и бързо и леко преминаване през тази ситуация! Тук съм, ако мога да бъда полезна с нещо!  Hug

# 528
  • София близо до Витоша
Момичета, много съм щастлива да съобщя, че Дрина е станала горда мама на прекрасната Мария, с мерки 3770 , 52 см! Да им е жива и здрава, много щастие и късмет на цялото семейство и бързо възстановяване на Ади!

Честито и от мен , бъдете здрави и много се обичайте

# 529
Drina честита дъщеричка бъдете много здрави и щастливи,обичайте се и се радвайте една на друга:)

# 530
  • София
Честита ти дъщеричка Дрина  smile3504 Да ти е жива и здрава и много радост и любов да ти носи Simple Smile И аз в началото бях така със зърната, но за 5-6 дни се нормализираха нещата, явно в началото не е захапвал добре. Тогава мажех с Лансинох, но вече с нищо не мажа и зърната са ми добре. Дано и при теб бързо да се оправят Simple Smile

ЛЛЛ, имам въпрос. Даниел е на кърмене на поискване и засега нямаме проблеми. Гърдите ми не са напрегнати, нито усещам бучки, но от 2 дни имам болки в дясната гърда - от външната страна. Имате ли представа на какво може да се дължи това?

# 531
Еее най-сетне след 10 дни успях да ви изчета  Laughing
Drina една голяма прегръдка на теб и Мария.  Hug Да ти е жива и здрава и мнооого да ви радва!
Честито и на другите скоро обебили се мами! smile3504 ,а на тези,които останаха леко и безпроблемно раждане  Simple Smile
Ние вече се научихме да захапваме и почти не се дохранваме,но не искам да говоря дори как ме болят зърната
И сега да ви разкажа как мина и моето раждане.На 18 още от през нощта та цял ден ми пада тапата и викам аз на една приятелка,че пада, а тя ми вика че или днес или утре ще е.Честно казано не й повярвах,но вечерта като си легнах така ме обляха водите отидоха чак по гърба.Станах,казах на мъжа да се гласи,той милия по притеснен от мен и тръгнахме за болницата.Приеха ме и се започна едно 12 часово раждане.Води изтекли,но грам разкритие и изгладена шийка.Беба упорито си седи горе,а след час контракциите започнаха на по 7-8 минути.Ударих аз един 3 часов маратон в коридора на родилно и отивам пак да ме водят за разкритие-вече беше 4 см.Щастлива,че вече имам някакво продължавам още 3 часа да си обикалям та чак вече краката ми не ме държаха ама немога да легна,защото контракциите са вече нетърпими.Отивам пак за разкритие с надежда и то-4 см пак.Направо не повярвах.Решиха да ми сложат система и се започнаха вече истински нетърпими болки,после 5 см разкритие,молби към израждащия ме доктор(бях с избор на лекар) да ме среже и обиколки в предродилна със система.Накараха ме още на 7 см да започвам да напъвам като усетя контракция и така някак си предизвикваха разкритие.После в родилна зала започнаха и напъните и точно с 2-3 и натиск върху стомаха ми беба се появи на бял свят.Благодарна съм на господ и на целия екип,че въпреки болките,които изживях сега гушкам най-прекрасното нещо на света. Praynig
Май стана много дълго  Laughing
Лека вечер и чакаме новини от последните бебчета

Последна редакция: вт, 29 май 2012, 21:26 от shusha123

# 532
Дрина, на раждането ли се дължи това мускулно схващане? Колко време ражда? Ако имаш възможност разкажи подробности.  Mr. Green Ние нали още се вълнуваме някои...за предстоящия процес....

Иви, Докси, Лилавка, някой да се отчете нещо!? Ние с Джиа си чакаме още...при мен все още нищо, дори нямаше нужда да се виждам с док, само си се чухме...утре ни е срещата - стискайте палци да се похваля с нещо след това! Пък било то и с една две контракции като начало.

Шуша, много тежко ми звучи твоето раждане! #Crazy Добре, че всичко е минало и сте добре с бебе! Дано наистина това да се забравя после...

# 533
Аз съм ок, много спокойна и положително настроена.
През нощта към 5 и нещо мисля, че имах няколко контракции или поне подобни болки, но т.к. ми е първо раждане, не съм много сигурна дали разпознавам всичко правилно.
Последните дни доста ми се спи, което знам че се случва много често преди раждане. Организмът се подготвя и по този начин пести сили за раждането.
Утре ми е термина и съм на консултация при наблюдаващия ме лекар, а или утре или на 31ви ще отида и в Майчин дом да ме види и лекарката, при която ще раждам.  Blush

# 534
Беки, не се тормози мила.  Hug При всеки минава по-различен начин. Аз нямах проблем нито с първото, нито с второто раждане, въпреки, че бях много уплашена и притеснена и за двете. Родих Теди и Косьо за по 4 ч. Не съм избирала екип и при двамата. Хората, които ме израждаха бяха супер внимателни и отзивчиви и двата пъти. Сложиха ми обезболяващо мускулно, не са ме оставили за повече от 15 мин. без внимание, все имаше някои около мен, да ме пита добре ли съм, боли ли ме и т.н. Само трябва да ги слушаш когато започнеш да напъваш, те си знаят много добре работата. Лекарите и акушерките в родилна зала на МД имат златни ръце   bouquet
Стискам ти палци и на всички, които все още са 2 в 1, всичко да мине бързо и леко  Praynig

# 535
Добър вечер...и аз да се отчета.Тук съм,жива и здрава и все още 2 в 1...но новината от днес е че ми падна тапата smile3501 има някакъв напредък.Доста напрегнат ден беше...всички около мен са се побъркали и побъркват и мен...всеки звъни,пита родила ли съм не съм ли...даже имам роднини,които си мислели,че нещо лошо се е случило щом не звъним...честно трудно вече изтърпявам всички...на всичкото отгоре е започнало някакво съревнование м/у майка ми и свекърва ми,което ме влудява...естествено понеже мъжа ми все още ходи на работа по цял ден и предпочитам да ходя с майка си на прегледи сега по болниците,ама свекито се разсърди и говори на мъжа ми някви неща,че един вид не съм ги уважавала и съм ги пренебрегвала,което до такава степен е изнервило мъжа ми,че той вместо да ми е упора сега и той да ме успокоява,той само ми се сърди и ме напряга допълнително.На всичкото отгоре иска да ме вкарат в болницата за да е по спокоен той,а не да съм била по цял ден сама...Изобщо лудница пълна,до одеве съм успокоявала и него и майка му,а и моята майка и тя се притеснява че от там много ме действат...и никаква угодия на никой #2gunfire #2gunfire
А забравих да кажа,че сутринта от 10 бях на тонове,но днес такъв каръшки късмет точно по това време цялата предродилна беше пълна и се наложи да чакаме 3 часа (имаше още 5 момичета за запис) и станах свидетелка на няколко раждащи,от които 2 невръстни ромки,които толкова пищяха и крещяха...то не бяха и повръщания и какво ли още не...на мен ми стана лошо...имах чувството,че ще припадна от страх.Ето затова не искам да влизам предварително в болницата...няма да издържа психически.
Ако тази нощ не стане нищо,утре сутрин пак сме на тонове и преглед за разкритие...та ще видим.

# 536
janin4eto_87, Евридик@, благодаря за разясненията!   bouquet    bouquet     bouquet     bouquet     bouquet
Днес кърмих в позата, която janin4eto_87 описа и определено имаме напредък - боли ме по-малко. Дано и нощта да е по-спокойна, че снощи беше истински ад... 
lilavka2323 , браво, мила! Стискам ти палци за скорошно и леко раждане! Беки, на теб също  Hug   Praynig
Желая спокойна и хубава вечер и на вас, момичета!  Heart Eyes

# 537
lilavka2323, ето за това на нераждали жени, не им се разказват страхотии и не е хубаво да виждат такива неща. За да не се страхуват. Много от жените драматизират излишно.

# 538
Беки извинявай ако съм те притеснила.Вярно е,че всяко раждане е различно.При мен в стаята имаше една жена,която дойде с изтекли води и 8 см разкритие.Един вид по пътя за болницата ще роди.Точно за няма и 10 минути роди.Пожелавам на теб и на останалите 2 в 1 такова леко и безпроблемно раждане  Hug Hug Hug

# 539
Ох, lilavka2323, напълно те разбирам.
Аз с роднини и приятели нямам проблеми никакви, съобразяват се всички, но виж по-страничните хора направо вече ми лазят по нервите, а то тепърва се започва.
Решила съм от утре да не отговарям на въпроси по скайп, фейсбук и телефон. Просто прекаляват! Както казваше една позната - ще кажеш, че като родя ще пазя тайна!
А и не ми се струва редно всеки да ме пита всевъзможни въпроси и да пуска коментари от сорта на "какво се тутка това бебе" при положение, че термина ми още не е дошъл. В същото време приятелките и родителите ми се притесняват да ми звънят, за да не ме изнервят. Няма да стане.
При теб пък представям си съвсем какво е, като са минали няколко дни след термин.
Пожелавам ти най-скоро да гушнеш своето съкровище и бъди спокойна, не им обръщай внимание, доколкото ти е възможно!
 Hug за всички мами, бебчета и 2в1 комбинации тук!

Общи условия

Активация на акаунт