ВМ НВХ - част 50

  • 51 862
  • 761
  •   1
Отговори
# 690
  • Sofia
  • Мнения: 1 121
 Cioccolata ,аз живея по пресечките на Иван Асен, много близо да споменатия от теб магазин. Ще се разходя да си напазарувам от там, мерси, че сподели.  bouquet Ще си купя масълце задължително, щом е хубаво.

# 691
  • Мнения: X
и все пак внимавайте да не се подпалите
 Joy Joy Joy
http://www.cambridge-news.co.uk/Home/Professor-gets-crackling-on … eory-21082012.htm

# 692
  • Мнения: 564
Ха-ха, забавно  Joy
Ама за нас опастност май няма: “A range of conditions can produce ketosis, in which acetone is formed, including alcoholism, fat-free dieting, diabetes and even teething." Mr. Green
За солта - и аз ям по принцип по-безсолно от общоприетото, а и аз след консумация на по-солени храни задържам доста вода.
liu jo, вафличките (аз им казвам сусамени блокчета) предполагам , че могат да се направят със всякакви ядки/семки стихга да са 'накълцани' на дребно. Онзи ден направих 2 големи блокчета като в сместа на едното добавих и 1 ч.л. какао (Нескуик с натурално какао 1:1) за малката. Честно казано, не очаквах да й се хареса много, но пък нее познах! Каза ми по-често да й правя Simple Smile
Направих й и желирания десерт (само че с боровинки), добавих отгоре маскаррпоне и него го яде с кеф. За шоколадовия мус на W.A.S.P. няма какво да говорим, облизва си пръстите ( и аз го правя с 85 или 90 %шоколад). Радва ме факта, че не е нужно нещо да е наблъскано със захар, за да й хареса и да бъде вкусно.
И най-важното, ядеш докато се нахраниш, а не да продължаваш да тъпчеш заради захарта.
В общи линии, това което мога да отчета след почти 3 месеца режим, е че са ми се възстановили сигналите за ситост и нямам проблем да спра да ям, дори и да ми е вкусно. Сита съм за доста дълго време и без проблем мога да изкарам без храна. Кипя от енергия и се наспивам от по-малко.
В този ред на мисли, да кажана Теди, да не се питеснява, че ще остане гладна ако не пести мазнините и да не прекалява с протеините. Ето в тази статия са дадени доста добри напътствия за начинаещи: http://www.marksdailyapple.com/definitive-guide-to-the-primal-ea … an/#axzz24UVq7rnb
Зарибихте ме с магазина на Добрев, ще трябва и аз да се метна до там. Иначе съм се наканила и на продуктите на мандара Равногор - бяха ми много похвалени. Купих миналата седмица и от млечните на Родопа милк. Много са хубави, ама малко странно ми беше консистенцията на маслото -някакси все едно не беше съвсем хомогенно, ами като го хапнеш се усещеат разни топченца (Ама и аз как обясних  ooooh!)

# 693
  • SA
  • Мнения: 3 350
Цитат
A range of conditions can produce ketosis, in which acetone is formed, including alcoholism, fat-free dieting, diabetes and even teething

Аооо, ама този професор от Кембридж не е ли чувал, че кетогенните диети са високомазнинни? УжасТ.

# 694
  • Мнения: 6 425
Явно напоследък професорите са сред най-слабо информираните хора Rolling Eyes

# 695
  • Мнения: 564
Цитат
A range of conditions can produce ketosis, in which acetone is formed, including alcoholism, fat-free dieting, diabetes and even teething
Аооо, ама този професор от Кембридж не е ли чувал, че кетогенните диети са високомазнинни? УжасТ.
И аз му се зачудих, но реших, че има предвид хранене тип 'Дюкан', което действително си е 'фат-фрии'.
А и завишено количество ацетон не се ли отделя при кетоацидозата (което е различно от кетозата) newsm78 Оффф, абе вобще още не мога да сглобя много добре метаболитната картина, ама продължава да чета, чета... Mr. Green

# 696
  • Мнения: 6 425
Да, друга фундаментална грешка на много професори и "запознати" хора е, че бъркат кетоза и кетоацидоза Rolling Eyes Кетозата е напълно нормално състояние, в никакъв случай не е животозастрашаващо, дори напротив. Въпреки че имайте предвид, че за да се влезе в кетоза, са необходими специфични условия. Отнема време, докато се превключи, а много лесно се излиза от оптималния диапазон (nutritional ketosis). Напоследък в шведските блогове тази тема е много актуална, много хора си мерят кетоните всеки ден и докладват какво са яли и кое как им е повлияло и се оказва, че не е толкова лесно да се влезе в кетоза. Така че ВМ-НВХ не е непременно кетоза, нито пък непременно е необходима кетоза, за да се намалят телесните мазнини. Кетозата обаче много хора я описват като оптималното състояние на човешкия организъм - с максимално изгаряне на мазнини, максимална концентрация, максимална енергия и всякакви хубави ефекти. Но например много автори, вкл. Марк Сисън, споделят становището, че не е необходимо непрекъснато да сме в кетоза, а е достатъчно метаболизмът да е гъвкав, така че да може да настъпи кетоза, когато е необходимо за нуждите му. Това е основният проблем при съвременното високовъглехидратно хранене - организмът няма достъп до телесните мазнини и се принуждава да разчита на глюкозата като единствено гориво, а тя не е оптимално гориво. Докато гъвкавият метаболизъм означава възможност за оползотворяване и на глюкозата, и свободен достъп до телесните мазнини - според нуждите.

А вредното и животозастрашаващо състояние е кетоацидозата, но поне според повечето автори, а също май и според Уикипедия тя застрашава изключително диабетиците и то тези с първи тип диабет (инсулинозависимия). Embarassed Но е факт, че много често понятията кетоза и кетоацидоза се бъркат, дори от хора с медицинско образование.

Един интересен клип се появи тези дни и досега не го бях постнала, защото ми се струваше, че не е толкова релевантен. Но по повод на ефектите от кетозата можете да видите интервюто на Андреас Енфелт с Питър Атия: http://www.dietdoctor.com/very-low-carb-performance-with-peter-attia Тук П.А. разказва за собствения си опит с ВМ-НВХ, включително казва, че дори когато тренирал на професионално ниво по 4 часа на ден плуване и колоездене и участвал в състезания, все пак си напълнявал (на сайта си дори има една снимка с бременната си жена, на която неговият корем също е като на бременна въпреки тренировките и състезанията Wink). Тогава се хранел според препоръките - нискомазнинно, с много пълнозърнести продукти и като цяло високовъглехидратно, но и високобелтъчинно. И все пак напълнявал при все спорта. Затова се замислил какво може да не е наред в храненето му и решил като първа стъпка да спре всичко със захар и глюкозо-фруктозен сироп (high-fructose corn syrup). Това предполагало страшно много храни, защото се оказало, че дори в повечето хлябове има захар. Така за няколко месеца отслабнал с десетина килограма само от тази промяна в храненето. После вече минал на ВМ-НВХ, а постепенно с известна помощ от други автори успял да влезе и в кетоза. И описва колко добре се отразява например на концентрацията кетозата.

Последна редакция: нд, 26 авг 2012, 18:34 от Cioccolata

# 697
  • Мнения: X
добро утро набързо
публикувах 2 тиквени рецепти
дано ви допаднат
все пак скоро и в БГ им идва сезонът и не виждам причина да се лишаваме от това зимно слънце

лека седмица от мен
 Hug

# 698
  • Мнения: 451
Тиквените рецепти звучат много добре-непременно ще ги пробвам-обожавам тиква!Да кажа за моите вафли-сложих бадеми,тиквени семки,кокос,сусам ,какаово и кокосово масло,ванилия,канела-станаха много вкусни!
Вчера от Женския пазар си купих сусамов тахан-сирийски-гладък,със страхотен ядков вкус-е няма нищо общо с този на Балчо,който яко ми бие на огранено.

# 699
  • София
  • Мнения: 1 478
Нещо за подсилване на мотивацията. Щом тя може и ние можем.   bouquet  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=156992354424577&set= … ype=1&theater

# 700
  • Мнения: 2 039
Момичета, привет  Hug

Аз да споделя за алкохола.Понеже пия бира често и по много,вечер.Но не ми действа диуретично, а чета че е диуретик.Винаги сутрин съм с около кило по-тежка отколкото следобед.Явно докато изхвърля задържаните течности т.е бирата от предната вечер.Вчера обаче пийнах около
100 гр.сливова ракия и толкова вода изхвърлих през нощта, че не е истина ooooh!  Ракията май е по-голям диуретик от бирата. Така ли е

# 701
  • Мнения: 109
Привет режимни момичета:), днес е моят пети ден от началото на промяната! Нямам прегрешения, не съм сигурна дали 2 филийки хляб Вита се броят? Днес обаче имам болки в левият бъбрек...да го отчета ли на новото хранене или е заради спряната бира,която обожавам?Увеличих водата и намалих кафето....Приятен дъждовен ден:)

Последна редакция: пн, 27 авг 2012, 19:22 от noneto

# 702
  • SA
  • Мнения: 3 350
Ох, бирата на мен ми е препъни камък и определено съм установила, че ми влияе зле на теглото. Иначе да, всеки алкохол има диуретичен ефект и той е по-силен, колкото по-концентриран е алкохола и колкото по-бързо се пие.

Cioccolata , аз преди години си правех експерименти и успявах да стигна до кетоза с крайно ограничение на въглехидратите до 20-тина грама на ден. Изследвах си кетоните в урината с едни лентички. Разбира се, че има голяма разлика между кетоза и кетоацидоза. Основната причина за кетоацидозата при диабетиците е липсата на инсулин, който хормон макар и в големи количества да нанася вреди на организма, все пак е основния регулатор на цялата обмяна на веществата. При хора със запазена инсулинова секреция, кетоацидоза не може да възникне.

# 703
  • Мнения: 6 425
Благодаря, kameloth, че ги обясняваш тези неща!  bouquet Да, именно, запазена инсулинова секреция. Самият Питър каза във видеото, че след като гладувал 24 часа и после карал колело 6 часа без храна, само на вода със сол, накрая вече панкреасът му започнал да отделя инсулин, за да противодейства на кетоните и това го пазело от кетоацидоза.

# 704
  • Мнения: 564
Kameloth, Cioccolata , и аз благодаря за хубавите обяснения и разяснения (Cioccolata , а ти твърдеше, че не си можела да обясняваш...ааа  Naughty супер си даже, много ми помагат твоите постове).
И да питам Kameloth, ккаво се знае по повод колко дълго може да "кара" човек в състояние на кетоза. Четох някъде, че било вредно за организма да се поддържа дълго време (ама без да е подкрепено с конкретни обяснения защо), но не съм много убедена, че са прави  newsm78
Откакто съм започнала режима, количеството въглехидрати ми се въртят основно около 20 гр дневно, като нарочно се опитвам да ги стигам поне 30 г (мисля, че Марк беше отговарял на въпроса колко въгл. са необходимивсъщност на мозъка и заключението беше, че 30 са напълно достатъчни).
Та се чудя по този въпрос. На 20-ина грама ми е ок. Ама добре ли е за дълъг период?

Нонето, добре дошла в режимчето! И да - хлябът (какъвто и да е) принципно е прегрешение, но идеята на този режим е постепенно да се навлезе и привикне към него. Та в този смисъл пък, може би не са чак толкова голямо.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт