ВМ НВХ - част 50

• 51 844
  • 761
  •   1
Отговори
# 720
Аз още не съм си купила рибено масло, но то и без това не успях да скоча в режима от раз както ми се искаше. Сладкото го спрях, но сезонните плодове и ледената биричка ми обръщат каручката  Laughing . Мисля, че със захлаждането на времето постепенно ще ми се получат нещата (не понасям жегата, затова и последните години пълнея лятото от обездвижване, спестявам си всяко възможно движение). Имам в предвид изчистването на режима и увеличаване на спорта. Иначе от време на време пия Калмацин форте (Ca, Mg, Zn, обогатен с витамин D). Ааа пих веднъж и лецитин, но не помня с каква идея.

Да ви попитам момичета - замразявали ли сте плодове. Сега има пресни боровинки и ми се иска да си замразя, но не знам дали не трябва да се обработят предварително по някакъв начин.

И още едно въпросче имам за зеления боб и граха, употребявате ли ги. Четох  с помоща на Гугъл преводача в сайта на Марк статия за бобовите и май не се препоръчват много дори и в палео режима. Ако правилно съм разбрала ВМ-НВХ е по-изчистено по отношение на въглехидратите.

bouquet

# 721
  • София
z.2012 , не съм много веща в замразяването на плодове, но да споделя мнение. когато си купувам замразени горски плодове (комбинация от капини, боровинки и незвам си там какво) не ми се вижда да им е правено нещо допълнително. Може да проваш, измиваш една шепа боровинки и във фризера или камерата, оставяш ги няколко дни и ще разбереш дали са ок или не. Според мен ще са си ок.  Peace

Боб и грах не са разрешени.

# 722
По въпроса с добавките да кажа, че и аз пия Ultra omega 3, Cod liver oil, vitamin C и от време на време Coq10, всичко ми е на NOW. Какъв D3 пиете? Ние имаме на Jamieson, изписаха ни го за бебчо и се чудя какъв друг има освен този?

# 723
на нау, има по 400 и по-рядко съм срещала и 1000

# 724
За вит. D3 - поръчвам ето този: http://www.iherb.com/Vitamin-D3-5-000-IU-360-Softgels/18335 Чела съм, че е по-добре да е на маслена основа (този е със зехтин), така се усвоявал по-добре уж. А иначе може да се купува просто Вигантол от българските аптеки.

За бобовите нещата са малко на кантар... Препоръката на Марк е да се избягват най-вече старият фасул и лещата, а също и сушен грах. Те са не просто по-високовъглехидратни, а и са тежки храни, знаете, че повечето хора имат храносмилателни проблеми при консумацията им. Освен това съдържат лектини - това са вещества, които нарушават целостта на чревната лигавица, правят я по-пропусклива и така се улеснявало проникването в кръвта на по-едри молекули, на които не им е там мястото, а това проникване може да предизвика автоимунна реакция. Лектини се съдържат и в ядките, така че това е едната причина да не се прекалява и с тях.

Но пък Марк писа преди няколко месеца изрично, че пресният или замразен зелен грах, а също и зеленият фасул са ОК - те имат и по-малко въглехидрати, а май и съдържанието на лектини беше по-ниско, но при всички положения тях ги препоръчва наред с останалите зеленчуци.

Естествено, ако сте си свикнали да консумирате по-често стар фасул и леща и нямате проблеми с храносмилането от тях, не мисля, че трябва да се спират. Те са по-скоро в сивата зона, не са най-вредното нещо, което можете да хапнете. На мен са ми вкусни, но и винаги са ми били проблемни, сигурно защото имам нещо като колит, затова предпочитам да ги избягвам Embarassed Но за зеления фасул и замразения грах пък забелязах, че сега, когато не ги ям сготвени в брашнен сос, а просто задушени с масло като гарнитура към месо, не ми причиняват дискомфорт.

# 725
Петяя права си, най-добре да пробвам докато не съм изпуснала момента. Не се сещам дали съм яла сурови боровинки ( май само сладко), затова се колебаех.

Cioccolata аз проблеми с бобови нямам, но ми беше интересно за зелен боб и грах специално защото ми се намират от градината на мама.

Аз днес цял ден с питанки и молби .......  Heart Eyes.
Моля който ще прави новата тема (аз не мога, иначе с удволствие) да сложи на първа страница линкове към сайтовете на Марк и Доктора. Ако сещате и за други полезни, към тях също  Praynig .

Последна редакция: вт, 28 авг 2012, 20:58 от z.2012

# 726
Привет момичета много интересни неща пускате   bouquetне мога да насмогна да ги изчета. Че като хвана нещо задължително изчитам и коментарите по статиите че и от там много има да се научи, всеки си е споделил опита малко или много. Аз напоследък не мога да смъкна въглените под 25%, понеже голямо ядене на домати става. Имаме край нас една ферма и чакаме цяла година да почнат домати да изнася и сега няма как да не ги ям. Много са ми вкусни. Аз не че ям по една кофа. Ям по 3 на ден но са достатъчни да ми вдигнат процентно въглените. Вече и корема ми се изду, но ще се прежаля още една две седмици, пък после пак влизам в крак.

# 727
  • София
Доматите с високо съдържание на въглехидрати ли са? Rolling Eyes
Много обичам да вечерям с голяма салата домати със сирене.

# 728
И аз хапвам по 3 пъти на ден домати- имаме в градината и се възползвам, но пък пък съм заложила 15 % въглени и не ги минавам.Аз и на око ги смятам грамовете, ама не мисля, че много се отклонявам.На този калкулатор, на който смятам 100 гр. домат е 4 гр. въглен.Един килограм е 40 гр. а аз съм си заложила около 50 гр. въглени на ден.
И аз нещо два дни излязох от строя, досега бях стриктна. #Cussing out

# 729
vici75, права е Гълъбина - дори и килограм (което е доста като количество), не минаваш 50-те грама. При теб, по-скоро проблемът е в малкото мазнини може би.  Ако ги увеличиш, ще оправиш и отношението Peace
Днес менюто ми е като по книжка (май) - В-66.6 гр, Б-83 гр, отношения М/В/Б - 67%/19%/14%.

# 730
  • SA
vici75 , хапвай си доматчета, щом са вкусни! Аз докато съм в България ям много зеленчуци от градината на майка ми. Не мисля, че такава храна трябва крайно да се ограничава.
По отношение на количеството въглехидрати, ето какво прочетох днес:

http://www.marksdailyapple.com/does-eating-low-carb-cause-insuli … ce/#axzz24koeM0O7

Оказва се, че при хора, които вече са достигнали нормалното си тегло, крайното ограничение на въглехидратите всъщност намалява инсулиновата чувствителност. Така че вероятно за хора, които нямат много да отслабват , 20% въглехидрати на ден е ОК.
За младия грах съм чела, че е богат на белтъчини и по-беден на въглехидрати, поради което не е зле да се консумира. Зеленият боб, за хората които го харесват, мисля че също е ОК.
z.2012, преди време бях замразявала малини във фризера. Без предварителна обработка, само ги разпределих в по-малки пликчета. Все още са си хубави.

# 731
Bobeto   bouquet Heart Eyesда намалила съм мазното тези дни. Сутрин ям по две лъжици бутер и това ми е за дена и зехтина на салатата да речем. И от там ми се качват въглените от нищо. Нещо не съм гладна напоследък.

kameloth    bouquet Heart Eyesточно в единия от линковете който пусна днес зачетох че не е проблем и до 60-80гр въглени да се стигне, но да са от плодове и зеленчуци. Пишеше че ако го гониш отслабване няма да го постигнеш с тоя прием на въглени, но поне няма да ги складираш на себе си. Но аз както бях споменала и преди съм от леката категория като теб и едва ли ще отслабна повече от това. А и без друго целогодишно не ям в такива количества, сега само използвам сезона. А отностно инсулиновата чувстиветелност аз мисля че го нямам тоя проблем отдавна. Първо че сладко не ми се яде хич, и второ дори и да изям нещо не мога да го изям цялото (например бонбон-ям половин и ми се повдига направо).

# 732
привет-мривет
 Hug

аз не смятам, че доматите са проблемни, ако другите храни са ОК, даже и 1кг да са на ден
все пак доматеният сезон е толкова кратък
стига разбира се човек да не чувства дискомфорт от тях

зелен боб от онзи кръглия, замразения, си консумирам редовно като гарнитура към яхниите
даже днес имам точно телешка със зелен боб

аз напоследък не пия вит. Д и рибено масло лято е все пак, макар тук да нямаше лято тази година
но ще се взема в ръце сега есента
иначе всяка седмица хапваме домашно суши
лятото навън се мажех само по лицето и деколтето с крем против слънце (супер съм хепи че си намерих еко-сертифициран)
но пак въпреки жегата и гръцкото море не си дойдох особено потъмняла за разлика от тукашните, дето са се изпържили като ... афро

бял боб правя веднъж месечно на салата с много лук и зехтин и лют червен пипер
много го обичаме
но после имам коремни проблеми поне няколко дни

тук из доста супери има огромни хладилници с продукти за салата, която си композираш сам
1кг е 10евро
аз си слагам чери домати, краставици, сирене, маслини, яйца, авокадо (иначе тукашните пълнят половината кутия с паста бляк  Sick)
400гр ми излиза обикновено и е чудесен обяд

хайде лек ден от мен

# 733
гледам го това дете и ми стана толкова жал
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=676201.0

ама честно казано, вече нямам желание да пиша
нито пък време
 Embarassed

# 734
Интересна тема за бобовите-аз зелен боб много обичам.А как стои въпроса с нахута-и той е от бобовите,но не предизвиква такъв дискомфорт както белия боб.Говоря не за редовно ядене,а от време на време-на хумус например?
W'A'S'P' ,тук в Бг все повече дечица гледам доста пълнички.На родителите в повечето случаи не им дреме-мъкнат чипса и зрънчото на площадката..и си изхранват "гладните"отрочета.

Общи условия

Активация на акаунт