ЗА или ПРОТИВ доп. точка за критерий "Постоянен адрес" /за София/

• 13 483
  • 386
  •   1
Отговори
# 165
Имам един въпрос към работещите в СО, ако случайно си правят труда да четат тези форуми
и към онези, които считат, че ги дискриминират, ако им се оспорва правото да идват в София на общо основание. Въпросът ми е такъв – значи всеки, който иска да дойде и живее в София има правото да го направи и за него място трябва да се намери, защото противното е дискриминация, но за децата места няма и част от тях остават онеправдани, дискриминирани и сегрегирани. Защо? Значи децата с лека ръка се дискриминират за сметка на масово прииждащи хора от провинцията, които идват тук с претенциите и правата си? Но това се отнася и за техните деца, нали? За децата на същите тези прииждащи тук хора. Ако държавата мислеше за децата и те бяха първата й грижа тя щеше да се погрижи за добруването на децата, а не за амбициите на родителите им и щеше да измисли критерии, механизми и квоти за прием на нови граждани на територията на софийска община съответстващи на възможностите й, а не критерии за прием в детските градини!
Само че власт имащите се интересуват единствено от популизъм и следващ мандат, а не от доброто на децата. Защото децата са едни такива същества, които едва се учат да говорят, не гласуват и не викат с цяло гърло, че ги дискриминират за разлика от идващите тук. И сега сигурно някой ще скочи и ще започне да ми обяснява, че е дошъл тук именно за доброто на децата си, защото в София всичко е по- или най- и пак ще ми твърди, че другото е дискриминация, защото аз съм се родила тук, а той в Долно Нанагорнище. Само дето това не е МОЯ вина, нито на моето ДЕТЕ. Швейцарецът с какво е виновен, че аз съм се родила тук, а той в Швейцария? Сега на арменския поп ли да се оплача или на Софийска община да отиде да обяснява на швейцарците, що е това дискриминация, и че не е редно да не ме приемат в Швейцария, щото и аз на Земята съм се родила като тях, а не на Марс. С това не казвам, че нещата трябва да се върнат като при комунизма, но има механизми дами и господа, които могат да се приложат и да се ограничи идването на хората тук, а не да се ограничават ДЕЦАТА от правата им!!!

# 166
Излиза, че хората мигриращи към столицата и другите големи градове, го правят с цел децата им да вземат местата в тамошните детски градини. Ако обърнете сбърканата плоскост в правилна посока и се запитате защо тези млади хора напускат родните си места, ще видите, че политиката на държавата не би следвало да е насочена към строеж на детски градини в столицата и мъдрене на критерии за прием, а в друго.
Сравняването на България с чужбина и на столицата с провинцията, води до извода, че София е град-държава.
По Конституция всеки избира своята професия и мястото, където да я практикува. Също- всички хора се раждат свободни и равни по права.

# 167
Това е справка за броя на групите и децата, ИСОДЗ, данни към ноември 2011. Всеки сам може да провери за ДГ, която желае детето му да бъде прието, колко от децата са приети през информационната система и колко всъщност са всички приети деца (Админ е информационната система на министерство на образованието) .

Може ли малко разяснение. За нашата градина броя приети през ИС = текущата възможност, и после пише, че 25% от децата са приети извън ИС, което е явно идва като съотношение към цялата бройка приети - Деца от Админ. Какво означава "текуща възможност"? Това са местата, обявени за попълване през ИС ли? На какво основание различните градини обябяват брой свободни места за попълване през ИС, по-малък от цялия брой места. Кой го решава това, директорката ли и с какви мотиви?

# 168
Излиза, че хората мигриращи към столицата и другите големи градове, го правят с цел децата им да вземат местата в тамошните детски градини.

Колко точно си ме описала - плащам си всички данъци в провинцията, а двете ми деца са се намърдали в детски градини и са заели местата на заслужилите.

# 169
Не знам защо кореняк софиянците въприемат детските градини като бащиния, която им се полага по наследствена линия. Който се чувства ощетен от прииждащите и амбициите им спокойно може да се премести в град, различен от София, в който места в градините има бол. Ей така, да им го върне на пришълците. А че няма да може да се изхранва там - много важно, нали в случая са важни децата, не родителските амбиции. За справка - родена съм в София, родителите ми обаче не са. И се радвам, че те са останали след следването си в София, защото сега аз трябваше да правя тази крачка.

# 170
wild poppy според теб еднакво лесно и логично ли е, един софиянец да отиде във Враца, да живее и да се изхранва на място, където няма роднини, приятели, среда, контакти и жилище. Или човекът от Враца да се върне пак във Враца след образованието си в София, за да се реализира в родния си град, където има роднини, приятели, среда, контакти и жилище.
Дали на двамата ще им е еднакво"спокойно", м?

# 171
  • София
wild poppy според теб еднакво лесно и логично ли е, един софиянец да отиде във Враца, да живее и да се изхранва на място, където няма роднини, приятели, среда, контакти и жилище. Или човекът от Враца да се върне пак във Враца след образованието си в София, за да се реализира в родния си град, където има роднини, приятели, среда, контакти и жилище.

Това абсолютно се отнася и за провинциалистите, така че

# 172
Вчера гледах по телевизията Фандъкова, която съветваше директорките на училища да приемат по-малко деца за сметка на качеството. Защо ли обаче тя приема всички желаещи на територията на Столична община, щом не може да осигури качеството им на живот? Плоскостите ги обръщате вие, а не аз. Вие защитавате себе си от дискриминация, а не децата на България. Това се отнася за собствените ви деца, толкова, колкото и за моите. Сравнението с държавите може и да не е много удачно, но когато към едно място има толкова много апетити, а други места опустяват, нормалните правителства измислят  схеми, с които да ограничат достъпа до лелеяното място и да подобрят живота в непривлекателните места. Защото скоро не само на приказки ще излиза, че София е град-държава, но и точно това ще си стане на практика.
Ясно ми е, че хората не мигрират с цел да заемат местата в детските градини, но на практика става така, че половината от децата в София остават без места в градините. И това е в резултат точно на тази миграцията. Не виждам с какво хората от провинцията биха били ощетени, ако се въведат квоти на принципа на търсенето и предлагането. Вие пак пропускате факта, че аз не искам да огранича никого от правото му да се развива и движи напред и нагоре. Просто правата трябва да следват задълженията. Като докажеш, че можеш да покриеш определени задължения, тогава следва да заслужиш и определените права. И точно аз не съм пример за човек, който съди за хората по това къде са родени. Моят мъж е от провинцията и от всички гаджета софиянци, които съм имала съм на мнение, че е той е най. Нали ми е мъж  Simple Smile Имам и страшно много приятели от различни места в България. Пиша това, не за да насаждам някакви непримиримости между едните и другите, а за защитя тезата си, че ако искаш правова държава не може да даваш равни права на всички по подразбиране. Извинете, но така беше по комунизма, твърдеше се, че всички са равни. Е да, ама не. Хората не са равни, следователно правата им трябва да следват задълженията, които покриват към държавата.  

# 173
Ясно ми е, че хората не мигрират с цел да заемат местата в детските градини, но на практика става така, че половината от децата в София остават без места в градините. И това е в резултат точно на тази миграцията.   

Данните от статистиката не потвърждават такова нещо. Има ежегодно, но леко увеличение на населението, което абсолютно не е проблем да се покрие с уплътняване на групите. Т.е. от 25 деца да станат 26 или 27 в група. Толкова се отразява миграцията към столицата, регистрирана от НСИ в краткосрочен план - 2-3 години. По-голямо увеличение в броя на децата може да се получи при по-дълъг период - примерно 8-10 години, но това е много разумен срок, в който общината може да реагира и да компенсира с откриване на нови групи. Миграцията няма как да обоснове факта, че от нулев недостиг само за 4-5 години недостигът е стигнал до 50%.

Вероятно има и миграция, която не е обхваната от НСИ, но това са хора, които нямат и настоящ адрес и обикновено идват без семействата си само за да работят тук.

Миграцията е оправданието на общината за това че години наред никой не е обръщал внимание на задаващия се проблем и съответно никой нищо не е подготвил за неговото решаване. Също така се използва, за да се настройват родители едни срещу други. Полезна тактика "разделяй и владей". Крадецът вика "дръжте крадеца".

# 174

Абе хора, вие не разбирате ли, че хората идват в София, защото не могат да се реализират? Кел файда като роднините са ти във Враца като не можеш да си купиш на детето обувки  ooooh! Ако си намеря добре платена работа в друг град/ държава, която ми отваря доста врати, точно заради приятелите и роднините ще си седя в родния град...А като се има предвид, че масово въпросните приятели са в София, съвсем изборът ми ще се улесни.

И който мисли, че местата в градината са кът заради мигрантския наплив е в сериозна грешка. Причината е първо в закритите детски заведения през последните 20 години и основно се крие в недомисленото градско планиране. Не може да разрешиш строежа на нов жилищен комплекс, а да не планираш детска градина в него (пример "Манастирски ливади"). Или да видиш какъв брой е раждаемостта в София 2008г. и да не вземеш мерки 3 години по-късно, когато тези деца тръгват поне на детска градина да няма място за тях, дори за половината.

# 175
Ама разбира се, че го разбирам, идват за да се реализират. Но едни идват да се реализират в едно, а други в друго. Ми някой, ако дойде да се реализира в сферата на кражбите, а не в сферата в биотехнологиите, например? Или се реализира в паразитното живуркане от социални помощи, вместо да се опита да допринесе за обществото? Е, честно ли е да има същите права като теб, която си дошла да се реализираш в някаква професия? И детето на този някой влезе в детската градина, а ти да останеш без работата си заради него? Квотите не биха ограничили желаещите и копнеещи реализация, дори биха им помогнали с информация за сферите, в които се търси работна ръка, информация за заплати, предимства и недостатъци на живота в София, класация на жилищните квартали, детските градини, училищата и т.н. Отговорностите, които трябва да понесеш, правилника за реда в столицата, служби, които да те подпомогнат при първоначалната интеграция, защото да се преместиш в нов град си е вид стрес и т.н.   Ех, мечти...
А що се отнася до статистиката, извинете, това за идиотската демографска политика е 100% вярно, но не ми трябва статистика за да видя как се пренасели София.

# 176
Разбира се, че основната причина е градското планиране или липсата по-скоро на такова. Това никой не го оспорва и никой не е отказал да се включи във всякакви инициативи, които да ръчкат общната по този въпрос. И никой не се залъгва, че решението на проблема за в бъдеще трябва да се търси другаде.

Но това е отклоняване от конкретната тема, а тя е: с какво моето дете, родено и израстнало в Борово е виновно за това, че новодомците в Манастирски ливади или Бокар, дошли от провинцията преди 3 години, нямат предвидена детска градина в квартала. Защо ние няма да се класираме, за сметка на другото семейство. Дали цената на имота на квартал без инфраструктура е същата, като на квартал с изградена такава? Искам да ми посочиш моята лична вина, на моето семейство и на моето дете. Защо данъците на жилището в моя квартал са по-високи? И наистина ли вярваш, че е редно ли в този случай моето дете и детето на новодомците от Враца, да страдат солидарно заради липсата на нормална инфрактруктура в новия квартал и да са поставени да равна основа и да получим по 3 точки и двете семейства, спрямо действаща критерийна система.
Съжалявам, но по никакъв, никакъв начин и никога няма да се съглася с това.
След като държим на равенство, да се махне точковата система и да се мине изцяло на лотариен принцип.

# 177
Боже, прибери си вересиите.

Абсолютно всеки, който смята че са му нарушени правата, има абсолютното право да ги отстоява. Ако е прав, ще спечели и ще бъде обезщетен.

Емоционалните постове до сега на никого за нищо не са помогнали. Помага само за изпускане на напрежението. В конкретния случай за сметка на други потребители, които нямат никаква вина за това.

Много ви моля да не вменявате вина на останалите потребители за неща, които НЕ СА тяхна работа и отговорност. 

# 178
Тези братя защо са вършили нещата, които са вършили?
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B … D0%B8%D0%B5%D0%B2
Проблемът е в това кой е позволил да има подобна инфраструктура. Най-малка вина откривам у приходящите, ако са решили да живеят в този град като негови добросъвестни граждани.
Затвореният кръг на пазарната икономика по простия принцип на предлагане и търсене. Регулаторът е прецакал работата и сега всички страдат.
Имало едно време хора,у на които им върнали земите. Взели си ги и понеже са много трудолюбиви, решили да не ги обработват, а да ги ползват за бърза печалба, та взели, че ги продали. Намерили се хора и построили мооого жилища, защото едни добри хора им го разрешили. Продали ги на чудна печалба и ги напълнили с хора, но те за зла беда били млади и взели, че се възпроизвели. Гъчканица настанало, а първоначалните продавачи вече били купили голфове на наследниците си, свършили парите, новите започнали да им пречат, защото не участвали вече в схемите им за събиране.
Ако няма хората къде да живеят - няма да има такова препълване. В ракиена чаша няма как да се побере един литър вода. Ще се разлее.

# 179
Разбира се, че основната причина е градското планиране или липсата по-скоро на такова. Това никой не го оспорва и никой не е отказал да се включи във всякакви инициативи, които да ръчкат общната по този въпрос. И никой не се залъгва, че решението на проблема за в бъдеще трябва да се търси другаде.

Но това е отклоняване от конкретната тема, а тя е: с какво моето дете, родено и израстнало в Борово е виновно за това, че новодомците в Манастирски ливади или Бокар, дошли от провинцията преди 3 години, нямат предвидена детска градина в квартала. Защо ние няма да се класираме, за сметка на другото семейство. Дали цената на имота на квартал без инфраструктура е същата, като на квартал с изградена такава? Искам да ми посочиш моята лична вина, на моето семейство и на моето дете. Защо данъците на жилището в моя квартал са по-високи? И наистина ли вярваш, че е редно ли в този случай моето дете и детето на новодомците от Враца, да страдат солидарно заради липсата на нормална инфрактруктура в новия квартал и да са поставени да равна основа и да получим по 3 точки и двете семейства, спрямо действаща критерийна система.
Съжалявам, но по никакъв, никакъв начин и никога няма да се съглася с това.
След като държим на равенство, да се махне точковата система и да се мине изцяло на лотариен принцип.

Защото моето и твоето дете не трябва да имат повече права, защото са имали късмет да се родят в София и следва да имат същите права за достъп до образование. И ти ако нямаш лична вина, каква лична вина имат родителите от Враца? Детските градини, както и здравеопазването  все още са обществена услуга. И това, че детските градини се финансират от общинския бюджет не е аргумент, защото същият този общински бюджет не се финансира единствено от данъците, които ти и аз плащаме. А ако врачанин си избере GP в "твойта" поликлиника и там ли трябва да си с предимство? И на опашката в магазина може би. Най-лесно е да си измисляме критерии, които ни устройват. Но на никой не му се занимава с първоизточника на проблема.

Общи условия

Активация на акаунт