Не знам колко пари влизат от ДДС в хазната (всички знаем, обаче, колко се източват), но къде отива печалбата на всички тези компании, които не са български? Поправете ме, ако греша, но май всичко се изнася навън...
Май, май, нямаме особена изгода от всички тези фирми, освен работещите в тях, че получават заплати и им се плащат осигуровки.
Не я разбирам днешната икономика - и тя, както граматиката и правописа, бяха подменени нейде по пътя, но едно време ни учеха - богата е само тази страна, която произвежда и не само произвежда, но и изнася срещу валута, и че така се създавал БВП. А днес какво произвеждаме ние? И колко още ще го произвеждаме, ако последните апетитни хапки бъдат приватизирани?
Ето, това ме тормози мен, а не дали правителството ще скърпи положението до изборите. Ще го скърпи, даже и с цената на национално предателство. А после?
Ама ти живееш с миналото.....През ония години държавата заграбваше печалбата на печелившите предприятия и я раздаваше на губещите във вид на дотации. Заводите за тежко машиностроене имаха загуби по план! Това нормална ситуация ли е?
Каква друга изгода трябва да имаме от тези фирми? Държавата да заграбва половината им печалба ли? Нали плащат данъци?
Богата била тази страна, която не само произвеждала, но и изнасяла срещу валута.....Това някакъв майтап ли е? Наистина ли така си ги учила тези неща? Ще ни кажеш ли къде и кой ви учи на тях? Ами за конвертируемостта на валутата не сте ли учили? Защо нашият лев нямаше дори вътрешна конвертируемост? Защо доларът, марката и паундът имаха и вътрешна и външна? Англия, Германия и САЩ срещу каква валута е трябвало да изнасят продукцията си?
И още. Едно време говореха за съвкупен обществен продукт, а не за брутен обществен продукт. Брутният бил при капитализма.
Кои са апетитните хапки? Другарите вече са отписали АЕЦ "Козлодуй" и искат да строят АЕЦ "Белене", за да могат оттам да крадат милиарди, както те си знаят. Отписването на АЕЦ "Козлодуй" беше голяма изненада и за мен.