Нима България върви към фалит?

• 7 986
  • 149
  •   1
Отговори
# 45

Не знам колко пари влизат от ДДС в хазната (всички знаем, обаче, колко се източват), но къде отива печалбата на всички тези компании, които не са български? Поправете ме, ако греша, но май всичко се изнася навън...
Май, май, нямаме особена изгода от всички тези фирми, освен работещите в тях, че получават заплати и им се плащат осигуровки.
Не я разбирам днешната икономика - и тя, както граматиката и правописа, бяха подменени нейде по пътя, но едно време ни учеха - богата е само тази страна, която произвежда и не само произвежда, но и изнася срещу валута, и че така се създавал БВП. А днес какво произвеждаме ние? И колко още ще го произвеждаме, ако последните апетитни хапки бъдат приватизирани?
Ето, това ме тормози мен, а не дали правителството ще скърпи положението до изборите. Ще го скърпи, даже и с цената на национално предателство. А после?

Ама ти живееш с миналото.....През ония години държавата заграбваше печалбата на печелившите предприятия и я раздаваше на губещите във вид на дотации. Заводите за тежко машиностроене имаха загуби по план! Това нормална ситуация ли е?
Каква друга изгода трябва да имаме от тези фирми? Държавата да заграбва половината им печалба ли? Нали плащат данъци?
Богата била тази страна, която не само произвеждала, но и изнасяла срещу валута.....Това някакъв майтап ли е? Наистина ли така си ги учила тези неща? Ще ни кажеш ли къде и кой ви учи на тях? Ами за конвертируемостта на валутата не сте ли учили? Защо нашият лев нямаше дори вътрешна конвертируемост? Защо доларът, марката и паундът имаха и вътрешна  и външна? Англия, Германия и САЩ срещу каква валута е трябвало да изнасят продукцията си?
И още. Едно време говореха за съвкупен обществен продукт, а не за брутен обществен продукт. Брутният бил при капитализма.
Кои са апетитните хапки? Другарите вече са отписали АЕЦ "Козлодуй" и искат да строят АЕЦ "Белене", за да могат оттам да крадат милиарди, както те си знаят. Отписването на АЕЦ "Козлодуй" беше голяма изненада и за мен.

Последна редакция: пт, 12 окт 2012, 12:35 от vl

# 46
Аз нямам претенции да разбирам, не съм икономист, това ми е преподавано един семестър.
А и честно казано, не ме вълнува особено...така или иначе, всички негативи са все за крайния потребител.

Цитат
В даденият случаи 0.30 лв ДДС се плаща върху целят продукт, защото стойност е добавяна по цялата верига на производство, а не само при продажбата. И благодарение на с-мата за приспадане на ДДС на всеки се удържа според новосъздадената стойност в продукта. Или тези 30 ст се делят между търговеца, хлебаря, мелничаря, зърнопроизводителя, доставчиците на услуги и горива на изброените и т.н.
О.к., ясно.Ама защо накрая го вземат от мен?    Laughing
Не е ли редно да е за сметка на този, който си слага надценката?
За да го озаптят да не слага баснословни такива?
А то така, колкото по-голяма надценка, толкова по-голяма печалба за търговеца.

Ти пак продължаваш в същия дух, верно че не си икономист ,то не и нужно ама ...

Това влошаване на отношенията ни с Русия е голяма грешка .

# 47
Къде е това влошаване на отношенията с Русия и в какво точно се изразява? Аз не виждам такова.

# 48
Къде е това влошаване на отношенията с Русия и в какво точно се изразява? Аз не виждам такова.
Аз виждам .

# 49
Аз виждам .

Добре, но обясни в какво се изразява и какви са последиците. А също и откога датира. Кои са виновните?

# 50
  • Варна
Аз нямам претенции да разбирам, не съм икономист, това ми е преподавано един семестър.
А и честно казано, не ме вълнува особено...така или иначе, всички негативи са все за крайния потребител.

Цитат
В даденият случаи 0.30 лв ДДС се плаща върху целят продукт, защото стойност е добавяна по цялата верига на производство, а не само при продажбата. И благодарение на с-мата за приспадане на ДДС на всеки се удържа според новосъздадената стойност в продукта. Или тези 30 ст се делят между търговеца, хлебаря, мелничаря, зърнопроизводителя, доставчиците на услуги и горива на изброените и т.н.
О.к., ясно.Ама защо накрая го вземат от мен?    Laughing
Не е ли редно да е за сметка на този, който си слага надценката?
За да го озаптят да не слага баснословни такива?
А то така, колкото по-голяма надценка, толкова по-голяма печалба за търговеца.

поне по мое мнение ДДС е най-честният данък - потребяваш - плащаш. И няма значение дали парите са ти бели, сиви или черни, щом потребяваш плащаш. това е и най-лесният начин да се обложи сивата икономика, защото те парите спечелени там все някога ще ги похарчат .

Източването му обаче е най-разпространената схема за кражби в особено големи размери.  Confused

# 51
Вие говорите за годините когато икономиката беше във възход, но тогава пари най-много внасяха строителните фирми.Сега товва го няма.Отделно малките фирми в по-малките населени места са поставени пред умиране.Не знам как е в София където потреблението е сравнително голямо, но все пак БВП не се съствалява само от София, а по градовете е ужасно.Няма пък да ви говоря за задлъжнялостта на държавата към фирми, и за начина на отчитане и заплащане по някои европейски програми, за забавянията и как цели сфери от строителния бранш са поставени пред фалит.

На фона на цялата тази красота, фирмите все по-често не наемат хора, а ако го правят то е без договор.Масово изкарват работници на борсата, а хората си работят и без договор.Защото държавата им дължи, но не плаща, фирмата си е внесла ДДС-то и Данък печалба, но кога тая фактура ще се осребри никои не знае.В същото време половината от общините в БГ са пред фалит и сметките им са на нула почти, което означава, че дори и да спечелят проект, те не могат да го съфинансират и т.н. или пък не могат да поръчат проект за кандидатстване и т.н. и т.н.

Всичко което се прави е за отклоняване на вниманието.

И още едно държавно предприятие за което се готви приватизация са всиките ВиК дружества.И ако до сега ревяхме от ЧЕЗ, ЕОН и другите, то скоро ще ревем и от подобни ВиК дружества.

# 52
По мои груби сметки всяко семейство на месец харчи за стоки и услуги минимум-минимум 1000 лв. Това значи 200 лв данък за държавата всеки месец. А какво получаваме срещу това? Стандартно се казва, че държавата не е длъжна на никого, а защо тогава всички ние сме длъжни на държавата?

# 53
  • Варна
По мои груби сметки всяко семейство на месец харчи за стоки и услуги минимум-минимум 1000 лв. Това значи 200 лв данък за държавата всеки месец. А какво получаваме срещу това? Стандартно се казва, че държавата не е длъжна на никого, а защо тогава всички ние сме длъжни на държавата?

Как го изчисли това? Shocked

# 54

Много точен въпрос. Освен това ДДС на много други места е доста по-нисък. В някои щати от САЩ бил 12%, а другаде даже 6%!

# 55

Двама работещи с по 4-500 лв заплати .... де да знам, така разправят по телевизията.

# 56
  • Варна

Двама работещи с по 4-500 лв заплати .... де да знам, така разправят по телевизията.

Колко са работещите в България? Дали има статистика. Колко са пенсионерите?
Баща ми и майка ми са пенсионери, доходът им е около 500 лв на месец. Общо.

# 57

А превишаващият ги с доста процент неработещи по различни причини? Те изцяло се финансират бюджетно, понеже няма откъде.

# 58

Колко са работещите в България? Дали има статистика. Колко са пенсионерите?
Баща ми и майка ми са пенсионери, доходът им е около 500 лв на месец. Общо.
Да, права си. Но и така те дават по 100 лв на месец ей така от нищото.

# 59

А превишаващият ги с доста процент неработещи по различни причини? Те изцяло се финансират бюджетно, понеже няма откъде.
Може би тук е ролята на държавата - да се погрижи повечето хора да имат работа.

Общи условия

Активация на акаунт