? относно заминаване с деца до Германия

• 21 279
  • 87
  •   1
Отговори
# 30
Милинка, не се хаби, няма смисъл. Написахме ги тия съвети няколко пъти вече.
Очевидно е, че се търси друг тип информация - за справка виж първите няколко постинга на авторката в темата.

# 31
Сбъдваща мечти не знам защо си така враждебно настроена. С погрешно впечатление си, но нямам намерение да водя безсмислени спорове ида се опитвам да те убеждавам в каквото и да е.

# 32
Да, има хомеопати и хомеопатични лекарства.

# 33
v3s3lina,отделяй вечер по 1-2 часа за прочит на немските теми след като заспят децата,до пролетта доста неща ще ти се изяснят.Наблегни на частта със здравните осигуровки.Просто съвет!

# 34
Не, аз нямам брак,но живеем на семейни начала и децата са припознати /както и съм написала в началото/. Интересуваше ме какви документи ми трябват като тръгвам от България, за квартирите как стоят нещата /и получих нужния отговор/ и дали имам право на някаква първоначална  помощ /като например да ми дават пари за квартирата/ докато пусна децата на градина и започна работа. Не разчитам да живея от помощи. Просто не искам да живея повече в България.

ooooh! Shocked #Crazy Mr. Green Joy

# 35
Ами така е, като се разпространяват разни митове за живота на Запад....

# 36
Peace
Много точно казано.

# 37
  • в пералнята
Peace
Много точно казано.
Ама не е точно така. Аз постоянно чувам, че ако работиш яко и си честен, няма да имаш проблеми в Германия, защото тези качества са дълбоко ценени. Но никой не пита по форумите как може да си намери добре платена работа, как може да си повиши квалификацията или с какво да допринесе за работното си място, така че да получава повече. Всеки пита какви помощи може да намаже..
Това за мен си е чист мързел, търсене на далавера и на по-лесен живот. За съжаление много хора не знаят, че безплатно е само сиренето в капана на мишката...
И ми се струва страшно безотговорно да тръгнеш нанякъде с 2 деца, без да имаш осигурено жилище, без да имаш работа, без дори да си направил труда да научиш езика, но да очакваш розово бъдеще..

# 38
Arhinora, на твоето мнение съм, до последната точка.

3 пъти сме сменяли държавата. ВИНАГИ преди да тръгнем, се свършвали тези няколко неща, в точно този порядък:
- информация за работния пазар, здравната и образователната система - от официални източници и неофициални такива.
- вземане на решение - да или не за евентуално заминаване.
- намиране на работа, доходите от които позволяват нормален живот за всички членове на семейството.
- намиране на добро жилище - не само такова, което можем да си позволим, но и в максимално добър квартал, предполагащ добри учебни заведения и транспортни връзки.
-заминаване.

Авторката, всички пишещи тук, дори и критикувайки те, реално се опитват да ти помогнат. Не се вторачвай в емоциите си и не се опитвай да се оправдаваш. Опитай се да извлечеш максимума като важна информация и добри съвети, базирани на опит, а не на агенция "една жена каза".

# 39
  • София
v3s3lina, голяма част от постовете са в опит да ви спестят главоблъсканици на място. Съгласна съм със Сбъдваща мечти, че си с нагласата да слушаш избирателно.
С риск да бъда досадна, но не тръгвайте без език. Английският ще ви свърши работа, ако го играете туристи, но не и да разчитате да се оправяте с него. Заблуда е, че с гол английски ще намериш работа в неанглоговоряща страна. Не казвам, че е невъзможно, но обикновено това се случва към структури на ЕС, ЕК, мултинационални компании и там подборът е предварителен и се заминава с осигурена работа. Дори в Скандинавието, където английският е възприет като втори официален език едва ли не, пак не можеш да намериш работа без местния език. Да разчиташ, че на място ще научите немски толкова бързо, че да постигнете работно ниво, е наивно. Незнаейки немски, означава да сте вързани към някой, който да ви "пасе" за най-елементарните дейности - да купиш нещо, да подадеш документи и пр.
Когато се преместихме, не говорех езика, въпреки че съм го учила 8 години, преди заминаването ходех на интензивни уроци няколко месеца и е от славянската група. Мъжа ми говори свободно, но не можеше да е постоянно с мен. Живея близо година тук, лятото пак ходих на уроци и не съм стигнала ниво, за което да кажа, че е работно. Английски не се говори и е практически неизползваем.

# 40
v3s3lina не е нужно да изчиташ цяла тема, за да намериш каквото ти е нужно, форума за тази цел има и търсачка, горе в ляво до логото, много е удобна.

Ами точно защото не мисля че всичко е толкова розово и просто както тя ми го описва и това, че тя е имала късмета да и се развият добре нещата и бързо да се устрои,не значи че ще се случи и с нас.

Жената е на помощи от 2 години, това не виждам как се квалифицира като устройване и розово положение, освен ако манталитета ти не е, че е най-сладко държавата да те издържа а ти нищо да не правиш.

# 41
И аз нямам нищо общо с Германия, но не мога да разбера как човек, който има толкова близък роднина на място в страната се допитва до  Бг-мама да му се дават съвети какви стъпки да предприеме.  И без немски какво точно си представяте, че ще работите-пантомима в парка? То е хубаво да мислим за светло бъдеще на децата, ама като ви чета потенциалните емигранти сте повече в света на фантазиите отколкото в реалността. Не знам защо се получава така за пореден път в доста кратко форумско време. Както на Български се казва слагате каруцата преди коня. Това е скромното ми мнение, тук хората се опитват да ви предпазят от гладна смърт, а вие ги обвинявате в заядливост и неразбиране. Чудесно ви разбираме, на където сте тръгнали вие, ние оттам се връщаме и от тази си позиция ви даваме съвети. А вие си мислите, че искаме да си стоите в българския казан. Не, не искаме, но да тръгнеш в държава, на която не знаеш езика , при това с малки деца звучи безотговорно и налудничаво. За работа не знам какво може да работите без език. Даже за една болногледачка ти трябва минимум запас от думи-хляб, вода, подай, измий. Та вие няма да можете да се разбирате с бабетината. За пореден път съм шокирана от темата.

# 42
Мен пък подобнии теми много ме забавляват , интересна ми е степента на глупоста и наивноста на някой. Crazy Mr. Green ooooh!
Да вярваш , че някой навън ти дава пари за жилище/плаща ти наема/ докато си стъпиш на краката ... е изключително глупаво.Също и че някой някъде дава пари само щото си отишла да живееш там е също доста малоумно .. изобщо забавна тема.
Трябва да направите тема за бисерите на заминаващите. Peace Party Joy

# 43
  • На остров
На мен пък ми става мъчно. Мъчно ми става за това как хората са толкова наивни и са готови да повярват на всичко, което се доближава до техните желания. Съчувствам им, но реално не виждам биха могли да се справят в една чужда държава. За съжаление не всеки може да научи чужд език за кратко или дълго време, не всеки би могъл да се интегрира и да даде това "светло бъдеще" на децата си. И тогава си задавам въпроса защо всички така неистово искат да са в Германия да кажем с риск да гладуват и да живеят на улицата, вместо да се опитат да си подобрят положението си в България, където най малкото имат опита и знаят как стават нещата.

# 44
И тогава си задавам въпроса защо всички така неистово искат да са в Германия...
Е как защо? Защото най-вече за Германия се носят легендите за помощите Wink

Общи условия

Активация на акаунт