Невъзможните хора в живота ни

• 497 282
  • 8 481
  •   2
Отговори
# 8 400
  • София
Много тежък случай си имала!

Много тежък, да. Този човек е и най-близкото нещо до психопат, което се е изсипвало в живота ми. Със сигурност съм срещала и други, може би много по-лоши, но съм имала късмет да не попадна в част от мрежата им. За щастие в семейството ми няма такъв случай, напротив, отгледана съм от шарени хора и характери, някои лековати, други - по-властни, но всички нормални душевно, даже, смея да твърдя, прекалено емоционални.

# 8 401
Аз съм получавала заплахи, че ако напусна, няма да ме вземат никъде на работа, както и че ако напусна и отида един къде си, там ще ме използват докато им е удобно и после ще ме изхвърлят и никой на предишното работно място няма да ме вземе обратно. Това са само заплахи. Не се сбъдват, няма нужда да им се вярва.
Отделно, ако си адекватен, винаги можеш да си намериш работа. Даже и да си пенсионер, така че тия заплахи да си ги заврат, там където слънце не огрява.
Има си страхливи, манипулативни и притиснати хора, при тях може и да хващат дикиш заплахи.

Разбира се, че това са напразни заплахи и газлайтинг.
И мен са ме заплашвали така и то в Германия.
Въпроса е какво можеш да предприемеш ако поради различни причини не можеш да напуснеш?
Причините може да са безброй моля пак да не се включва форумната сирена: "Ами напусни!"
Консултация с адвокат? Адвокат по трудово право?

# 8 402
От дистанция на времето,  вече мисля за това като опитност.
Имала съм такъв, и онакъв,  и трети вид работодател...
В момента имам токсични колеги, а шефа е " карай да върви", дори при сериозни проблеми.
Фокус ми е да свършат училище децата, че заради тях съм там, и ниският обем работа + свободно  влизане и излизане ( дефакто,  когато и да имам нужда,  една приказка с шефа, излизам и не ми се отчита).

# 8 403
За чужбина не знам как стоят нещата, в бг не съм мислила да ползвам адвокат по трудово право.
Ако не можеш да напуснеш дадени отношения, без значение лични или служебни, трябва да умееш да се абстрахираш. Един вид да не ги чуваш, какво ти говорят. Има хора със силно его и не могат да се примирят, когато ги обезценяват и унижават. Всеки е различен, един може да се разболее от токсични взаимоотношения, а друг даже и да не разбере, че е в такива. Въпрос на нервна система и жизнен опит.
Не е важно другите как се държат с теб, важно е ти как го преживяваш. Човек трябва да работи върху вътрешното си аз, а не да се опитва да променя околните. Това е моята философия. При токсичните хора, каквото и да правиш, те са си токсични.

# 8 404
А, не съм съгласна за егото.
Какво общо има егото, с това, че ти се съсипва здравето? Защото,  дори да не реагираш, чуването е достатъчно обременяващо. Доказано ,на клетките даже въздейства.

# 8 405
С хора, които ти действат чак толкова зле, трябва да се прекрати всякакъв контакт. Иначе не виждам как може човек да живее спокойно. Ако е някакъв случай, при който е невъзможно да се избегнат всички контакти - тел. разговор с продължителност до 30 секунди максимум. Постоянната борба изтощава, а не си и струва.

# 8 406
  • София
Точно егото събужда защитните механизми и нормален човек иска и се бори да издрапа от хватката на невъзможния. Хората със смачкано его могат да прекарат цял живот в ада, да гравитират около психопата и да му отдават душа и тяло. Децата на невъзможните, за каквито случаи е темата, затова са най-големите жертви - защото его при тях няма, цялата личност е оформена от невъзможния, формирани са в един безкраен стокхолмски синдром и нямат лостове за бягство. Понякога развиват имитационна психопатия, каквото съм чела, че се наблюдава и при шимпанзетата Simple Smile И в моя случай човекът, който най-бързо оцени ситуацията, както писах, беше с видимо напомпано его и сам смятащ се за център на вселената. Останалите, уж разумни, интелигентни, па не знам какви си, сме били всеки по свой начин комплексар, уязвим и хванат в момент на слабост, за да даде такава власт на друг над вътрешния си свят. Щото това е невъзможния, който влиза вътре и ти отравя вътрешния свят. Забележки, заяждания, подмятания на базово махленско-учрежденско ниво всеки ще си пусне покрай ушите.

# 8 407
Забележки, заяждания, подмятания на базово махленско-учрежденско ниво всеки ще си пусне покрай ушите.
Ще пропусне до определен лимит.
Такова ми е положението в момента- като по Радой Ралин: " По-лоша е простотията и от лошотията ".

# 8 408
  • София
Имам една приятелка, тя е леко така. Понякога й разказвам някакви неща и тя реагира едно такова странно - без никаква емпатия. Майка й е леко токсична, тя самата е от един психопат на друг - БНД й е "ковърт" - наказание с мълчание, насаждане на вина и прочие. Новия й мъж - пълно психо - контрол, ревност, студено-топло.

# 8 409
  • София
Има и други варианти, но ако искате да си говорим за невъзможни в работата, дайте примери, дори да са измислени, но поне да помогнат да се разпознават тези хора и да се дадат варианти да им се противодейства.

Бояна, аз съм писала защо конкретно смятам, че е така. Ще изброя някои неща, ако смятате, че е извън темата, трийте. И не съм съгласна, че не мога да помогна. През годините съм помогнала на 2 жени в тази тема и на лични, които ми писаха след време да ми благодарят. Не изключвам понякога да допускам грешки, нито се смятам за професионален диагностик, но като цяло съм се запознала няколкократно с анатомията на нарцисите от първа ръка.
Противодействието е игнор и най- важното- да не ги конфронтираш.

Скрит текст:
Ние сме 30 човека, от които петима са дразнещи и неприятни, от тези петима смятам, че един проявява такива черти. Не ми се струва нещо нереално:
- Редува добро и лошо отношение в крайности- силно грубиянско с екстра мазно към другите. Към мен- пред публика винаги много мазно, но точно преди да седнем някъде, да се съберем всички, когато сме насаме, винаги ми казва някаква подигравка. Според мен се опитва да ми запали фитила и после аз да избухна.
- Не понася за секунда вниманието да е върху друг - дали ще е комплимент, дали ще е подарък, дали някой ще се съгласи не с нея, в почти 100% от случаите следва наказание под различни форми. Дори за едно наливане на вода направи номер- защото и на мен ми наляха. Е, то оставаше такава простотия... Не просто внимание, а да е приковано на 100 за нея и 0 за другите. Ако някой някого хвали, тогава са ѝ избухванията.
- Има си история, която разправя на всички как другото "дете" е гледаното обгрижвано, а тя не, справила се абсолютно сама и от нулата, постоянно лъже за някакви ипотеки, как живяла в кашон едва ли не и подкукоросва, че другите са готованци. А реалността е, че мама и тати са ѝ купили апартамент (не е предположение), а другото "дете" е на АД и надлежно ни се обяснява със съжалителен тон колко е отчаяно, как все искало то да е отгоре и да се налага. Как било ѝ сърдито, но тя великодушно го прибрала под крилото си, щото било леш.
- Не, не я знаят всички, че е невъзможна, напротив. За повечето тя си е особена, но много човечна, не прави нещата нарочно, винаги просто е без да иска и не е обмислила. Винаги ти се посочва ти какво си направил, а тя е света вода. Само аз и въпросният смятаме, че е токсична, както и предните и супервайзърки.
- Когато сме заедно и всички, винаги има някаква неприятна случка, в която придърпва част от групата и някой е изключен по някакъв начин. Невинаги съм аз. Все да има някакъв конфликт и накрая великодушно казва "ела при нас, нека всички да сме, това е важното".
- Сега се е намърдала да работи с един колега и постоянно го злепоставя и прави интриги с хора, на които той следва да репортува. Те са тънки, но я чувам понякога какви ги говори по колове и как му уронва репутацията.

И едно субективно: Изградила си е образ на човек, заобиколен от животни, но има някои доста конкретни и особени изказвания. За мен тя е доста жесток човек, който много често повтаря "аз много му съчувствам, но...", но това не мога да го докажа. А и няма нужда. Този етап, в който всички ти казват "въобразяваш си, не може да е така" съм го минала отдавна.

Бях я пуснала по пързалката успешно, бих казала, но тя ми "усилва звука" и последния път на 'прегръдка' ми каза, че еди- кой си явно е сменил посоката и вече ще обгрижва нея. Каквото и да значи това. 

# 8 410
  • София
Много особена работа са истинските нарциси. "Хубавото" е, че са изключително последователни и един път като им хванеш схемата, те си я повтарят.

Аз, да си призная, понякога параноясвам за някои хора и прекалено много се вглеждам в поведение, повдигане на тон, сърдене, но после си казвам, че всички се държим малко токсично понякога и се сдобряваме.

# 8 411
Или тази е "covert narcissist" или не и само ти и другият ти колега имате проблеми с нея.
Мисля си, че ако беше истински нарцисист щеше да тормози всички без изключение.

# 8 412
  • София
Кечър, изобщо не е ставало въпрос дали си въобразяваш, това си е направо забранено, според мен, да се казва. Човек вижда каквото вижда. Въпросът е да се опита да го формулира и разкаже. Това е най-трудното по по принцип, защото като не говорим за големи изтъпления, тихият тормоз е труден за описване, защото отровата му е в поредица от дребни и уж невинни неща. С натрупването си става газлайтинг и жертвата се чувства чисто луда.
Твоята колежка по описанието си е класик – жертва на всички, особено близки, и хората като и съчувстват и я съжаляват автоматично приемат и, че е добър човек.
Въпросът е на теб какво ти прави и как да се справиш с това. Може и просто да те психира това, което прави на останалите, на мен ми се е случвало, от години имам тотална непоносимост към подобни персонажи. Дай да се мисли ти как да си оправиш положението, защото нито тази ще променим, нито потребността на останалите да се изживяват като добри хора около нея.

# 8 413
Аз все пак не разбирам с какво тази колежка тормози Кетчър
Според описанието (поне доколкото аз разбирам) става дума за просто една мрънкаща жена - а то май на всяко работно място има поне по една.
Аз съм заобиколена също от мрънкащи и вечно оплакващи се колежки, но в никакъв случай не бих ги определила като "невъзможни" или пък нарциси.
Струва ми се, че Кетчър е просто прекалено чувствителна.
Ако тази жена я нападаше вербално, агресивно, та дори физически щях да я разбера (да била съм нападана физически от висшестоящ знам за какво говоря).
Тук сякаш става дума за съревнование коя е по-голяма жертва.
Не знам... завиждаш на вниманието ли какво?
Какво ти пука кой какво прави с нея?
Свършваш работа - прибираш се и край.
Пак казвам около мен е пълно с мрънкалници - да си мрънкат, щом не те закачат. Това не е причина да напускаш.

# 8 414
Кой писа скоро за една невъзможна позната, дето така нареждала да  се тренира, инак да се храни....
Когато го прочетох, чак се зачудих колко може да изтерясат хората!
Ей ме на!, идвам да споделя за моя позната, доста изплискала легена .
Скрит текст:
Познати сме сега, преди години бяхме доста близки приятелки, но ни делят~ 2000km  , а от времето на ковида, само чат, телефон....интернет...
Та, писала ми е веднъж преди дни, аз не съм отговорила , само пуснах емотикон. Снощи пак, ама вече с по- наострена идея- защо не пишеш!?
Обяснявам, че между работа, къщата, мъжа, децата, някои занимания, че сега и един курс карам 3 х седмично по 4 часа вечер Tired Face не ми остава време да дишам, камо ли да си чатим, ще наваксаме по празниците, че ще съм вкъщи няколко дни...
Ей, какви глупости после прочетох!
-да не се преработвам, че в тоя живот най-важното е да ти е лесно, аз се претрепвам, кой щял да ми гледа здравето
-за какво съм се пънела за тоя курс , що не съм накарала работодателя да ми го даде в работно време ... обяснявам, че курсът е за квалификация в област, която не е в обсега на дейност в тази фирма..
-да съм си седяла мирно, че по фирмите само те разпитват къде как си работил, защо сменяш работа, за нея най-доброто било да си намериш и да си правиш стаж...
-всичко това с призиви„спри се малко, да не си родена все за борба!“
-„ до кога ще сменяш работа, виж мене - аз съм на тая работа супер уважавана, ще работя до пенсия“  ... „ ти все новак ли ще си в рабоатат, така не те уважават “... тя работи в здравната каса , Германия, преглежда документи , SAP  може би, не знам точно...
-„за какво ти е това, само да сменяш работа и да се трепеш по време на изпитателен срок“
-„ целта ти трябва да е малко работа, каква е файдата иначе“
-„ какво толкова да ми харесва, важното е, че ми плащат, и после си отивам със заплатата“

В един момент реших да не й отговарям повече, продължи с аудио, пак чат, ама не се спря, докато й рекох, че съм много доцолна за нея, че е намерила работата на живота си, дано да й дадат увеличението след стачката , дето я правиха. Тя ми отговаря-
- добре че ни дават и коледни, и тях сега ще ги увеличат
 Satisfied

Честно казано, не знам каква категория ще да е тази , но опредено ще намаля контактите.
Идва ми прекалено .

Общи условия

Активация на акаунт