изневярата

• 52 577
  • 965
  •   1
Отговори
# 345
Аз пък не мога да разбера защо толкова се нищи изневярата като кой знае какво престъпление. Трябва да сме наясно, че моногамията е само за пингвините... Въпрос на лично усещане е какво "залагаш" на партньора и какво очакваш от това. Когато имаш по - реални очаквания  си освободен от разочарование.

Добре де, никой ли не заслужава да си му вярна? Това толкова голям компромис ли е?

Ще се опитам да ти отговоря така, че да ме разбереш правилно. Вярността не е компромис, нито е задължение, а е лично усещане и удволетворение в една връзка. Изневярата обикновено се смята за акт, който граничи с престъпление именно защото хората влизат в една връзка с очакване за вярност т.е. смятат, че това е фактора крепящ връзката или по - просто казано едно от задължителните условия. Реално обаче не е така, това не е в природата ни и ние не можем да избягаме от нея. Може физически да си верен дълги години, но се заглеждаш по чуждо, мечтаеш, флиртуваш, влизаш в роли и т.н.т. нали? За това и неизменно с изневярата върви лъжата - не всеки може да направи такъв компромис (това вече е компромис) и да прости една фактическа изневяра. Ако бяхме моногамни нямаше да съществува ревността, чувството за собственост, необходимостта от контрол, интереса от лова (при мъжете), конкуренцията (при жените) и редица такива фактори...
Всеки влиза в една връзка с определени очаквания и ако едно от тях е "вечна вярност" реално има по - голяма вероятност от разочарование - това имах предвид в горния си пост.
Надявам се ме разбра, че мнението ми е, че в една връзка не се влиза с условия, компромиси и заслуги  Peace

# 346
Ай, ай, ай..щом набъркахме природата и бог нещата стават наистина забавни  Whistling

Нофелет, не видях никъде някой да твърди, че има нужда да изневерява. По-скоро има хора, които категорично не приемат изневярата и я заклеймяват като тежко предателство и други, които малко по-умерено допускат, че тези неща са част от живота и ако не е нещо крайно не би трябвало да се превръща в драма.

Различни хора, различни възгледи

Природата и Бог бяха използвани в отговора към друг потребител, който намекна нещо за различните възгледи на мъжете и жените за изневярата и т.н. Просто не мисля, че полът трябва да играе някаква роля в случая. Сещаш се - онези елементарни тези как мъжете такива, пък жените онакива... Това по първата част.

По втората - все още не съм срещал човек, разбрал за изневяра, който да каже "е, няма да го превръщам в драма"... Simple Smile Но да предположим, че има такива хора с различни виждания за изневярата... Много е тъжно, когато се съберат в една връзка хора с различни виждания за изневярата. И не знам защо - когато се случи тя -.... накрая винаги се оказва, че са имали различни виждания Simple SmileSimple SmileSimple Smile

# 347
Аз пък не мога да разбера защо толкова се нищи изневярата като кой знае какво престъпление. Трябва да сме наясно, че моногамията е само за пингвините... Въпрос на лично усещане е какво "залагаш" на партньора и какво очакваш от това. Когато имаш по - реални очаквания  си освободен от разочарование.

Добре де, никой ли не заслужава да си му вярна? Това толкова голям компромис ли е?

Ще се опитам да ти отговоря така, че да ме разбереш правилно. Вярността не е компромис, нито е задължение, а е лично усещане и удволетворение в една връзка. Изневярата обикновено се смята за акт, който граничи с престъпление именно защото хората влизат в една връзка с очакване за вярност т.е. смятат, че това е фактора крепящ връзката или по - просто казано едно от задължителните условия. Реално обаче не е така, това не е в природата ни и ние не можем да избягаме от нея. Може физически да си верен дълги години, но се заглеждаш по чуждо, мечтаеш, флиртуваш, влизаш в роли и т.н.т. нали? За това и неизменно с изневярата върви лъжата - не всеки може да направи такъв компромис (това вече е компромис) и да прости една фактическа изневяра. Ако бяхме моногамни нямаше да съществува ревността, чувството за собственост, необходимостта от контрол, интереса от лова (при мъжете), конкуренцията (при жените) и редица такива фактори...
Всеки влиза в една връзка с определени очаквания и ако едно от тях е "вечна вярност" реално има по - голяма вероятност от разочарование - това имах предвид в горния си пост.
Надявам се ме разбра, че мнението ми е, че в една връзка не се влиза с условия, компромиси и заслуги  Peace

Напълно различно е виждането ми. Верността е крепежен елемент на абсолютно всички човешки отношения. Доверието е това, на което се облягаме не само с партньора. Вярваме на бащите си, вярваме на майките си, на братята си, на приятелите си, на бизнес партньорите си. Ако за някого верността е компромис, той/тя трябва да бъде достатъчно честен/честна да каже на партньора си: "Виж сега, за мен изневярата не руши връзката и не ерозира доверието помежду ни. За мен изневярата е леко престъпление. За теб какво е?" И ако се окаже, че има разлика, всеки ще направи своите решения напълно информиран за вижданията на другия. Честността е идеална основа на една връзка Simple Smile

Аз нямам никакъв проблем с твоите виждания за изневярата. Единствената жена, чиито виждания по този въпрос са важни за мен, си е моята.  Peace

# 348
Ай, ай, ай..щом набъркахме природата и бог нещата стават наистина забавни  Whistling

миии...за да си моногамен или не точно природа.../нагонЪТ/ и вътрешната потребност са важни. Wink

# 349
nofelet, естествено, че честността е основата на всички отношения - тук спор няма. Има разлика между доверие и вярност обаче.... Да речем хипотетично -  имам доверие на партньора си и не подлагам на съмнение верността му, но той изневерява - какво излиза от това??? Или обратното нямам доверие, но той е верен - това не е ли предпоставка за постоянни съмнения?!

# 350
[ Да речем хипотетично -  имам доверие на партньора си и не подлагам на съмнение верността му, но той изневерява - какво излиза от това??? Или обратното нямам доверие, но той е верен - това не е ли предпоставка за постоянни съмнения?!

Това изказване е пълна тавтология. Замисли се... Wink

# 351
[ Да речем хипотетично -  имам доверие на партньора си и не подлагам на съмнение верността му, но той изневерява - какво излиза от това??? Или обратното нямам доверие, но той е верен - това не е ли предпоставка за постоянни съмнения?!

Това изказване е пълна тавтология. Замисли се... Wink

Така де  Peace

# 352
nofelet, естествено, че честността е основата на всички отношения - тук спор няма. Има разлика между доверие и вярност обаче.... Да речем хипотетично -  имам доверие на партньора си и не подлагам на съмнение верността му, но той изневерява - какво излиза от това??? Или обратното нямам доверие, но той е верен - това не е ли предпоставка за постоянни съмнения?!

Доверието винаги се дава на безсрочен кредит и падежът му идва в мига, в който бъде предадено. В случая жената, която има доверие на мъжа си, но той й изневерява, знае ли за това? Т.е. тя знае ли? Това е някак си важно обстоятелство Simple Smile

# 353

Доверието винаги се дава на безсрочен кредит и падежът му идва в мига, в който бъде предадено. В случая жената, която има доверие на мъжа си, но той й изневерява, знае ли за това? Т.е. тя знае ли? Това е някак си важно обстоятелство Simple Smile

Че защо и е да знае нали тя му има пълно доверие.....
Малко игра на думи се получава, но се опитвам да кажа, че в случая важното обстоятелство е че   мъжа изневерява, а не е в знанието или незнанието на жената)))) и ако тя е влязла във връзката с условието, че тя няма да изневерява и същото очакване към мъжа, сляпото доверие не е най - добрата предпоставка за вярност  Peace

# 354
Шам, пак ще се вклиня без да ме е питал някой, но...

и ако тя е влязла във връзката с условието, че тя няма да изневерява и същото очакване към мъжа, сляпото доверие не е най - добрата предпоставка за вярност  Peace

Доверието в партньора според мен не предполага то е да е сляпо. От там идва и неразбирането ви с nofelet . Всъщност можем да вярваме някому без това да се определя като сляпо. Това е просто едно възприето поведение.

# 355

и ако тя е влязла във връзката с условието, че тя няма да изневерява и същото очакване към мъжа, сляпото доверие не е най - добрата предпоставка за вярност  Peace

Доверието в партньора според мен не предполага то е да е сляпо. От там идва и неразбирането ви с nofelet . Всъщност можем да вярваме някому без това да се определя като сляпо. Това е просто едно възприето поведение.

Какво друго доверие има освен сляпото Simple Smile. В корена на думата е "вяра". Вярата е по правило сляпа. Нямаш доказателства за това, в което "вярваш". Както казах по-горе аз вярвам, че половинката ми не ми изневерява. Знам ли, че не ми изневерява - не. Вярвам ли, че не ми изневерява - да. Абсолютно невинна е до доказване на противното.

# 356
nofelet, естествено, че честността е основата на всички отношения - тук спор няма. Има разлика между доверие и вярност обаче.... Да речем хипотетично -  имам доверие на партньора си и не подлагам на съмнение верността му, но той изневерява - какво излиза от това??? Или обратното нямам доверие, но той е верен - това не е ли предпоставка за постоянни съмнения?!

Малко игра на думи се получава, но се опитвам да кажа, че в случая важното обстоятелство е че   мъжа изневерява, а не е в знанието или незнанието на жената)))) и ако тя е влязла във връзката с условието, че тя няма да изневерява и същото очакване към мъжа, сляпото доверие не е най - добрата предпоставка за вярност  Peace

Малко се обърках. Не знам как е за другите, а те "другите" са толкова странни и различни понякога. Нека живеят както искат, както им е хубаво и да си плащат обяда. Аз знам за себе си. С моята половинка сме се разбрали. За изневяра прошка няма. Това е. Няма да й простя, ако го направи. Не искам да ми прощава, ако аз го направя. Стигне ли се до това да си търсиш "тръпки" и "забавления", най-добре да си ги търсиш сам и с ясното съзнание, че си честен пред себе си и околните. Изневярата е мръсна работа, която не искам в живота си. Много е гот да живееш на чисто Simple Smile Някак си свежо и приятно е.

# 357

Fortune   Hug Ами и аз това се опитвам да кажа, но ти го подреди по - правилно...

nofelet, аз уважавам твоето мнение и ако за теб е правилно и категорично не виждам проблем.  Peace

# 358

Fortune   Hug Ами и аз това се опитвам да кажа, но ти го подреди по - правилно...

nofelet, аз уважавам твоето мнение и ако за теб е правилно и категорично не виждам проблем.  Peace

Peace

# 359
Вярата е сляпа само и единствено, когато се влага релегиозоен подтекст. Другият вариант е детската такава към родител/детето не е обременено с житейски факти и опит и затова има т.нар. безрезервна вяра  и обич/. В този смисъл уточних , че сляпо доверие и сляпа вяра е наивно и неправилно за мен да се употребява в този контекст. Иначе безрезервно доверие и вяра има да , но в отношенията между хората/тя обаче не е сляпа, просто не е обременена/.

Последна редакция: пн, 25 мар 2013, 14:46 от Fortune

Общи условия

Активация на акаунт