Веганството - да споделим опит - 11

  • 45 054
  • 740
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 1 725
От търговската мрежа препоръчвам на фирма "Бежа ву" - гарантирано без ГМО- по лични убеждения на производителя и по надписа мърху опаковката. От бързо сваряемите е. Лесно се помни Бежа ву, нали? Правилно, имало е грешка ,  регистриращият не е знаел френски Simple Smile

Тъкмо си помислих, че в бързината си натиснала Б вместо Д  Laughing

# 226
  • София
  • Мнения: 5 245
Искам да ви попитам от къде си набавяте витамин Д, особено сега зимата. Взимате ли добавки? newsm78

# 227
  • София
  • Мнения: 1 417
да си призная аз не си задава въпрос набавям ли си витамин д, е, а, желязо, селен и всичко останало, от което се нуждае организма, ако го мисля, ще полудея, дори си взимам марули и домати в този сезон (моля не получавайте инфаркт Simple Smile

старая се храната да е разнообразна, прясна, където може и ни е вкусно - сурова, добавки никакви не взимаме

а витамин д и зимата - достатъчно е китките и вътрешната част на ръцете да постоят на слънце за няколко минути - така че и зимата е ок по този естествен начин да си набави всеки витамин д (като се синтезира в кожата); гъбите и соевото мляко имат витамин д; препоръчваният прием на ден на витамин д е 400 IU (10 µg) дневно; с този витамин не бива да се прекалява - мастноразтворим е и се натрупва в тялото като над определени нива става токсичен, точно до това води в повечето случаи консумирането на добавки, според мен те са допустими единствено и само с цел лечение при доказана сериозна недостатъчност

# 228
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Здравейте! Търся си нови форми за консумиране на елда и ми се иска да опитам покълване.  Simple Smile
Някой може ли да ме посъветва как се прави и после как да я поднеса на неголеми почитатели на елда  Blush (пр. аз си я представям със сушени плодове, трябва да става и за дете)
Вкъщи взимаме само зелена елда  Peace с кълнове нямам никакъв опит... (освен като консуматор на купешки такива)

# 229
  • София
  • Мнения: 5 245
Dao   bouquet

# 230
  • Мнения: 1 732
За витамин Д споделям мнението на Dao.
преди години се вкарвах в разни филми, последно беше когато родих; дълбоки размисли ме обземаха заради детето. Минах през този период.
Сега мога да кажа, че ако бях изхабила по- малко енергия за тези си безпокойства, щеше да е по- добре за общото с-е и здраве на Вселената Laughing
Mentha,
много лесно се правят кълнове от елда. Накисваш за  ~ 12 часа; изхвръляш 1-та вода, преплакваш, после разстилаш на сухо и преплакваш сутрин и вечер. Елдата покълва бързо. До 2 -3 дена, зависи колко големи кълнчета искаш и каква е Т на помещението.
Много е подходяща и за поници. Характерни особености:
-може да се появи по- особен дъх.
-може да се образуват клъстерчета. От фините власини е, някои могат да си помислят дори, че е   мухъл. Не са проблем, но се опитвай да ги разделяш при преплакването, защото когато станат прекалено големи се заплита всичко и тези места може да се вмиришат.
Класическото поднасяне е в любими салати. Вкусът е неутрален. Може да се добавя в суши, в сандвичи, супи, в пастети.
Пасирала съм кълнове в дип/пастет.

# 231
  • T"A
  • Мнения: 2 515
take a smile, мерси за обяснението! Само да си изясня - разстилаш на сухо = това означава ли да не ги слагам в памук? (няма ли да изсъхнат без вода разстлани?)
Този по-особен дъх е нещо нормално, така ли?

Ще пробвам с по-малко количество като за начало и може би на салата - по-тривиалната им употреба за неопитни  Simple Smile





П.П. Ох, какъв памук и аз съм писала! Имах предвид марля Grinning

Последна редакция: сб, 02 фев 2013, 16:02 от Mentha

# 232
  • Мнения: 1 732
В памук съм слагала само семена по трудово обучение едно време по ССТ. Стават поници.
За кълнове за консумация са удобни широки тавички, чинии , буркани /обикновено с марля отгоре/ .
Няма как зрънцата да изсъхнат, след като ги плакнеш сутрин и вечер. Нали не са сложени върху радиатор. Wink
Ако имаш съд за покълване, те си вървят с капаци.
Да, нормален е този дъх, съвсем нежен е и няма нищо общо с аромата на печената елда,  следи го да не заприлича на вмирисване/обикновено се получава при по- високи Т-ри на помещението, при натрупване на зрънцата,  не редовно плакнене/ .
То вече не е нормално. Peace
Плакни редовно и добре, с хладка вода; разстилай зърната добре.
Успех Peace

Последна редакция: сб, 02 фев 2013, 19:40 от take a smile

# 233
  • Мнения: 5 714
Мента, покълнала сурова елда ползвам и когато правя зърнена закуска. Примерно: покълнала елда, стафиди или други сушени плодове (пресни в този случай не слагам), кокосови стърготини, ядки и/или семена...заливам с вода, кокосова такава или ядково мляко, ако не съм слагала ядки/семена.
Ползваме и в много други сурови ястия.

# 234
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 356
Мх! Не се бях сетила досега да покълна елда:doh: newsm78 Ще заредя още днес съдчето, дето си покълвам семнцата  flower Аз досега само соя и жито съм покълвала. Нещо отначало не се справях с покълването, после му хванах цаката, ама все не ми остава време да заредя паничката Embarassed
Искам да ви питам, някой да е садил джинджифил,дано не му бъркам българското название, тук му казват "zenzero". Иска ми се да си насадя,защото видях, че е наболо едно кълнче, но когато преди време пробвах, изгни и нищо не поникна.

# 235
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Искам да ви питам, някой да е садил джинджифил,защото видях, че е наболо едно кълнче, но когато преди време пробвах, изгни и нищо не поникна.

аз съм садила. сложих коренчето в саксия, порастна си и после си умря. май е едногодишно... или го преполях Mr. Green

# 236
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 356

Искам да ви питам, някой да е садил джинджифил,защото видях, че е наболо едно кълнче, но когато преди време пробвах, изгни и нищо не поникна.

аз съм садила. сложих коренчето в саксия, порастна си и после си умря. май е едногодишно... или го преполях Mr. Green
Е, и аз така първия път покълна и умря Thinking
Вчера обаче, след като първо попитах, а после взех да разсъждавам се ровнах в нета и видях, че  трябва да се насади в глинено-песъчлива почва, добре дрената.... Ще пробвам!
Покълнах си и семнца от елда! Ще видя след малко как са кълнчетата. Тази сутрин ми се видяха добри, но все още много мънички Crossing Arms
Преиятна вечевр!

# 237
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Е, и аз така първия път покълна и умря Thinking


между покълването и умирането, моето си живя една година  Simple Smile
понеже се местихме и го занесах при свеки и там умря, но незнам дали от преполиване или защото е едногодишно.

# 238
  • София
  • Мнения: 5 246
Момичета, искам да ви попитам нещо, което все ме терзае доколко е опасно да се яде нещо несмилаемо и силно целулозно за деца. Пример ще дам с пащърнак. Често го готвя, защото много го обичаме вкъщи, а и има доказани куп полезни качества. Да, обаче последният път сърцевината му не я махнах и остана в яденето. Беше страшно несдъвкваем и на конци. Обикновено не става така, но зависи от коренчето- БГ има твърда сърцевина, вносният омеква. Винаги внимавам, но все пак въпросът си стои. Пример също е и зеленият фасул.

# 239
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 356
Не мога да ти дам отговор! Никакъв опит или компетентност по въпроса! Не вярвам, ако е био продукта да е много опасен! А и едва ли мъникът е изял големи количества!? А и според мен децата имат много силен инстинк за храните и обикновено ядат това, което им харесва, на останалото се мръщят и го отблъскват. Скоро гледах една документална програма за критериите по които децата отблъскват или ядат храна, която не познават! Голямо значение играе и изражението на родителите, когато дават нова храна на мъника. За да не влияят на избора, двама от родителите имаха маска на лицето. Винаги се удивлявам на безкрайната мъдрост на природата newsm78
Покълнах си елда!  Не стана лоша. На мен повече ми харесват кълнове от соя! А и по неизвестни на мен причини, покълва по-бързо!
Да ви се похваля, станах голям майстор в правенето на тахан  chef А, смених пасатора с по-мощен Joy Mr. Green
Приятна седмица!!!!!

Общи условия

Активация на акаунт