Bad Food

• 11 445
  • 144
  •   1
Отговори
# 135
  • T"A
Съжалявам, че повдигам стара тема, но на няколко пъти, като пазарувам, се замислям за това:

Или, да кажем, в контекста на храненето, много хора си казват, няма да купувам продукти отдалече, защото съм образован/а за airmiles and carbon footprint. Но не точно. Четох в една статия, че всъщност, ако в Англия купиш ябълки "прелетели" чак от Нова Зеландия, те все пак ще имат по-малък carbon footprint от местните ябълки, които се съхраняват за 6 месеца в хладилни съоръжения. Или така проклинатият Кенийски зелен фасул- е произведен без изкуствени торове (понеже нямат пари за тор), за разлика от местния, където прекалената употреба на изкуствена тор уврежда почвата. С друга дума, да внимаваме с етикетите.

Как да разпозная по етикета коя храна какъв carbon footprint има? Изобщо тази информация, която е описана в статията, по какъв начин в ежедневието човек може да я прозре?
Ние пазаруваме понякога в един супер за екологична храна, където наред с разл. органик продукти, почти винаги се намира нещо от Източна Европа - напр. кисели краставички (за моя радост!). Все се чудя как разпознават, че е био, защото на етикета не го пише (български и полски краставички). Мисля, че се уповават на някаква сляпа вяра, че в Източна Европа не се използват торове, това е една много разпространена заблуда из местното население. Е, да, де, но аз знам, че не е така, все пак живяла съм малко в България...

Последна редакция: пт, 08 фев 2013, 13:11 от Mentha

# 136
Сори, писах, писах и изтрих, без да искам. Затова само с две думи- не може да изчислим точно, но с малко common sense може да се ориентира човек.

Както например, след скандала с конското месо в някои готови храни http://www.bbc.co.uk/news/uk-21377601 на много хора би трябвало да им светне да не купуват, или да не разчитат често на готови храни.

# 137
Храни, които не са в сезон, обикновено са с голям футпринт. Цветята също. Купуването на местни стоки е по-леко откъм карбон футпринт.

# 138
  • T"A
Това с готовите обработвани храни и сезонните култури ми е ясно  Simple Smile Но има някои неща, които са извън дефиницията на "по подразбиране", като примера с кенийския зелен фасул, сравнен с местния.

Няма как да избягаме от храни с голям футпринт, в Израел 50% от пшеницата е внос от Сащ, така че в някои отношения сме обречени  Rolling Eyes Просто ми стана интересно за това какви са популярните заблуди, на които и аз се хващам вероятно...

# 139
Мента, не знам дали те разбрай правилно
но първите няколко цифри на бар-кода са кода на страната
от там се разбира откъде са долетели храните

# 140
  • T"A
 W'A'S'P', не, аз се ориентирам по бар-кода.

Както и да е, не че ми е толкова важно, колкото темата предизвика любопитството ми  Simple Smile

# 141
Всъщност Алиса писа точно обратното, че местните ябълки са с по голям карбон футпринт от вносните, заради съхранението. Така че страната на произход , респ, баркода, в случая е точно заблудата.
Аз имам познат, който произвежда ябълки ( при това био) и от него знам, че наистина се съхраняват в специални помещения и се продава в общи линии миналогодишната реколта. Да не говорим, че родителите ми също имат ябълкови дървета ( няколко, за лична употреба) в градината си и чудесно знам, че съвсем обикновена домашна ябълка трае с месеци и е ок. Така че дори и сезонноста не е фактор.

# 142
  • T"A
Да, с ябълки, с картофи е така. Има зеленчуци и плодове, които са много трайни и които и ние преди години сме съхранявали в мазето напр.
Но аз нямах предвид произхода, а неща отвъд тези, по-тривиалните критерии за отсяване, които понякога ни подвеждат  Peace

Също така - на мен ми е трудно понякога да разбера кое е сезонно, защото сега живея в друг географски пояс и понякога се улавям, че прилагам "правила" от опита си в България, които тук не са валидни.

# 143
Също така - на мен ми е трудно понякога да разбера кое е сезонно, защото сега живея в друг географски пояс и понякога се улавям, че прилагам "правила" от опита си в България, които тук не са валидни.

Аз бях позабравила кое в кой сезон е, но от лятото ядем 90% сезонна храна и си припомних. Сега по фермерските пазари са картофи, тиква, ряпа, лук, моркови и ябълки. Ядеш, ядеш, но писва. Аз прибягвам и до несезонни храни, например аспержи и краставици.

# 144
Благодарение на силното лоби на производителите на мляко, в САЩ е прието, че остеопорозата ще пипне всеки, който не пие по 1-2 чаши мляко на ден. Калций и вит. Д от други източници не се признават и докторите винаги питат колко прясно мляко пиеш. Тече една вечна кампания "Пиете ли си млякото?" в която звезди се снимат с мустак от мляко. Препоръките на министерството на здравето е децата да пият мляко с всяко хранене. Възрастните да пият обезмаслено мляко.

Броят на заболели от остеопороза не пада обаче.

Една от причините броят на имащите остеопороза да не спада е безумното количество газирани напитки, които се консумират тук.

В хранителен магазин онзи ден видях да предлагат безплатни консултации с нутришънист, изготвят програми включително за деца.

Общи условия

Активация на акаунт