ВМ-НВХ - част 55

• 39 035
  • 744
  •   1
Отговори
# 660
  • SA
Assos, развесели ме историята с твоята позната.  Simple Smile Искам само да ти кажа, че ако продьлжиш да се храниш ВМ-НВ, след години храната, която си описала, че приема приятелката ти, не само че няма да де изкушава, ами всички тези неща няма да ги вьзприемаш като храна изобщо. Знам, че сега едва ли ще повярваш, защото много отскоро си на режима. Невьзможно е като с магическа прьчка да отстраним всички навици, вкусове, предпочитания, които са се наслоявали у нас цял живот. Но ще се случи, само трябва да имаме тьрпението и да сме убедени, че сме на правилния пьт. Преяждането с пасти, торти и вафли не е донесло на никого здраве и енергичност, дори и теглото му да е в прилични норми. Интересно ми е да наблюдавам как се хранят хората и какви последици има това с годините вьрху теглото и здравето им. Подчертавам, че правя това не за да ги сьдя, или за да гледам в чуждата паничка, както се казва. Просто за себе си си правя изводи.  Embarassed И аз като W'A'S'P' мисля, че в едно 90% хората минат ли 40 години и хранят ли се високовьглехидратно, особено с джьнк , те започват бавно и прогресивно да трупат килца, колкото и добри гени да носят и колкото и бьрз метаболизьм да са притежавали на младини. По-голямата част от тях си го обясняват с напредването на вьзрастта, но истината е, че дьлгогодишното приемане на неподходяща храна в крайна сметка води до инсулинова резистентност и нарушава обмяната на веществата и хормоналното равновесие в организма. Разбира се има мальк процент хора, които не пьлнеят , независимо с какво се хранят, но в по-зряла вьзраст те сьщо не остават пощадени от хроничните болести на сьвременната цивилизация.
В интерес на истината от години не ми се е случвало някой да отправя жльчни коментари по отношение на храненето ми. Но и аз отдавна не дьржа да осветлявам всички как точно се храня, още по-малко пьк да разяснявам предимствата на този режим на хора, които специално не са ме помолили за това. Ето, новите ми познати от няколко месеца просто разбраха, че не ям хляб, картофи и ориз и като им ходим на гости специално за мен приготвят гарнитури от спанак, броколи. Не се интересуват защо не ги ям тези неща. Всеки трябва да е толерантен кьм избора на околните и да не се опитва агресивно да се намесва в него. В крайна сметка, както винаги сьм подчертавала, поне живеем в ерата на неограничената информация и всеки, истински загрижен за здравето си може да чете и да си прави изводи.

И честит св. Валентин на всички влюбени!

# 661
kameloth, супер е, че се появяваш Hug И много точен коментар!  bouquet

Честит празник на всички празнуващи! Simple Smile

# 662
Assos, развесели ме историята с твоята позната.  Simple Smile Искам само да ти кажа, че ако продьлжиш да се храниш ВМ-НВ, след години храната, която си описала, че приема приятелката ти, не само че няма да де изкушава, ами всички тези неща няма да ги вьзприемаш като храна изобщо. Знам, че сега едва ли ще повярваш, защото много отскоро си на режима. Невьзможно е като с магическа прьчка да отстраним всички навици, вкусове, предпочитания, които са се наслоявали у нас цял живот. Но ще се случи, само трябва да имаме тьрпението и да сме убедени, че сме на правилния пьт. Преяждането с пасти, торти и вафли не е донесло на никого здраве и енергичност, дори и теглото му да е в прилични норми. Интересно ми е да наблюдавам как се хранят хората и какви последици има това с годините вьрху теглото и здравето им. Подчертавам, че правя това не за да ги сьдя, или за да гледам в чуждата паничка, както се казва. Просто за себе си си правя изводи.  Embarassed И аз като W'A'S'P' мисля, че в едно 90% хората минат ли 40 години и хранят ли се високовьглехидратно, особено с джьнк , те започват бавно и прогресивно да трупат килца, колкото и добри гени да носят и колкото и бьрз метаболизьм да са притежавали на младини. По-голямата част от тях си го обясняват с напредването на вьзрастта, но истината е, че дьлгогодишното приемане на неподходяща храна в крайна сметка води до инсулинова резистентност и нарушава обмяната на веществата и хормоналното равновесие в организма. Разбира се има мальк процент хора, които не пьлнеят , независимо с какво се хранят, но в по-зряла вьзраст те сьщо не остават пощадени от хроничните болести на сьвременната цивилизация.
В интерес на истината от години не ми се е случвало някой да отправя жльчни коментари по отношение на храненето ми. Но и аз отдавна не дьржа да осветлявам всички как точно се храня, още по-малко пьк да разяснявам предимствата на този режим на хора, които специално не са ме помолили за това. Ето, новите ми познати от няколко месеца просто разбраха, че не ям хляб, картофи и ориз и като им ходим на гости специално за мен приготвят гарнитури от спанак, броколи. Не се интересуват защо не ги ям тези неща. Всеки трябва да е толерантен кьм избора на околните и да не се опитва агресивно да се намесва в него. В крайна сметка, както винаги сьм подчертавала, поне живеем в ерата на неограничената информация и всеки, истински загрижен за здравето си може да чете и да си прави изводи.

И честит св. Валентин на всички влюбени!

Честит празник на всички! И Ден на виното също - то нали ни е пръв приятел в удоволствията със свинско и сиренце.  Wink Embarassed

Ками, абсолютно съм съгласна с тебе! И моите наблюдения са същите, но просто не мога да дам медицинско обяснение на всичко това. Сега хората остаряват по-бързо и се разболяват по-лесно именно заради ужасяващите си хранителни навици.

Имам една колежка на работа - много мило и фино момиче, обаче е вечно отпаднала, оплаква ми се, че дъждът я депресира, няма търпение да дойде лятото. Че й се спи всеки път след като се наобядва и т.н. Разбира се основно се храни с форнети, картофи, ориз, сладки неща. Иначе е страшно слаба, все едно ще се счупи. Аз се чувствах по абсолютно същия начин като нея на предишното ми хранене и точно като Шоколата си успокоявах нервите със сладко - чийзкейкове, баклави, кексове (ако може мазни и сочни), торти, каквото падне. Веднъж като бях 4. курс, си купих един 400 грамов кекс, шоколадов, започнах да го ям след вечеря (тлъст сандвич с каквото имах и много майонеза и горчица) и ядох, ядох, изядох 2/3 от него без да спра и исках още, вярвайте ми, копнеех да го изям целия, но вече толкова ми се беше напълнил стомаха, че щях да повърна, ако продължа да ям. И спрях. Добре, че беше примерно към 9 вечерта, защото ако го бях започнала в 6, докъм 10ч щях да го довърша целия и да си легна в 11ч с препълнен до болка стомах. Да не говорим как се чувствах след това до лягането, как не можех да спя и как ставах като пребита с главоболие на следващата сутрин все едно имам махмурлук.

Това е пристрастяване към захарта. Ужасно е! Можеш да ядеш тонове боклуци и пак не можеш да спреш. Още от дете като ме бяха свикнали да ям такива работи уж по-малко, след това в пубертета не можех да се контролирам и можех да ям на практика торта или сладкиши на всеки час докато си легна или да се наплюскам с тях и да преям до пръсване, за да спра. Така беше и с хляба. Като бях малка в нашия квартал имаше фурна, където правеха ароматен и вкусен ръчен хляб. Вярвайте ми, на ядене изяждах по половин хляб, т.е. около 1-1,5 хляба за един ден. Ядях хляб с гозба, а не гозба с малко хляб за дозасищане.  Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Само като си спомня и адски се срамувам! И коментарите, че съм била много ящна. Мразя тази дума още от дете. Не го пожелавам на никого да го преживява това!

# 663
тичам към къщи прегладняла и мислейки си за един шоколадов сладкиш в замразителя
взимам сладкиша ,гледам го и  Sick
хапнах едно варено яйце с малко сланинка Grinning
доволна от себе си bowuu
май трябва да изхвърля храната,която не е храна
пожелавам ви приятно изкарване на празниците
Трифон Зарезан,любовта и приятелството
който си изберете Wink
връщам се да ви чета

# 664
  • В Балкана
Аз пък идвам да си похваля чудесните палачинки за обяд.  Crazy
Кокос, яйца, прясно мляко, малко бакпулвер - идея нямам, що го сложих, ама да има.
Правих ги в малкото тиганче.
Ядох със сирене и кашкавал. Мазах и със заквасена сметана, тахан и какао.  Crazy
За първи път правя "нещо", с кокос - също. Останах много доволна!

Мисля, че са чудесни за децата за училище, за заместител на опяланките или при пътувания, когато не е удобно да се носят ребра.  Laughing

# 665
Аги, това за 400-грамовия кекс ме подсети за нещо Embarassed Няколко пъти съм си взимала точно такъв грамаж, кога домашен от кварталното магазинче, кога пакетиран, и си го изяждах целия за обяд, придружен с айрян Rolling Eyes Не съм го правила много пъти, но съм го правила, факт.

Рейни, може още утре да спретна такива палачинки Hug Какви са ти все пак количествата на съставките? Embarassed

# 666
  • София
Благодаря за подкрепата. Проблемът е, че не умея явно да нося на заяждане, но както се оказва утрото е по-мъдро от вечерта. Светна ми, че безпричинното заяждане може да е породено от завист по добрия ми тен, липсата на целулит и енергията  Twisted Evil

На информиран и строг НВ-ВМ режим съм от около година и половина, но общо взето никога не съм се хранила високо- дори умерено въглехидратно. За щастие израснах в семейство, в което месото винаги е било царят на трапезата и се е гледало с презрение на разни картофи и оризи. Милата ми баба (да е жива и здрава) е отгледала така двама здрави и яки сина и безчет внуци. Сега на 86 години, дребна и жилава, шашка всеки път лекарите с кръвните си изследвания на девойка Simple Smile

Общо взето съм щастлива, че нещата се обърнаха, любимата храна се оказа и здравословна, а и имам и съмишленици. Весел празник на всички и наздраве! Simple Smile

Между другото, снабдих се с кокос на кубчета, но ми се струва ужасно сладък, а няма състав на опаковката. Това нормално ли е?

Последна редакция: чт, 14 фев 2013, 19:22 от Assos

# 667
  • В Балкана
Шоки

3 яйца,
65 гр. кокосови стърготини
120 гр. прясно мляко
1 к.л. бакпулвер
1 ванилия, щипка сол
краве масло.

Разбих яйцата с вилица, прибавих бакпулвера и ванилията, разбърках добре. Сложих кокоса, после прясното мляко.
Правих ги в малкото тиганче, защото нямам подходящ черпак.
Слагах около супена лъжица и половина от сместта. Разклащях добре тигана, за да покрие сместта равномерно дъното.
Обръщам като покафенеят краищата. След като извадя палачинката, я намазвам с малко масло.
Леко намазнявах тигана с краве масло върху кърпичка, преди всяка палачинка.

Правих ги по основната рецепта за палачинки от книгата на Аткинс. Единственото общо остана щипката сол и трите яйца.  hahaha

# 668
Благодаря за рецептата! Hug На мен си ми трябват точни количества като за начало, а като започна и особено ако задобрея, се случва и да импровизирам Laughing

Assos, не би трябвало да са много сладки парчетата Embarassed Този кокос, който купувам, сладни леко, ако хапнеш една лъжичка наведнъж, но наистина леко.

# 669
Аз пък днес спечелих торта от томболата в нашето кафе и бутилка вино. Обаче тортата беше (за моя изненада) фантастична - еклерова, каквато по принцип не обичам, но еклерчетата бяха с маскарпоне, а отгоре с натурален шоколад, все пак Теа си подбират нещата доста повече. Нарязах я за всички в стаята и който още успя да се вреди и аз си хапнах едно парче. Ми беше ми сладко и вкусно, наистина в началото мислех да не ям, но после реших, че мога да си го позволя. И не съм изяла класическо цяло парче, ми да речем половин. Нямам нужда от повече - насладих се, достатъчно ми беше, не искам още 2 парчета примерно. Нямам нужда. Преди - щях да измета и останалите 2, които прибрах в хладилника. Сега знам, че се наслаждавам, че си правя кеф и че мога да спра и да се огранича, че утре ще тренирам и няма да допусна да вляза в онзи омагьосан кръг като едно време. Чудесно е да знаеш, че имаш контрол върху нещата.

# 670
...
Между другото, снабдих се с кокос на кубчета, но ми се струва ужасно сладък, а няма състав на опаковката. Това нормално ли е?

сушен на кубчета съм виждала само със захар

... а ако ме подпита някой казвам или, че не обичам хляб, или че съм от малкото хора с алергия към глутен и разговорът приключва.  ...

хехе
това с глутена и аз почнах да го прилагам
приема се без  #Crazy, както режима
макар че се намират разни, дето все се чудят как човек можело сам да се диагностицира
така че понякога няма угодия никак  Laughing

вие пък, кекс 400гр
аз по цял хляб можех да изям  Embarassed
и пак да си остана гладна
сега 2 хапки ме тръшват

# 671
  • SA
Tова с глутена ме подсети- наскоро ми попадна някаква статия за някакьв протест на родителите на деца с глутенова ентеропатия - цьолиакия. Всьщност това е най-тежката форма на глутенова непоносимост. Та една майка обясняваше как купували бисквитки и солетки по 10 лева пакетчето и безглутеново брашно пак на подобна цена. И се замислих доколко хората са свикнали с мисьлта, че едва ли не бисквитите и вафлите са необходима, да не кажа задьлжителна част от храненето. То с тези пари могат да се купят примерно 2 кг месо, една камара яйца, килограми плодове, зеленчуци ... С нашия режим спазването на напьлно безглутенова диета изобщо не изглежда трудно.
Сушен кокос на кубчета и аз сьм виждала само подсладен, в магазини за сушени плодове.
Rain*, аз сьщо правя подобни на твоите палачинки, направо сьм пристрастена кьм тях  Embarassed . Папагальт ни сьщо много ги одобрява  Simple Smile и сутрин с него си ги хапваме заедно.

# 672
А палачинките тънки ли стават или са по-скоро като wraps? Embarassed Във ФБ снимката на Рейн изглеждаше като да са тънки Simple Smile Ще ги оставя за другата седмица, но нямам търпение да ги пробвам и аз.

А по повод на хляба, и аз многократно съм се чудила защо толкова се абсолютизира консумацията на хляб, та чак хората търсят заместители и изпадат в ужас, че децата не можели да ядат обикновени тестени изделия, а трябвало да им се търсят заместители Rolling Eyes Имам такава приятелка, която заради автоимунно заболяване реши да изключи глутена, но още преди да посмее да го направи, се впусна да търси заместители за обикновеното брашно, за да може да прави хляб, палачинки и т.н. В крайна сметка започна да купува просо, оризово брашно, май също и картофено нишесте Rolling Eyes А в един форум четох, как една майка, с доста патос в написаното, питаше как си представяме, че едно дете може да кара без хляб, без торти, сладкиши и т.н., как щяло то да се чувства, как щяло да живее Rolling Eyes Да, вярно е, че има ситуации, в които вероятно ще му бъде некомфортно на такова дете, напр. на рожден ден, когато всички ядат торта. Но като изключим такива неежедневни ситуации, за които все пак могат да се измислят варианти за това дете, в ежедневието не са необходими нито хляб, нито други форми на брашно, ако човек просто не държи на тях и избира други храни. Месо, яйца, зеленчуци, плодове, млечни, ядки - малко ли е? Много хора държат на тестените за закуска, това ми е ясно, но просто трябва повече въображение. Дори варианти за мюсли могат да се намерят (от ядки и семена), ако толкова държат, а ето, че има и варианти за палачинки, хлебчета и т.н. дори от кокосови стърготини, бадемово, ленено и подобни брашна. За мен тези "брашна" са излишен разход, честно казано, и в никакъв случай не бих използвала такова нещо всеки ден в големи количества, колкото са необходими за хляб например. Просто трябва малко повече фантазия и разчупване на калъпа и човекът няма да се храни нито еднообразно, нито нездравословно, а и ще си набавя всичко необходимо. Но в главата на хората хлябът и тестеното са задължителни, необходими и едва ли не свещени Rolling Eyes

# 673
Имам си изследвания вече, пускам за мнения:)

Глюкоза: 4,3
Креатинин: 71
Холестерол /общ/: 7,6
HDL холестерол: 2,10
LDL холестерол: 4,90
Триглицериди: 1,3

# 674
ХДЛ ти е много добър Simple Smile Триглицеридите е добре да са под 1 (и сега са в нормата, която мисля, че беше до 1,7, но е по-добре, ако са под 1). Обаче ако в дните преди изследването се е случило да хапнеш повече сладко или тестено, може това да е повлияло.

Захарта също е супер Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт