ВМ-НВХ - част 55

  • 38 550
  • 744
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 6 791
Сетих се да питам за пастета - колко пъти седмично консумирате? Предполагам се води режимен, макар че аз лично го ям намазан на тънка филийка хляб, не мога иначе да си представя да го ям.

# 601
  • Мнения: 836
Лурдес, според мен пастета който се продава в магазините е със доста съмнително съдържание. Имаше давана рецепта как да си направим сами и не беше много сложно.Нещо от рода на сваряване на пил. дробчета напр. и овкусяване с мазнина и любими подправки. Не си падам много по пастета, но мога да го хапвам с лъжичка без проблем.

Поздравления за свалилите кг, продължавайте в същия дух и не губете кураж при забавяне на темпото. Все пак организма има нужда и от време за адаптация с новите кг. Hug

Какао и на мен засега ми харесва най-много на д-р Йоткер.
Да ви питам, купих си от Била някаква сметана с тяхната марка 16% масленост и на вкус ми допадна повече от тази на Бор-Чвор(сметаната на Б-Ч ми харесваше много в началото, но вече ми стои нишестена). Сметаната на Била е произведена за тях в Чехия и на вкус ми наподобява сметаните около 20% от руския магазин. Някой пробвал ли я е?

И да ви споделя нещо малко косвено свързано с темата. Поради гръбначно-шийните ми проблеми се зачетох в сайта на Любомир Иванов и попадайки на една от последните му статии за необходимия дневен прием на калории, реших да сметна от любопитство моите стойности какви са. Направо изпаднах в тих ужас. За задържане на кг 1530,90кал, което означава -200/300кал, за сваляне трябва да приемам около 1200/1300 кал. Това си е направо мисията невъзможна. Това което измислих е да направя калорийна ротация, като редувам дни с около 1000 кал в стил фет фаст и дни с нормалното за мен хранене. Какво ще кажете за такъв вариант? А може би ще бъде по-добре да правя 3-5 дневен фет фаст два пъти месечно. Моля за вашите мнения.  Hug

Последна редакция: вт, 12 фев 2013, 00:21 от z.2012

# 602
  • Мнения: 216
Маслото от пореч и това от вечерна иглика сьдьржат една и сьща активна сьставка - гама-линоленова киселина / GLA/ , затова няма смисьл да ги пиеш и двете едновременно. Обичайно препорьките за дозиране са по 0,500 - 1,0 гр. дневно.
Благодаря.Според вас кое от двете да взема  newsm78

# 603
  • Мнения: 451
При проблеми с цикъла се пие вечерна иглика,при кожни проблеми -атопичен дерматит и анти ейдж грижа -масло от пореч.Не са еднакви двете масла.За цикъла можеш да включиш и витекс.

Последна редакция: вт, 12 фев 2013, 13:33 от liu jo

# 604
  • В Балкана
  • Мнения: 679
Аз нали съм по сметките.  Laughing

Момичета, какво натурално какао купувате и от къде.И с колко В и М е?
Какао на Д-р Йоткер - 242к, П 0, М 11 гр., В 44.8 гр.
Какао на Биосет - 247.4к.,  П 21.5, М 10.6, В 16.5
Скрит текст:
Това на Биосет. Виждала съм и в малки кутийки.

Какао на Йотис - 387 к., П 18.1, М 21, В 17.3
Какао на ИОН - 430 к., П 19.7, М 20, В 48

П, М и В - в грамове
Купувам това, което съм показала.

Оня ден - 1814к., П 19%, М 73%, В 8%
Вчера.. такава лакомия ме гонеше, че изядох света.  ooooh! Срам ме е да си напиша калории, за това само процентите -  П18%, М 72%, В 11%
Днес .. уж по-леко, ще видим.
 
z.2012 и аз изпадам в ужас, като видя стойностите, които трябва да ям, за да отслабвам. По моите сметки ОМС (основна метаболитна обмяна) е малко над 1 400к. С движението и тренировките отивам около 2 000к. Честно казано трудно ми се получава да ям по-малко от 1 750-1800к.. При мен и с повече калории, когато идват от режимни храни, нямам проблеми, като покачване на тегло. За смъкване, е малко неясно.  Laughing Като че ли мерките, се свиват по-бързо от намаляването на кантара. Което е по-добрият вариант.
И аз си мислех за някакво такова въртене.. Ама не ми се получава, когато го планирам. Става - случайно. Мислех си и за висококалорични храни, в по-малки количества. Получи се - един-два пъти..

В последно време, пак взех да прекалявам със сметаната. Уж по 50 гр., после 100, че пак почнах да стигам до ... Ще я спирам.  Laughing

# 605
  • Мнения: 6 425
За какао купувам най-често едни малки кутийки, защото най-често ги намирам в Пикадили Embarassed Д-р Йоткер не съм купувала, защото май досега не съм видяла чисто какао, без захар. Ще се поогледам за такова. Това какао, което най-често купувам, е с около 48% въглехидрати, но ако преди изяждах по 1 ч.л. на ден, напоследък го намалих, взе да ми харесва с по-малко, и сега е половин чаена лъжичка. Така че мисля, че абсолютното количество въглехидрати е пренебрежимо. Не мисля, че точно какаото, с каквито и проценти да е, би било най-големият проблем за повечето от нас, ако целим намаляване на теглото Wink

За калориите и съзнателното търсене на калориен дефицит знаете какво ми е мнението Rolling Eyes А ако не знаете, да го повторя Laughing Смятам, че не е правилно, а не е и възможно да се стремим към създаване на дефицит на калории. От една страна е много стресиращо. От друга страна, за да сме сигурни какво правим, е необходимо измерване със специализирана апаратура, а не просто изчисления в сайт. Освен това защо изобщо да вярваме на постановката, че е необходим калориен дефицит, за да се постигне отслабване? Shocked Теглото се регулира на първо място от хормони - става въпрос за биохимия, а не за математика. Човешкото тяло няма орган, който да брои калориите. И по начало хората, които поддържат постоянно тегло без усилие, не го правят, защото са усъвършенствали изкуството на балансирането на калориите Rolling Eyes Някои може просто да имат добър метаболизъм. Други са напипали несъзнателно правилния начин на хранене за техния конкретен матаболизъм в дадения момент. Но да се смята, че ако човек няма проблеми с теглото, значи е отличник по балансиране на калориите - това е абсурд. И в никакъв случай не може да се твърди, че ако човек всеки ден приема над необходимия брой калории, те непременно се натрупват, и то правопропорционално на приетия брой. Не, напротив, установено е съвсем научно, че когато приемаме повече храна, организмът върши повече задачи и оползотворява подадените му вещества и енергия. А когато не приемаме достатъчно, започва да орязва от извършваните дейности в очакване да му подадем повече. Това обаче не е оптимално състояние и в крайна сметка води до поражения и в здравословното състояние, и до упорито задържане или дори покачване на теглото, за да се гарантира оцеляването.

С две думи, на мнение съм, че най-напред трябва да се погрижим да приемаме правилната храна в количество, достатъчно, за да се нахраним. И това би трябвало да е достатъчно за повечето от нас, за да дадем възможност на организма сам да си регулира теглото. Важно е да се създадат условия организмът да работи добре и да не му се пречи (както се случва с честите повишения на захарта и инсулина от високовъглехидратните храни, а също и с възпалителните процеси от консумацията на растителни мазнини) - тогава може да започне възстановяване на заложеното нормално функциониране и постепенно да се нормализира теглото. За да се стигне до това състояние, може да е необходимо да се изчака по-дълго време. Или пък да се спрат напълно плодовете. Или да се спрат млечните. Или да се ограничат млечните до определени видове. Или да се ограничат ядките. Или да се увеличат зеленчуците. Или да се консумират само животински мазнини и никакви растителни, дори зехтин. Или да се помисли как да се набавят всички необходими вещества, дори ако това означава прием на мултивитамини или някакви други хранителни добавки. Или изобщо да се направят някакви други индивидуални корекции. Но в крайна сметка организмът трябва да получи възможност да работи оптимално, без да се задъхва в борба с висока захар или с възпалителни процеси и без да се стресира от прекалено малко приета храна или прекалено малко количество от определени витамини и минерали. И трябва да му се даде време, за да си възстанови естествените функции. Тогава ще настъпи и намаляването на теглото. Но да се търси съзнателна калорийна рестрикция поне за мен не е правилно, защото така малко или много поставяме тялото в режим на недостиг, а неговата реакция ще бъде да започне да се запасява.

И пак повтарям нещо, което повечето сме склонни да забравяме: организмът има памет и помни всичко, което сме му причинили - и добро, и лошо. Ако по-рано сме го тормозили с различни диети, повечето от които предполагат калорийни ограничения или ограничения от друг характер, които не са здравословни, тогава той е разбрал, че трябва да пести и да си стиска и мазнините, и хранителните вещества, които все пак му подаваме, защото не се знае какво ще ни хрумне утре.

Естествено, броенето на калории е лесен начин да се сложат юзди на апетита и да се постигне някакво конкретно ограничение, но въпросът е дали така могат да се постигнат нужните резултати. Ако така ви е по-лесно - бройте, никой не може да ви спре. Но все пак мисля, че ако не можете да си сдържите глада или апетита, значи има някаква причина за това, вкл. психологическа (стрес и т.н.). И трябва да се отстрани първо тя, а не да се ограничават калориите и да си гладува.

На всички пожелавам да се справите с поставените цели (то и аз си имам определени цели, не сте само вие Wink)! Hug

# 606
  • Мнения: 13 472
Шоколата, публикувай това си мнение и в блога си, моля те, за да не потъва с темата   bouquet

# 607
  • Мнения: 6 425
Хе-хе, иглуб, може, мислила съм по този въпрос, но трябва да го формулирам по-последователно и ясно, че така е объркано. А и аз имам в блога малко по темата за калориите и защо няма смисъл да се търси съзнателно дефицит. Но ще имам предвид Hug

Нека да уточня, че с горната тирада просто споделям моето мнение. Не мога да приема, че човек трябва да брои каквото и да е, за да може да намали теглото си или да го поддържа, или да живее здравословно. Когато е необходимо броене, значи има някакъв сериозен проблем. Причината може да е здравословна. Или пък просто неправилен подбор на храните. Разбирам желанието да се броят калории, когато човек не може да си наложи да спре или поне сериозно да ограничи хляба, сладкишите, сладоледите, баниците, кексовете, бисквитите, пиците, чипсовете, снаксовете и подобни храни, но причината е ясна: такава храна, най-вече заради високото съдържание на прости захари и на какви ли не химикали и вредни мазнини, води до пристрастяване, кара ни да я търсим отново и отново и тогава е трудно човек да се удържи и броенето на калории се явява начин да се сложи спирачка. А и хората, които избират "да си ядат от всичко, но умерено", имат стандартното "диетично" мислене и смятат, че всичко в крайна сметка опира до баланс на калориите. А това просто не е вярно. Да, трябва да има баланс, но той е на биохимична основа - това е равновесието, което се получава, когато организмът работи правилно, т.е. когато не се обременява заради консумация на неправилните храни.

Да, в медицината явно битува схващането, че напълняването, а също и инсулиновата резистентност, и диабетът се причиняват от прекомерен прием на калории и недостатъчен разход. И понеже мазнините са най-калорични, съветите на ендокринолозите са да се ограничават мазните храни. Да, съветват да се ограничат и бързите въглехидрати (особено захар и бяло брашно), но да се яде пълнозърнест хляб, да се ядат бобови и подобни. Но това е погрешно, защото дори тези храни действат като бързи въглехидрати при вече компрометирана обмяна. Затова за мен е абсурд диабетик да яде пълнозърнест хляб, ориз и т.н., но да ограничава маслото, свинското, яйцата. Така в перспектива проблемът се задълбочава, а не се разрешава, защото не се търси да се въздейства на причината на проблема. А не се въздейства на причината, защото погрешно се смята, че причината за проблема е точно калорийният дисбаланс Rolling Eyes И в крайна сметка не се отчита влиянието на храните върху организма, а всъщност то е най-същественото, не количествата.

Последна редакция: вт, 12 фев 2013, 09:31 от Cioccolata

# 608
  • София
  • Мнения: 169
Чиколата Hug Много добре обясняваш нещата...
Какво мислите за стевията newsm78

# 609
  • Мнения: 6 425
Стевията се смяташе за най-безвредният вариант, защото уж е растение. Но това беше, докато не стана ясно, че в този подсладител, който ние купуваме, е останало много малко от първоначалното растение, а за сметка на това си има доста химична преработка. Така че стевията е ОК, ако човек си купи семена и си я засади в саксия, и си къса листенца, като порасне Embarassed Течната, на таблетки и на прах е доста преработена. Естествено, пак е по-добър вариант от аспартам, но не е толкова прекрасна, колкото я изкарват.

А и стевията поддържа сладкия вкус и влечението към него Embarassed

Скрит текст:
Аз се ядосвам така покрай баща ми. Естествено, аз му говоря едно, а ендокриноложката друго Rolling Eyes И понеже той знае от своя баща, че за диабетиците най-страшно било да им падне опасно захарта, затова си е въобразил, че и при него има такъв риск и трябва да си поддържа захарта Rolling Eyes Тръгнал на Витоша, нещо уж му станало лошо, ама като си свалил якето, му минало. И после, като се качил в хижата, изял 2 парчета бисквитена торта, защото решил, че му е паднала захарта ooooh! Вечерта у съседите още 2 парчета торта, сигурно за да се застрахова ooooh! Аман вече. Вярно, че не е диабетик, но е с ИР, а баща му беше диабетик. Но аз явно не мога да му въздействам.

Последна редакция: вт, 12 фев 2013, 10:06 от Cioccolata

# 610
  • София
  • Мнения: 169
На мен проблема ми е кафето, не мога без малко сладко...То по-добре тогава малко мед а, поне моя е домашен натурален мед...

# 611
  • Мнения: 6 425
Да, според мен малко мед, щом не можеш без сладко. Но ако си поставиш за цел, ще видиш, че ще стане и без сладко, свиква се Wink

# 612
  • Мнения: 78
Имам си цяла торба листенца стевия...но гледам да не ползвам ( повече от година не съм всъщност ) . При приемане на сладка храна още в устата следва сигнал за стимулиране на инсулиновата секреция . Така че в този смисъл се завърта  грешен метаболитен кръг . С времето се регулира глада за сладко ....По - добре без ствевиа и глюкозо - фруктозни смеси ( и меда и захарта са това ) .

# 613
  • Пловдив
  • Мнения: 1 665
Шоки, много добре си го казала наистина! Hug
Zzvercheto, и аз преди не можех да си представя да пия кафе без захар, но правих 90-дневната диета и си казах: като ще е гарга, да е рошава  Mr. Green Оттогава свикнах да пия кафето горчиво и много ми харесва; като пийна кафе със захар (понякога забравям да натисна бутона за без захар на машините), и ми е едно блудкаво и неприятно. Всичко е въпрос на навик. WinkАз лично за подслаждане предпочитам да използвам захар и мед (ако се наложи, което се случва вече изключително рядко).

# 614
  • София
  • Мнения: 169
Аз се опитвам да ползвам по-малко, и рядко, но за сега ми е гадно горчивото кафе. Аз не съм много зависима от него де, пия го за удоволствие по-скоро...ще го понамаля, и ще се опитам да намалявам и количеството мед, което слагам, за да го докарам до минимум.
Благодаря за съветите Hug
А тези 2-3 дни съм много гладна, преди като си хапна един омлет сутрин и изкарвам без проблем до обяд, сега към 11 съм зверски гладна...Намерих един кашкавал в Лидл (нарязан е, на кръгчета, в пакета има 2 купчинки кръгчета, общо 300 грама), то той има само 0.1г въглехидрати на 100г, та от него хапвам между храненията Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт