Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 4

• 43 896
  • 978
  •   1
Отговори
# 585
*Cveteto*, много ти благодаря за бързия отговор.  Hug Ще отида на консулт и специално ще попитам каква е упойката и ще пиша после пак. Много е неприятно, като се замисля, секциото ме боля по- малко. Благодаря отново за отзивчивостта.   bouquet

# 586
  • София
Благодаря Цветето Simple Smile ще погледна и тази статия-сега опитах със силиконово зърно-засмука (макар болката да е същата),но странно-имах страшно мн мляко което тръгна да си тече и сука около час и от двете гърди,виждах и как преглъща,а в самия силикон се виждсше че има кърма.и понеже правя премерено кърмене,се оказа че за този час е изяла само 10 мл... Малко странно ми се вижда,или кантара ми прави номера...вчера пък веднъж ми отчете 240 гр което пак ми се видя невъзможно...

# 587
Благодаря ви много за бързите отговори. Ами относно въпроса на Cveteto. Само на кърма е, не и давам вода, нито биберон. Кърмя я м/у 10 и 13 пъти на ден, колокто поиска и мисля че гълта, поне в началото. Имо по 5-6 мокри памперса и ака по 1, рядко 2 пъти, но тя така си ака някъде от 2 седмица.
Това което ме притеснява е, че първия месец наддаваше всеки ден, а от втория започна да наддава по-малко и не всеки ден. Например от 01.05-12.05-180 гр., 12.05-20.05-250гр, 20.05-27.05-150гр. и 27.05-01.06-100 гр. Та точно това че първия месец е наддала 1100 гр. а втория за 26 дни 640 ме озадачава. Последните 4-5 дни явно коликите й станаха доста силни защото се дърпа на гърдата и не иска много дълго да суче, номоже би изсуква каквото й трябва, защото като и предложа другата гърда отказва или суче вяло.

# 588
Здравейте мами!
За първи път се включвам тук и се надявам на малко помощ. Малката е на 2 м. и 23 дни, от началото само на кърма. До скоро /10-тина дни може би/ си сучеше чудесно, но започна да плаче, когато предлагам гърда. Няма млечница, водих я на доктор, изследвания правихме и всичко е наред. Понякога си суче добре, въпреки, че бързо се наяжда около 10-15 мин. Но повечето пъти плаче или като започне да суче, пуска след няколко глътки и пак рев. Вече не знам какво да я правя, и тя нервна и аз така. Цедя и давам от шише, но когато не иска да яде и шишето не ще. Притеснявам се, че малко хапва, а до сега беше супер, даже доста наддаде от началото. Не знам какво е това, стачка ли е, но е ужасно. А не ми се иска да се отбиваме толкова рано. Също ме е страх, че от цеденето ще намалее кърмата. Дали е възможно? Направо съм отчаяна вече. Ако някой е имал подобен проблем и го е решил, много ще съм благодарна да сподели. Благодаря предварително!

# 589
Благодаря ви много за бързите отговори. Ами относно въпроса на Cveteto. Само на кърма е, не и давам вода, нито биберон. Кърмя я м/у 10 и 13 пъти на ден, колокто поиска и мисля че гълта, поне в началото. Имо по 5-6 мокри памперса и ака по 1, рядко 2 пъти, но тя така си ака някъде от 2 седмица.
Това което ме притеснява е, че първия месец наддаваше всеки ден, а от втория започна да наддава по-малко и не всеки ден. Например от 01.05-12.05-180 гр., 12.05-20.05-250гр, 20.05-27.05-150гр. и 27.05-01.06-100 гр. Та точно това че първия месец е наддала 1100 гр. а втория за 26 дни 640 ме озадачава. Последните 4-5 дни явно коликите й станаха доста силни защото се дърпа на гърдата и не иска много дълго да суче, номоже би изсуква каквото й трябва, защото като и предложа другата гърда отказва или суче вяло.
От написаното от теб, оставам с впечатления, че всичко е наред. Наддаването също е в нормата за кърмените бебета и мисля, че може да се довериш на бебето. Ти самата познаваш най-добре своето бебе и може да усетиш дали всичко останало е наред. Желая ти усмивки и щастливи мигове! Ако се появят още въпроси, насреща сме!  Hug

# 590
Здравейте мами!
За първи път се включвам тук и се надявам на малко помощ. Малката е на 2 м. и 23 дни, от началото само на кърма. До скоро /10-тина дни може би/ си сучеше чудесно, но започна да плаче, когато предлагам гърда. Няма млечница, водих я на доктор, изследвания правихме и всичко е наред. Понякога си суче добре, въпреки, че бързо се наяжда около 10-15 мин. Но повечето пъти плаче или като започне да суче, пуска след няколко глътки и пак рев. Вече не знам какво да я правя, и тя нервна и аз така. Цедя и давам от шише, но когато не иска да яде и шишето не ще. Притеснявам се, че малко хапва, а до сега беше супер, даже доста наддаде от началото. Не знам какво е това, стачка ли е, но е ужасно. А не ми се иска да се отбиваме толкова рано. Също ме е страх, че от цеденето ще намалее кърмата. Дали е възможно? Направо съм отчаяна вече. Ако някой е имал подобен проблем и го е решил, много ще съм благодарна да сподели. Благодаря предварително!
Здравей Boryana9,
Много майки в един или друг момент се сблъскват с такова странно поведение на гърда, или отказ на бебето да суче. Често е период, който като всички други отшумява, но е много напрягащ майката.
 Какво би могла да опиташ, което е споделено от други майки като даващо позитивен резултат:
- гушкане и контакт кожа до кожа, разсъблечени мама и бебе, гушнато под топло одеалце. Това често успокоява бебетата и събужда желанието им да сучат
- кърмене в притъмнена и тиха стая, или на фона на нежна музика
- кърмене в движение, докато танцуваш или ходиш, докато пееш или нежно говориш на бебето
- предлагане на гърда при първи признаци на глад : облизване на устенца, лапане на ръчички, сукане на празен ход, въртене на главичката в посока на гърдата, неспокойство. Когато са твърде гладни много бебета може да са твърде нервни, за да засучат спокойно гърдата
- предлагане на гърда, когато бебето е сънено или в полусънно състояние
- предлагането на шише биберон би могло да се отрази също на начина по който бебето засуква гърдата, изкуственото зърно се поема по-плитко от гърдата, млякото от шишето се излива по-лесно в устата на бебето, а при сукането са нужно известни усилия. Това може да се отрази на бебето и да започне да се сърди на гърдата. Когато се налага дохранване би било добре да се избират алтернативните методи като хранене с шашка, спринцовка, капкомер, лъжичка и др.
- да капнеш малко мляко върху устничките на бебето, както и да намажеш малко върху зърното, това може да събуди апетита му и желанието да суче
 - би могло бебето да се сърди, ако струйката на млякото е слаба или твърде силна. При слаба струйка може да помогне прилагането на техниката на компресия на гърдата, описана тук и видеоклипче , при силна може да помогне биологичната поза както  и да притиснеш леко към гърдите пелена или кърпа, за да спреш силната струйка и после пак да предложиш гърда.
 - опитай се и ти да си почиваш и успокоиш, често бебетата усещат неспокойствието на мама и могат да реагират на това като също станат по-неспокойни

Надявам се някои от идеите да дадат добър резултат при вас и скоро кърменето отново да се превърне в спокойно и приятно усещане и за двете ви! Hug

# 591
  • София
искам да попитам следното. оказа се, че моето бебе преяжда - за 3 дни е качило към 200 гр, само на кърма е. почна да повръща след почти всяко ядене по 3 4 пъти. но ме притеснява следното, че след като се изповръща според мен след час пак е гладно. как да преценя дали се е наяло, дали е гладно и да избегна повръщането.

# 592
искам да попитам следното. оказа се, че моето бебе преяжда - за 3 дни е качило към 200 гр, само на кърма е. почна да повръща след почти всяко ядене по 3 4 пъти. но ме притеснява следното, че след като се изповръща според мен след час пак е гладно. как да преценя дали се е наяло, дали е гладно и да избегна повръщането.

за повръщането - пробвай да го храниш по-бавно, т.е. суче малко, лека почивка 1 минутка, после пак суче малко и пак почивка. Позата да е леко изправена. Така кърмата ще слегне в коремчето. Задължително след кърмене е оригването.
Но все пак консултантите от ЛЛЛ да кажат...

# 593
Здравейте!
Имаме сериозен проблем, моля за съвет , помощ или връзка с някой, който може да помогне.
Бебо е на 16 дни, от болницата още яде АМ. Искам да го кърмя, изцеждах се, тъй като бях на лекарства и не ми даваха да го кърмя. Проблема сега е, че той категорчино не иска да засуче от гърдата ми - реве, дърпа се, не иска. Заради изцеждането и отказа му от сучене усещам как ми намалява кърмата - едвам източвам по 30-40 грама... Моля за помощ - някакви трикове да го накарам да засуче, искам да кърмя, не искам да е на АМ, но дали тези 16 дни без кърмене не са се оказали фатални? АКо не започне да суче вероятно и кърмата ми съвсем ще намалее...

# 594
Cveteto, благодаря ти за съветите. Пробвам какво ли не, ситуацията е малко по-добре. Най-добре действа кърменето в полусънено състояние и също при първи признаци на глад. Изморително е, защото я дебна постоянно. 2-3 хранения са нормални останалите 3-4 суче малко, пуска, пак суче, пак пуска, докато ревва отново. Тогава изцеждам и давам с лъжичка. Ще пробвам известно време без да й давам да яде от шише. Много е трудоемко с тази лъжичка, но ще се боря. Толкова искам да си суче през цялото време нормално. Ще ми кажеш ли, дали лъжичката ще я откаже от гърдата и дали трябва да съм по-настоятелна? Но когато реши да плаче, нищо не помага, и смяна на позите, и залъгване, и носене. Също така на нормалните хранения се наяжда от едната гърда, от другата не иска. Съответно тя се препълва и не мога да издържа до другото хранене да й я предложа, затова я цедя. Та когато не хапва достатъчно, изцеденото го давам с лъжичката. Дано е период и да премина по-бързо, защото ще се побъркам.
LadyDaisy, бъди настоятелна, не се отказвай да я накараш да засуче. 16 дни са все още малко време, знам, че до месец, даже и повече може да се научи бебо на гърда. Слагай я много често, сменая пози, въобще каквото ти дойде на ум и прочетеш, няма да е излишно. Междувременно цеди, така стимулираш лактацията. На мен кърмата много бавно ми слезе и трудно след раждането, въпреки, че бях нормално раждане. Пих чай за кърмачки на Хипп, има и български в аптеките, ядох сурови ядки, овесени ядки с кисело мляко, смучех едни хомеопатични таблетки на Боарон /питай в аптеката/, както и по 3-4 л. вода на ден. Трябва мноого упоритост, всичко си идва на мястото, сега имам кърма за 2 бебета  Grinning Сега през друга кърмаческа трудност минавам, но се надявам да премине. Хайде успех и не се отказвай!

# 595
Благодаря за съветите и подкрепата! Преди малко за първи път засука - на два пъти за по около 4-5 минутки. Ще продължавам упорито! Щом сега засука за мъничко, ще се справим и ще успеем.
Само да питам - при положение, че е свикнало на биберон, ако сложа силиконови зърна ще имитирам ли поне малко биберона - може да се залъже по-лесно така... Някаква идея от къде да си купя - в аптеките покрай нас питах, но нямат.

# 596
Благодаря за съветите и подкрепата! Преди малко за първи път засука - на два пъти за по около 4-5 минутки. Ще продължавам упорито! Щом сега засука за мъничко, ще се справим и ще успеем.
Само да питам - при положение, че е свикнало на биберон, ако сложа силиконови зърна ще имитирам ли поне малко биберона - може да се залъже по-лесно така... Някаква идея от къде да си купя - в аптеките покрай нас питах, но нямат.

Радвам се за вас, продължавайте в същия дух! Силиконови зърна могат да се купят от магазините за бебешки стоки, където има биберони, шишета и др. Би трябвало и в аптеките да има, но по-големите от вида на Ремедиум.
Не знам дали ще заместят биберона - съществената разлика между кърменето и биберона не е силикона, а това, че от шишето тече много по-лесно, а за сукането бебето трябва да се напряга доста.
Моят син, хем беше доста голямо бебе, много се изморяваше и винаги заспиваше след кърмене.
За стимулация на лактацията - чай на Хип или български, също варено жито.

Пожелавам ви успешно кърмене.

# 597
Здравейте мами!
При мен беше по абсолютно същия начин, първите 2 месеца беше много лакома и качваше по килограм, и после се започна с кривенето. И до ден днешен си е малко крива и особена относно кърменето, но аз не съм се отказала и все още сме си само на кърма, така че моят съвет е да не се отказваш и да не си мислиш за отбиване, защото предполагам и теб, както и мен съветваха, да даваме адаптирани млека. и когато яде само от едната гърда, изцеждай другата, не пречи, даже напротив.

# 598
Здравейте!
Имаме сериозен проблем, моля за съвет , помощ или връзка с някой, който може да помогне.
Бебо е на 16 дни, от болницата още яде АМ. Искам да го кърмя, изцеждах се, тъй като бях на лекарства и не ми даваха да го кърмя. Проблема сега е, че той категорчино не иска да засуче от гърдата ми - реве, дърпа се, не иска. Заради изцеждането и отказа му от сучене усещам как ми намалява кърмата - едвам източвам по 30-40 грама... Моля за помощ - някакви трикове да го накарам да засуче, искам да кърмя, не искам да е на АМ, но дали тези 16 дни без кърмене не са се оказали фатални? АКо не започне да суче вероятно и кърмата ми съвсем ще намалее...

LadyDaisy, чудесно е, че си така мотивирана да се върнете към кърменето. Hug
  Това, което е нужно  е много търпение, постоянство и вяра. Нещата могат да имат нужда от време, но има мноого истории на майки, които са успели да го постигнат.

Основните стъпки по този път обичайно са тези:

- увеличаване на лактацията с помощта на различни стратегии
- връщане на бебето на гърда
- постепенно и плавно намаляваване на добавката от адаптирано мляко и преминаване към кърмене

За увеличаване на лактацията от основно значение е честата стимулация на гърдите, посредством сукането на бебето или чрез изцеждане.

– кърмене и доизцеждане на гърдите след кърмене,колкото е възможно по-често и поне 2 пъти в периода между 3 през нощта до 8 сутринта, когато при сукане (изцеждане) се отделя най-много хормонът Плолактин, отговорникът за лактацията. В началото, докато се увеличи кърмата,се налага бебето да бъде хранено с добавка, която би могла да го държи сито за няколко часа.Затова е препоръчително между кърменията майката да се изцежда за няколко минутки, дори и да не се отделя кърма,за да стимулира производството на мляко в гърдите.
 - добре е първо да се слага бебето на гърда да суче толкова дълго, колкото желае, а след това да се дава добавката.
- с увеличаването на количеството произведено в гърдите мляко, може плавно да се намалява количеството на добавката и същевременно с това да се скъсят интервалите,на които се поставя бебето да суче от гърдата. Докато възстановяш лактацията си, постепенно можеш да намаляваш количеството на добавката, например с около 30мл на всяко хранене всеки ден. Важно е в този период  да следиш теглото на бебето всяка седмица (но не по-често, тъй като бебетата може да не наддават всеки ден). Важното е бебето да продължи да наддава,както и да пълни памперсите(поне 5-6 напишкани),да е с добър цвят и вид на кожата,и лигавиците му да са влажни (оченцата, вътрешността на устичката), да е жизнено, енергично.
- след предлагането на едната гърда е добре да се предложи и втората, за да може бебето да суче и събралото се в нея мляко и да стимулира производството и от тази гърда. Би било добре също да редуваш гърдите няколко пъти на всяко кърмене.
 - добавката е добре да се предлага с алтернативни на шишето методи- с лъжичка, спринцовка,пипетка. С пипетка например би могла опиташ  я пъхнеш в устичката на бебето, докато то суче на гърдата, за да може то да получава добавката, докато суче и стимулира гърдите ви. Така то би могло суче по-дълго дори и да получава малко мляко от гърдата.
 - правилното поставяне на бебето на гърда: коремчето му към корема на майката, ушенце, рамо и бедро в една линия;правилното засукване на гърдата при широко отворена уста, обхванало част или цялата ареола, са нещата, които обичайно са от значение,  за да се избегнат разранените зърна и за да оказва бебето адекватна стимулация на гърдите и ефективно изсукване на събралото се в тях мляко.
- кърмене в легнало положение, би ти дало възможност да почиваш повече в този период
- докато си заета с честото изцеждане и кърмене е добре да разчиташ на някой за домакинските задължения и би било чудесно да имаш и моралната подкрепа от някой близък или пък да контактуваш  с ЛЛЛ лидер, който да ти дава кураж и адекватна информация през този период.
- позитивен ефект върху мотивацията ти би била възможността да контактуваш с кърмещи жени,може да си закачиш дори и снимки на кърмещи майки,да си пускаш клипчета за кърмене

Сукането от шише-биберон значително се различава от сукането от гърда и много бебета,хранени продължително с шише,биха могли да изпитват известни затруднения в началото да засучат правилно и ефективно гърдата.

Има обаче някой похвати,които много майки споделят като ефикасни при приучаването на бебетата им отново на гърда.Кърменето в тиха и притъмнена стая, контактът кожа до кожа(майката и бебето са разсъблечени, гушнати заедно и завити при нужда с одеалце), носенето в слинг, съвместен сън с бебето, намазване на гърдите с малко изцедено мляко са част от методите,които възбуждат желанието на бебето и го предразполагат да търси гърдата.

Може би за теб ще бъде мотивиращо да знаеш и да си напомняш често,че всяка капка кърма за твоето бебе е ценна и богата на незаменими антитела.

Кърменето също така не е само начин на хранене на бебето. Детето ти може да  получи много ползи от кърменето, дори да нямаш достатъчно мляко.  Близостта,мирисът, допирът до  мама, самото сукане от гърдата са тези,които успокояват бебето и му помагат да се чувства по-уверено и сигурно в този нов и променящ се за него свят.

Предполагам би ти било интересно да прочетеш две истории на жени,които са постигнали релактация. Ето линкове към тях http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=415660.0  и http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=451756.0

Желая ти много вяра и упоритост! Прочетох, че бебето засуква, което може да е едно чудесно начало по пътя към връщането на гърда. Стискам ти палци! Успех! Hug

# 599
Boryana9, радвам се, че някои от идеите са се оказали работещи за вас, продължавай от време на време да опитваш и другите. Това което не е проработило преди дни може да се увенчае с успех малко по-късно.  Дохранването с лъжичка или другите алтернативни методи се счита за щадящо кърменето. Може да опиташ и другите видове, ако имаш нужда мога да ти дам повече информация за тях. Пожелавам ти скоро всичко да се върне в предишния ритъм!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт