Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 87 023
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 180
...
Кренвиршите например се НАЛИВАТ в найлоновите опаковки, тъй като първоначално са в течна форма като боза. Месото се изкисва в огромни вани, пълни с половината Менделеева таблица, за да е по-дълго розово на вид и да изглежда прясно, както и за да има по-дълга трайност и да не се вмирисва по магазините. Кое му е полезното? Като се сетя един колега от НСБОП какво ми разказа за една проверка в месопреработвателно предприятие и  Sick Sick Sick...

Не само месото минава гадна обработка, всеки продукт на пазара се подлага на всякакви гаври, така че няма никаква застраховка. А и не виждам проблем, ако човек държи толкова да яде чиста храна, да си плащаш на една баба на село и да ходиш от време на време да си зареждаш хладилника, няма да откаже, гаранция. Ние така пазаруваме мляко и яйца.

А за кренвиршите - към месото ли се броят  newsm78 аз никога не съм ги слагала към него, въобще не мисля, че има месо в тях, така че по-скоро вегетарианците могат да ги ядат  Joy

А аз като ядях месо, бях все уморена, летаргична, апатична.
Сега е точно обратното.Писах вече многократно как се чувствам

Ако беше променила останалите неща (това, което правиш сега - движение и др.), нямаще да се чувстваш уморена, летаргична, апатична.

Защото нещата са несравними.
Едно е да се храниш само с пица и картофи, като ти липсват куп необходими вещества /групите храни са без значение, организмът се интересува от нужните му вещества/, друго е просто да не ядеш мръвки, но поемаш от други храни нужното, което далеч не се съдържа само в месото.

Конкретно за тези на пица не разбирам какво им липсва, при положение, че ядат всякакви варианти, не един, кеф ти със зеленчуци, млечни, яйца, маслини, подправки, зърнени (тестото), та и плодове, има рецепти със сливи и т.н.

Залитанията по даден режим се дължат точно на тези причини-някой не се чувства добре в собствената си кожа и се чуди как да се подмладява със сурови храни или като изключи "токсичните" животински храни...в началото има прогрес,после бавно и неусетно следва регреса.
.

Това са и моите наблюдения в/у хората, които познавам лично.
И са стигнали до такива крайности, че наистина се чудя дали им няма нещо.
Не става дума за храненето, а въобще за начина им на общуване, интересите им и т.н. Напомнят ми 1:1 с тези от сектите  Confused
Което съвсем не значи, че трябва да се яде всеки ден месо.
Всичко опира до баланса.
Аз съм родена за вегетарианец, хич не обичам месо, и на няколко пъти съм го спирала, просто защото не ми се ядеше, но кръвното ми съвсем се срина, припадах по улиците, качих доста килограми, а М ми стана зверски болезнена. Първият път мислех, че е случайно, но се повтори и следващите. Така че ща не ща, ям 3 пъти седмично месо. Освен това се научих да харесвам всеки вид храна, без да изключвам нищо. Нямам предвид торти, шоколади, бисквити, чипсове и др., а истинската храна.
Така че изключването на което и да е го приемам за крайно, що се отнася до мен.

# 181
А вегетарианци с чувство за хумор познвате ли? Или го губят само когато стане дума за свещените им неща като яденето на месо.

Разбира се! При това с великолепно.
Но само да вметна, че за нито един от тях "яденето на месо" не е нещо свещено.  Grinning

А несядането на маса крайно ли е?

Разбира се! Всеки турчин, на тази плоскост, е краен екстремист! Sunglasses
А хранещият се на бюро, под дървото на сянка и край реката на пикник просто не съзнава колко много си вреди. Заблудени хора!

Сянката на дървото е вредна само ако става дума за орех и не ядеш под него,ами спиш.

Като обявят от СЗО и спането под орехова сянка за психично заболяване- ще се включа да го обсъдя и аз.
...........
"Конкретно за тези на пица не разбирам какво им липсва, при положение, че ядат всякакви варианти, не един, кеф ти със зеленчуци, млечни, яйца, маслини, подправки, зърнени (тестото), та и плодове, има рецепти със сливи и т.н."

Не се сърди, човече, обяснявам по каква причина яденето на само определени малко храни /примерът ти беше само пица и пържени картофи/ било прогласено за хранително разстройство.
Отговарям- защото не могат да доставят всичко, от което се нуждае организмът на човека.

И аз не намирам това за СЗО, но гледах по TLC едно предаване за хранителни проблеми, ставаше дума за това, че хората ядат само определени неща, например пица, пържени картофи и т.н.
Останах с впечатление, че го имат за проблем и трябва да с лекува.
В този смисъл ми стана интересно защо само тези крайности се считат за проблем, а не други, в които също са изключени цели хранителни групи  newsm78

Да, яденето на "само определени неща", които са и твърде малко на брой и еднообразни, е прието за хранителен проблем. Правилно си разбрала. И се лекува.

Това няма нищо общо с изключването само на един вид храна от менюто на човека, щом той приема достатъчно разнообразна друга храна, в която има нужните му вещества.

Отделно от това пърженият картоф никой специалист не е посочил като полезен, нито пиците, които се продават тъй широко в търговската мрежа. Но не това ми бе мотивът. А някои съчетания от храни са несъвместими. Напр. месо и плодове, с тесто и яйце в една обща бърканица.

Последна редакция: пт, 15 мар 2013, 12:38 от Judy

# 182
  • гр. София
Розе, вземи си пийни някоя добавка, че само по глупостите, които всеки път пишеш, се вижда крещяща липса на някой минерал Crazy
Но не се напъвай, не ми е толкова интересно да знам повеите на мисълта ти.

Лудото не го викай то самО се обажда, са казали хората. Та и ти така, а?  Mr. Green
Като не съм ти интересна защо ме четеш, че и се смяташ за длъжна винаги да ми отговаряш?  Mr. Green
Остани си със здраве.

# 183
А вегетарианци с чувство за хумор познвате ли?

Да,доста.И месоядци с чувство на хумор също.Вегани и суровоядци обаче  намирам за скучни и лишени от това чувство, и трудно контактувам с такива,особено като ми казаха,че общували помежду си на едно друго ниво... Mr. Green

Индия - 400 000 000 вегетарианци - около 40 %

Много психясали, много нещо....     Joy

По-малко.1,2 милиарда са.При тоя климат месото бързо се разваля,така че здравият разум диктува да се избягват бързоразвалящи се храни.Освен това месо е препоръчително да се яде в студени дни,като прибавим и култа към кравата,няма защо да ги коментираме.

# 184

Такива изследвания мога да покажа и аз за ниско въглехидратните диети. Въпросът е дали в научните среди има консенсус по даден въпрос. Или определени статии предлагат нов прочит, който изисква/предполага провеждането на нови изследвания, дискусии и пр., за да се достигне до консенсус по въпроса. Което като цяло е трудна работа, но има "преобладаващо мнение".

Половината използвани източници в тази статия са от 1997 г. до 2005 г. Сега сме 2013 г.

Статията е от 2012. Тоест, съвсем прясна. Не съм я чела, не коментирам съдържанието и, а твоя коментар.

Статията - да. Източниците, които са използвани за написването й - не. Те са поставени в края на статията (номерираните бележки).

# 185
  • София
Ами първоначално се зарадвах на статията, защото искрено ненавиждам всякакви крайни убеждения.

Яденето на месо също е крайно убеждение  Wink

Все ми е тая кой от какво си лишава организма. Толерантна съм. Всеки да яде/не яде каквото сметне за добре.

Вегетарианството НЕ лишава от нищо организма. Да се смята обратното е липса на достатъчно добра осведоменост.

Залитанията по даден режим се дължат точно на тези причини-някой не се чувства добре в собствената си кожа и се чуди как да се подмладява със сурови храни или като изключи "токсичните" животински храни...в началото има прогрес,после бавно и неусетно следва регреса.

Не става изобщо въпрос за това дали се чувстваш добре в кожата си и дали искаш да се подмладяваш!  ooooh!
Човек може просто да е загрижен за здравето си и да не възприема устата и стомаха си като кофа за боклук, в която бута всичко, което реши, щото, нали, да не се лишава, веднъж се живее.
Знам ТОЧНО КАК се обработват месото и месните продукти, които са по магазините, та предпочитам да си лиша организма от тях.
Кренвиршите например се НАЛИВАТ в найлоновите опаковки, тъй като първоначално са в течна форма като боза. Месото се изкисва в огромни вани, пълни с половината Менделеева таблица, за да е по-дълго розово на вид и да изглежда прясно, както и за да има по-дълга трайност и да не се вмирисва по магазините. Кое му е полезното? Като се сетя един колега от НСБОП какво ми разказа за една проверка в месопреработвателно предприятие и  Sick Sick Sick
И пак за подмладяването - като не си тровиш организма или поне се стараеш да сведеш тровенето до минимум (защото и останалите храни за жалост не са съвсем чисти), това неминуемо се отразява и на външния ти вид без да е било първоначалната ти цел. Peace

Ако вегетарианството ви кара да се чувствате перфектно – ОК, но не порицавайте и не съдете тези, които не мислят като вас.

И обратното е валидно, нали? Като не ям месо съм си била лишавала организма от нещо си там. Глупости. Месото не дава нищо, което да не може да се набави от другаде. Хората го ядат, защото им е вкусно на езика, а не заради друго.
----------------

Миналата година докато бях бременна всички ми чертаеха черни прогнози как ще си докарам анемия и не знам си какво още. През цялата ми бременност кръвната ми картина беше като на спортист и не ми изписаха никакви добавки, за разлика от всички в отчетната ми тема, които ядяха месо и на които масово изписваха желязо. И поблем със стегнат стомаха нямах, а е почти задължителен при бременност. В момента имам кърма за две цигански махали.

Та да не заклеймяваме вегетарианството като вредно само защото не сме достатъчно добре осведомени за него и защото ни се струва абсурдно как може някой да издържи без вратни пържолки, кюфтенца и печено пиленце.  Peace

Аз изкарах 2 бременности една след друга и никога не съм имала дефицит на желязо, не съм имала стомашни проблеми и имам адски много кърма. Ям много месо всеки ден, и то по много/не колбаси/. Познавам 2 вегетарианки, и двете са доста пълни, все салата ядат и все са дебели и недоволни.Това пък е от моята камбанирийка...докато хапвам вратни пържоли за обяд, хич не са гадни, да знаете.

# 186
  • в рока
Каси,ами сладки неща не ядеш ли?Супи?

# 187
...
Да, яденето на "само определени неща", които са и твърде малко на брой и еднообразни, е прието за хранителен проблем. Правилно си разбрала. И се лекува.

Веганите ядат само зърнени, плодове и зеленчуци. За мен това са много малко неща. Липсват месо, мляко, яйца, риба - повече неща, отколкото ядат.

За пържения картоф съм съгласна, както и за пиците в търговската мрежа (а според мени всичката готова храна в търговската мрежа).

Относно съчетанията, това пак го броя към крайностите, смятам, че ако природата ни е заложила да не ядем пиле с ананас, то организмът ни не би могъл да го приеме  Simple Smile

# 188

Супи и готвено- не. Натурален шоколад ям.

# 189

Такива изследвания мога да покажа и аз за ниско въглехидратните диети. Въпросът е дали в научните среди има консенсус по даден въпрос. Или определени статии предлагат нов прочит, който изисква/предполага провеждането на нови изследвания, дискусии и пр., за да се достигне до консенсус по въпроса. Което като цяло е трудна работа, но има "преобладаващо мнение".

Половината използвани източници в тази статия са от 1997 г. до 2005 г. Сега сме 2013 г.

Статията е от 2012. Тоест, съвсем прясна. Не съм я чела, не коментирам съдържанието и, а твоя коментар.

Статията - да. Източниците, които са използвани за написването й - не. Те са поставени в края на статията (номерираните бележки).

Тази статия е всъщност клинично проучване. Няма начин просто източниците да са по-нови. Предполагам схващаш разликата между една статия, написана на база литературни източници, и едно клинично проучване, което отнема години?

# 190
  • гр. София
Little Evil, написаното от мен е във връзка с непрекъснатото повтаряне почти от всеки, че неяденето на месо отслабва организма и пр.  Peace

# 191

Магнезий ли ти липсва? От суровата хрна ще да е.

# 192
...

Веганите ядат само зърнени, плодове и зеленчуци. За мен това са много малко неща. Липсват месо, мляко, яйца, риба - повече неща, отколкото ядат.

...

Относно съчетанията, това пак го броя към крайностите, смятам, че ако природата ни е заложила да не ядем пиле с ананас, то организмът ни не би могъл да го приеме  Simple Smile

Темата е за вегетарианците. Ей го на- горе заглавието.
Продължавам да твърдя, а и това е очевадно, че няма нищо общо между яденето на "само определени неща, като пица и пържени картофи" с вегегарианската диета.  Simple Smile
Иначе ако целта е просто да си пишем- добре, няма да пръдлажавам. Излишно ми иде.  Sunglasses

А организмът ни приема различни неща, вкл. и отрови и действа различно- при някои се скапва веднага, при други става натрупване и ефектът е по- бавен. Какво означава организмът да "/не/ го приеме"? Всичко, което не се повръща, на практика се приема. Като в коша. Но темата не е за съвместимите храни, затова няма да пиша за тях. 
Както и да е- пак да пиша същото, защото тук с четенето и приемането има доста често проблеми- не това ми е мотивът, за да кажа, че горното сравнение между така посоченото хранително разстройство и вегетарианството, което било обявено за психично заболяване, не издържа. Какъв е- вече писах два пъти ясно, не потретвам.

Така е, така е, верно е, магнезий се получава само когато храната се готви.  Peace

Последна редакция: пт, 15 мар 2013, 13:13 от Judy

# 193

Не, защо реши? Даже в понеделник ми пуснаха пълна ПКК + урина и показателите са повече от добри.

Дали според вас няма значение това че ям поне по килограм банани на ден?

# 194

Тази статия е всъщност клинично проучване. Няма начин просто източниците да са по-нови. Предполагам схващаш разликата между една статия, написана на база литературни източници, и едно клинично проучване, което отнема години?

В методологията виждам, че са проведени интервюта.

Общи условия

Активация на акаунт