НВ-ВМХ - част 57

• 47 975
  • 733
  •   1
Отговори
# 45
Цитат
alma, добре завърнала се  Hug
(знам, че си създателката на първата тема  Wink )

Ооо, изобщо не знаех Embarassed Много се радвам! Hug

# 46
  • Варна
Позабравила съм някои работи, така че ще помагате. Например, някой прави ли си тричави палачинки. Те са ми спомен от Дюкан, но с повече яйца и масло сякаш се вписват като единствени въглехидрати. Смятам тази седмица да е ударна, после съм на курорт, но аз така си спомням, че като започнах онова успешно отслабване пак на път бях и много ми спореше... га бяфми млади и зелени, и ..... Да гледаме в бъдещето, то на стари лаври се не стои дълго.  Peace

# 47
  • SA
alma , добре завьрнала се тук!  Hug 
Може да пробваш палачинки с кокосови стьрготини. Много са вкусни, а мисля и че превьзхождат тричавите вьв всяко едно отношение. Поне на мен са ми много любими  Embarassed

# 48
alma, добре завърнала се  Hug
(знам, че си създателката на първата тема  Wink )

добре дошла и от мен
 Hug

ето тук напр има линкове към стари теми, ако ще се добавят в първия пост
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=631092.0

# 49
Колко съм изтървала, само да се запиша и отивам да чета:)

# 50
В първия пост вече нищо не може да се добавя, времето изтече Embarassed Но идеята основните неща да ги има в блога и само да се пействат линкове не е никак лоша Peace Идват ми идеи да сложа там преводи и за "нисковъглехидратния грип" (по Марк Сисън), и за жлъчката, и за белтъчините, и за сутрешното повишение на захарта, и специални указания към диабетици, а и други неща (доста са), но постепенно ще стане, че ме чакат задачки. Но все пак поне част от тази информация я има в пдф-а от www.dietdoctor.com.

За триците: ами, със сигурност са нисковъглехидратни, всеки избира дали да предпочете тях или например кокосовите стърготини Peace Триците съдържат доста фибри, а явно и някои полезни вещества (магнезий, селен, манган, Б-витамини). Но пък фитиновите киселини в тях вероятно ще попречат на усвояването на голяма част от полезностите... newsm78 Затова аз бих предпочела стърготините, защото, макар и с висок процент фибри, са сравнително добър източник и на хубави мазнини Wink Но от друга страна може палачинките с трици да стават по-"палачинкови", тоест по-плътни. Така че е въпрос на избор Simple Smile

Стърготините са страхотни и в панировка за кашкавал Sunglasses Може да се смелят, може и да се оставят цели. Придават и лека сладост (естествената от кокоса), и хрускавост, и екзотика Sunglasses

Последна редакция: пн, 25 мар 2013, 09:02 от Cioccolata

# 51
Cioccolata, благодаря за положения труд   bouquet .

Поздравления за постигналите добри резултати и добре дошли на всички нови.

alma , добре завърнала се и от мен. Много съм се смяла с вашите хумористични диалози с госпожица Димитрова. И тя наскоро се появи в темата, но бързо изчезна пак. Аз не съм писала тогава, чета и пиша във форума от сравнително кратко време. Когато се заинтересувах първоначално от НВ-ВМХ започнах да чета темите от самото начало, но не успях да прочета всичко. Има известни разлики с виждането за режима сега, но основата е същата. Все пак всичко се развива и информацията се обогатява непрекъснато. Желая ти успешно завръщане.

# 52
  • Варна
Наистина има иновации в режима. Навремето не бяха толкова популярни кокосовите продукти, а за фитинови киселини не съм била информирана или съм ги пропуснала бясно да прелетят покрай ушите ми. Впрочем, кокосово масло си бях купила отдавна и беше втечнено, а сега е втвърдено - предлагам, че не му пречи, нали?

# 53
Втвърдено е, защото сега температурата е по-ниска Wink То се втечнява напролет, а наесен се втвърдява.

Кокосовите продукти не са задължителни, но доста сме се запалили по тях, защото от една страна са хубав източник на късоверижни наситени мастни киселини (които не се натрупват като телесни мазнинки, за разлика от дълговерижните, а веднага се усвояват и използват за енергия, така че се отразяват много добре на организма). От друга страна маслото и стърготините са ароматни и вкусни, а конкретно стърготините вършат работа за някои рецепти за мъфини и палачинки Peace

За фитиновите киселини има писано на много места (на англ. phytates или phytic acid) - ето тук на български (примерен линк, има и други): http://zelas.blog.bg/drugi/2011/06/24/fitinova-kiselina-v-zyrnen … i-i-semena.770940 Накратко, пречат за усвояването на минералите, затова е добре или да се избягват храните, които са богати на тях (пълнозърнести, трици, ядки и семена), или да се обработват предварително, за да се неутрализират киселините.

Естествено, човек може да предпочете да не се взира толкова и просто да изпробва различни варианти и комбинации и да види кое как му дества Peace

Последна редакция: пн, 25 мар 2013, 10:29 от Cioccolata

# 54
Извинете за въпроса предварително -какви кокосови стърготини вземате,на коя марка? Аз в магазините намирам едни мънички пакетчета за сладкиши,те стават ли? Чета им съдържанието,нямат някаква добавена захар.
А много искам да започна да правя и аз тези палачинки.

# 55
Да, тези в пакетите нямат добавена захар, но наистина в повечето магазини са малки пакети. По-големи, които излизат по-изгодно, има в Метро (марката е Биосет, 500 грама, има обезмаслени и пълномаслени - аз взимам пълномаслените), в Лидл също има (някакви немски), но пак е по-малък пакет отколкото в Метро.

А на будките за ядки и подобни и също в Карфур при ядките и сушените плодове съм виждала кокос на кубчета - той е със захар.

# 56
Мерси.  bouquetБиосет ,да. И какао такова вземам.

# 57
  • София
Супер е новата темичка, Шоки  bouquet Hug

И аз взимам от кокосовите стърготини на Лидл, много са яки Laughing

# 58
Ще изпаднем на втора страница, затова повдигам Laughing

Нещо не особено приятно ще ви пиша, но може да ви е от полза Laughing Вчера прочетох в блога на една шведка любопитна за мен информация. Момичето е с диабет първи тип - този инсулинозависимият, защото панкреасът не произвежда собствен инсулин. Тя се храни нисковъглехидратно и високомазнинно от известно време и е много доволна, че почти не се налага да използва бързодействащ инсулин, за да си сваля захарта след храненията, а кара почти само с намалена доза бавнодействащ. Но когато отиде някъде на парти, където ще се сервира алкохол, сладкиши и т.н., от една страна първо си следи храненето - да е по НВ-ВМХ. На второ място следи алкохола. Забелязала е, че захарта й се качва много от бирата, така че бира е спряла да пие напълно. С твърдия алкохол също не успява да овладее достатъчно добре положението, така че не пие и него. Единствено си позволява по някоя чаша червено вино от време на време с храната, като се е осведомила (на сайта на шведския монополен магазин за алкохол) кои вина колко захар съдържат и се придържа към тези с ниско съдържание на захар. Така че бирата вдига доста захарта и изисква повечко инсулин - това е изводът. За сметка на това виното се оказва по-добър вариант. Слава богу, повечето хора не страдат от такъв диабет, така че панкреасът има повече възможност за справяне. Но в усилията за отслабване явно бирата не е добър помощник Peace

Още нещо, което Андреас е пейстнал вчера или снощи: става въпрос за проучване на шведски професор по ендокринология (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19396658). Професорът давал на 25 доброволци в продължение на 2 седмици да си похапват между храненията или печени фъстъци, или захарни лакомства (пише candy) в количество, равно на 20 ккал на кг телесно тегло в допълнение към останалата им храна. Т.е. предполагам, че за 50-килограмова жена това биха били 1000 ккал на ден или от бонбони, или от фъстъци - не е никак малко. Ами, резултатите са, че увеличението на теглото и на обиколката на талията са били статистически значими само в групата със сладкото, а не с фъстъците. От друга страна пак в групата със сладкото, а не с фъстъците, е отбелязано статистически значимо увеличение на ЛДЛ-холестерола и съотношението АпоБ/АпоА-1. А базовият метаболизъм пък се е повишил само в групата с фъстъците. Така че изводът на професора е, че независимо от това, че увеличението в калориите е било еднакво, съставът на храната е бил определящ, като сладкото е имало по-неблагоприятен ефект от фъстъците. (въпреки че и фъстъците не са най-полезният вид храна)

Последна редакция: вт, 26 мар 2013, 09:35 от Cioccolata

# 59
Аз имам една чуденка, трябва ли да се купува белият тахан??? Пояснявам въпроса - трябва ли сусамовият тахан да е направен от белен сусам? Този, който сега взимам не е белен.

Общи условия

Активация на акаунт