НВ-ВМХ - част 57

• 47 774
  • 733
  •   1
Отговори
# 540
Ако някой иска да изчисли процентното съдържание на белтъчини, мазнини, въглехидрати се получава следното:
В 100гр. продукт: Б=5,8гр.;М=35,5гр.;В=3гр. са Б=6,32% М=90,62% В=3,06%    Hug

# 541
А как се получават тези процентни стойности? newsm78

Всъщност загрях как Embarassed Спрямо общите калории.

# 542
В 100гр. продукт: Б=5,8гр.;М=35,5гр.;В=3гр. са Б=6,32% М=90,62% В=3,06%
5,8x4=23,2  35,5x9,37=332,635  3x3,75=11,25   23,2+332,635+11,25=367,09
(23,2:367,09)x100=6,319
(332,64:367,09)x100=90,615
(11,25:367,09)x100=3,06
 Hug

# 543
Да, точно това загрях - смятат се калорийните стойности на Б, М, В и се дели на калориите на целия продукт Hug

За мен, когато купувам, обикновено определящ е грамажът на мазнини в 100 грама, т.е. процентът на мазнините като тегло, а не като процент от калориите Embarassed Така няма нужда от изчисления. (От друга страна при мазния пост се гледа да се ядат продукти с 90% масленост по калории, а не по грамаж.) И понеже например сметаната на ЕлБи е 30%, а за маскарпонето имах някаква представа от преди, че е над 40%, цифрата 35,5% ме изненада Embarassed Но всъщност няма значение Peace

От друга страна така се вижда, че всъщност е подвеждащо целевите стойности на М/Б/В в нашия режим да се посочват като проценти от дневните калории. Или по-точно не е подвеждащо, а е наистина трудно да се ориентира човек, ако не въведе примерно меню в някой сайт, който изчислява процентите. Затова обикновено хората си представят, че се ядат само мазнини. И това си поставят и като цел - много сметана, маскарпоне, ядки, масло, бекон... А то всъщност не е така. Wink Затова ми се струва правилно да се каже ориентировъчно, че 1) ако се разчита на зеленчуците за въглехидрати и 2) ако месото и млечните са пълномаслени, а 3) яйцата се ядат с жълтъците, и 4) ако се готви с нормално количество мазнина, тогава всъщност няма особена нужда от изчисления. Но тогава пък хората си представят, че това е някакъв по-умерен Дюкан newsm78 Някак представата за високомазнинно хранене не се връзва с това описание.

Разбира се, остава отворен въпросът за количеството зеленчуци, месо и т.н. Той може да има много отговори и всъщност трябва човек сам да си напипа варианта, който работи при него. При едни работи вариант с наистина много мазнини, малко месо/яйца/млечни и малко зеленчуци. При други - точно обратното: много зеленчуци, умерено месо/яйца/млечни и умерено мазнини (това е горе-долу схемата на Марк Сисън).

Последна редакция: ср, 17 апр 2013, 17:43 от Cioccolata

# 544
Да, Шоки, тези процентни съотношения заблуждават много хора, че тук се ядат прекалено много мазнини. Давам примерно НВВМ меню: 4 яйца, 30гр. масло, 200гр. айсберг-изчислено прави приблизително Б=20%, М=75%, В=5%. Това е една доста засищаща порция, която консумират и хора, противници на нашия режим. Wink

# 545
Точно така Simple Smile

# 546
Ох, имам и бездруго главоболия с цифри тея дни, а сега и това ...  Laughing Може ли да се систематизира простичко формулата, или трябва за всяка храна да се пресмятат наново тези стойности? Излиза, че въобще не ядем това, което си мислим. Не, че е изненада, де  Whistling

# 547
Еленце, нещата не са сложни:

1. Основният компонент на ястието е месо/яйца/пълномаслени млечни. Аз лично препоръчвам все пак повече да се набляга на месото/яйцата, отколкото на млечните, но при някои млечните са пълноценен вариант - не пречат.
2. Основният източник на въглехидрати да бъдат зеленчуците. Избягват се картофи, ориз, тестено, сладко, бобови (или поне стар фасул и леща).
3. Готви се и се овкусява с мазнини - достатъчно, без чак да преобладават.

Това е. Не разбирам какво те тревожи. Процентите се получават, когато въведеш в сайт като фитдей - тогава се вижда, че мазнините са минимум 60% от дневните калории. Но и без да въвеждаш, пак става, ако спазваш основните правила по-горе. Аз това и препоръчвам - на повечето хранения да има месо/яйца/пълномаслени млечни плюс зеленчуци плюс необходимите мазнини (масло, зехтин). И ако при тази схема нито кантарът, нито сантиметърът не помръднат поне 3-4 седмици, тогава може да се започнат анализи и промени.

# 548
хайде,бе ooooh!
били проценти от калориите
ми аз това животно,калорията хич не го уважавам ,особено като знам дефиницята от физиката Wink
а и да ви кажа хич не ми и пука за някави си калории
и няма да смятам
прилагам си мярката с ръката,зеленчук с масло и 1-2 лъжици сметана за десерт
формулата е добра за мен,но нещо естествено ми намаля количеството и неща като кокоски,опалянки,крем брюле и други дори не ме привличат.....вече Thinking
аз си "изчистих" храненето от ....виното Joy
мда Thinkingпотвърждавам:не е добре ,забавя отслабването
ще си го пазя за празник Grinning,а и нещо не ме привлича ...вече Joy
като сладкото:след една седмица без никакво сладко и ми става безразлично

# 549
Шоки, основния извод го схванах, да. Мерси все пак за обобщението  Hug Идеята ми беше, че ако тръгне да се пресмята менюто, може да се окаже, че % стойности на б/вх/м не са това, което сме си представяли  Peace. Фитдей по някаква причина не ми се е зареждал никога и му намерих сайт-заместител, но с времето почна да ме мързи да въвеждам постоянно. Меря на "око", като казвам, че съм намалила калориите, да не помисли някой, че съм с калкулатора и шарените химикали (не, че и това не се е случвало  Mr. Green)
Таня, може ли да ми разясниш защо това "животно" така не те впечатлява  Laughing Пробуди ми любопитството ...

P.S. Завиждам ти за виното. Аз съм го спряла от 2 седмици само защото няма с кого да пия  Joy Ама уикенда и такива ще се намерят   Laughing Много ми се услажда, значи ...

# 550
Норе, няма проблем да правиш вегетариански вариант на режима, щом ти допада
и аз лятото по жегите го правя без проблем
успех

лек ден момичета, аз отлитам
 Hug

# 551
Смятането не е задължително. Дадох нагледен пример в цифри, какво представлява режимът. Все пак, темата се чете и от не толкова добре запознати с разните теории.
Хубав ден на всички.

# 552
Да се пресмятат калории абсолютно не препоръчвам Twisted Evil Просто коментирах, че се имат предвид различни неща понякога и така може да се получи объркване. За мазния пост например - да се ядат храни, при които 90% от калориите са от мазнини. Да, но в грамажа на тези храни мазнините не са 90%. Така че може да изглежда объркващо Peace Ето и примера с маскарпонето - някакъв процент масленост в сухото вещество, друг - в крайния продукт, трети - ако се сметне маслеността като процент от калориите.

Абе, няма нужда от много сметки Hug

Аника Далквист е сложила линк към филм за вредата от статините: http://www.youtube.com/watch?v=iZctVYxiW2w Не съм го гледала още, но си го запазвам за скорошно гледане Wink

Последна редакция: чт, 18 апр 2013, 09:42 от Cioccolata

# 553
ееее,понятието "калория" го уважавам във физиката и химията Wink
по мои спомени е "количеството енергия,необходимо да повиши с един градус (по Целзий) температурата на един грам вода"
за килограм вода - килокалория
това е неофициална,практическа мярка (в система СИ е джаул,която също виждаме на етикетите)
също така,по мои спомени (някъде прочетох,но преди мнооооого години) двамата учени,които са пренесли тази мярка в храненето са се опитали срамежливо да кажат по-късно,че май всичко това не е точно така,но ...твърде късно
виждала съм на картина една машина от някъде 1930-35 година да "изчислява калориите на храните" Shocked ooooh!
а бе няма някаква стара машина да ми казва какво и колко да ям Crossing Arms
с виното направих както с цигарите (преди 20 години) и сладкото (преди една година)
спрях изведнъж,без предварително плануване и си казах временно
разликата е ,че не изпитвам необходимост  Joyкакто за първите две неща

открих я машинката
http://fr.wikipedia.org/wiki/Calorie_(unit%C3%A9)
(не излиза както искам,трябва да кликнете
Calorie_(unitе  )
била да пресмята колко калории да ядем
е,щом тайната на храненето е разкрита 1932 година,защо има толкова много дебели хора

Последна редакция: чт, 18 апр 2013, 10:24 от tania6

# 554

е,щом тайната на храненето е разкрита 1932 година,защо има толкова много дебели хора

Уместен въпрос! И щом като отслабнем, но се върнем към предишното си хранене със същите калории пак дебелеем. Има нещо гнило.  Wink

Просто има хран. вещества, от които се дебелее неизменно. Толкоз.

Общи условия

Активация на акаунт