С колко пари живеете на месец

• 38 714
  • 519
  •   1
Отговори
# 330
Януари месец събирах всички касови бележки от пазаруването и направих разбивка към 20то число на разходите за храна и за нехранителни стоки.
Трябва да погледна каква точно сума се беше получила, но не беше малка.
Имаше обаче и доста излишни неща, от които спокойно можехме да се лишим (разни джънкове и др. подобни). Едно, че за тях се дават много пари, а са крайно неполезни.

# 331
  • София
Хепи мама, и аз бях като теб преди време (може да се каже през почти целия си досегашен живот), но след сериозни размисли и страсти по въпроса "дали в ума ми се обажда "храна не се хвърля" или действително ми е толкова важно да не хвърлям храна", накрая стигнах до извода, че ако съм сбъркала в сметките и съм сготвила/приготвила повече, отколкото можем да изядем, предпочитам да хвърля излишното, отколкото да се тъпчем или да съхранявам за повече от необходимия срок, само и само да не хвърляме. Тъпченето е ужасно вредно в дългосрочен план, а по-дългото съхраняване крие рискове храната да се развали и да се подрискаме най-малкото. Грубо казано, по-добре да хвърля храна за един лев, откколкото после да дам лекарства за десет лева, защото ми се е обадила жлъчката, добавила съм още излишно тегло или ме е болял стомах от стара храна.

# 332
  • София
Като каже детето в 10 вечерта, мамо яде ми се плодово кисело мляко, какво правите? Или, мамо дай ми от пастърмата?
Grinning
В 10 часа вечерта храна на детето не давам.
А ако ти поиска, какво правиш?
Казваш му, да чака до сутринта ли?
Говоря за моето, на 4г., ако е по-голямо ще разбере.
Казвам му, че няма. Точка. Не може винаги всичко да има. И аз искам Порше, ама карам Рено.

Янтре, разсмя ме. Същото сравнение го използвам и аз пред сина ми, само че искам Мерцедес, а карам Форд  Mr. Green

# 333
Християния, много си права - най-добрата инвестиция е в образованието на децата.
Хепи мама, и аз мисля ,като Андариел - по-добре без болежки и тъпчене.

# 334
  • BG

За липсата на т.нар. "финансова дисциплина" мога да дам за пример семейството на моя колежка. Мъжът и взима заплата 300лв, че май вече и по-малко. Тя - няколко пъти повече.  Обаче! Гусин Главата на семейството не ядял ориз, щот не бил китаец, не ядял и картофи, нито супи, нито манджа. У тях се яде само месо в най-чист вид. Като я питам какво ще готви - месо. С какво? С нищо, печено на фурна. Кюфтета, шишчета, такива неща. От там по същия начин се хранят и двете и деца. Абсурдно е да минат някоя вечер със спаначена супа, например. На всичкото отгоре Гусинът иска и имат не една, не две, а цели три коли - една за къра, една за парад и една на голямата щерка, да не се мъчи по тролеите, милата. А знаете всяка кола какви разходи влачи след себе си. Та жената на почти 50 години още се надява за някой празник майка и да и купи някое парцалче, та да се види с нещо новичко. Не го разбирам това аз.

# 335
Въх, а аз една кола не ща, щото не ми се плащат данъци, ремонти и паркинг (ако въобще намеря къде да паркирам)  Laughing

# 336
Моите деца на 4 години, в 10 часа отдавна спяха.
Насън няма как да ядат.
Аха, да бе, ще спи в 10 часа, след като през деня е било на градина, където е спало 2-3 часа на обяд, не са ги извеждали, и на всичкото отгоре е гладно защото храната на градината е малко и постна ...
В интерес на истината събота и неделя заспива около 9-10 часа, но тогава го занимаваме цял ден и вечер не е гладно. През седмицата заспива чак към 11-11.30.
В градината се спи 1,5 часа. От 13 до 14.30, максимум до 15. След това ги вдигат за закуска. Освен това не виждам повод за гордост във факта, че детето ти на 4 години си ляга в 23.30 ч. Това е твоя грешка и тя изобщо не е полезна за детето ти.
В градината не спи 1,5 часа, Слагат ги по леглата в 13 часа и ги вдигат в 15.30 часа, ако на някое дете му се спи го оставят до 16 часа. После госпожите ти хвалят детето как било спало сладко до 16 часа, а на тебе ти иде да ги псуваш, защото знаеш че довечера детето няма да иска и няма да може да заспи преди 23 часа.
Такъв проблем нямаме през почивните дни, тогава просто детето не спи през деня и вечер си ляга към 21-22 часа. Просто на госпожите им е по-лесно да оставят децата да спят повечко, че да не се разправят. Сега сме 2-ра група, още 2г. да минава градината, после на училище няма да има такива истории.

# 337
Той и моя мъж не обича особено ориз и картофи, ама си ги яде...
Няма как да сготвя само месо, защото аз пък предпочитам повече гарнитурата.
Нито детето може и е полезно да се храни само по такъв начин.
Но ако ми изкарва 300лв., а иска да се храни все едно изкарва 3000, няма как да стане...

# 338
Християния, много си права - най-добрата инвестиция е в образованието на децата.
Хепи мама, и аз мисля ,като Андариел - по-добре без болежки и тъпчене.
Така смятаме , но само времето ще покажа дали е било наистина така.

# 339
  • София

За липсата на т.нар. "финансова дисциплина" мога да дам за пример семейството на моя колежка. Мъжът и взима заплата 300лв, че май вече и по-малко. Тя - няколко пъти повече.  Обаче! Гусин Главата на семейството не ядял ориз, щот не бил китаец, не ядял и картофи, нито супи, нито манджа. У тях се яде само месо в най-чист вид. Като я питам какво ще готви - месо. С какво? С нищо, печено на фурна. Кюфтета, шишчета, такива неща. От там по същия начин се хранят и двете и деца. Абсурдно е да минат някоя вечер със спаначена супа, например. На всичкото отгоре Гусинът иска и имат не една, не две, а цели три коли - една за къра, една за парад и една на голямата щерка, да не се мъчи по тролеите, милата. А знаете всяка кола какви разходи влачи след себе си. Та жената на почти 50 години още се надява за някой празник майка и да и купи някое парцалче, та да се види с нещо новичко. Не го разбирам това аз.

Тоз гусин, ако ми е къщата за една седмица ще рупа кисели краставици само. Не е луд този, дето яде баницата...

# 340
Семейството затова е семейство - за да има обща финансова политика и обща визия за начина на живот, включително начина на хранене.
Познавам семейство, в които жената готви по един определен "здравословен" начин, а мъжа и си дояжда с боклуци навън, защото сърце не му дава да и каже, че остава  гладен и не му е вкусно. Познавам и жени като гореописаната, които се скъсват да готвят "мръвки" на благоверните си, въпреки че осъзнават ясно колко неблагоприятно е това и за здравето, и за джоба...

Хора - разни, кой както си организира животът, така да си го живее, но да не обвинява световната конспирация, че го разболява и обеднява  Peace

У дома също сме с различни вкусове, но се готвят и сервират неща, които харесват на всички. Или поне може да се комбинира - ако на някой не му се яде месо, има избор от гарнитури и салати... Ако съм приготвила леща и няколко вида салати, а на някой му се яде пържола - моля, не е животозастрашаващо, ще доживее до следващия, или по-следващия ден  Crossing Arms

# 341
Семейството затова е семейство - за да има обща финансова политика и обща визия за начина на живот, включително начина на хранене.
То хубаво, ама вкъщи никой не обича леща Simple Smile Защо да я готвя? И кисело зеле, и боб, и разните им там комбинации, и домати с ориз  Mr. Green .. ами просто не ги готвя ..
Или трябва да ги правя по стандарт - пък нека всички си лягаме гладни таз вечер като не искаме  Crazy Защо изобщо трябва да се прави нещо, което не се харесва за ядене?

И защо да не правя пържоли на мъжа ми, а да го тормозя с бамя?
Всеки си яде каквото му е вкусно. За един е пилешко бутче, за друг е кълнове с киноа...
Или единия ако е вегетарианец, трябва задължително и другия да е, че иначе не се вписват в идеала за хомогенно семейство  Laughing

Много мразех като малка кюфтета (не съм злояда по принцип никак, но има 2-3 неща, които не предпочитам да ям).. е да ама лелката в градината много държеше да си ги изяждам всеки път  Sick И затова съм казала, че децата ми ще ядат това, което им е вкусно, а не което аз се тръшкам да ядат. Говоря за нормални манджи - като не иска леща изобщо не мисля да го насилвам да я яде, нито да си ляга гладен..

Ей отдавна не бях писала в такава тема Simple Smile Нещо ми се загубиха бюджетните  Whistling

# 342
  • София
гледам на ротационен принцип да се водя от мнозинството - ако трима обичат леща, то сори, ама точно тогава четвъртият ще си дояжда с каквото си намери. Винаги има някаво ядене, което е недолюбвано от някого, така че се справяме - не мога да лиша трима заради един.

# 343
  • София
гледам на ротационен принцип да се водя от мнозинството - ако трима обичат леща, то сори, ама точно тогава четвъртият ще си дояжда с каквото си намери. Винаги има някаво ядене, което е недолюбвано от някого, така че се справяме - не мога да лиша трима заради един.

Това е едното. Другото са парите. То може някой и трюфели с черен хайвер да обича, но когато финансите не са достатъчни, ще си яде лещата и ще се радва, че не си е легнал гладен.

# 344
  • BG
duhi_puhi , принципно си права, но понеже говорим за пари, да подчертая, че в поста си пропуснала този елемент!  Peace  Няма лошо Гусинът от моята история да плющи мръвки всеки ден, в резултат на което се сдоби с космически стойности на кръвнишкото наблягане и пулсът му не може да се измери, ама това е друга тема, та няма лошо, но ако изкарва достатъчно, за да може да си го позволи и то без да ощетява другите членове на семейството по някакъв начин, в случая - жена си. За децата не знам. И моят мъж много обича калкан, аз пък скариди, ама не вечеряме редовно с тях. Мъжът ми готви често риба плакия, която другите не понасяме, но я ядем солидарно с него. Когато аз сготвя посен зелен боб, защото го обичам и не бих се лишила, та ако ще другите да не го помирисват, всички го преглъщат някак. Не бих допуснала единият в семейството да налага собствените си предпочитания в храненето, ощетявайки другите както финансово, така и здравословно!

Общи условия

Активация на акаунт