Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 132

 • 118 542
 • 741
 •   1
Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 3 325
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВАТА 132 ТЕМА!

Моля, преди да пишете в темата да прочетете правилата

•  Постове от сорта: "Запис" „Записвам се за да ви следя” или "Благодаря за новата тема" или емотикончета вместо "Здрасти", са неприемливи и нежелателни. Използвай бутона "ИЗВЕСТИ", предоставен от БГ МАМА, за да следиш темата.
• Имате право да публикувате снимка на своя торта, само ако сте коментирали поне 5 торти преди вас.   Колкото и да сте новаци при тортите, все нещо ще ви е впечатлило в тортата, която “не смеете да коментирате“. Ако виждате грешка или имате друго виждане – посочвате. А, не празни коментари – "Твоето е върха" , "Не мога да коментирам".
Ако не желаете да коментирате, публикувате тортата си в ТОРТЕНАТА ГАЛЕРИЯ, а, не в темата.
• Да не се публикуват постоянно повтарящи се торти. Всеки знае за себе си, че тази торта е показвал и няма смизъл да се повтарят. Като изключение, могат да се показват с линк-препратка към албума.
•  За да се избегнат постоянно повтарящи се дискусии на една и съща тема, на въпрос ще се отговаря, ако не е бил засяган в текущата или предходната тема,  или ако отговора липсва  в библиотеката. В противен случай, въпроса ви се игнорира и подминава. За да си спестите отговора: "Провери в библиотеката или на 1ва страница", първо прочетете наличната информация.
• Въпросите задължително се оцветяват в друг цвят, за да бъдат видими.
• Публикувайте само 1 снимка с тортата и линк-препратка към останалите снимки.
• Слагайте  задължителна препратка към рецептата, която сте  използвали или я напишете в темата.
• Хумор, шеги и закачки са позволени, стига да не обиждат или провокират останалите.
• Лични спорове и обидни обвинения са абсолютно нежелателни.
• Постовете „през един”, са нежелателни, ако не става въпрос за отговор на даден въпрос или текуща дисуксия. Можете да съберете впечатленията си от някойлко страници и да ги напишете в общ пост. Също така, можете да използвате бутона "РЕДАКТИРАЙ", предоставен от БГ МАМА.
• Винаги, когато използвате чужда идея, или копирате модела на някой друг, го цитирате при показването на тортата ви.
• Когато публикувате торта и получите въпрос, свързан с нея, редно е да отговорите на него.

Моля,  преди да зададете въпроса си в темата, първо потърсете отговора по-долу на същата страница или тук:
Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А - Основна информация за начинаещи и рецепти
БЛОГ БИБЛИОТЕКА
http://www.lovelytutorials.com/forum/ Руски форум, подобен на нашата библиотека. В него можете да намерите всякакви постъпкови снимки и всякакви хитрини.  За да не се лутате напразно из сайта, прочетете  ТЕЗИ РЕДОВЕ
Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!

А това са линковете към старите темички:
ГАЛЕРИЯ ТОРТИ - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!

Линкове към електронните магазини за всякакви сладкарски консумативи, бои и инструменти в БГ
Скрит текст:
CookiBooki - Сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи, фондани Satin ice, Ovalette, Regal ice, FunCakes - марципани,  SugarVeil® айсинг, суха смес.
Хcerx - Моделиращи маси Covapaste от Flemings,  , сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи.
Aromashouse линка излиза като рекламен спам, но се изписва *aromashouse точка com *- Сладкарски бои, бои за шоколад,  инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи, моделиращи маси Satin ice,  Satin Ice - Гъм пейст и др..
Hitrini - Сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи, фондани Satin ice, Ovalette, Regal ice, Satin Ice - Гъм пейст, Готов айсинг за декорация, PME  фондан, FunCakes - марципани, Renshaw Regalice - захарен фондан, Мексиканска паста - суха смес, Смес за Роял айсинг (белтъчна глазура) , SugarVeil® айсинг, суха смес, шаблони за торти, захарна хартия за декорация.
П.И.К.Ко - Моделираща маса ПикКо, Шоколади, кувертюри, блатове, кремове и други сухи смеси,  и всякакви помощни материали и консумативи.
Gastrogroup - Инструменти, формички и всякакви резци
Almalibre - Сладкарски консумативи
Магазин Слънчоглед - магазин за художествени материали, от който може да се намерят много полезни инструменти, шаблони и др.
lobbi bg - Суровини за хранителна промишленост
СЛАДКАТА КЪЩА - Шоколади, кувертюри, блатове, кремове и други сухи смеси,  и всякакви помощни материали и консумативи
СЛАДКО ХОБИ - Сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи
За повече инфо, погледнете в библиотеката.

Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:
Скрит текст:
В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Задължително се слага! , Защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре! Може да овкусите с ванилия или есенция масления крем. Може да се смесят финно смляни трохи от блатове с маслен крем или течен шоколад. С тази смес се шпаклова тортата. Идеално изравнява повърхността и предпазва покритието от разтапяне поради допир с пълнежа на тортата.

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство! Рецепти за домашно приготвени покрития, има в Библиотеката. Т. 1.5.  Шоколадовите фондани са в т. 1.6. Готови покрития могат да се закупят от магазинито онлайн по-горе или от складовете, изброени в библиотеката. Точка 2.2.

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи. Готовите фигури НЕ СЛАГАЙТЕ в хладилник. Те се сушат поне 24 часа на открито /може да покриете със салфетка за да не са прашат/, след което приберете в картонена кутия, която няма да ги запарва. Кутията дръжте в шкаф, не в хладилник.

В: С какво се слепват елементите на фигурките и с какво се залепват самите фигурки към тортата?
О: За лепило може да послужи лепило направено от разтворена във вода Тайлоза. За дребни елементи, може да се ползва чиста вода. Намазва се с четка и се прикрепя към фигурата. Също така, може да се използва глюкоза, айсинг или размекната с вода моделираща маса. Трябва да се постигне полукашава консистенция. Със същите смеси, се прикрепват фигурите към самата торта. За прикрепване, може да се ползва и маслен крем или разтопен или течен шоколад.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант! Независимо от моделиращата маса, тя трябва да бъде добре увита във домакинско фолио. В пакета не трябва да има въздух, защото той втвърдява покритието и го прави негодно за употреба. Ако масата е засъхнала, опитайте се да я размесите с малко ГЛИЦЕРИН/ГЛИЦЕРОЛ, който можете да закупите от всяка Аптека. Някои покрития реагират добре и на премесване с леко омазнени с олио ръце.

В: С какво да почистя нишестето от готовата торта?
О: Първо изчеткайте тортата с мека четка. Много подходящи са ЧЕТКИТЕ ЗА РУЖ. Може да опитате и с мека гъба. Ако и това не помогне, натопете мека гъба във водКа или друг алкохол и почистете тортата. Алкохола се изпарява и не остава миризма. По този начин обаче, ще получите лъскава повърхност.

В: Глюкозата  от аптеките, подходяща ли е за заместил на стандартната глюкоза?
О: Категорично НЕ! Използвайте глюкозата в бурканчета, която се продава в повечето хранителни магазини. Гъстотата и варира от консистенция на боза, до гъста смес, която дори не се излива от буркана. Свойставата и  са еднакви, обаче. Обикновенно глюкозата стои на диетичните щандове. Има и пакетчетата със прахообразна глюкоза. За момента обаче, не се знае как да се използва в сладкарството. Ако не намерите глюкоза, може да използвате мед със светъл цвят и по-голяма гъстота. Меда обаче, променя вкуса на покритията и често ги прави меки и трудни за съхнене. Не всяка рецепта може да се промени с мед. Най-добрия вариант е, да си намерите глюкоза.
В: Как се залепва вафлената плака /картинка/ към тортата?
О: - За плаката се използва Фарситура Кристалина. Това е безцветно сладкарско желе, без аромат. Мястото за плака задължително се намазва с Кристалина, независимо дали е покрита с чаршаф или е измазана със сметана, маслен  или друг крем.  Кристалината се загрява в слаба МВ, и се разстила равномерно върху тортата. Плаката се притиска върху Кристалината и се избутват всички мехурчета въздух. Отгоре се залива отново с Кристалина и с мокър нож или шпатула се изравнява повърхността, като по този начин се пукат и мехурчетата които се образуват. Фарситурата не е задължителна за отгоре, може да се пропусне, зависи от търсения ефект на продукта. Не дръжте плаката върху торта повече от 48 часа. След този срок, цветовете започват да се размиват и размазват.
Плаката може да се залепи с чист маслен крем или сладк. лепило, но по този начин става гумена и неприятна за ядене. Не омеква и в повечето случаи се набръчква.
Фарситура Кристалина може да се закупи от "Змееборец" или склада на "Илчовски". Вафлени плаки също се разпечатват на двете места. Адресите може да намерите в библиотеката. Някои от онлайн магазините, изброени по-горе също предлагат фарситура и разпечатване на плака.

В: Как да си подбера хубава картинка за разпечатване на вафлена плака?
О: Изберете си снимка с висока резолюция. Минимум 600х600 . Ако намерите 1024 пиксела - още по-добре. Колкото по-висока е резолюцията на снимката, толкова по-чисто копие ще се получи. Подберете снимка с по-малко тъмни цветове. Снимки с тъмен фон и тъмен централен обект не са подходящи. При разпечатването, рискувате да се слеят и да виждате само светлите елементи.

В: Как да си направя езерце, река, вода?
О: Най-добре се получава с Фарситура Кристалина. Тя не разтапя и не размеква покритието на тортата. Оцветете го с боя, загрейте го леко ако се налага и го разлейте на желаното място. Същото може да се постигне със светъл мед или друго светло желе. Вълнички могат да се направят с маслен крем.
Желатинът НЕ Е подходящ върху фондан. Той размеква и разтапя покритието. Можете да сложите парче найлон върху мястото и отгоре да налеете леко стегналия желатин. Така ще изолирате покритието.
С обикновен маслен крем, оцветен в подходящ цвят, също може да се постигне ефект на вода. Разбита сладкарска сметана също. Но, за лъскав цвят и най-добра имитация, най-подходящо е желето.

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).
Особенно подходящ е ТОЗИ ИНСТРУМЕНТ. Евтин е, намира се в повечето големи вериги магазини и има възможност за регулиране на дебелината на блата. В комплекта има и резервна "струна"
Блатовете се напояват по различен начин и с различно количество сироп.  Ако ви трябва леко сиропиран блат, нанасяйте сиропа с четка. Ако ви трябва по-сочен блат, разливайте с лъжица. Следвайте стриктно рецептите. Някои блатове НЕ се напояват.

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат. Добър вариант е, сухата боя  да се разтвори в малко безцветен алкохол, например водКа. Някои ползват медицинки спирт от аптеката.  СБезцветна ракия също върши работа. Ако разтваряте по-голямо количество боя, може да добавите и пудра захар. Целта е да постигнете консистенция на кашичка, която много по-лесно се смесва с моделиращата маса и не я разкашва толкова много, колкото само втечнената боя.
В: Как да сглобя и нарежа многоетажна торта?
О: - Предварително се приготвят тортите за всеки етаж. Всяка торта трябва да бъде на собствена подложка, която да е изрязана с размера на тортата. Добре е да се остави по 1-2 мм подложка. След измазване и покриване, тези резервни мм изчезват. Етажите се измазват поотделно с маслен крем и се прибират в хладилник за да се стегнат. Дайте им поне 4-5 часа. Най-добре цяла нощ. Етажите се покриват поотделно и отново се прибират в хладилник. Във всеки етаж /без най-горния/  н се забиват подпори. Дори тортата да е малка и да изглежда лека и стабилна, подпорите са задължителни. Много хора използват специални бамбукови шишове, които обаче са скъпи в БГ. За по-малки торти, използвайте обикновенни пластмасови сламки за напитки или шишчета за месо. За по-тежки конструкции, увеличете броя на сламките и в тях допълнително пъхнете шишчета. На много места се предлагат дебели коктейлни сламки. Те са достатъчно издържливи. Нагледен урок за сглобяване на самите етажи, можете да видите ТУК. Между етажите е добре да се сложи спойка. Маслен крем или айсинг е добре. Етажите се редят ЗАЕДНО с подложките. Те изолират тортата от покритието на долния етаж, държат я права, спомагат слепването на етажите и предпазват от пропадане на етажите. Дори двуетажна торта се изгражда със отделни подложки. Методите за рязане на многоетажна торта са 2. Режат се директно, без да се разглобяват отделните етажи. започва се от най-горния малък етаж. Ножа опира в подложката и предотвратява сриването на тортата. 2рия начин е да се подпъхне нож или шпатула под подложката на горния етаж, да се свали  и да се реже самостоятелно. Не забравяйте, че отдолу има крем, който ще цапа.
Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!
 
ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.
правоъгълна 30х40см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Когато правите многоетажна торта, независимо от формата,  добре е да спазвате правилото за рамер на етажите. Всеки етаж се намалява с 10 /8/ см, за да се получи добра пропорционалност на готовата торта.

Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

Моля, ако не можете да качите вашата снимка или да сложите линк с препратка, упражнете се ТУК

РАЗМЕРИ НА ЕТАЖИТЕ ПРИ МНОГОЕТАЖНИ ТОРТИ:
Идеи и сътношения на различните нива можете да изберете ТУК

# 1
 • Мнения: 367
Ау микимауската торта е страхотна Simple Smile и пак - голяяааааама  #Crazy
Какви са тези рингове ? И как така с ютия  #Crazy Можеш ли да обясниш малко и да дадеш снимка на тези рингове ?
Благодарско   bouquet

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 3 325
Ау микимауската торта е страхотна Simple Smile и пак - голяяааааама  #Crazy
Какви са тези рингове ? И как така с ютия  #Crazy Можеш ли да обясниш малко и да дадеш снимка на тези рингове ?
Благодарско   bouquet

Ринг с регулиращ се диаметър:и ютията:


# 3
 • Мнения: 148
Благодаря Пепи,че си ме отменила.Получаваш   bouquet

# 4
 • Мнения: 486
vilana,кораба е страхотен!Поздравления за трудоемкостта ,с която си се захванала и си се справила перфектно!
felina,Тортата с влакчето с чудесна ,браво !Много хубаво е станало влакчето!Другара с мечето само розите са й кусур ,по-добре щеше да е да сложиш най-обикновени цветенца .Иначе аз вече разбрах,че рози стават и без формички ,важно е хубаво да изтъниш,леко да подсъхнат и залепиш листо по листо!
ditsan,хубава е тортата,мини е мн хубава.единствено ми боде очите панделката ,това изтъняване и накъдряне никак не ми седи естествено ,а като смачкана .Виждам ,че си рисувала точките .Аз като правих точки използвах сламка ,с която от мн тънко разточено изрязвах точки и ги лепих по панделката ,станаха еднакви и мн хубави (това като предложение). Peace

# 5
 • Мнения: 660
Някой може да ми каже дали заради топлата сметана с яйцата и захарта, към която прибавих втечнения желатин не успя да ми стегне крем брюлето? Уж спазих пропорциите и точното изпълних рецептата, но май не ми беше поизстинала яйчено-млечната смес. newsm78 За втори път правя брюле и не ми се получи... първият път стана страхотен и тортата беше един път, ама сега нещо явно обърках, а не се сещам за друга причина. Embarassed

ditsan, страхотна е тортата с Мини. Панделката с ушите е много идейна. Peace

metchopooh, права си, че можеше фигурките да са по-добри - ушите на зайчето не ги докарах, а щерка ми така ги разсърди пиленцата, че... ама поне децата им се радваха.
Откраднах си аз и от твоите рецепти, които си написала, че с това брюле дето не ми се получи за другата торта на Нико ще мисля други кремове. Thinking

Felina, и двете торти са много хубави. Направо ти завиждам, че толкова бързо си се справила с втората торта с мечето и то така богато украсена. Аз все се плаша от повечето елементи и ми се сруват времеемки, ама то е и защото съм си туткава, де и по-бавно правя нещата...

vilana, и твоят кораб е грандиозен - поздравления, че си се захванала с него. Много добре се е получил и аз не виждам къде му е проблемът в кърмата... а морето как го докара така? Thinking

# 6
 • София
 • Мнения: 116
Пепи, благодаря за темичката  Heart Eyes
Felina аз не разточвам на силиконова подложка като покривам тортата, просто ако съм сложила повечко нишесте, преди да го сложа го обръщам и поизчиствам нишестето  Wink
Tony_st не ми се вярва причината да е в топлия крем, все пак и желатина е топъл, дали не е бил недостатъчно желатина за количеството крем.
Дидс, получила ти се е прекрасна равна торта, определено си е струвала покупката на ринг и ютийка  Wink Харесва ми общата визия, за панделката по клипчето от Вал, стават най- хубавите панделки според мен.

# 7
 • Мнения: 148
Не можах да го открия,а някъде го запаметих.Ако някои го има нека го метне.

# 8
 • София
 • Мнения: 116
Ето я и тортата за официалното парти на Дребка  Mr. Green Поръчката и беше да има мече, зайче и охлюв  Sunglasses


вътре е Рафаело с праскови


Дидс, ето го клипчето  Heart Eyes http://www.youtube.com/watch?v=LOTdwsbgDV8

# 9
 • Мнения: 305
Направо сте страхотни и какви хубави торти правите!

Момичета да ви помоля,някой от софийските мами да каже има ли хубава сладкарска къща до стадион Васил Левси.От Варна ще пътувам за концерта На Бон Джоуви и да си напазарувам,че и двете ми деца имат рожден ден и то в края на седмицата.

Много Благодаря

# 10
 • Мнения: 1 121
Благодаря на Пепи за новата тема   bouquet
metchopooh, много сладурска тортичка, пъстра и весела, а разрезът изглежда вкусно вкусноооо   Crazy

Дидс, много ми харесва микимауската ти торта...невероятно нежна и супер изпълнена!

vilana,кораба е страхотен...за морето пък нямам думи...браво! Ако може да кажеш как си го направила това море, много добре изглежда ?

# 11
 • Мнения: 486
Мечопух,страхотна весела торта ,прекрасни цветове!!!Заразихте ме с тези влакчета ,ти как направи вагончетата(само фондан ли е)?
Искам да помоля за рецептата ,разреза е божествен! Peace

# 12
 • Vaudreuil Canada
 • Мнения: 2 609
Една нова тортичка от мен


Прощъпулник Дими by shemet_neveroiaten, on Flickr


metchopooh детската торта е прекрасна

vilana кораба е много хубав само морето не му е по мярка  Mr. Green И предишната ти торта е много идейна.

Felina страхотни детски тортички тази с мечо ми е особено симпатична Simple Smile

ditsan супер е мини-тортата много ми хареса идеята и изпълнението  Heart Eyes

Beni2 чаровна пролетна торта - много добре си подбрала цветовете - браво!
 

# 13
 • Мнения: 148
Привет Дами!
Благодаря за отзивите за мини маусовото торте.ПанделАта явно ще трябва да я боря още.Сега като се замислих едно време като почнах панделките ми бяха едно от нещата които правех що годе добре,какво стана не знам.Явно ще има мнооого поправителни.
Ето и още една тортичка от мен,и се отдавам малко на ремонт на детска стая.Трябва да почнем да се подготвяме за внучета.

Малеее,много съм отнесена.Забравих да коментирам произведенията на Мечето и Шеметка.
Меченце,да ти е жива и здрава дребка и много да ви радва.А тортичката е супер,хем шаренка както ги харесвам хем нежна и финна без да е натрапчиво шарена.Ей,това е идеалната среда за детска торта която търся и не мога да постигна.Поздравления и за страхотният разрез.
Шеметче,невероятно нежна и пипната момчешка торта.Моля те ,разкажи повече за тия прекрасни маратонки че със тия внуци дето чакам ще ми се наложи да правя а нямам идея как.

Последна редакция: пн, 13 май 2013, 07:28 от ditsan

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 3 325

Шеметче,невероятно нежна и пипната момчешка торта.Моля те ,разкажи повече за тия прекрасни маратонки че със тия внуци дето чакам ще ми се наложи да правя а нямам идея как.

Айде пак аз да отговоря.. напоследък съм мила и добра  Mr. Green http://kraftibakes.blogspot.com/2010/09/fondant-baby-converse-shoes.html

Общи условия

Активация на акаунт