Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 2

  • 147 677
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 1
Здравейте, търси си някой от София да ми даде? Simple Smile

# 511
  • Карлово
  • Мнения: 448
Здравейте! Четох доста за кефирената гъба . Обожавам по принцип млечните продукти и бих искала да прибавя още един  много полезен продукт в менюто ми. Има ли някой да дари  от своята? Нали казват ,че не трябвало да се продава и купува... Или не е така?

# 512
  • София
  • Мнения: 6 737
Аз мога да дам за София, ако ви е удобно да дойдете до Хаджи Димитър. Откакто съм бременна ми се гади от млечните, та не се пие толкова кефира, а пък от топлото време се кваси много бързо.

# 513
  • Пловдив
  • Мнения: 8
Здравейте всички!

Случайно някой да има идея защо не ми се размножава гъбката? Всичко друго й е наред.

Благодаря предварително за мненията! Simple Smile

# 514
  • София
  • Мнения: 136
Аз мога да дам за София, ако ви е удобно да дойдете до Хаджи Димитър. Откакто съм бременна ми се гади от млечните, та не се пие толкова кефира, а пък от топлото време се кваси много бързо.
дръж я около 12 часа, не 24
а за съхранение - в дестилирана вода и хладилника; държал съм я по година, без да пострада; само я поглеждам от време на време да не е потъмняла

# 515
  • София
  • Мнения: 136
Здравейте всички!

Случайно някой да има идея защо не ми се размножава гъбката? Всичко друго й е наред.

Благодаря предварително за мненията! Simple Smile
Не знам кое е другото, но на нея и стига съвсем малко мляко, редовно подменяно. И си расте, по-бавно или по-бързо.

# 516
  • Пловдив
  • Мнения: 8
Всеки ден сменям млякото, кефирът става хубав ("другото"), самата гъба изглежда добре (пак към "другото" Simple Smile), но на няколко места прочетох, че за 15-20 дни се размножава - моята не е пораснала или поне не видимо, а е вкъщи вече месец. Thinking

# 517
  • София
  • Мнения: 136
Всеки ден сменям млякото, кефирът става хубав ("другото"), самата гъба изглежда добре (пак към "другото" Simple Smile), но на няколко места прочетох, че за 15-20 дни се размножава - моята не е пораснала или поне не видимо, а е вкъщи вече месец. Thinking
И при мен не винаги расте по един начин. Най-краткия период, за който се е удвоявала е около 2 седмици. Понякога и няколко седмици почти не мърда. При едни и същи условия. Освен млякото, не знам какво друго може да е. Доста гъба раздадох, но не хванах от какво така ..... !?

# 518
  • София
  • Мнения: 6 737
При мен най-бързо расте от домашното мляко.

а за съхранение - в дестилирана вода и хладилника; държал съм я по година, без да пострада; само я поглеждам от време на време да не е потъмняла
Да, по едно време я бях прибрала в хладилника, но в прясно мляко пак. Сега като пътуваме пак така ще направя. Но ми се ще да квася по малко, че поне мъжете да пият. Мъжа ми от години имаше проблеми със стомаха, откакто пие кефир не го боли и хапчета не е пил. Чак сам го търси и кара и децата да пият.

# 519
  • Мнения: 204
Някои, ако е склонен да ми изпрати по куриер от тибетската гъба до Стара Загора, естествено за моя сметка, ще съм му много благодарна  Praynig

# 520
  • София
  • Мнения: 6 737
Ако не намериш от Ст. Загора, ще ти пратя. След 2 дни ще имам ходене до Еконт, че иначе по принцип не ми е удобен офиса им, но така и така имам взимане на пратка. Прати ми данните си на лични.

На мен пак ми се гади от кефира (за съжаление), децата забравят да пият, ако аз не пия, а мъжо предпочита сега биричката и гъбата съм я прибрала в хладилника.

# 521
  • Мнения: 204
Благодаря Аня, ще пиша на лични

# 522
  • Карлово
  • Мнения: 448
Предстои ми запознанство с кефирената гъба и възникнаха някои новобрански въпроси.  newsm78 Ползвам домашно прясно мляко . Трябва ли да го подваря? Със сигурност едно време не имало пастьоризирано от супермаркета, но не зная суровото дали не е опасно. Каква трябва да е температурата студено, хладко... Благодаря предварително на майсторите на кефира за помощта!

# 523
  • София
  • Мнения: 6 737
Сварено, охладено (или студено от хладилника). В никакъв случай горещо! Не се бърка с метална лъжица, цедката трябва да е изцяло пластмасова.

# 524
  • София
  • Мнения: 136
Сварено, охладено (или студено от хладилника). В никакъв случай горещо! Не се бърка с метална лъжица, цедката трябва да е изцяло пластмасова.
Аня, извинявай предварително!
това бяха няколко от 'великите митове' за подквасване с тибетската гъба. Гледам я от години. Не знам колко точно съм изпил, но си я пия с голямо удоволствие. Раздал съм доста.
Изключително лесна е за отглеждане и съхраняване.
Не е вярно:
- че не може да се ползва метална цедка, ако нямате пластмасова - почти никакво значение няма - все пак не я съхранявате с часове или дни в метал;
- че не трябва да се 'пипа' с ръка - особено при ползване на масово разпространените пластмасови цедки спокойно си разбърквайте с ръка/пръстче подквасеното, за да мине през цедката
- че трябва да се изплаква всеки път - напротив - обилното плакнене с тази хлорирана вода /а и да не е хлорирана/ стряска сериозно гъбата и й трябва време да се съвсем и да продължи да се размножава;
- че бурканите трябва добре да се измиват всеки следващ ден - не ги плакнете; закваската, която се наслагва по стените /ако зареждате всеки ден, а и по два пъти през лятото/ допълнително сгъстява крайния продукт и търсеният лечебен или профилактичен ефект определено е значително по-добър; не изплаквайте нито буркана, в който заквасвате, нито онзи, в който отлежава още 24 часа в хладилника; може би на 2-3 месеца веднъж, съвсем повърхностно изплакване... из кавказките планини, в дървените 'бурета', в които доят козите слагат веднъж около кафена чашка гъба и пият айряна за жажда, без да я вадят изобщо; за здравето на тези хора няма защо да говорим, най-вече защото ще се налепят дежурните черногледци, които ще го препишат на чистия въздух и райския живот изобщо, без никакви притеснения и ядове, което няма как да е 'точно' така;
с две думи - зареждайте - 12-24 часа, прецеждайте, като разбърквате с ръка без притеснения и без да изплаквате нищо /най-вече гъбата/ и задължително един ден в хладилника; получава се нещо хем много приятно, хем още по-полезно - една от най-благодатните питиета и 'лекарства' за стомашно-чревния тракт; диабетът се повлиява доста ефективно от подобна профилактика на СЧТ, защото задстомашната жлеза е много 'особено' свързана със стомаха и в общия случай, профилактирайки стомаха, профилактирате и лекувате и панкреаса /с невярващи не ми се спори; особено с 'начетени'/дипломирани 'лечители'/; а според най-истинските радетели за здравето, които няма да видите в никоя централна медия от най-фундаментално значение за общото здраве е състоянието именно на СЧТ, и на крайниците;
две думи за съхраняването - в чисто бурканче, дестилирана вода и в хладилника; държал съм я без прекъсване около 11 месеца, без да промени цвета си; наложи се да я съживя и подкараме отново у дома; много хора, на които съм дал са ме лъгали в очите, че е пожълтяла до кафяво дори за няколко дни или седмици - не знам в какво са я държали, но ме уверяват, че е в чиста вода; и все пак е лъжа - я не умира лесно на студено, в чиста вода; не съм засичал колко ще изкара в прясно мляко в хладилника, но предполагам, че далеч няма да е колкото в дестилирана вода;
от друга страна - лесно се започва подобна профилактика, но ако не се смени начинът на живот, довел до съответните аномалии, опасността да стане по-лошо не след дълго е повече от реална!; иначе казано - ако не си готов да промениш режима си на съществуване, изобщо не се хвърляй в каквато и да е основна профилактика, защото ще си навлечеш повече здравословни проблеми;
който търси, намира!
успех и много усмивки!

Последна редакция: ср, 13 авг 2014, 21:09 от igochev

Общи условия

Активация на акаунт