Частни училища-информативна тема

• 70 360
  • 955
  •   1
Отговори
# 270
  • Sf
Точно във Великобритания е абсолютен матриархат.  Laughing И огромна част от жените не работят и никога не са, само раждат и живеят от помощи. Така че Телеграф са си абсолютно прави за собствените момичета.

# 271
  • София
Първоначално Кейт учи в училището Сейнт Андрюс в град Пангбърн, Бъкшър, след което завършва Марлбъро Колидж в Марлбъро. След колежа Кейт учи история на изкуството в университета Сейнт Андрюс, Файф, Шотландия. В университета тя се запознава с принц Уилям, който по това време учи за магистър в Сейнт Андрюс.

Това пише като справка, но нямам идея дали са от либералните училища. С тази история на изкуството може и либерално училище да е завършила. Иначе можеше да учи по-хард специалности и науки. Навремето, когато всичко живо говореше за сватбата, имаше информации, че майка й е работила усърдно върху идеята да направи дъщеря си кралска снаха, и тя я е следяла къде учат принцовете, та да я запишат там.

# 272
  • Sf
Това, което прави впечатление, че всяка втора госпожица с пари и потекло е литературен агент. Не мога да си представя, в какво точно се състоят задълженията на един литературен агент. Но надали се е изисквало много строго обучение.  Laughing Май на принц Хари гаджето също е агент. Литературен. Може би това е изисканият начин да намекнеш на другите, че си търсиш мъж. Не знам. Laughing

# 273
  • София
Сейнт Ендрюс е за богаташки деца главно.
А не съм сигурна, че принцът е учил магистратура.
Не е задължително да живеят на помощи, но част от традицията е да имат повече деца и трудно биха съумели да балансират между 4-5 деца и работа.
Ха-ха!
Лавет, ти като живееща там си на ясно, че много от тях не разчитат само да доходи от заплата, а зад гърба на част от тях са богатите им семейства. А и могат да си позволят лукса да поработят яко 5-6 години, да натрупат някакви пари и след това да работят нещо, което им носи удовлетворение.

# 274
  • София
Дани, много ми харесва това "Мъжете имат задължения, жените имат избор." Всъщност за България (простете ми неродолюбството) горният цитат е по-скоро казан наобратно. Тук жените имат задължения, а мъжете избор...
За да имаш избор обаче (възможности) трябва доста да си натрупал както знания така и умения. Няма как да решиш да станеш учител по китайски, ако не си учил китайски  Laughing Това обаче е валидно за всички било мъже или жени. Допълнително един мъж може да реши да не се жени изобщо, да няма деца или пък да намери партньор с различни (от традиционните) разбирания...

Всъщност за мен "либералноти ЧУ" те вади от калъпа на образованието, или поне би ме радвало да прави това. Образование, което те учи да се замисляш над нещата, а не такова, което те учи на нещо си...
Съжалявам, че загубих статията, която бях чела преди време за едно швейцарско училище.
Принципът там най-общо беше, че всяко дете минава през изучаването на различните дисциплини, но когато то само е готово за това и в степен до която му е интересно.

# 275
  • София
Тя темата на Бг основа е още по-заплетена и нелицеприятна. Ще го кажа накратко - ще е чудесно, ако повече мъже в Бг от всички прослойки гледат на себе си като на основни provider-и. То даже дума нямаме за тази роля. Ама, айде да се спрем до образованието  Laughing

# 276
Това, което прави впечатление, че всяка втора госпожица с пари и потекло е литературен агент. Не мога да си представя, в какво точно се състоят задълженията на един литературен агент. Но надали се е изисквало много строго обучение.  Laughing Май на принц Хари гаджето също е агент. Литературен. Може би това е изисканият начин да намекнеш на другите, че си търсиш мъж. Не знам. Laughing

Най-вероятно наистина си е някакъв таен код и се разпознават. Имаше точно в кои у-ща завършват тези момичета, за какво учат и после за малко какво работят. Едната сфера беше модата. Но си има точно списък с професии какво може да се работи.
Но основно си ставаше дума за частните училища. Така че може моделът на неработещата жена да си важи и за другите. Просто си пишеше за тази прослойка.
Единият университет, който също се препоръчваше, беше именно Сейнт Ендрюс.

# 277
Специално за  Danybon Wink

Parliamentary Assembly

The right to freedom of choice in education in Europe

In this respect, public funding of private schools meets the need to guarantee equal treatment among all pupils and among all families. No valid argument seems to justify the idea that families who elect to exercise their right to freedom of choice in education should agree to pay the whole of the expenses which the State consents to cover (in full or in part) for State school pupils. Otherwise, the protection of this right is weakened, even withheld in practice from all families without sufficient means, contrary to the principle of nondiscrimination.

http://assembly.coe.int/ASP/Doc/XrefViewPDF.asp?FileID=18983&Language=en
или
http://assembly.coe.int/ASP/Doc/XrefViewPDF.asp?FileID=19162&Language=en

# 278
  • Когато нямам работа ... просто седя и си хубавея
Здравейте, мили Дами,
не проследих темата от самото начало, но си позволявам да се включа, за да споделя своя опит с ЧУ.
Сина ми учи в частна професионална гимназия (за да не прозвучи като реклама няма да я споменавам тук) и живот и здраве през идващата учебна година ще е абитуриент.  За нас беше доста трудно да вземем решение къде да учи детето ни след 7 клас- той беше будно, но доста буйно и с тежък пубертет дете. Напълно подкрепям мнението, че ако имаше шанс да влезне в добро държавно училище и през ум нямаше да ни мине за частно... С баща му решихме, че все пак в частното има вероятност да попадне в друга среда и да промени отношението си към  задълженията, които има. Условието, което му поставихме беше, че ако няма резултати на другата година заминава в обикновена гимназия. Тук е мястото да отбележа, че ЧУ съвпада като насока точно с неговите интереси.
И нещата се получиха! Детето започна да учи, да  постига все по-добри резултати и дори днес се
върна от стаж в Италия, където беше с част от децата в неговия клас по някаква Европейска програма. Италианците са били много впечатлени от нивото на нашите деца!

Като противовес на сина ми е дъщеря ми. Приеха я в НЕГ и тя си учи това, което иска и изобщо при нея въпроса с ЧУ никога не е стоял на дневен ред.

Искам да кажа, че ЧУ в никакъв случай не бива да е самоцел, но в някои случаи (като нашия) се явява спасителен пояс!

# 279
Сина ми учи в частна професионална гимназия (за да не прозвучи като реклама няма да я споменавам тук)
Защо да прозвучи като реклама? Нормално е, хората отварят темата в търсене на мнения за конкретни места. По-скоро обратното - да не кажеш добра дума за нещо, от което си доволен ми се струва странно.

# 280
Точно така.

# 281
  • Когато нямам работа ... просто седя и си хубавея
Сина ми учи в частна професионална гимназия (за да не прозвучи като реклама няма да я споменавам тук)
Защо да прозвучи като реклама? Нормално е, хората отварят темата в търсене на мнения за конкретни   bouquet. По-скоро обратното - да не кажеш добра дума за нещо, от което си доволен ми се струва странно.
Разбира се и с най-голямо удоволствие ще кажа кое е училището, но в някои теми такова конкретизиране се възприема за реклама и затова се въздържах! Говоря за Частната гимназия по мултимедия, графичен дизайн и анимация. Намира се в сградата на 10 СОУ в Младост 1. Класовете са малки, което за мен е огромен плюс. Преподавателите по специалните предмети са университетски, всяко дете си има компютър, на който работи само то /персонално/ от 8 до 12 клас. Ако още нещо ви интересува съм на разположение на лични или във форума, както решите!

# 282
Специално за  Danybon Wink

Parliamentary Assembly

The right to freedom of choice in education in Europe

In this respect, public funding of private schools meets the need to guarantee equal treatment among all pupils and among all families. No valid argument seems to justify the idea that families who elect to exercise their right to freedom of choice in education should agree to pay the whole of the expenses which the State consents to cover (in full or in part) for State school pupils. Otherwise, the protection of this right is weakened, even withheld in practice from all families without sufficient means, contrary to the principle of nondiscrimination.

http://assembly.coe.int/ASP/Doc/XrefViewPDF.asp?FileID=18983&Language=en
или
http://assembly.coe.int/ASP/Doc/XrefViewPDF.asp?FileID=19162&Language=en

Много мило, благодаря!
Тези дни се сещах за теб покрай дискусиите за американските частни училища. Simple Smile

dtra, беше ми много полезно и интересно да прочета постовете ти. Само като име знаех това училище.

У нас все още се гледа на позитивните отзивите и обратната връзка като реклама, но реално те също са изключително важни. Прави ми впечатление, че родителите с деца в ЧДГ и пишат в темата за ЧДГ, са с далеч по-съвременно мислене и за тях е важна и тази информация.

# 283
Разбира се и с най-голямо удоволствие ще кажа кое е училището, но в някои теми такова конкретизиране се възприема за реклама и затова се въздържах! Говоря за Частната гимназия по мултимедия, графичен дизайн и анимация. Намира се в сградата на 10 СОУ в Младост 1. Класовете са малки, което за мен е огромен плюс. Преподавателите по специалните предмети са университетски, всяко дете си има компютър, на който работи само то /персонално/ от 8 до 12 клас. Ако още нещо ви интересува съм на разположение на лични или във форума, както решите!

Заинтригувана съм!
Знам за училището и дори търсех отзиви за него, но отникъде не откривах контакт. Благодаря ти и за този и за предишния пост.
Това е и моето верую така да се каже - децата трябва да имат известна свобода на избора си, отделно наистина ние тук не сме коне с капаци и не твърдим, че Частното образование е единственото добро решение, просто твърдим че в случаите с нашите деца то се е оказало работещо и даваме тук именно плюсовете /според нас/, за да могат незапознатите и непреднамерени родители да открият и своето място.

# 284
  • София
... трябва да имат известна свобода на избора си, отделно наистина ние тук не сме коне с капаци и не твърдим, че Частното образование е единственото добро решение...

Честно казано не виждам причина децата ми да учат в общинско училище, няма нито едно такова, което да предпочета и да няма частна алтернатива. Бих ги изпратила в общинско само ако нямам финансовата възможност за частно училище.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт