ВМ-НВХ, част 60

• 42 218
  • 733
  •   1
Отговори
# 75
Ами, не е трудно да се превърне в начин на живот Peace Като че ли от всички "диети" (нарочно слагам в кавички) това е единственият хранителен режим, който може да бъде начин на хранене за всеки човек и за всеки период от живота, освен ако няма някакви специфични проблеми, напр. камъни в жлъчката - тогава може да е опасно, но може и да не е.

# 76
  • София
Да, особено, ако обичаш позволените продукти. А на мен ми харесват. Като цяло се ядат вкъщи, само трябва да се отуча да ям сладкото, което приготвям. Сега съм доста ентусиазирана и успявам. Дори мога да кажа, че сладко не ми се яде.  Grinning

# 77
  • SA
Ох, каши и аз никак не обичам! Баба ми пьк правеше някаква доматена каша  Sick
За палмовото масло, сьм чела, че обработката му не включва хидрогениране ( то така или иначе си е твьрдо на стайна температура) и всьщност е много по-добьр заместител на хидрогенираните мазнини. Всьщност противниците на употребата му се позовават основно на факта, че сьдьржало голямо количество наситени мазнини и с това вредяло на мастната обмяна. Други пьк изтькват екологичните вреди, които нанасяло отглеждането на тези палми ( унищожавала се естествената среда на орангутаните). Чела сьм и твьрдения, че има кампания против него от производителите на соя ( тьй като превьхожда соевото олио по редица важни критерии).
Но така или иначе, не сьм попадала на факти, които наистина да ме убедят, че е вредно. Това, че не е скьпо... ми то и маста е евтина, ама това не я прави автоматически вредна.
Red tree, щом обичаш месо, няма да имаш проблем да превьрнеш режима в начин на хранене за цял живот. ВМ-НВХ е хранене с предимно вкусна храна  Simple Smile. След време сладкишите даже няма да ги причисляваш кьм групата на храната!

# 78
Да, представите за това какво е храна се променят с времето Peace Сега не мога да си представя да разчитам на плодове, за да се нахраня Embarassed Друго си е зеленчук - най-малкото можеш да го задушиш с масло или да направиш салата със зехтин и ще те засити повече от същото количество плодове Rolling Eyes Това е вариант, ако съвсем няма месце или сиренце, разбира се.

Днес минах покрай една будка от тези, които продават разни пакетирани боклуци, и се ужасих от показаното на витрината - само шарени опаковки - вафли, шоколади, бисквити, солети ooooh! Цивилизацията не отива на добре.

# 79
Ох, каши и аз никак не обичам! Баба ми пьк правеше някаква доматена каша  Sick
За палмовото масло, сьм чела, че обработката му не включва хидрогениране ( то така или иначе си е твьрдо на стайна температура) и всьщност е много по-добьр заместител на хидрогенираните мазнини. Всьщност противниците на употребата му се позовават основно на факта, че сьдьржало голямо количество наситени мазнини и с това вредяло на мастната обмяна. Други пьк изтькват екологичните вреди, които нанасяло отглеждането на тези палми ( унищожавала се естествената среда на орангутаните). Чела сьм и твьрдения, че има кампания против него от производителите на соя ( тьй като превьхожда соевото олио по редица важни критерии).
Но така или иначе, не сьм попадала на факти, които наистина да ме убедят, че е вредно. Това, че не е скьпо... ми то и маста е евтина, ама това не я прави автоматически вредна.
Red tree, щом обичаш месо, няма да имаш проблем да превьрнеш режима в начин на хранене за цял живот. ВМ-НВХ е хранене с предимно вкусна храна  Simple Smile. След време сладкишите даже няма да ги причисляваш кьм групата на храната!

Камелот, и според мене палмовото масло не би трябвало да е вредно. освен това се добива по-лесно от кокосовото и на практика трябва да е по-евтино. Така че цената в Балев м исе вижда реална. По-нереални ми се виждат другите цени, но не забравяйте все пак, че и биокомпаниите гонят популярност, престиж, продават "марки". И затова слагат безумни цени на някои неща. Все още се чудя защо кокосовото масло е толквоа скъпо? В БГ да не говорим. Ужас направо - 40лв за 500гр.  #Crazy

Скрит текст:
За роднината - ами не можем да я изгоним за жалост. Съжалявам, че я поканих, защото разбирам от майка ми, че ми се говори зад гърба как вкъщи консумираме тонове месо, влиза се в стаята ми и се бърка в дамската ми чанта, когато ме няма, преглеждат се бележки като съм теглила от банкомат - какво и колко, и откъде. После се коментира. Че сме я извикали да помага, за да можем ние с баща ми да се мотаем по улиците по цял ден и да отбиваме номера.  #Cussing out #Crazy newsm78 #2gunfire А ние сме на работа и двамата. Сега вече той е в отпуск. Скоро излизам и аз. Лъжи, лъжи една след друга ги говори! Направо нямам думииииииии! И от то от човек, който ми е близък и уж ми е като половин майка - такова нещо не съм го и подозирала. Става по-зле. Явно не е само от възрастта, защото майка ми е разказвала за нея много неприятни неща като са били млади - аз не съм била родена тогава. Но никога няма да забравя как леля ми изостави майка ми в най-тежкия за нея момент - като беше болна баба. Мама се грижи за нея 4 години, не спа една нощ нормално, ние помагахме с каквото можем, но грижите бяха много големи. Не искахме да оставим баба ав дом. Просто не е редно. А леля ми си вееше парцалите в София да живее при някакъв мъж, за да я издържал. И после майка ми се засякла по улицата с техен общ познат, който й казал, че много бил разтревожен за сестра й - как издържала да се грижи денонощно за майка си и я попитал "А Вие грижите ли се?". Що за наглост! Вярно е, че е направила много за нас, помагала е с каквото може, когато работеше, много ни е близка, аз много я обичам, но тези постъпки изключително много ме нараняват. Лошото е, че роднините не се избират, а такива хора като нея са невъзможни за справяне.  #Crazy Майка ми вече започва да се страхува от нея.

# 80
Карате ме да се замисля с това палмово масло newsm78 В Била съм виждала някаква голяма туба, но не съм се зачитала в съдържанието. Може да погледна по-отблизо. Иначе май в Пикадили не съм виждала.

Аги, много ти е трудно Cry

# 81
Да предложа и аз една рецепта за панирани пилешки хапки , Идеята взаимствах от Маги - пилешките хапки с чеснов сос .
Когато нарежа месото на жулиени го потяпям  в яйце и после овъргалвам в микс от семена ...Купих го готов от магазина - сусам , маково семе и ленено семе . Пека в загрята фурна на 200' за 20 мин . Сосът си го правя сама - от майонеза , кисело мляко , чеснова паста и копър . И е много вкусно .
Колкото до палмовото масло , преди години само с такова пържехме . И сме готвили , доста вкусно беше .
Искам да споделя нещо , което много приятно ме изненада .
От няколко дни ме преследва представителка на една фармацефтична фирма Fresenius Kabi .След като се срещнахме прочетох с удоволствие за Supportan - ентерална храна за онкоболни . "Ние храним здравите клетки , не и туморните !' Има високо съдържание на мазнини , вкл. наситени , което за интензивната медицина е голям пробив . Оказва се че собственик на компанаията е втората по големина фармацевтична компания в Израел .
http://www.fresenius-kabi.com/6529.htm

# 82
Ентералната храна за диабетици пък е с много висок процент мазнини , Diben .
http://www.fresenius-kabi.com/6527.htm

Много обнадеждена съм . Кам , за пръв път започват да произвеждат трикамерни сакове за новородени .

Последна редакция: чт, 04 юли 2013, 21:26 от tonyduve

# 83
  • SA
Аги, така е, палмовото масло е евтино по принцип. Доколкото знам е основна мазнина за готвене в много бедни африкански дьржави. Това е и причината палмово масло да се влага широко в почти всички сладкарски произведения на хранителната промишленост. Дори това нерафинираното, оранжево, не би трябвало да е много скьпо. Но напоследьк у хората мисля умишлено се насажда представата, че като се каже за някоя храна, че е "еко, био, неГМО, органик, нерафинирана..." то тя непременно трябва да струва маса пари. Цената на кокосовото масло сьщо е далеч по-ниска и тя се повишава от всевьзможните вносители, прекупвачи, тьрговци... Аз тук купувам кокосово масло от Мозамбик на един фермерски пазар - около 10$ за килограм.
Та като цяло, евтините неща не само че не се рекламират широко, ами и често се обявяват за вредни. Такава тенденция наблюдавам и при продаваните лекарства в БГ. Повечето евтини антибиотици, антипиретици и др. с годините бяха нарочени за вредни и просто изчезнаха от пазара. Сега за една обикновена инфекция на горните дихателни пьтища се изписват лекарства за миниум 50 лв( за дете). Вигантольт преди 3-4 години струваше кьм 2 лв. После решиха, че нещо гумичката на капкомера била страшно вредна, спряха го по аптеките. И сега е четворно по-скьп...
Тони, стискам палци за баща ти през следващите дни!  Hug И благодаря за новата информация!   bouquet

# 84
Все повече ме насърчавате да пробвам палмово масло Wink Какво всъщност трябва да бъде, за какви характеристики да гледам? newsm78 Щом няма опасност да е хидрогенирано, да гледам поне да е 100% палмово - това ли е най-важното?

За евтините стоки съм съгласна - има много продукти, които са и евтини, и качествени, и ефективни. Очакваме високата цена да означава и високо качество, но уви, далеч не винаги е така. И наистина много се спекулира с етикети като "органично" (това всъщност е абсурдно на български), "био", "еко" Rolling Eyes

А още по-лошо е, че човек трябва да има все повече информация, все повече да внимава и да чете по етикетите, все повече да търси откъде да се снабдява с качествени стоки, защото масово продаваните са все по-некачествени Rolling Eyes Млечните продукти са перфектният пример в това отношение... Е, може би и информираността довежда до параноя и човек започва да се вторачва все повече в потенциални вредности - това също не е изключено... Но ето, че все повече храни вече са пълни с химия - това е най-малкото. А изобщо не сме сигурни как ни въздействат всички тези химически съединения в храните, на които не им е там мястото - в дългосрочен план сигурно имат ефект върху здравето. Освен това ние конкретно се стремим да избягваме брашно, нишесте, всевъзможните видове захар, а макар и в малки количества, ги има дори в горчицата и соевия сос Shocked Все по-ненормална и неестествена става храната, а ако решиш да си купиш чиста горчица, без всевъзможни добавки в нея, тя пък струва майка си и баща си Rolling Eyes (справка - френските горчици в Пикадили, защото българска чиста май не съм видяла да има). ooooh!

# 85
  • В Балкана
Снощи, що сурови лешници и орехи изядох.. И тази нощ, от какви крампи се събудих.  Rolling Eyes  Laughing

Маслото - краве и кокосово, си го слагам в чашата, от горе наливам малко кафе и бъркам, докато се разтвори. После си доливам и пия.. Нищо не ми се образува, никъде. Предполагам с пяната, ще е по-вкусно, но и така - мързеливо, е добре.

Палмова мазнина съм виждала в Метро. Никога не съм чела, какво пише на етикета. Следващия път, когато отида ще погледна.

# 86
Рейнче, тежичко идват големи количества ядки, ама така поне си научила ценен урок Peace

А аз мисля да пробвам Тониния микс от семена Hug Много обичам маково семе, а от 100 години не съм го яла (че нали преди го ядях върху кифли Embarassed). Ще взема да си купя отделно маково семе и да си поръсвам по малко на кисело мляко или сметана.

# 87
  • В Балкана
Шоки, аз си купувам от тези семена - http://dobrinki.com/wp-content/uploads/2012/12/soevi_qdki_52.jpg . Предполагам, същите ги ползва и Тони.

# 88
Благодаря, по-нататък ще ги потърся! Hug Сега вкъщи има неизползвано ленено семе, та може да купя отделно сусам и мак. А мака така или иначе ще го потърся и купя Wink

# 89
По повод горчица, майонези, кетчуп, аз ти правя у дома....
Ето домашната ми горчица

http://hihonas.blogspot.com/2013/04/blog-post_1413.html

става бързо, лесно, дава възможности за различни вкусове и аромати.

Общи условия

Активация на акаунт