ВМ-НВХ, част 60

• 42 864
  • 733
  •   1
Отговори
# 165
Как стои въпроса с алкохола?/в смисъл кое е по-малкото зло newsm78/ Бихте ли дали примерно меню за закуска и обяд на плажа / какво да си нося, при положение, че ще разполагам само с хладилник и бързоварче/, за да не се изкушавам другите като ядат цаца, бира, палачинки и прочие "плажни" специалитети...

# 166
  • SA
Цитат
Но си мисля, че при склонен към метаболитен синдром и всичките му прояви човек най-съществен ефект все пак има елиминирането на високовъглехидратните храни. Тогава дори и месото да не е абсолютно чисто, а от масово продаваното, дори и млечните да не са абсолютно истински, все пак ефектът върху здравето на този човек според мен ще бъде по-добър, отколкото ако започне да се храни с био, еко и т.н. хляб, ориз, кленов сироп/мед/агаве, бобови и соя

Шоки, сьщото е и моето виждане по вьпроса. За мен сьщо най-важната стьпка, която хората с метаболитен синдром трябва да направят е да намалят значително вьглехидратите в храната си. Оттам нататьк, според вьзможностите, които имат, да тьрсят по-качествени животински продукти, зеленчуци... Защото е лесно да се препорьча на пенсионер с диабет и доход 200 лв на месец да яде само еко- яйца, ама е важно доколко той ще може да си позволи това. И е важно да знае, че и от най-евтините яйца да си купува, пак ще е по-добре, отколкото да яде картофи, отгледани в някоя био-ферма.  
А, Katarin X, разбира се, че гените имат значение, това постоянно се подчертава в нашата тема. Просто брашното и захарта не са подходящи храни за една голяма част от хората с определен генотип. Вьзможно е твоите баба и дядо да не са от тях. А сьщо е вьзможно да бяха доживяли и до 110 години, ако не бяха наблягали на брашно и захар. Никой не знае... Другата ми баба ( явно с по-добри гени) никога не е живяла на село и като ходеше до хлебарницата за хляб, винаги купуваше една франзела повече ( изяждаше си я по пьтя , докато се прибере). Тя доживя до 96 години и не почина от старост, а от дьлгогодишна хипертония, от която сьрцето й бе станало огромно по размери и последваща сьрдечна недостатьчност.
Merelenda, добре дошла!  Hug Ще пиша по твоите вьпроси малко по-кьсно, като прочета още ведньж постинга ти.

# 167
Катарин, просто говорим за различни неща. Ти говориш за чистота на продуктите, аз говоря за влиянието на нишестето и захарта върху кръвната захар. Колкото и да е екологично чист оризът (или картофите, или пълнозърнестият хляб, или пълнозърнестите спагети, или елдата, или киноата, или медът), при човек с инсулинова резистентност влиянието е негативно, защото съдържанието на нишесте си е все така високо. Ако човек има нормална инсулинова чувствителност, може да яде високовъглехидратни храни и няма да има проблеми, дори и да са най-модерните, пълни с химии, индустриално преработени боклуци. Ако обаче инс. чувствителност е намалена, дори най-пълното с хормони месо и сирене и най-неекологичните яйца ще бъдат по-подходяща храна от най-екологичния ориз или картофи. Просто ти говориш за друго нещо. И колкото и да е важен произходът на храните и качествата им, все пак най-пряко и най-силно конкретно в това отношение - чувствителността към въглехидрати - влияе съдържанието на повишаващи кръвната захар и инсулина съставки, а това са въглехидратите. Хормони, Е-та и т.н. не влияят пряко върху инсулина или кръвната захар.

Мереленда, добре дошла! Hug
- За мазнините - ползвай зехтин, масло, свинска мас, кокосово масло - тези са общо взето най-подходящите. Олиото в салатите може да се замести със зехтин. За готвене (пържене) може масло за яйцата (то тогава не е необходимо много), а иначе може свинска мас. В тигана и свинската мас, и кокосовото масло "се държат" като олио, т.е. стават доста течни и са много по-удобни отколкото маслото (съответно отиват и по-малки количества). Същото сигурно ще важи и за обсъжданото тези дни палмово масло, но с него аз нямам опит. Какво количество ще използваш - ти си реши.
- За картофите - също ти си прецени. Според мен ако са 1-2 пъти седмично, е по-добре, отколкото ако ги консумираш всеки ден. Но доколкото разбирам, и сега не ги ядеш всеки ден. Peace Същото ще се отнася и за хляб, и за ориз, и за други подобни храни.
- От месата и аз като че ли наблягам на свинското Embarassed Т.е. свинско и пилешко. Телешко не мога да ям в друга форма, освен в кайма със свинско и под формата на телешки език и черен дроб. Просто телешкото месо иначе не ми е вкусно. А риба също много-много не обичам, но поне веднъж седмично ям - ако не скумрия на скара или шаран на фурна (вуйчо ми носи прясноуловени шарани), то поне риба тон от консерва. По начало е хубаво да се яде повече риба, а и по принцип да се разнообразяват месата, но мисля, че не е фатално, ако не го правиш.
- Кафето не е проблем, ако не се прекалява с него.
- За черния шоколад по-добре изобщо да не говоря, че аз съм си направо шокохоличка Embarassed Не го ям често, т.е. успявам да се удържам, но като купя, го изяждам за ден-два обикновено. А ти дори казваш, че не е често, така че абсолютно няма проблем според мен. Peace
- От рибеното масло у нас аз лично една година купувах това на Допелхерц - или с вит. Е, или с фолиева киселина, или каквото има в момента.

сиси, за да не се изкушаваш на плажа, донякъде си трябва и воля Wink Но ако си подложиш с една хубава закуска (напр. яйца с масло, сметана, ядки, домати със сирене - нещо подобно или пък кафе с масло плюс някое варено яйце), тогава поне няма да изпитваш истински глад на плажа и може да си по-малко склонна да се изкушиш. Аз лично от цаца вече не се изкушавам, защото знам каква гадост е от доста години вече цацата, която продават Embarassed Rolling Eyes Сладоледът също знам, че ще ми усили жаждата с всичката захар, дори и малко да ме разхлади междувременно. Така че в такъв случай бих се заредила просто със студена водичка Peace

За алкохола не знам какво да ти кажа. Колкото по-малко, толкова по-добре Laughing Пийвай по чаша вино примерно, но не наблягай много на бирата да кажем.

Последна редакция: нд, 07 юли 2013, 13:20 от Cioccolata

# 168
  • SA
Merelenda, доколкото разбирам, ти не си от най-типичните и често срещани случаи на инсулинова резистентност с метаболитен синдром, защото тиреотоксикозата сама по себе си може да предизвика нарушения в гликемията. Вьзможно е ако имаш инсулинова резистентност, при теб да не е тежка.
Сега по вьпросите, които поставяш ( поне моето мнение):
- Олиото спокойно можеш напьлно да го премахнеш от храната си. Зехтин за салати е добре. Подходящи за готвене са наситените мазнини - масло, мас, кокосово масло. Не е нужно да се стремиш да ги използваш в големи количества, просто ги слагай, така че храната да стане вкусна. Рибено масло е добре да се приема по 2-3 гр. дневно. Разбира се,че и от бьлгарските аптеки можеш да си купуваш. Аз ползвах ето това: http://apteka.framar.bg/30016529/%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%B3%D0%B0- … D0%B5%D0%BA%D1%81 . На мнение сьм, че прекалено скьпите и обявени уж за много качествени рибени масла, не вьршат кой знае колко по-добра работа от останалите.
- Няма нищо вредно в това да се яде преобладаващо един вид месо като свинското. Ако то ти допада, спокойно си го яж.
- За картофите и другите вьглехидратни храни като ориз, елда, плодове - мисля, че сама трябва да прецениш какво количество от тях ти понася. Щом крьвната ти захар е наред и отслабваш на тегло, вероятно не приемаш големи количества, или количества, с които организмьт ти да не може да се справи. Обаче пьк може да опиташ да ги намалиш по-нататьк, за да няма нужда да пиеш метформин.
- За хляба от лимец - този лимец мисля все пак сьдьржа глутен и ако лекарят ти е препорьчал изцяло безглутенова диета, то не е добре да ядеш от него. Но признавам си, че нямам много подробна информация за лимеца и приложението му при безглутенови диети.  Peace
- Кафе - не виждам защо да не пиеш в умерени количества, освен ако нямаш някакви оплаквания като екстрасистоли, тахикардии ( заради проблемите с щитовидната ти жлеза).
сиси , за алкохол - чаша сухо вино е "най-малкото зло". Simple Smile За храната на плаж ми е малко трудно да преценя, аз храна на плажа не нося, а и не мога да стоя повече от 2-3 часа там. Но струва ми се, че спокойно може да си носиш в една кутийка варени яйца, парче сирене, маслини, нарязана на тьнки парченца луканка, или сушеница.

Последна редакция: нд, 07 юли 2013, 14:19 от kameloth

# 169
Cioccolata,  kameloth , благодаря ви!  Simple Smile

Merelenda, доколкото разбирам, ти не си от най-типичните и често срещани случаи на инсулинова резистентност с метаболитен синдром, защото тиреотоксикозата сама по себе си може да предизвика нарушения в гликемията. Вьзможно е ако имаш инсулинова резистентност, при теб да не е тежка.
Това каза и докторът.
Не ми е казал категорично без глутен, а да избягвам бялото брашно, бялата захар, сладкишите и газираните напитки.
За глутена спомена доктор Папазова, която водеше лекции в различни градове за заболяванията на щитовидната жлеза и начина на хранене.
Това което прочетох за лимеца и глутена в него е, че се понася много добре от болни с глутенова непоносимост и няма проблем да се хранят с лимец.
Че за хора с инуслинова резистентност, с метаболитни нарушения, с диабет,  хора с автоимунни заболявания ( включително на щитовидната жлеза), и изобщо всякакви заболявания, лимецът е подходяща и препоръчвана храна и затова го включих в менюто си.
Обясниха и как глутенът в бялото брашно при редовна консумация би могъл да доведе до горе посочените заболявания, и че едва ли не ако се замени с бращно от лимец не би се стигнало до това.
Въпросната доктор Папазова спомена и омега 3, и омега 6, и количествата, които трябва да приемаме.

Благодаря ви за съветите! Ще се възползвам от тях. Hug

# 170
Катарин, просто говорим за различни неща. Ти говориш за чистота на продуктите, аз говоря за влиянието на нишестето и захарта върху кръвната захар. Колкото и да е екологично чист оризът (или картофите, или пълнозърнестият хляб, или пълнозърнестите спагети, или елдата, или киноата, или медът), при човек с инсулинова резистентност влиянието е негативно, защото съдържанието на нишесте си е все така високо. Ако човек има нормална инсулинова чувствителност, може да яде високовъглехидратни храни и няма да има проблеми, дори и да са най-модерните, пълни с химии, индустриално преработени боклуци. Ако обаче инс. чувствителност е намалена, дори най-пълното с хормони месо и сирене и най-неекологичните яйца ще бъдат по-подходяща храна от най-екологичния ориз или картофи. Просто ти говориш за друго нещо. И колкото и да е важен произходът на храните и качествата им, все пак най-пряко и най-силно конкретно в това отношение - чувствителността към въглехидрати - влияе съдържанието на повишаващи кръвната захар и инсулина съставки, а това са въглехидратите. Хормони, Е-та и т.н. не влияят пряко върху инсулина или кръвната захар.
Да, на пръв поглед говорим за различни неща.Но: поправете ме, ако греша:
Щитовидната жлеза не влияе ли върху метаболизма?И не е ли тя най-големият "производител" на хормони в човешкия организъм?Не влияе ли тя и не е ли отговорна тя за хормоналното равновесие в организма?
Откъде е този бум на заболявания на щитовидната жлеза (Хашимото, хипофункция, хиперфункция) в последните години?Едва ли не всеки втори е с Хашимото....
Аз съм почти 99 % убедена, че голяма вина за това имат хормоните в месото и млечните.
Животните се тъпчат с хормони, за да растат два, дори три пъти по-бързо.Тези хормони остават в месото и после хората ги "ядат".
Лактацията при кравите също изкуствено се поддържа висока и постоянна с огромно количество хормони.Те също остават в млякото и хората и тях си ги "хапват"....
И никой не може да ме убеди, че постоянното, всекидневно "приемане" на голямо количество хормони с храната не оказва влияние на хормоналното равновесие на организма.
Не казвам, че това е единствената причина, не изключвам радиация, стрес, другите отрови в храните.Но и не подценявам замърсеността на животинските продукти.
Не искам пак да бъда разбрана погрешно.Не агитирам хора с проблеми да ядат много високовъглехидратни храни.Аз също , и от опит, съм убедена, че по-скоро вредят.
Но и не бих казала/написала с лека ръка "По-добре месо и млечни, макар и натъпкани с хормони и отрови, отколкото никакви или заменени със зърнени/бобови."

Както и да е.Понякога забравям, че пиша в тема, където приоритет е отслабването.Понеже при мен не е, (не че нямам нужда да сваля още кг), но личното ми мнение и убеждение е, че по-голямото зло не е бяло брашно или захар 1 път в седмицата, а всекидневното приемане на изкуствени храни, натъпкани с хормони, хидрогенирани мазнини, глюкозо-фруктозен сироп, хиляди Е-та.....За мен е най-важно да консумирам чиста и полезна храна, а вследствие на това се получава и отслабване.Не бих рискувала здравето си в името на отслабване на всяка цена.

И тъй като не желая да давам поводи за спорове, няма да пиша повече.Следих доста дълго темата, без да се включвам, ще го правя и занапред.
Успех на всички!  

# 171
По принцип хормони има главно в пилешкото, свинското до колкото знам е по-чисто.
За телешкото не знам, аз хапвам рядко, агнешко обожавам, то обикновено е хубаво.
А и растителните са бъкани с какво ли не.
Спора наистина може да е безконечен, аз лично обаче от моя си гледна точка, съм убедена че това хранене е добро не само за отслабване, а и за здравето.  Например моето хашимото се чувства много по-добре само а месо, от колкото като ям въглехидрати. Скоро пак ще пускам изследвания,държа си хормоните постоянни, а преди като ядох безобразно въпреки хапчетата ТСХ-то ми се вдигаше непрекъснато.
Също така режима влияе страхотно на цикъла, и на ПМС.  Добре повлиява и на кожните проблеми.

# 172
  • В Балкана

...Понякога забравям, че пиша в тема, където приоритет е отслабването..

Всъщност, приоритет на голяма част от списващите тук (вероятно и на четящите), е здравето. Отслабването е от второстепенно значение.
Разбира се има дами, които са в темата заради свалянето на килограми. Но на фона на онези, които сме тук за подобряване на здравето, преборване на зависимости, излекуване на съществуващи заболявания и практикуване на режим за цял живот, те са доста по-малко.  Peace

# 173
Катарин, по отношение на Хашимото има данни, че влияят и глутенът, и млечните. Дали те са първопричината - не знам. Може първопричината да е ниско ниво на вит. Д - това прави организма уязвим. Може да е прекалено висока консумация на омега-6 мазнини. Може да са много антибиотици и нарушение на пропускливостта на чревната лигавица, оттам уязвимост на организма към глутен, казеин или други молекули, които иначе не биха били проблем. Много неща може да са, вкл. съвременната преработена и неестествена храна. Но специално за глутена и казеина много хора забелязват, че им влошават Хашимотото, а като спрат глутена и млечните, изследванията им влизат в норма. Естествено, отново е индивидуално.

# 174
Катарин, по отношение на Хашимото има данни, че влияят и глутенът, и млечните. Дали те са първопричината - не знам. Може първопричината да е ниско ниво на вит. Д - това прави организма уязвим. Може да е прекалено висока консумация на омега-6 мазнини. Може да са много антибиотици и нарушение на пропускливостта на чревната лигавица, оттам уязвимост на организма към глутен, казеин или други молекули, които иначе не биха били проблем. Много неща може да са, вкл. съвременната преработена и неестествена храна. Но специално за глутена и казеина много хора забелязват, че им влошават Хашимотото, а като спрат глутена и млечните, изследванията им влизат в норма. Естествено, отново е индивидуално.
Много добре си го написала. Все едно слушам един доктор, който го каза в предаването "На кафе".
Абсолютно същите неща каза.
Аз не мога без млечни, писах го и в предния си пост. Хомеопатът ми сподели, че е добре да ги огранича. За глутена казах откъде научих.
Иначе, то е ясно, че всички доктори препоръчват по-леки меса - пиле, риба, заек, но аз много отдавна ги избягвам, ако пилето и заека не са домашни ( Имаме откъде да взимаме, но това е само лятото ( агнешко, ярешко, пиле, заек). Зимата разчитам на супермаркета), а рибата собствен улов. Просто не са ми вкусни магазинските. Пълнят ги с разни неща, стоят едни лигаво желирани и като сваря или изпека, половината от количеството изчезва. Рибата е пък с 50 процента глазури или престояла в леда неизвестно време по витрините.
Ще кажете, че и със свинското е така - навярно ще сте прави, но за него имам най-голям избор. Няколко месарници в близост, щандове в маркетите около нас и сякаш по мога да преценя кога е прясно, кога не е, откъде да взема и кой магазин да подмина. Затова наблегнах на него.

И да споделя за себе си, че не съм в темата, за да отслабвам. Тук съм заради здравето, но огромна роля, за да е здрав човек играе храната с която се храни. Причина за много заболявания е и повишеното тегло - в много големи проценти. Както се казва, като отидеш на доктор за корем, далак, крак, за каквото и да е, ако имаш наднормено тегло, първото което се отбелязва е, че трябва да се свалят килограми, след това да се ограничи алкохол, цигари, кафета, и едва след това следват другите препоръки и лечения.
И както казва и един друг доктор, при който се лекувах преди време: щом не пиеш алкохол, не пушиш, не приемаш кофеинови напитки, с нормално тегло си, значи не трябва да боледуваш. Laughing

Та, тук съм заради промяната в храненето, а свалянето на килограми, ако се получи от всичко това е добре дошло. Всеки свален килограм, както казва ендокринологът ми, понижава риска да развия диабет в близките години.
Аз следя кръвната захар отдавна и винаги е била в норми, а аз съм била с нормално телосложение. Година след като се разболях от токсикоза се появи и повишаването на захарта и го хванах веднага, защото с откриване на токсикозата я следях на всеки 3 месеца по препоръчка на доктор. Променила съм много начина си на хранене за тези месеци. Нищо не ми липсва, чувствам се добре. Не си поставям някакви крайни цели, че няма да вкуся това или онова никога, просто ако мога дори и наполовина да огранича храните, от които не се чувствам добре ще е най-добре.
От толкова изчетено по темите за различни режими и диети, вече никой не може да ме убеди, че бялото брашно е полезно, или че има нещо полезно в него. Така мисля аз, не ангажирам никой с мнението си. Това не значи, че не бих яла повече бяло брашно или не бих опитала такъв продукт. Целта ми е да е възможно по-рядко.
Бялата захар, и изобщо захарта не мисля да я коментирам. Нямам проблем с нея.

И между другото, аз съм с хиперфункция, но пия витамин Д. Пия и Б комплекс заради Сиофора.

# 175
Краси, нищо не си разбрала
много от нас са тук заради здравето си
аз много пъти съм го писала, спазвам режима защото
той за мен е противоракова терапия при моето тежко
наследство
отслабване и стягане са вторични и втористепенни резултати

а ти чети още
не спирай, имаш доста да наваксваш с инфо щом
те интересува здравето
Шоки се постара доста да синтезира инф.

# 176
Merelenda, радвам се, че се присъедини към нас! Hug И ти желая успех!

И за Хашимото, и за другите автоимунни важи всичко, което съм написала. Т.е. нищо не е сигурно, а тези неща се предполагат. Много хора споделят във форумите, че и ревматоиден артрит, и псориазис, и псориатичен артрит, и Хашимото, и множествена склероза им се повлияват положително със спиране на глутена и млечните и максимално придържане към естествени и домашно приготвени храни. Но все пак е индивидуално, за съжаление... Майка ми има тежко автоимунно заболяване, но и тя не може да си представи живота без млечни, макар че бяло брашно не хапва често. Тя има и метаболитен синдром и по отношение на теглото и кръвното се повлия страхотно от НВ-ВМХ, но и дума не може да става да спре млечните, а и на рожден ден си хапва торта. Казва, че не е забелязала разлика, така че не вижда защо да не си хапва. Разбира се, при нея заболяването е от много години и вече ставите са много увредени, взимала е и доста лекарства, така че и затова е трудно да се види ефект вече...

# 177
  • Варна
Здравейте, момичета!

Започнах режима преди 20 дена. Изцяло махнах хляба, картофите, ориза.. За това време съм изяла едно парче торта на РД на синковеца, и шепа малини и 2-3 круши. С две думи се старая да съм супер стриктна. Според колегите съм свалила, но кантара показва -2кг. А аз съм от тези, които имат да свалят 20кг. При мен проблема е корема, постоянно съм като бременна...
Аз ще си продължа с режима, но имам един проблем - WC-то. Дайте съвет как да раздвижа нещата Embarassed Embarassed Embarassed Имам едни добавки от iherb Псилиум Хуск, фибри...отлежават в шкафа... Чета, че някой пият зелен чай...какъв точно...не искам оня гадния, дето те разхлабва ужасно..
Моля, и за съвет какви точно изследвания да си пусна за ИР. Не ми се занимава с личната и направления, и директно ще отида в някоя лаборатория...какво точно да искам да ми изследват?

Благодаря...връщам се да прочета предишните теми.  bouquet

# 178
  • SA
Еее, Катрин , ти защо пьк сега няма да пишеш? Аз поне не виждам нищо лошо в това в темата да пише и някой с по-различни разбирания за храненето ( стига да не ни заплашва непрекьснато с товарни влакове и скорошна смьрт , като един сьфорумник  Laughing).
За хормоните само исках да отбележа, че те не се натрупват в организма ( независимо дали е човек или животно). Те са биологично-активни вещества, които имат свой характерен метаболизьм в тялото- синтез (или приемане отвьн), свьрзване сьс специфични рецептори, разграждане до неактивни вещества( най-често в черния дроб) и изльчване навьн. Интервальт от време, през който протичат тези процеси не е голям ( за някои трае минути дори). Така че , представата, че едно животно непрекьснато приема хормони и те с времето се трупат непроменени в тялото му е доста спекулативна. Сьщо така хормони с белтьчна структура като растежния хормон, инсулин, дори и да се сьдьржат в месото, се разграждат в червата на човек, който яде това месо така както и всички белтьци. Всьщност поне според мен по-голям проблем е натрупването в месото на някои антибиотици, пестициди, хербициди, инсектициди, с които се обработва фуража.
Доколкото знам пьк на кокошки, пилета хормони изобщо не се дават.
Жалко, че няма някой в темата по-подробно запознат с животновьдството в Бьлгария, защото има разлика в начините на отглеждане на животни между различните дьржави.
Вьпросьт за качеството на храната е повече от ясен според мен. Никой не оспорва предимството на чистата храна, несьдьржаща химия. И вярвам, че всеки според вьзможностите и познанията си, се стреми да си осигури максимално най-добрата такава.
Хашимото аз го нареждам сред болестите, които в пьти се увеличиха след масовото нахлуване на всевьзможни рафинирани вьглехидрати с трансмазнини в храната на хората - наред с метаболитен синдром, диабет, затльстяване, сьрдечно-сьдови заболявания. През този период поне аз не зная да има кой знае каква промяна в животновьдството и използването на торове и пестициди. Известно значение все пак има и подобрената диагностика, сега хората масово се изследват за наличие на антитела, което изобщо не бе така преди 20-тина години.
Относно приоритетите в тази тема,  Simple Smile, много хора се насочват кьм това хранене именно заради отслабването, но с времето сами се удивляват колко огромно влияние има тя вьрху цялостното здраве. Това разбира се няма как да се разбере, ако не се опита.  Peace

# 179
  • София
Само искам да добавя, че не е нужно човек да има наднормено тегло или здравословни проблеми, за да спазва режима. За някои хора просто е въпрос на информиран избор, точно по същия начин, по който контролират всеки един друг аспект от живота си.

И малко офтопик: напоследък препрочитам любими книги и много се забавлявах с един цитат на Дж. К. Джером от "Трима души в една лодка" Simple Smile

Скрит текст:
Странно, наистина е странно каква власт над разума упражняват храносмилателните ни органи. Не можем нито да работим, нито да мислим, освен по волята на своя стомах. Той направлява и чувствата, и страстите ни. След яйца и шунка той казва: "Работи!" След бифтек и бира казва: "Спи!"  ...  След топли понички той казва: "Бъди муден и бездушен като добитък в полето - безмозъчно животно с тъп поглед, в който не проблясва нито един лъч на мисъл, на страх или надежда, на обич или живот."

Общи условия

Активация на акаунт