ВМ-НВХ, част 60

• 42 908
  • 733
  •   1
Отговори
# 225
Аз не мога да ви догоня с това темпо на писане, но да споделя за фруктозата. И днес тя се препоръчва на болните от диабет и на тези с ир. Била естествена плодова захар и не влияела. За това продуктите с фруктоза се множат с бързи темпове.
Като ми откриха ир започнах да си купувам разни неща с плодова захар и естествено си изяждах по цял шоколад с фруктоза, защото тя нали не ми била вредна. Дори имам приятелка, която с гестационния си диабет почти не пиеше вода, а само плодови сокове от 100% концентрат, защото били с естествена плодова захар и докторът й е казал, че може да пие колкото си иска. Е, бебето после цяла седмица не можа да се адаптира след раждането и постоянно правеше хипогликемии, но какво от това!  Laughing  Не знам защо лекарите не се замислят, че и това е вид захар, а всичко, което е захар е отрова за хората с висока захар или висок инсулин!  Rolling Eyes
Хаха  hahaha много готино сравнение на пирамида и структура!  Peace

# 226
Сравнението с пицата е супер Sunglasses

За фруктозата причината да я препоръчват, е че е с нисък гликемичен индекс и не повишава кръвната захар Rolling Eyes Така че в краткосрочен план е добре. Но е известно (чудно как обаче не и на съответните препоръчващи диетични режими на диабетиците ooooh!), че фруктозата най-общо казано товари черния дроб, защото се преработва по-различно от глюкозата. И на фона на високовъглехидратно хранене, ИР и ниска двигателна активност фруктозата обикновено не се трансформира в глюкоза, а се трансформира в мазнини, вкл. част от тях си остават в черния дроб и постепенно се получава омазняване. Това й е проблемът на фруктозата. А иначе миналата седмица четох една статия на Ричард Файнман за нея - накратко изводът му е, че при преобладаващо нисковъглехидратно хранене малкото фруктоза от някой плод на ден примерно или от малко тъмен шоколад вероятно ще се трансформира в гликоген, а не в мазнини Wink Ето тук статията на Файнман в неговия блог: http://rdfeinman.wordpress.com/2011/07/29/wait-a-minute-lustig-t … -the-opportunity/ Ето и тук официалната му публикация в същия смисъл: http://www.nutritionandmetabolism.com/content/10/1/45/abstract

Всъщност проблемът с тези препоръки за безопасността на фруктозата е, че хората се увличат, а така наистина се претоварва организмът.

Още нещо ми се искаше да споделя - публикация от блога на диабетичка първи тип, която се храни нисковъглехидратно: http://diabetestypettlchf.blogg.se/2013/july/1-spruta.html Заглавието е "Една инжекция", тоест вече използва само по 1 инжекция бавнодействащ инсулин на ден, а преди са били 5-9 на ден. И се вижда колко е щастлива Simple Smile В коментарите пък друга диабетичка коментира, че при нея се е получило абсолютно същото след промяната в храненето. И двете после казват, че ако се случи да хапнат нещо по-високовъглехидратно, добавят няколко единици бързодействащ инсулин, но през повечето време не им се налага да взимат друг инсулин, освен бавнодействащия сутринта (като едната казва, че тази сутрешна доза е 10 единици - това е целият инсулин, който ползва за деня, след като преди е бил в пъти повече).

Последна редакция: вт, 09 юли 2013, 07:55 от Cioccolata

# 227
Цитат
Но от друга страна един разумен човек би отказал "лечение" с ваксини, лекарства и т.н., насочено точно към намаляване на теглото...........
Поне половината теми в този подфорум са за отслабване с хапчета.Умишлено търсени и приемани доброволно.
Силно се съмнявам, че здравият разум ще надделее над "лесния разум".

за съжаление хората сме глупави и мързеливи
искаме да набиваме боклуци до пръсване, а после с едно магическо хапче да сме вечно здрави, млади и здрави

относно фруктозата и препоръките - мнението ми е както и за останалите "здравословни" препоръки на съвр. медицина - измислени са без да стои грам логика зад тях и единственият резултат е все по-влошаваШо се здраве и човек завинаги остава в плен на фарм. мафия

не може да обясняваш на диабетик да яде всичко, заШото после можел да си бие инсулин
та инсулинът е съШо вид отрова за тялото, изобШо не е полезен във високи дози и то непрекъснато
не напразно диабетиците развиват по-често от другите хора всякакъв вид рак

четох преди статии, че групи джуджета (сори за думата, но не се сеШам за друга) са изследвани и при никое няма рак именно заШото при тях липсат хормоните на растежа
това е известно отдавна и въпреки това се препоръчва инсулин в огромни дози

лошото е, че лекарите имат авторитет и хората им вярват и поставят живота си в ръцете им, а те им го отнемат съвсем "хуманно"

# 228
Е, все пак лекарите затова са станали лекари - защото са искали да помагат и да лекуват, а не обратното Peace Но от една страна явно има пропуски в преподаването, докато учат. От друга страна информацията е страшно много и явно специално храненето минава на заден план. На трето място още сигурно от университета, а със сигурност като започнат да работят, ги "поемат" представителите на фармацевтичните фирми и ги бомбардират с реклама на точно определени и прехвалени лекарства Rolling Eyes А и да не забравяме, че има международни стандарти, които трябва да се спазват и сигурно не оставят много място за свободни интерпретации...

# 229
така е Шоки, но както добре знаем и аз и ти, има и наистина загрижени лекари, които няма да тровят пациентите си, а Ше използват други средства
д-р Ендфелд в един форум специално за рака напр беше писал, че ако му се случи, минава на супер стриктен режим, тип факир и никаква химиотерапия
както и да не забравяме как той и д-р Далквист лекуват пациентите си диабетици
значи начин има
но и желание трябва да има
след като виждаш, че пациентът се влошава, трябва да потърсиш вината в себе си и това, което му предписваш, а не да продължаваш и да обясняваш, че слепотата, гангрената, ампутациите са съвсем нормални за хода на развитие на диабета

та аз имам съсед-диабетук, който е огромен, с ампутиран крак, на инв. количка и винаги навън го виждам с шише кола
той си е виновен сам, нали, че не е чел
а лекарят му е бял и добър ...

както и не може да кажеш, че ВМ НВХ било "интернет дивотия", а да ползваш ПЕТ-скенер, нали?

кам, ужасно е това с ваксините
затягат все повече примката и няма да има измъкване

относно описания от теб сценарий - аз го наблюдавах стъпка по стъпка при майка ми
първо си беше закръглена с години, със силен апетит
дигаше кръвно понякога
после почна да го поддържа все високо, мина на медикаменти
и така едно 10год
като направи 55, вече беше доста пълна, с доста всекидневен стрес
откриха висок холестерол, хайде статини и "диета"
стана огромна, започнаха болки в ставите, ИР, психози, Хашимото, силна изнервеност, силно понижен имунитет
и после рак за десерт
за тези 15год беше като опитно зайче на медицината
влачеше торби с медикаменти, пиеше ги с шепи
но не пожела сама да промени неШо в живота си, за да обърне палачинката
въпреки, че аз се опитах
но ако лекар и беше казал съШото, сигурна съм, че Шеше да пробва

Последна редакция: вт, 09 юли 2013, 08:25 от Анонимен

# 230
Я малко да наклоня темата в друга посока.
Кажете ми как да направя кюфтета от тиквички печени на фурна? Настъргани тиквички, яйца, какво друго да добавя?  Simple Smile Имам едни тиквички ( не съм им голям фен, но ги ям от време на време) и се чудя как да ги приготвя. Не искам да са на запеканка или пай, или гратен, и ала бала истории.
В краен случай ще направя рулца от тиквички с козе сирене, но ако имате идея за кюфтета на фурна съм готова за експерименти.

# 231
Добро утро,
много интересна дискусия последните страници, чета с голямо внимание.

Масло поръчвам и аз от бакалията на равногор и съм доволна. Равногор имат и фирмен магазин на Цар Борис, ако някой  му е удобно.
Тъй като е крайно време да въвеждам кисело мляко в храненето на детето, смятам тия дни да се пробвам и да заквася, да видим ще се получи ли.
Междудругото, преди седмица без да искам си направих експеримент с така прехваленото и много скъпо еко  кисело мляко Хармоника. Намерих едно забравено в хладилника, което беше с изтекъл срок на годност преди около 2 месеца и така се събуди експериментаторът у мен  Mr. Green Отворих го, грам не беше мръднало, да не говорим да беше кисело или да има мухъл. Оставих го отворено за още седмица извън хладилника, като го проверявах периодично. Ами нито мухъл хвана, нито закиселя. Та ще ме прощават хармоника, ама кисело мляко, което не вкисва и не мухлясва, може да е био, ама със сигурност не е кисело.

Бяхме при родителите на мъжа ми този уикенд. Свекърва ми намерила домашна кокошка и я свари хем за нас, хем за детето. И проведохме следния разговор: Да обезмасля ли бульона.
Ау недей моля те, как ще го обезмасляваш.
Ама мазнините са толкова вредни.
Не, не са.
Аааа, напротив, ужасно вредни са.
Не и когато са от правилния източник.

Не съм я убедила в нищо, всеки път ми обяснява как мрази маслото, защото е толкова вредно, но на въпроса ми защо буха толкова олио в манджите си, то не е ли вредно, не успява да ми отговори. Но поне спасих бульона този път  Simple Smile

# 232
Хармоника явно са занижили критериите, както редовно се случва у нас... Жалко.

Merelenda, не мога да ти кажа как да направиш кюфтета от тиквички, защото си мисля, че все ще трябва брашно, за да останат на кюфтета. Но пък ако се пекат, няма толкова риск да се разпаднат, така че може да стане и без брашно. Аз бих опитала с някаква смес с добре изцедени настъргани тиквички, извара и яйца, евентуално бих оваляла в кокос или сусам Laughing Но ако опиташ кюфтета и се получат, дай рецепта Simple Smile

W'A'S'P', имаш право Hug Но просто повечето лекари наистина чистосърдечно са убедени, че установените препоръки са правилни, но просто болестта си има естествен ход (което е така по принцип, ама зависи много от храненето и въобще от начина на живот) и освен това всеки организъм реагира различно и някои не се повлияват добре Rolling Eyes Или пък смятат, че пациентите просто не искат да следват препоръките и затова захарта излиза от контрол Rolling Eyes Разказвала съм за ендокриноложката на вуйчо ми - посъветвала го да отслабне, но по изражението й личало, че не вярва той да успее наистина или въобще да положи усилия. Но той се беше уплашил и на бърза ръка за 3 месеца беше свалил двайсетина килограма само от това, че беше спрял да яде хляб и беше започнал да се разхожда всеки ден по един час. И като отишъл пак при нея, тя се ококорила и го попитала какво е направил, че да отслабне. Самата тя била доста пълна Rolling Eyes Та ето, това е показателно - съветва го да отслабне, но не вярва, че ще успее. Сигурно и тя се е опитвала по стандартните методи да отслабне, но не е успяла Rolling Eyes Обаче явно не е стигнала до момента да се замисли защо, аджеба, тези стандартни методи не работят. И да потърси информация за нещо по-ефективно...

# 233
Хармоника явно са занижили критериите, както редовно се случва у нас... Жалко.

Merelenda, не мога да ти кажа как да направиш кюфтета от тиквички, защото си мисля, че все ще трябва брашно, за да останат на кюфтета. Но пък ако се пекат, няма толкова риск да се разпаднат, така че може да стане и без брашно. Аз бих опитала с някаква смес с добре изцедени настъргани тиквички, извара и яйца, евентуално бих оваляла в кокос или сусам Laughing Но ако опиташ кюфтета и се получат, дай рецепта Simple Smile

Ще пробвам и ще видя какво ще се получи.
Ще споделя резултата.  Hug

# 234
Merelenda, всички рецепти, които съм чела, съдържат яйца и сирене. Няма да се разпаднат, когато има яйца, така че пробвай да направиш гъстичка смес.
Аз и кюфтета правя без да слагам хляб или галета и не се разпадат, така че сподели после какво се е получила  Simple Smile

# 235
Merelenda, всички рецепти, които съм чела, съдържат яйца и сирене. Няма да се разпаднат, когато има яйца, така че пробвай да направиш гъстичка смес.
Аз и кюфтета правя без да слагам хляб или галета и не се разпадат, така че сподели после какво се е получила  Simple Smile
Да, и аз така мисля.
И аз в кюфтетата не слагам галета, брашно.
Мисля да направя кюфтетата с яйца, козе сирене, маслини и копър. Може да добавя и кашкавал.
Ще ги изпека на фурна и ще споделя какво се е получило.
И да се разпаднат пак ще ги хапнем.  Laughing

# 236
  • Пловдив
Merelenda, препоръчвам тази рецепта. Онзи ден я правих, чудна стана манджата. Важно е тиквичките да се изсушат добре във фурната и лозови листа задължително;-)
http://fitnesinstruktor.com/kashkavaleni-tikvichki/

# 237
Merelenda, препоръчвам тази рецепта. Онзи ден я правих, чудна стана манджата. Важно е тиквичките да се изсушат добре във фурната и лозови листа задължително;-)
http://fitnesinstruktor.com/kashkavaleni-tikvichki/
За днес реших вече да е кюфтета, но много ти благодаря за рецептата. Интересно съчетание на продукти - ще опитам обезателно. Отбелязвам си я. Hug

Дават Мермерски по БТВ - "Храната е нашето лекарство и лекарството е нашата храна".

# 238
Да ви кажа какво спретнах сега, докато е още хладно. В робота смелих суров патладжан, свински врат, люти чушки и няколко яйца. Изпекох във форма за мъфини. Страхотни кюфтенца.   chef

Правих и с тиквички. Стават си чудесни кюфтенца, не се разпадат.

# 239
Merelenda, съвсем скоро имах желание да правя кюфтета от тиквички, но се разпадаха. Затова просто изсипах сместта в една тава, изравних я и я изпекох така. Вкусът е същият, формата не е. Така че да знаеш, и това е вариант. Peace

Общи условия

Активация на акаунт