ВМ-НВХ, част 60

• 42 311
  • 733
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Ох, приятелките ми вече ме имат за смахната, сигурна съм. Дори имам една, която като се видим демонстративно си поръчва огромна мелба или торта, но аз не се впечатлявам. Всъщност на една възраст сме, а тя ме води с доста килограми, има Хашимото и (според мен) и ИР.

За добавките си говорехте: аз също съм против добавки от всякакъв тип, но ето че сега, когато съм бременна ми се налага да пия повече хапчета отколкото през целия си живот. Ежедневно взимам фолиева киселина и магнезий (магнерот) и но-шпа при болки.
За себе си съм убедена, че всичко ще бъде наред ако ги спра, но тъй като рискът не е само мой предпочитам да не се инатя Simple Smile
Но че нямам нужда от допълнителни витамини бях категорична и лекарят ми се съгласи.

# 376
Аз в заведенията съм претръпнала - ако си пълен и си поръчаш нещо леко (салата примерно) и така хората си мислят "тази защо се преструва, тук яде салати, а тайно набива мазни дюнери", ако издумкаш пържола - "ами затова е дебела, виж я как яде". Mr. Green Много такива коментари съм слушала за непознати хора. Чуждата чиния си е чужда, всеки да си преценява.

Но да ида на гости при приятелка, 5 пъти да ме кани да ми сипе от лещата си и да ѝ отказвам и накрая пак ми сипва "мъничко" и направо ми го слага пред мен. Яла съм преди час, все пак. Ох.

# 377
Cioccolata, питаш ли ме  Laughing  Много сме горкички двете, нищо не можем да ядем! И редовно ми се повтаря да спирам вече да кърмя, че да си ям всичко, стига съм се мъчила  Crazy
А за добавките - за такива смятам различните витамини и минерали например, водораслите ги възприемам повече като храна или подправка  Mr. Green
Assos, много добре си го решила, мен още ме е яд, че напълно се доверих на гинеколожката, че даже и флуорни таблетки пих като бременна. А магнезия няма ли начин да се набавя от храната? Решила съм да си взимам кана за пречистване на водата и четох, че има и филтри, които обогатяват водата с магнезий.

# 378
  • София

Вивиан, а как се храниш в момента. Шоки ще ти отговори по-добре, но това което описваш ми прилича на моята реакция в началото на ИХ. Ако се сещаш за момента, когато се включи Джорджио с коментара за бруталния фастинг. Може да е някаква такава реакция, не мисля че количеството витамин Д което приемаш е високо.

Нормално се храня, в смисъл не интервално. Само Обяд и вечеря, понякога не ям на обяд ...
Честно казано не си спомням какво ти писа Джорджио ...
Благодаря ти мила  Hug

Относно настоятелните покани - аз съм малко рязка, ако отсреща не ме разберат до 3-тия път  Laughing Казвам, че не ям въглехидрати и точка. Ако човекът е особено настоятелен и неприятен, тогава и аз обяснявам, че искам да съм здрава и слаба ...  Sunglasses Така обикновено се обиждат и млъкват. Ако продължат да настояват, казвам добре, хайде, ще си взема, от мен да мине и настъпва успокоение, а аз така и не си взимам  Laughing

# 379
  • SA
Аз изглежда имам много толерантни приятели, защото почти не ми се е случвало някой настойчиво да ме подканва да ям нещо, което не искам, когато сьм му на гости. И не ми допадат особено схващанията, че израз на голямо гостоприемство е , когато някой е наминал да те види, веднага да се отрупа масата с торти, кексчета и бонбони и да се настоява те да бьдат изядени. За мен напьлно достатьчно би било да ми предложат кафе, чай, чаша вино, газирана вода ( в зависимост по кое време е гостуването). Разбира се сьвсем друго е, когато гостите са поканени на обяд, или вечеря. Тогава разбира се ще се сервира храна, но аз например винаги се сьобразявам с вкусовете на гостите ( ако са ми известни), а ако не сьм сьвсем наясно, то обикновено ще има различни неща, така че пак всеки да може да похапне това, което харесва. Никога не би ми хрумнало даже да предлагам някаква конкретна храна на човек, за когото знам , че не я харесва, или по някаква причина я избягва. В крайна сметка, не е изобщо моя работа кой как е избрал да се храни. И гостите ги каниш, за да ви е приятно и забавно, а не да ги измьчваш.  Simple Smile
негативна, това с коментарите по повод на пьлни хора какво си порьчват в ресторант, е наистина много грозно. Аз признавам си, в магазините, докато чакам на опашка пред касата, поглеждам какво преимуществено има в количката на някои по-пьлнички хора, но не защото искам да ги осьждам, или порицавам, а просто си правя за себе си някои изводи. Спомням си преди доста време в един магазин , случайно минавах покрай мьж на средна вьзраст, който обясняваше разпалено на продавачка, предлагаща за проба малки хапки с някакво печено телешко месо ( с рекламна цел), как това нещо е пьлно с холестерол и е изключително вредно за високото му крьвно и диабета. А в количката му - пьлно с хляб ( пьлнозьрнест), макарони, картофи и кока-кола зиро.  

# 380
Цитат
Спомням си преди доста време в един магазин , случайно минавах покрай мьж на средна вьзраст, който обясняваше разпалено на продавачка, предлагаща за проба малки хапки с някакво печено телешко месо ( с рекламна цел), как това нещо е пьлно с холестерол и е изключително вредно за високото му крьвно и диабета. А в количката му - пьлно с хляб ( пьлнозьрнест), макарони, картофи и кока-кола зиро.

По повод на храната и диабета: днес в блога си тази жена с диабет тип І, за която писах, че е много щастлива, че с НВ-ВМХ е успяла да сведе дневния инсулин до 1 инжекция, е пейстнала препоръките за хранене за диабетици във Финландия - официални препоръки. Казва се, че на всяко хранене трябва да ядат нещо пълнозърнесто, а към основните хранения - също и картофи, ориз или макарони. Освен това много зеленчуци и плодове. Непременно да избягват наситените мазнини и по начало пълномаслените продукти. На хляба да мажат маргарин. Да готвят с течни мазнини. Да ограничават месото и млечните, а ако ги ядат, да са по-нискомазнинни варианти. ooooh!

И също има съвети какво да се предложи на диабетик, когато ти дойде на гости. Казват, че плодовете са добра идея, но това, което винаги е подходящо, е нискомаслена кифла ooooh! Можело да се сервират и други храни, сладки или солени, но да не са мазни и калорични и да са в малки порции.

Та така по въпроса с храненето на диабетиците Rolling Eyes

# 381
  • София
леле боже  ooooh!
трагедия

# 382
  • SA
Да, Шоки, обикновено логиката диабетиците да ядат на всяко хранене вьглехидрати е, да не им падне много крьвната захар, след като ще си правят и инсулин. Друг е вьпросьт, че този инсулин се налага точно заради приетите вьглехидрати. Но ето, че има и разумни хора, които успяват да подобрят сьстоянието си, вьпреки официалните препорьки.
Точно заради това ме впечатляват и резултатите на Кокиче.Не толкова заради свалените килограми, а заради факта, че е усяла да спре лекарства с толкова много странични действия, които обичайно хора с нейните проблеми си пият до живот. Ако имаше повече хора като нея, то фармацевтичните фирми, произвеждащи статини и антихипертензивни, ще трябва да се преориентират кьм развитието на екологично животновьдство.  Grinning

Последна редакция: чт, 11 юли 2013, 17:32 от kameloth

# 383
Ама тези препоръки са и за другия тип диабет, не само за първи тип. Те са по начало общи. Но всъщност тези хора, които минават на нисковъглехидратно хранене, виждат, че за такова хранене може дори да не им е необходим инсулин - оправят се с този сутрешния - дългодействащия. Защото захарта им не се повишава съществено. Но така ги вкарват в омагьосан кръг - яжте въглехидрати, защото трябва да си правите инсулин. Правете си инсулин, защото ядете въглехидрати. Нещата могат да бъдат по-прости и логични.

# 384
...то фармацевтичните фирми, произвеждащи статини и антихипертензивни, ще трябва да се преориентират кьм развитието на екологично животновьдство.  Grinning
А дано, ама надали  Praynig

# 385
Хубавото е, че има все повече информация за реалностите по отношение на метаболизма и храненето. И все повече хора с добри резултати. И все повече официални публикации с добри резултати от проучванията. И все повече лекари и учени, които минават на тази страна в спора Simple Smile

Еленце, видях те, не се крий hahaha

# 386
................когато дъщеря ми реши, че ще яде само топчетата от супата...............

Това ме подсети за големия ми син.....     Joy   беше някъде на 1,6-2 годинки, тъкмо вече почти му се разбираше като говори.Сипвам му супа топчета да обядва, а аз си мия нещо на мивката.След няма и 2 минути чувам:"Мамо, икам очи пупа!"  . Отивам, поглеждам, купичката пълна.
"Ами, имаш супа, хайде, яж!"
"Нее, икам очи пупааа!" - и бърка вътре с лъжичката и показва, че няма топчета....готов да реве.    Laughing   Слагам аз още топчета, и пак след 1-2 минути "Икам очи пупаа!" -докато не изяде всичките топчета от тенджерата не миряса.А течността така си му и остана в купичката.    Laughing
И досега си обича месо, не е като мен....

Но така ги вкарват в омагьосан кръг - яжте въглехидрати, защото трябва да си правите инсулин. Правете си инсулин, защото ядете въглехидрати.
Аз нещо тези препоръки и лекари не ги разбирам....
Звучи ми, все едно ми казват "Блъскай си главата в тази стена!", а после "А, на ти сега болкоуспокояващо , да ти мине главоболието!"    Laughing

# 387
Моята като по-малка искаше само "бобА" (чорба), после пък взе да обира само топчетата - детска му работа  Laughing
Иначе си много права за блъскането на главата...

# 388
kameloth, като каза количките в магазините... Аз живея в Чехия в момента и са ме ошашавили тези хора. Ако съдя по пазаруването им, карат основно на рохлици - това хлебче е с дължина 1 педя - и различни видове "помазанки" (салати на основата на майонезата като нашата руска салата). Пият се подсладени води, всичките със захар. Ядат се страшно много колбаси, някои от основните им ястия са сладки (бухти като основно). Картофени питки, картофено пюре, кнедли... много въглен. Салати никакви, всичките са привнесени от други страни и навсякъде можеш да поръчаш "шопски салат" или гръцка салата, като изненадата е гарантирана - ядох в заведение шопска салата - маруля, домати и едри кубчета фета, на друго място украсили салатата с половин грейпфрут. Laughing

Обаче не са дебели, особено младите хора са стегнати, много спортуват - ски, велосипеди, туризъм. Паласки няма! На някаква статистика попаднах, че Чехия била на 10-то място в света по затлъстяване и много се изненадах. Може би заради възрастните хора... Не знам как поддържат форма тези хора, има доста статии за диабет по вестниците обаче.

# 389
...
Еленце, видях те, не се крий hahaha
Aaaааа, "хванаха" ме  Laughing
Аз си ви чета, любов сте ми  Heart Eyes Не исках да пиша за известно време, че да не обърквам хората  Whistling
Скрит текст:
Това си ми става най-смисленото хранене и със сигурност "начин на живот". Проблемът е, че не можах да го превърна в начин на отслабване  Blush Грешката си е моя - от много разрешени вкусни неща, системно прехранване с калории, месеци наред тъпчех на едно място. Когато отслабнах по едно време, бях на много малко калории, не си признавах, но беше основно пиле и салати, съответно бях полудяла след 2-рата седмица. Обърнах се към специалист по хранене, който одобрявам като възгледи и си поръчах "отслабващ" режим и сега съм на него. Ефекта си е сериозен, ще продължа докъдето мога с тези рестрикции. След което разбира се ще се върна към нашето хранене и все по-усилено (надявам се) трениране и така ще си дойдат нещата на мястото. Просто е малко странно да пишех в темата, особено за новите момичета - какъв пример давам - да, пиша в тази тема, ама съм на друга "диета". Иначе ужасно ми липсвате и чета редовно!  Hug А от това, че ме "излови", ми стана много мило   Blush Hug Hug 

Общи условия

Активация на акаунт