ЮЛСКИ БЕБЕТА - тема 2

• 32 846
  • 729
  •   1
Отговори
# 285
  • София
...
Сандалке, аз на мойта госпожица не й правя никакви муцуни, а тя си умира да ми се хили и плези, когато е на кеф.

Да бе да, ти така си мислиш  hahaha Представям си Желязната Майка с Лице от Стомана как безизразително отглежда бебока си  Hug Следи се  Peace

# 286
Скрит текст:
Всъщност се включвам, защото имам въпрос и молба за помощ към ЛЛЛ:
От миналата седмица имам една бучка в лявата гърда горе високо в началото на гърдата. Питах педиатърката какво да взимам за нея, но тя ми каза да се цедя и да не пия нищо - като течало, не можело да е запушен канал, а аз си мисля че точно някое каналче е запушено. в началото беше твърда и болезнена. После на своя глава си изписах Лецитин 1200мгр тя омекна, но не изчезна. Гледах да не прекалявам с компресите и изцеждането, за да не предизвикам свръх лактация (между другото това ми беше по-голямата гърда и имаше повече мляко първоначално в нея, но после получих някакви стягания и болки в нея и млякото намаля - това може би седмица или повече преди бучката да се появи). Гледах да слагам бебето да суче винаги първо от тази гърда, а после го дохранвах на другата. Цедях само сутрин, тъй като през нощта гърдите ми се препълваха и сутрин ги усещах тежки и напрегнати, а малкия нямаше как да ги изпразни и двете. Надявах се той да успее да изсмуче млякото (нали уж бебето е най-добрата помпа) и да се разнесе бучката, но тя си стоеше. От два дена стана пак твърда и болезнена. Вчера цял ден си държах зеле на бучката, правих и комбинация топъл компрес,изцеждане,студен компрес и после зеле... сутринта след като малкия яде си сложих пак топъл компрес, цедих и после студено, като преди да почна с топлото, си капнах няколко капки окситоцин под езика. В началото бучката омекна, опитах и да масажирам, но след студения компрес стана пак твърда, видимо подута и мястото е зачервено. (Бучката е близо до повърхността и е ясно видима и се напипва). Моля дайте съвет какво друго мога да направя, за да я махна тази бучка и да отпуша каналчето - вече почвам да се плаша да не го докарам до мастит с тази бучка. Да уточня, че продължавам с Лецитина през цялото време - пия по 3-4 капсули на ден, но след първоначалното омекване, май вече не помага. Благодаря много за отговора предварително!!  bouquet

Добавка: имам и един втори въпрос - зърната ми са много големи (то и гърдите ми станаха огромни Cry) и малкия от самото начало не може да ги налапа, така че почнах да го храня със силиконови протектори. Един два пъти успях да го излъжа да яде на голо, но като цяло не иска - свикнал си е със силикона и това е, а и му е много по-лесно - той налапва само стърчащата част. Има ли някаква стратегия как да се отучи бебето от силиконовите протектори и да се приучи да яде директно от гърда?

Скрит текст:
Здравей gemavar,
Предприела си някои от най-ваните мерки за справяне със запушване. Изгледа имаш доста предварителна информация за някои аспекти на кърменето. Тъй като си писала преди около 2 дни, каква е към момента ситуацията при теб?

Чудесно си се ориентирала да правиш топли компреси преди кърмене/цедене.  PeaceЕдна добра идея в тази посока е напълнена еднократна бебешка пелена (задържа топлото за по-дълго време). Много от нещата вече прилагаш - топъл компрес, масаж изцеждане и след това хладен компрес. Добра идея може да е обърнеш внимание на хладните компреси. Като цяло идеята на хладния компрес е да успокои тъканта(след загряване, масажи и цедене).
- Добре си се ориентирала също така, да предлагаш проблемната гърда по-често и кърменето да започва именно от нея. В случай, че бебето не се справя да отпуши гърдата, можеш да включиш и допълнително  изцеждане след кърмене.
- по време на самото кърмене/изцеждане, можеш да опиташ да правиш масаж - от основата на гърдата по посока на зърното.
- след кърмене/изцеждане можеш да правиш следния масаж - навеждаш се и хващаш гърдата с цяла длан, сякаш е торбичка с бонбонки и разтърсваш внимателно, все едно да разместиш капчиците мляко вътре. Този масаж е подходящ и като профилактика на чести запушвания. Понякога, когато бебето суче, не успява да изцеди равномерно всички канали и в някои от тях може да остава повече мляко. Това може да доведе до застояване на това мляко и запушване съответно. Този тип масаж може да помогне това да не се случва.
- някои майки споделят, че компрес от сурови резени картоф подпомагат отпушването на каналите.

Не винаги запушения канал се оправя за един ден, понякога може да са нужни няколко дни. Обичайно, ако майката взима адекватни мерки за отпушването му(компреси, масажи, често кърмене и изцеждане) е малко вероятно да се стигне до мастит.

- можеш да опиташ изцеждане на принципа 8-5-3 или 8 минути цедене, почивка и масаж от 2-3мин, след това 5 минути цедене, пак почивка и масаж и след това 3 минути цедене и почивка.
- можеш да комбинираш цедене с помпа и на ръка за по-ефективно, както и да използваш техниката на Мармет за изцеждане. Ето малко повече за нея: Палеца и показалеца се поставят на 12 и 6 часа на разстояние 1-2 пръста от зърното. Гърдата се притиска леко навътре към основата и леко се претъркулват пръстите към зърното. Пръстите постепенно се изместват докато се обиколи цялата ареола и се изпразнят всички каналчета. За да се подпомогне рефлекса на потичане, е хубаво гърдата да се масажира с кръгови движения, като се започне от горната част на гърдата. Това е клип на тази техника: http://www.truveo.com/The-Marmet-Hand-Expression-Technique/id/1286285296

Чудесно е, че се стараеш да премахнеш силиконовите зърна. Hug Понякога, когато бебето суче със силиконово зърно, не успява да изсуче добре гърдата. Споделяш, че трудността при вас са по-големите ти зърна. Бебетата растат много бързо и е възможно скоро твоето бебе да може да поеме зърното без протектор. От друга страна зърното макар и по-голямо за разлика от протектора е меко, еластично и ако бебето успее да поеме и по-голямата част от ареолта, то самото зърно би отишло назад към гърлото. По този начин сукането би станало по-ефективно и на бебето би му било по-лесно да стимулира и изсуче гърдата.
Прекрасно е, че вече няколко пъти си успяла да го накараш да суче без протектор. Добре би било да продължиш да опитваш да му предлагаш без протектор. А ето и някои идеи, които биха помогнали:
 - започване на кърменето с протектор, колкото да го накараш да си отвори широко устата, след това премахване на протектора. Добра идея е бебето да си отвори максимално широко устата. Така би могло да поеме по-голяма част от ареолата и да направи по-добър вакуум, което да го улесни
- кърмене кожа до кожа - това обичайно успокоява бебето и рестартира неговите инстинкти за сукане
- В случай, че използвате залъгалка, е добра идея да се премахне или поне нейната употреба да се ограничи до минимум. Залъгалката, биберона и протектора се сучат по-много по-различен начин от гърдата и това понякога обърква бебетата и те отказват гърда
- вместо залъгалка, можеш да предлагаш собствения си пръст за сукане обърнат с меката част нагоре. Идеята е бебето да свикне да усеща истинска топла човешка кожа, почти такава каквато е на гърдата на мама. Можеш да започнеш с най-малкия си пръст и постепенно да предлагаш по-големи(с оглед на това, че зърното ти е по-голямо)
- някои майки споделят, че кърмене под душа или във вана подпомага бебето да се отпусне и засуче и така са премахнали протекторите.
- често гушкане кожа до кожа - просто се гушкате в леглото или където ви е удобно, като оставяш бебето да се радва на допира на кожата ти. Така постепенно може да го насочваш и към гърдата. Колкото повече успешни засуквания и кърмения без протектор направите, толкова по-лесно би се отказал от протектора.

Ще се радвам да разбера как се случват нещата при вас. Надявам се някои от горните мерки да имат ефект. Случват се понякога такива трудности. Обичайно с малко повече спокойствие и търпение нещата се оправят. Ако имаш въпроси или искаш да споделиш нещо, ние сме насреща.

bouquet

Aidin, благодаря много за отговора и съветите.   bouquet
Скрит текст:
За съжаление, аз съм само един "виден" теоритик и познанията ми за кърмене си остават предимно на теория - те идват основно от вашите отговори на момичетата във форума, тъй като ги четях внимателно още преди да се появи малкото човече.
За положението в момента - направо отива към трагично вече. Бучката в лявата гърда си стои, но сега почна да ме боли и дясната - симптомите са идентични - болка горе високо под мишницата, както и от вътрешната страна на гърдата откъм деколтето пак високо горе - където е и бучката на другата гърда. Отново вдингах температура, както се получи и с лявата - това е от днес. Силно подозирам, че ще ми се получи огледална бучка и в дясната гърда. До преди малко се опитвах да загрявам и цедя, но не усещам подобрение - явно малкия не успява да изсмуче всичко, а на мен цеденето на ръка изобщо не ми се получава. Финално гърдата остана видимо по-напрегнатаот другата и я усещам по-твърда във вътрешността, а вече не успявах да изцедя нищо значимо от нея - включително пробвах и горната техника за цедене на ръка - или нямаше какво да излезе повече, или на мен цеденето на ръка не ми се получава и това е.
Цедя с електрическа помпа, но и с нея процеса е доста дълъг - обикновено малкия яде от двете гърди към час-час и нещо, после още толкова цедя с помпата двете гърди и съответно идва време за следващото хранене. За това и се цедя почти само сутрин след като го накърмя, тъй като тогава има излишна кърма след нощния бум. През деня не смея да го приложа това, тъй като ако се изцедя след хранене, няма да се събере кърма за следващото ядене, а не искам да давам от шише. А и ме е страх да не предизвикам свръхлактация. За това и бучката си стои - просто с 1-2 загрявания и масажирания на ден явно не може да се махне, а аз явно нямам воля и сили да се занимавам нон-стоп с гърдите си.
Осъзнавам, че звуча мрънкащо и съжалявам за което, но просто вече се отчайвам от ситуацията с гърдите си. Искам да кърмя малкия, но хич не искам да се занимавам по 24 часа само с кърмене и цедене, защото и сега се чувствам достатъчно изтощена от недоспиването, а температурата не помага да се почувствам по-добре физически. Cry
[/color]

# 287
Някой беше питал назад за почистване на нослето. На бебо нещо му е запушен носа, и сега като спи едвам си  поема въздух, но не е хрема. Купила съм от ампулките с физ разтвор, но не знам как да ги използвам и много ме е страх, много е малък бе Wink
Как трябва да го държа, по колко капки да сложа-цялата ампула е голяма, а после как да почистя. Четох в други теми, но не знам за толкова малко бебенце дали също се почиства с клечки, уф помогнете  newsm78

# 288
Да се отчета, че днес направихме 8-часова разходка, обяд в ресторант и се прибрахме в 18ч., защото ни свършиха памперсите Laughing Бебчо цял ден беше благ,спокоен - пупу. Лека нощ, едва гледам.

# 289
  • София
Мимс, сега се смята за груба грешка даването на сок толкова рано. Твърди се, че поколения наред са с повредени стомаси заради това феминистко ранно захранване и то точно със сок. Във форума има безкрайни дискусии по темата.

Въпрос към ЛЛЛ

Мога ли докато кърмя да пия ампула витамин С? Изписван ми е от кожен лекар преди години за лекуване на херпес - 10 ампули от 5мл през ден. По време на бременността го пропуснах този курс (правя го 2 пъти годишно), защото разбрах, че е вредно. Лекаря ми от ЖК ми беше препоръчал да направя с ампули от 2мл и само 5бр, но аз се отказах за по- сигурно. Та сега мога ли докато кърмя да ги пия, да намаля ли дозата и времетраенето или пак да се откажа. През бременността ги замених с килограми изпит лимон и имаше ефект, макар че е голямо слугуване месеци наред...

Витамин С приеман през устата, ако не достига прекомерни количества, е съвместим с кърмене. Според справочника :"Медикаменти и майчиното мляко" на д-р Хейл, вит.С е с ниво на риск Л1 - напълно безопасно. Препоръчителна дневна доза - до 100мг на ден. Предписаната дозировка изглежда да е ОК за прием по време на кърмене, но по-добре това ще прецени лекар.

# 290
  • София
Skrech,
Скрит текст:
за пореден път благодаря. Бебо успя да го спука блистера и вече не е болезнен, само кожичката си стои. И бучките е изсмукал. Аз имам лецитин добавка вкъщи и си сложих малко в овесената каша вчера и днес, та може и това да е помогнало. Правих и масажи на гърдата.

Но колкото и старания да полагам съм на ръба да прекратя кърмачеството. Убедена съм, че кърмата ми е намаляла и не мога да измисля вариант как да интервенирам и дали въобще ще успея. Вчера не издържах на гладните писъци и му додадох Аптамил. Изпи си цяло шишенце от 90 мл за 2 минути. Ако му предложех още и тях щеше да изпие. Днес от сутринта е все така гладен, а от мен само капчици излизат, засега успявам да го уморя и приспя, но съм сигурна, че и днес ще додавам.

Основната грешка, която мисля, че съм направила е, че не се цедях и не будих бебето да смуче ефективно първите седмици, то и в много от случаите беше невъзможно да го събудиш като заспи. Та си живеехме двамата така- той се пробуди, цокне за 2- 3 минути и заспи, аз го оставям. След 20 мин пак се пробуди, пак хапне за минута- две и заспи. Наддаваше и мислех, че това е в реда на нещата, защото е много малък. Постепенно започна да се буди през 30 мин, час, два, пак хапваше по минута- две, най много 5- 10, но като че ли му стигаше и аз си казах "Ето, нагласят се нещата".  Да, ама не. Последните 2 седмици сме наддали под минималното тегло.  На всичкото отгоре аз даже и рано сутрин вече не си усещам гърдите пълни от 3 нощи, все пак имам някакво мляко тогава, де, та хапва и заспива. Но през деня произвеждам капчици, а вечер е още по- голяма трагедия. От миналата вечер като нямам мляко то посмуче около минута и започва да сумти, рита с краченца и ръчички, извива се, опъва ми зърното. Дотогава не беше го правил. И като го откъсна от зърното започва от този рев дето преди съм го чувала като изпусне зърното преди да се е наял. Днес от сутринта е същата история. Буди се през 20 минути и подава сигнали да хапне, слагам го на гърда и се случва горната история. На два пъти преглтна по няколко глътки, та явно произвеждам по мъничко от време на време. Но вече съм тотално уморена и не зная какво да направя. Мръсни и мокри пелени са още в норма, та очевидно не е напълно гладен и си набавя храна от няколкото минути хранене, но начина, по който се случва това ще ме доведе до лудост. Не смея и да започна да помпам, защото не знам след колко минути ще се събуди и ще е гладен.

Скреч, помагай. Искам да направя един последен опит да спася нещата.  Четох един куп историйки по форуми и едно момиче си е възвърнало и увеличило лактацията за 2 дни като е сложила бебето на АМ, за да е сигурна, че яде и се е помпала 10 минути, после 10 минути почивка, после пак 10 минути помпане и така нон стоп през деня и на всеки час през нощта. Това добра идея ли е? Благодаря предварително.
[/color]

greenorchid, звучиш много объркана и притеснена. Искаш нещата да се получат, но сякаш си се преуморила и обезверила. Имаш ли възможност да си осигуриш подкрепата на някой близък за 1-2 дни? Някой, който може да поеме цялата домакинска работа, за да можеш ти да си починеш и да се отдадеш на бебето си? Ако пробваш да лежиш с Дани близо до себе си, кожа до кожа(той по памперс, а ти гола там, където се опирате), това може би ще помогне на хормоните да се развихрят - на теб може да ти подейства успокоително, а миризмата и тупкането на сърцето на мама да предразположи Дани да засуче по-спокойно.

Ти си уверена, че кърмата ти е намаляла и една от причините да смяташ така е, че бебето не е наддало достатъчно. А колко е наддало и за колко дни точно? На един и същи кантар ли е мерено?

Гърдите е по-скоро нормално да не ги усещаш все пълни, защото те си регулират производството спрямо ритъма на бебето и спират да се пълнят предварително, а едва когато бебето започне да суче. Ако бебето се изнервя, че млякото се спуска по-късно или тече бавно, можеш 10-15 минути преди кърмене да изпиеш чаша вода или приятна за теб напитка. А непосредствено преди кърмене да масажираш гърдите с кръгови движения и с погалване от основата към зърното. Топъл влажен компрес също може да ти е от полза(преди масажите).

Но поведението, което описваш, с дърпането на гърдата е явление, което се среща и при жени с очевидно много мляко. Наподобява кърмаческа стачка, но е нетипична(при типичната стачка бебето напълно отказва да суче). Причините за такова нервничене могат да бъдат много. Ако се случва по-скоро след обяд или вечер, вероятно се дължи на претоварена нервна система. Ако е и в друго време, може да става въпрос за спазми в стомахчето или бебето има нужда да оригне или ако има дискомфорт от запушено носле например. Понякога бебетата реагират с нервничене, ако майката е сменила козметиката си или препарата за пране.
Приемаш ли някакви лекарства или хранителни добавки?

Каквато и да е причината за нервно сучене, ако тя не може да бъде отстранена, обичайно следните тактики помагат на майките да се справят: кърмене кожа до кожа; кърмене в затъмнена стая без шумове (да наподобява нощна обстановка); кърмене в различни пози; в движение (да се разхождаш из стаята); в полусън - когато бебето леко се раздвижва преди да се е събудило съвсем; нощно кърмене (нощем и денем в полусън бебетата реагират по-инстинктивно и кърменето често е по-успешно).

Пишеш, че въпреки, че според теб проблема е в количеството мляко, не смееш и да цедиш, защото бебето може да реши да суче скоро. Може да опиташ вариант да цедиш само едната гърда, за да е на разположение другата, както и да изцеждаш и двете гърди след кърмене. В случаите, в които си преценила, че ще дадеш АМ, отново цедиш и двете гърди. А след като започнеш да цедиш, така дори да се наложи дохранване, ще е с кърма, вместо с АМ.
 Дохранването е важно, когато е необходимо, защото за бебето е важно да се храни, но е добре да се прилага с повишено внимание. До скоро млякото е било напълно достатъчно и това навежда на мисълта, че може би преминавате през период на скок в растежа или лактационна криза(http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=5186) и ако в този момент се включи дохранване, би могло да започне бързо намаляване на кърмата.

Когато си хранила с шише с АМ, бебето е изпило бързо млякото в шишето. Пишеш "за 2 минути". Реално ли за толкова време го изпи или го пишеш с цел да кажеш "доста бързо"? Питам, защото ако наистина млякото е изпито за 2 минути, това е доста бърза скорост за хранене от шише и може да означава, че млякото му се е изливало в устата прекалено лесно. В такъв случай е възможно също бебето да дава вид, че суче лакомо, но реално то в този момент се бори с твърде бързия поток - гълта задъхано, понякога дори сякаш няма време да поеме въздух, очите са широко отворени. В тази статия можеш да погледнеш за идеи за по-бавно дохранване с шише - http://lalechebg.com/2011/02/bottle-feed/
 Пишеш също, че бебето е имало вид сякаш може да погълне още една цяла порция мляко. Ако то се храни по-бързо, няма време мозъка му да отчете, че в стомаха има достатъчно мляко (това по-често се случва около 20 минути по-късно), така че при по-бавно хранене вероятно бебето би подало различни сигнали.

Случая, за който разказваш, при който майката за два дена е увеличила количествата, тя е правела нещо като маратонно цедене през това време и е успяла. Същото може да се случи и с едно маратонно кърмене - забравяш за домакинство и гушкаш бебето на голо. Кърмиш колкото често си поиска, предлагаш и двете гърди, предлагаш ги по няколко пъти(когато пусне втората, връщаш на първата и така), правиш компресия на гърдата, за да му помагаш да суче (ето как:
Скрит текст:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683 и видео: http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=vid-4dayold
  Накратко: когато бебето суче и гълта мляко, го оставяш да си суче. Като започне да суче така, че не гълта мляко или задремва или гълта, но по-рядко, обхващаш гърдата с цяла длан (палец отгоре, другите пръсти отдолу) - самата гърда, а не отпред при ареолата. Когато бебето задвижи челюсти, притискаш гърдата между пръстите си силно, но така, че да не боли и държиш притиснато(а не помпаш, нито движиш ръката си по гърдата). Получава се налягане, което изтласква мляко към зърното. Ако се получи добре, бебето започва да гълта мляко. Когато спре да движи челюсти, отпускаш. И повтаряш така няколко пъти компресията, като следиш правилото -  притискаш постоянно, докато бебето движи челюсти и отпускаш, като спре да движи челюсти. Притискаш отново при всяко задвижване на челюсти.

Струва ми се, че стреса и притеснението са ти дошли в повече и ситуация с ревящо бебе те е накарала съвсем да се отчаеш. Но щом млякото до скоро е било съвсем достатъчно, то е съвсем реално очакването да се възстанови. Дали за ден или седмица, зависи от много неща, но тялото ти вече е доказало, че може да произведе нужното, така че е по-скоро въпрос на време, стига да успееш да приложиш ефективно стимулите за увеличаване на млякото и Дани да е така добър да съдейства  Hug

Пиши какво се случва, ще предлагаме и още идеи при нужда  Peace[/color]

Последна редакция: сб, 24 авг 2013, 03:06 от skrech

# 291
Добро утро!
Да се похваля не знам какво стана тази сутрин, но гърдата едната дето едвам пускаше по 10-20мл се оправи, и тази сутрин съм изцедила няма и два часа след храненето 70мл има сигурно още ама ме е страх да не предизвикам свръхлактация, единственото което съм правила различно вчера е че една колежка ми даде хапчета лецитин, на мен май добре ми повлияха, чак не ми се вярва, но наистина друго не съм правила.
Сандалке забавна както винаги, това с изправеното дете, което ни наблюдава звучи  Joy обаче ако наистина ми се случи  Shocked няма да правя нищо пред него  Crossing Arms
Сонче накратко че да не досаждам, че друг път съм го казвала
Скрит текст:
не помогнаха две системи с окситоцин, детето се оказа с усукана пъпна връв, зелени води изтекоха на 29 на обяд в 12, тоновете вече бяха лоши и така стигнах до секцио в 16:40 иначе и мойта мома се роди 51см 3550 явно заедно са правени и отглеждани по еднакъв начин  Grinning

# 292
Добро утро!
Сандалич,обичам те!
Скрит текст:
Снощи не бях прочела и целия ти пост и  го награбих.Изморен ми бил Crossing Arms Щях да пиша снощи,ама ми трепереха краката и си легнах. Joy
Ама това с бебето-наблюдател и аз съм си го мислела.Как ли ще става,не знам.Ми в другата стая най-вероятно. Thinking
Мисти,цеди се!Ще увеличиш лактацията,а ако се стигне до свръхлактация ще го мислиш.Има си начини.Но не вярвам при теб да се случи.Поне от това,което разказваш Peace

# 293
  • Перник
 Peace

# 294
Въпрос към ЛЛЛ!
Защо Ния от един месец не иска да я кърмя през деня, а нощно време си яде спокойно ( в полусън де)? От  жегите ли от какво не знам, но се налага да се цедя и съответно кърмата ми намаля. (от един месец насам имаше само един ден в който цял ден я кърмих, но беше по-хладно и не знам дали е от това. Тя беше и много поспалива същия ден, та може да е от това, че като спи яде) Като започна да я храня от гърда и започва едно гърчене, задавяне, ритане, дърпане на зърното  Shocked , сякаш иска, ама нещо не й се нрави да е по този начин  ooooh! . Иначе през нощта й давам и дори и да имам повече кърма, нито се задавя нито нищо.
Другият ми въпрос е, взех си Фенугрийк на капсули от 610мг. Ще подействат ли за увеличаване на кърмата?

Поздрави на всички мамчета   bouquet !

# 295
Сияна,същите сме.Не съм много сигурна,но май е от жегите.Нашата обаче през деня не иска и от шише.Слагам я на гърда и започва да рита,да се гърчи да мята с ръчички и да дърпа зърното.Първо мислех,че нямам кърма и се нерви,че не пуска.Като стисна обаче излиза на струя.Изцеждам се и й давам от шише.Цоква малко и започва да бута биберона с езиче.Като й предложих вода-пие,което ме навежда на мисълта,че й е горещо.Оня ден даже мислех да я водя на лекар,защото напоследък се храни доста малко.Имам предвид количеството храна,а не броя хранения.Отказах се обаче понеже си е спокойничка,жизнерадостна,не плаче и се усмихва.През ноща си хапва добре.По какъвто и да било начин.Било то от шише,било от гърда.Така,че най-вероятно е от жегите,знам ли.Нека кажат ЛЛЛ. Peace

# 296
  • София, св. Троица
Скрит текст:
Всъщност се включвам, защото имам въпрос и молба за помощ към ЛЛЛ:
От миналата седмица имам една бучка в лявата гърда горе високо в началото на гърдата. Питах педиатърката какво да взимам за нея, но тя ми каза да се цедя и да не пия нищо - като течало, не можело да е запушен канал, а аз си мисля че точно някое каналче е запушено. в началото беше твърда и болезнена. После на своя глава си изписах Лецитин 1200мгр тя омекна, но не изчезна. Гледах да не прекалявам с компресите и изцеждането, за да не предизвикам свръх лактация (между другото това ми беше по-голямата гърда и имаше повече мляко първоначално в нея, но после получих някакви стягания и болки в нея и млякото намаля - това може би седмица или повече преди бучката да се появи). Гледах да слагам бебето да суче винаги първо от тази гърда, а после го дохранвах на другата. Цедях само сутрин, тъй като през нощта гърдите ми се препълваха и сутрин ги усещах тежки и напрегнати, а малкия нямаше как да ги изпразни и двете. Надявах се той да успее да изсмуче млякото (нали уж бебето е най-добрата помпа) и да се разнесе бучката, но тя си стоеше. От два дена стана пак твърда и болезнена. Вчера цял ден си държах зеле на бучката, правих и комбинация топъл компрес,изцеждане,студен компрес и после зеле... сутринта след като малкия яде си сложих пак топъл компрес, цедих и после студено, като преди да почна с топлото, си капнах няколко капки окситоцин под езика. В началото бучката омекна, опитах и да масажирам, но след студения компрес стана пак твърда, видимо подута и мястото е зачервено. (Бучката е близо до повърхността и е ясно видима и се напипва). Моля дайте съвет какво друго мога да направя, за да я махна тази бучка и да отпуша каналчето - вече почвам да се плаша да не го докарам до мастит с тази бучка. Да уточня, че продължавам с Лецитина през цялото време - пия по 3-4 капсули на ден, но след първоначалното омекване, май вече не помага. Благодаря много за отговора предварително!!  bouquet

Добавка: имам и един втори въпрос - зърната ми са много големи (то и гърдите ми станаха огромни Cry) и малкия от самото начало не може да ги налапа, така че почнах да го храня със силиконови протектори. Един два пъти успях да го излъжа да яде на голо, но като цяло не иска - свикнал си е със силикона и това е, а и му е много по-лесно - той налапва само стърчащата част. Има ли някаква стратегия как да се отучи бебето от силиконовите протектори и да се приучи да яде директно от гърда?

Скрит текст:
Здравей gemavar,
Предприела си някои от най-ваните мерки за справяне със запушване. Изгледа имаш доста предварителна информация за някои аспекти на кърменето. Тъй като си писала преди около 2 дни, каква е към момента ситуацията при теб?

Чудесно си се ориентирала да правиш топли компреси преди кърмене/цедене.  PeaceЕдна добра идея в тази посока е напълнена еднократна бебешка пелена (задържа топлото за по-дълго време). Много от нещата вече прилагаш - топъл компрес, масаж изцеждане и след това хладен компрес. Добра идея може да е обърнеш внимание на хладните компреси. Като цяло идеята на хладния компрес е да успокои тъканта(след загряване, масажи и цедене).
- Добре си се ориентирала също така, да предлагаш проблемната гърда по-често и кърменето да започва именно от нея. В случай, че бебето не се справя да отпуши гърдата, можеш да включиш и допълнително  изцеждане след кърмене.
- по време на самото кърмене/изцеждане, можеш да опиташ да правиш масаж - от основата на гърдата по посока на зърното.
- след кърмене/изцеждане можеш да правиш следния масаж - навеждаш се и хващаш гърдата с цяла длан, сякаш е торбичка с бонбонки и разтърсваш внимателно, все едно да разместиш капчиците мляко вътре. Този масаж е подходящ и като профилактика на чести запушвания. Понякога, когато бебето суче, не успява да изцеди равномерно всички канали и в някои от тях може да остава повече мляко. Това може да доведе до застояване на това мляко и запушване съответно. Този тип масаж може да помогне това да не се случва.
- някои майки споделят, че компрес от сурови резени картоф подпомагат отпушването на каналите.

Не винаги запушения канал се оправя за един ден, понякога може да са нужни няколко дни. Обичайно, ако майката взима адекватни мерки за отпушването му(компреси, масажи, често кърмене и изцеждане) е малко вероятно да се стигне до мастит.

- можеш да опиташ изцеждане на принципа 8-5-3 или 8 минути цедене, почивка и масаж от 2-3мин, след това 5 минути цедене, пак почивка и масаж и след това 3 минути цедене и почивка.
- можеш да комбинираш цедене с помпа и на ръка за по-ефективно, както и да използваш техниката на Мармет за изцеждане. Ето малко повече за нея: Палеца и показалеца се поставят на 12 и 6 часа на разстояние 1-2 пръста от зърното. Гърдата се притиска леко навътре към основата и леко се претъркулват пръстите към зърното. Пръстите постепенно се изместват докато се обиколи цялата ареола и се изпразнят всички каналчета. За да се подпомогне рефлекса на потичане, е хубаво гърдата да се масажира с кръгови движения, като се започне от горната част на гърдата. Това е клип на тази техника: http://www.truveo.com/The-Marmet-Hand-Expression-Technique/id/1286285296

Чудесно е, че се стараеш да премахнеш силиконовите зърна. Hug Понякога, когато бебето суче със силиконово зърно, не успява да изсуче добре гърдата. Споделяш, че трудността при вас са по-големите ти зърна. Бебетата растат много бързо и е възможно скоро твоето бебе да може да поеме зърното без протектор. От друга страна зърното макар и по-голямо за разлика от протектора е меко, еластично и ако бебето успее да поеме и по-голямата част от ареолта, то самото зърно би отишло назад към гърлото. По този начин сукането би станало по-ефективно и на бебето би му било по-лесно да стимулира и изсуче гърдата.
Прекрасно е, че вече няколко пъти си успяла да го накараш да суче без протектор. Добре би било да продължиш да опитваш да му предлагаш без протектор. А ето и някои идеи, които биха помогнали:
 - започване на кърменето с протектор, колкото да го накараш да си отвори широко устата, след това премахване на протектора. Добра идея е бебето да си отвори максимално широко устата. Така би могло да поеме по-голяма част от ареолата и да направи по-добър вакуум, което да го улесни
- кърмене кожа до кожа - това обичайно успокоява бебето и рестартира неговите инстинкти за сукане
- В случай, че използвате залъгалка, е добра идея да се премахне или поне нейната употреба да се ограничи до минимум. Залъгалката, биберона и протектора се сучат по-много по-различен начин от гърдата и това понякога обърква бебетата и те отказват гърда
- вместо залъгалка, можеш да предлагаш собствения си пръст за сукане обърнат с меката част нагоре. Идеята е бебето да свикне да усеща истинска топла човешка кожа, почти такава каквато е на гърдата на мама. Можеш да започнеш с най-малкия си пръст и постепенно да предлагаш по-големи(с оглед на това, че зърното ти е по-голямо)
- някои майки споделят, че кърмене под душа или във вана подпомага бебето да се отпусне и засуче и така са премахнали протекторите.
- често гушкане кожа до кожа - просто се гушкате в леглото или където ви е удобно, като оставяш бебето да се радва на допира на кожата ти. Така постепенно може да го насочваш и към гърдата. Колкото повече успешни засуквания и кърмения без протектор направите, толкова по-лесно би се отказал от протектора.

Ще се радвам да разбера как се случват нещата при вас. Надявам се някои от горните мерки да имат ефект. Случват се понякога такива трудности. Обичайно с малко повече спокойствие и търпение нещата се оправят. Ако имаш въпроси или искаш да споделиш нещо, ние сме насреща.

bouquet

Aidin, благодаря много за отговора и съветите.   bouquet
Скрит текст:
За съжаление, аз съм само един "виден" теоритик и познанията ми за кърмене си остават предимно на теория - те идват основно от вашите отговори на момичетата във форума, тъй като ги четях внимателно още преди да се появи малкото човече.
За положението в момента - направо отива към трагично вече. Бучката в лявата гърда си стои, но сега почна да ме боли и дясната - симптомите са идентични - болка горе високо под мишницата, както и от вътрешната страна на гърдата откъм деколтето пак високо горе - където е и бучката на другата гърда. Отново вдингах температура, както се получи и с лявата - това е от днес. Силно подозирам, че ще ми се получи огледална бучка и в дясната гърда. До преди малко се опитвах да загрявам и цедя, но не усещам подобрение - явно малкия не успява да изсмуче всичко, а на мен цеденето на ръка изобщо не ми се получава. Финално гърдата остана видимо по-напрегнатаот другата и я усещам по-твърда във вътрешността, а вече не успявах да изцедя нищо значимо от нея - включително пробвах и горната техника за цедене на ръка - или нямаше какво да излезе повече, или на мен цеденето на ръка не ми се получава и това е.
Цедя с електрическа помпа, но и с нея процеса е доста дълъг - обикновено малкия яде от двете гърди към час-час и нещо, после още толкова цедя с помпата двете гърди и съответно идва време за следващото хранене. За това и се цедя почти само сутрин след като го накърмя, тъй като тогава има излишна кърма след нощния бум. През деня не смея да го приложа това, тъй като ако се изцедя след хранене, няма да се събере кърма за следващото ядене, а не искам да давам от шише. А и ме е страх да не предизвикам свръхлактация. За това и бучката си стои - просто с 1-2 загрявания и масажирания на ден явно не може да се махне, а аз явно нямам воля и сили да се занимавам нон-стоп с гърдите си.
Осъзнавам, че звуча мрънкащо и съжалявам за което, но просто вече се отчайвам от ситуацията с гърдите си. Искам да кърмя малкия, но хич не искам да се занимавам по 24 часа само с кърмене и цедене, защото и сега се чувствам достатъчно изтощена от недоспиването, а температурата не помага да се почувствам по-добре физически. Cry
[/color]

Здравей gemavar,
Всички имаме нужда понякога да си помрънкаме или поплачем, особено първите седмици след раждането. Hug Стреса понякога изглежда твърде голям за справяне - сякаш всичко трябва да се случи в едно и също време - майката да кърми, да спи, да се радва на бебето бебето да суче ефективно, да наддава, гърдите да правят достатъчно мялко, но не прекалено много и всички да са щасталиви.  #Crazy Е да, ама живота не е по учебник писан. Както казваш теорията е хубаво нещо, дайте сега да видим как стават нещата на практика  newsm78

Много майки в такава ситуация си правят нещо като план или списък с приоритети и това им помага да се успокоят и да се почувстват по-добре. Предлагам ти един примерен вариант за действие, който можеш да променяш, както е удобно за теб:

1. Справяне с гърдите - важно е бучките да се разнесат и температурата да спадне. Ако положението не се оправи в следващия ден два, може да е добра идея да се консултираш с мамолог. Обичайно щом бучките се разнесат и гърдата се отпусне и температурата спада. Ето защо е добре на първо място да се погрижиш за себе си. Това, което предизвиква запушването обичайно е по-богато на мазнини мляко, което е застояло в някой канал и бразува нещо като тапичка. Тя пречи на млякото да се изцеди, а същвременно се образува и следващо мляко. Разбира се организма има защита и когато гърдата е препълнена, производството на мляко се забавя малко, за да има възможност майката да се справи със ситуацията. Ти вече правиш много от нещата, аз само ще ги систематизирам за улеснение:
- топъл компрес преди кърмене и по време на кърмене, ако можеш. Топлината помага на каначетата да се отпуснат и разширят.
- често кърмене, като се започва от гърдата, в която има запушване. Междувременно, ако усещаш напрежение в другата гърда е добре също да я изцедиш, т.е. да не позоволяваш другата гърда да се запуши. Причината да се започва от гърдата, в която има запушване е че бебето като е гладно би сукало по-енергично и би имало възможността да изсуче тапичката.
- цедене след всяко кърмене - Когато има запушвания и температура е добре за известен период гърдите да се изцеждат добре и да се поддържат меки и спокойни. Този период на постоянно цедене обикновено е в рамките на няколко дни до седмица, докато гърдите се успокоят. След това ако бебето суче ефективно и изпразва добре гърдите няма нужда от постоянно цедене, а само ако се усеща напрежение и само до облекчение. Сега е важно да се цеди, докато се разкарат бучките.
- цедене и между кърменията - за да подпомогнеш премахването на бучките. Не е нужно да цедиш в продължение на часове, това е много уморително. Понякога по-ефективно е по-често цедене, но по-кратко като продължителност(не повече от 10-20 мин.)Така ще имаш време за почивка. Разбирам, че се притесняваш, че така няма да остане мляко за бебето. Гърдите не са складове, а заводи за производство на мляко или представи си една поточна линия. Ако линията се задръсти, производството спира, ако на края на линията винаги има някой, който да усвоява продукцията, производството върви. Изчакването да се събере мляко, по-скоро би задълбочило проблема. Изпитана техника в такава ситуация е именно преди да е дошло времето за сукане, запушената гърда да се изцеди, колкото се може повече и след това да се сложи бебето да суче от нея. Както споделих и по-горе, по-енергично сукане на бебето би помогнало за побързото освобождаване от бучката. Бебетата са най-добрата помпа в такава ситуция. Peace Има вероятност бебето ти да не е съгласно да свърши "черната работа" Thinking Mr. Green и все пак колкото по-дълго успееш да го накараш да суче от тази гърда, толкова по-лесно би се справила с бучката.
- след кърмене компрес от сурови резени картоф или зелево листо, предварително надупчено с вилица, за да пусне сок. Поставя се извън зоната на ареолата и зърното.
- докато седиш с компресите, е добра идея да почиваш колкото можеш повече. Понякога е нужно само да си затвориш очите за 10-15 минути, дори без да спиш, просто да си със затворено очи и по възможност да не мислиш за нищо. Това е техника за справяне със стреса или просто почивка
- Статия за лецитина която може да ти е полезна http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=136347.0
- още информация за запушени канали http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=29197.0

2. Справяне с бебето – споделяш, че бебето суче по около час и нещо. През цялото време ли суче или дреме и суче? Може да се опиташ да му помагаш с компресия ето така
Скрит текст:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683 и видео: http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=vid-4dayold
Накратко: когато бебето суче и гълта мляко, го оставяш да си суче. Като започне да суче така, че не гълта мляко или задремва или гълта, но по-рядко, обхващаш гърдата с цяла длан (палец отгоре, другите пръсти отдолу) - самата гърда, а не отпред при ареолата. Когато бебето задвижи челюсти, притискаш гърдата между пръстите си силно, но така, че да не боли и държиш притиснато(а не помпаш, нито движиш ръката си по гърдата). Получава се налягане, което изтласква мляко към зърното. Ако се получи добре, бебето започва да гълта мляко. Когато спре да движи челюсти, отпускаш. И повтаряш така няколко пъти компресията, като следиш правилото -  притискаш постоянно, докато бебето движи челюсти и отпускаш, като спре да движи челюсти. Притискаш отново при всяко задвижване на челюсти.
- ако повече подремва, докато суче, може да е добра идея да го разбуждаш, пощипваш по крачета и ръчички, за да суче по-дълго преди да заспи.
- добре би било да обърнеш внимание на това дали бебето е разположено добре, така че да суче ефективно – корем срещу корем, главичката леко назад, устата широко отворена и поемане на по-голямата част от ареолата. Сукането с протектори би трябвало да изглежда по същия начин, като сукането без протектори. На бебето му е нужно да поеме и част от ареолата, за да може да изпразни добре гърдата, както и за да може да достигне до повече порции мляко. Как мислиш се случва това при вас. Ако  искаш можем да обсъдим допълнително тези неща.

Майката и бебето обикновено са добър екип, в ситуации като тази. Кокото повече и по-често караш бебето да суче, толкова повече изцеждане ти ще си спестиш и е по-вероятно нещата да се оправят бързо. Peace Понякога е нужно малко повече време и постоянство. Друг път бебето се справя много по-лесно да освободи каналите, от колкото майката сама с цедене(може да са няколко качествени засуквания само). Ето защо известна синхронизация между вас, може да даде добър резултат.  PeaceВече си предприела някои от най-важните мерки, правиш каквото е нужно, стараеш се много.   bouquet Това обичайно дава добри резултати. Иска ти се кърменето да е просто кърмене – спокойно и без усилия, без да завзема цялото ти ежедневие и това е естествено. Обичайно след като запушванията преминат гърдите се успокояват и кърменето става такова каквото майката иска да бъде и  каквото е потребно на бебето.  Hug

Желая ти успех и всичко бързо да оправи.

bouquet
[/color]

# 297
  • Перник
Здравейте и от мен момичета  Hug
Надявам се че сте добре. На мен нещо не ми остава много време да ви чета напоследък.

На 22 бяхме на консултация, биха му ваксината, след която вдигна малко температура, но я свали бързо с Панадола. Наддал е 1.200кг и само 1см.

За храненето и Христо яде по малко през деня. Аз само се цедя, от гърда не давам, но вечер преди лягане се наяжда най-добре и си спи спокойно. И аз си мисля че е от жегата. Питах лекарката и тя ми каза че щом си наддава добре няма място за притеснение

# 298
Момичета кърмата ми намалява и се чувствам адски виновна, че не мога да дам на бебчо нужното му  Cry
Преди да родя си  казвах, че няма да се ядосвам ако нямам кърма, но сега някакси ми е болно! ЗАЩО?  Confused
Пробвах какви ли не начини да я увелича, изцеждах се, слагах го да суче, пих чайове... и сега изведнъж намаля драстично!
А болката в гърдите ми е ужасна... дали не се задържа това мляко... страх ме е да не стане проблем...
В момента успявам да изцедя около 60-70мл. за денонощие...  Confused

# 299
И аз съм в кюпа с малко ядящо бебе.Явно е от жегите, обаче изпива 80-90 мл и заспива. Вече няколко дни не яде нощем, пие само малко чай и пак заспива. За последно яде в 12 и после чак към 7 сутринта. Обаче много се запича бееее....Не беше ходил от 48 часа и вече му се пръскаше корема на милото. Термометър слагах - нищо. Sad Чак сутринта с хиляда родилни мъки се изходи яко. Днес е спокоен. ММ дойде вчера с кучето, днес бяха на лов. Та сега отивам да скубя пилци.
Моят цикъл е все така обилен и почва леко да ме притеснява. За три дни - три пакета нощни превръзки  Shocked Бобето у леля ми, тя има електронна везна. Тежи 5500, т.е. наддал е около 800 грама за 15 дни. Не знам добре ли е  Thinking Иначе е все по-сладичък и аз се скъсвам да го мачкам и целувам  Heart Eyes Вечер обезателно заспива сладко гушнат в мен, не ме изпуска  Heart Eyes
Нямам време да ви чета и за сега само ще пиша, но ви прегръщам  Hug

Общи условия

Активация на акаунт