ЮЛСКИ БЕБЕТА - тема 2

• 32 833
  • 729
  •   1
Отговори
# 300
праха за пране- Сано максима - супер съм доволна от него Simple Smile
Сандалке - суперско е клипчето  Hug Сега като гледам реклами с бебета по телевизията и толкова много се радвам, че и аз си имам едно и винаги отивам да си и се порадвам  Heart Eyes
Asta - и аз да добавя - не се притеснявай на бебчето. Аз лично ги чистя така - слагам я в полулегнало положение на краката си, капвам малко разтвор в ноздричките и после смуча с Макмирор-а (помпичката). Ако я хвана в настроение никак не мрънка, но иначе оревава света.

Да се похваля - днес бебка яде както трябва - на по 3 часа, спинка доволна, бодърства щастлива и доволна

# 301
Момичета кърмата ми намалява и се чувствам адски виновна, че не мога да дам на бебчо нужното му  Cry
Преди да родя си  казвах, че няма да се ядосвам ако нямам кърма, но сега някакси ми е болно! ЗАЩО?  Confused
Пробвах какви ли не начини да я увелича, изцеждах се, слагах го да суче, пих чайове... и сега изведнъж намаля драстично!
А болката в гърдите ми е ужасна... дали не се задържа това мляко... страх ме е да не стане проблем...
В момента успявам да изцедя около 60-70мл. за денонощие...  Confused

С риск сега да ме нападнат всички, не мисля че кърменето трябва да се превръща във идея фикс . То като сектантство стана тук с кърменето! Разбира се, че по-добро за детето няма от кърмата на мама, но когато тя намалее , поради една или друга причина, или се наложи да се спре ИЛИ пък на жената просто не й се кърми - не виждам смисъл от самосъжаление! Тези , които не кърмят не са по-лоши майки от другите, така ,че се радвайте на бебоците , а не се депресирайте! Голяма работа като не кърмиш - здрави деца се отглеждат и без да са кърмени!   bouquet  bouquet

Последна редакция: сб, 24 авг 2013, 18:55 от glorybg

# 302
  • София

Джина аз пък си мечтая някой да дойде да ми сготви поне 3 манджи ама не би.
Свекърите днес се обадиха, че идват другата седмица  Shocked това по дяволите е след 3 дни, а ние сме пред заплата, майчински и т.н. ужас просто.

Ето бе Мисти, другата седмица идват помощниците, остава само да връчиш проекто менюто на свекърва си и тя да запретва ръкави  Grinning
Жалина, днес звучиш ведро, така те искам Peace
Близначе, вредна булка си ти- вчера лютеница, днес пилци скубеш... ТМ е късметлия Peace
Сандалче, дойде ред и аз да се похваля от моето бебе, което не е от артистичните и красивите: има много хубав глас Laughing Днес, докато спеше и си бърборкаше, установих, че гласчето се разпознава, че е момичешко, а и на всичкото отгоре е приятно. Дали пък няма да си отгледаме певачка newsm78
Глупи, ВЕСЕЛА, Флай, Моргана, girlinblue, Мъхче, shushi_13  и вероятно други мами, които пропускам, минете да кажете как сте, никакви ви няма.... Sad
Днес ми е третият ден от диетата /имам и прегрешение- 1 бут. ликьор и 2 бири/, за сега успявам. Пристигна и раницата на първокласничката, тази, която харесах я поръчах  от представителството, че я няма по магазините. Доволна съм, хем детето ще е с хубава раница, хем си спестявам обикалянето.
Снощи пробвах следната схема: изкъпах бебето в 23ч., вместо в 21ч и така спа до 8 сутринта.
glorybg, аз няма да те нападна, напротив, съгласна съм със всяка твоя дума, но не смея да пиша в подкрепа на некърменето newsm43

# 303
Sweet butterfly вземи прочети последният ми пост, и аз бях кат теб с кърмата, ама днес няма спирка, имам чувството, че ще ми се пръснат гърдите, на вас кърмата ви тръгна на 5-тия ден на мен на 25-ия, жива и здрава да е колежката която ми даде хапчетата, ама верно нищо друго не съм правила, не вярвам да е от ребрата дето ги ядох снощи  newsm78
Джине смешно ти е на теб, ама има и по-лоша новина, ММ не може наистина да вземе отпуска, нали е на нова длъжност, няма как от втория ден да излезе отпуска, та се оказа, че от вторник, трябва и със свекърите да се справям, и компания ще искат да им правя, отсега се гласят как нямало да правят нищо само на разходки с детето искали да ходят  Shocked, ясно е за мен поне, че няма как да се разхождат сами с нея. Та честито да са ми. Дано не е задълго. Praynig
Близначе че то 90мл за моята мома са мираж, едва 60-70 изяжда, така че нормално си хапва детето, ти да не искаш по 200 да яде, не стига че спи по цяла нощ пък се и оплакваш  Naughty

# 304
  • София, св. Троица
Въпрос към ЛЛЛ

От известно време бебето докато суче издава един цъкащ звук. Проблемът мисля не е в засукването, понеже си засуква правилно и доста добре. Млечица мисля няма макар езичето да е съвсем леко бяло. Знам, че вече отговаряхте на този въпрос, но не успях да намеря поста  Embarassed Благодаря много  Hug

Здравей agnesana,
наистина Скреч няколко пъти е писала за цълащи звуци и е чудесно че си обръщала внимание и на тази информация, макар тогава да не те е засягало конкретно. За твое улеснение и за да не повтарям и аз същите горе долу неща, ще си позволя да копирам постовете на Скреч http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=734039.msg25943384#msg25943384 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=734039.msg25965858#msg25965858

Случва се понякога бебето да загуби вакуума и да се появят цъкащи звуци. Това може да е временно и да не е повод за притеснение. Все пак можеш да обърнеш внимание на позата и засукването, да не би нещо да се е променило в тази посока.
Ако има млечница, най-често белите петънца се виждат от вътрешната страна на бузката и венеца. Бялото по езика в повечето случаи е от самото мляко  Peace Така че, можеш да огледаш хубаво цялата уста на бебето и ако има нещо, което да те притеснява да се свържеш с педиатъра.

Надявам се информцията и в горните постове да ти е полезна. Ако искаш да обсъдим и още нещо ние сме насреща.

bouquet

# 305
Скрит текст:
Всъщност се включвам, защото имам въпрос и молба за помощ към ЛЛЛ:
От миналата седмица имам една бучка в лявата гърда горе високо в началото на гърдата. Питах педиатърката какво да взимам за нея, но тя ми каза да се цедя и да не пия нищо - като течало, не можело да е запушен канал, а аз си мисля че точно някое каналче е запушено. в началото беше твърда и болезнена. После на своя глава си изписах Лецитин 1200мгр тя омекна, но не изчезна. Гледах да не прекалявам с компресите и изцеждането, за да не предизвикам свръх лактация (между другото това ми беше по-голямата гърда и имаше повече мляко първоначално в нея, но после получих някакви стягания и болки в нея и млякото намаля - това може би седмица или повече преди бучката да се появи). Гледах да слагам бебето да суче винаги първо от тази гърда, а после го дохранвах на другата. Цедях само сутрин, тъй като през нощта гърдите ми се препълваха и сутрин ги усещах тежки и напрегнати, а малкия нямаше как да ги изпразни и двете. Надявах се той да успее да изсмуче млякото (нали уж бебето е най-добрата помпа) и да се разнесе бучката, но тя си стоеше. От два дена стана пак твърда и болезнена. Вчера цял ден си държах зеле на бучката, правих и комбинация топъл компрес,изцеждане,студен компрес и после зеле... сутринта след като малкия яде си сложих пак топъл компрес, цедих и после студено, като преди да почна с топлото, си капнах няколко капки окситоцин под езика. В началото бучката омекна, опитах и да масажирам, но след студения компрес стана пак твърда, видимо подута и мястото е зачервено. (Бучката е близо до повърхността и е ясно видима и се напипва). Моля дайте съвет какво друго мога да направя, за да я махна тази бучка и да отпуша каналчето - вече почвам да се плаша да не го докарам до мастит с тази бучка. Да уточня, че продължавам с Лецитина през цялото време - пия по 3-4 капсули на ден, но след първоначалното омекване, май вече не помага. Благодаря много за отговора предварително!!  bouquet

Добавка: имам и един втори въпрос - зърната ми са много големи (то и гърдите ми станаха огромни Cry) и малкия от самото начало не може да ги налапа, така че почнах да го храня със силиконови протектори. Един два пъти успях да го излъжа да яде на голо, но като цяло не иска - свикнал си е със силикона и това е, а и му е много по-лесно - той налапва само стърчащата част. Има ли някаква стратегия как да се отучи бебето от силиконовите протектори и да се приучи да яде директно от гърда?

Скрит текст:
Здравей gemavar,
Предприела си някои от най-ваните мерки за справяне със запушване. Изгледа имаш доста предварителна информация за някои аспекти на кърменето. Тъй като си писала преди около 2 дни, каква е към момента ситуацията при теб?

Чудесно си се ориентирала да правиш топли компреси преди кърмене/цедене.  PeaceЕдна добра идея в тази посока е напълнена еднократна бебешка пелена (задържа топлото за по-дълго време). Много от нещата вече прилагаш - топъл компрес, масаж изцеждане и след това хладен компрес. Добра идея може да е обърнеш внимание на хладните компреси. Като цяло идеята на хладния компрес е да успокои тъканта(след загряване, масажи и цедене).
- Добре си се ориентирала също така, да предлагаш проблемната гърда по-често и кърменето да започва именно от нея. В случай, че бебето не се справя да отпуши гърдата, можеш да включиш и допълнително  изцеждане след кърмене.
- по време на самото кърмене/изцеждане, можеш да опиташ да правиш масаж - от основата на гърдата по посока на зърното.
- след кърмене/изцеждане можеш да правиш следния масаж - навеждаш се и хващаш гърдата с цяла длан, сякаш е торбичка с бонбонки и разтърсваш внимателно, все едно да разместиш капчиците мляко вътре. Този масаж е подходящ и като профилактика на чести запушвания. Понякога, когато бебето суче, не успява да изцеди равномерно всички канали и в някои от тях може да остава повече мляко. Това може да доведе до застояване на това мляко и запушване съответно. Този тип масаж може да помогне това да не се случва.
- някои майки споделят, че компрес от сурови резени картоф подпомагат отпушването на каналите.

Не винаги запушения канал се оправя за един ден, понякога може да са нужни няколко дни. Обичайно, ако майката взима адекватни мерки за отпушването му(компреси, масажи, често кърмене и изцеждане) е малко вероятно да се стигне до мастит.

- можеш да опиташ изцеждане на принципа 8-5-3 или 8 минути цедене, почивка и масаж от 2-3мин, след това 5 минути цедене, пак почивка и масаж и след това 3 минути цедене и почивка.
- можеш да комбинираш цедене с помпа и на ръка за по-ефективно, както и да използваш техниката на Мармет за изцеждане. Ето малко повече за нея: Палеца и показалеца се поставят на 12 и 6 часа на разстояние 1-2 пръста от зърното. Гърдата се притиска леко навътре към основата и леко се претъркулват пръстите към зърното. Пръстите постепенно се изместват докато се обиколи цялата ареола и се изпразнят всички каналчета. За да се подпомогне рефлекса на потичане, е хубаво гърдата да се масажира с кръгови движения, като се започне от горната част на гърдата. Това е клип на тази техника: http://www.truveo.com/The-Marmet-Hand-Expression-Technique/id/1286285296

Чудесно е, че се стараеш да премахнеш силиконовите зърна. Hug Понякога, когато бебето суче със силиконово зърно, не успява да изсуче добре гърдата. Споделяш, че трудността при вас са по-големите ти зърна. Бебетата растат много бързо и е възможно скоро твоето бебе да може да поеме зърното без протектор. От друга страна зърното макар и по-голямо за разлика от протектора е меко, еластично и ако бебето успее да поеме и по-голямата част от ареолта, то самото зърно би отишло назад към гърлото. По този начин сукането би станало по-ефективно и на бебето би му било по-лесно да стимулира и изсуче гърдата.
Прекрасно е, че вече няколко пъти си успяла да го накараш да суче без протектор. Добре би било да продължиш да опитваш да му предлагаш без протектор. А ето и някои идеи, които биха помогнали:
 - започване на кърменето с протектор, колкото да го накараш да си отвори широко устата, след това премахване на протектора. Добра идея е бебето да си отвори максимално широко устата. Така би могло да поеме по-голяма част от ареолата и да направи по-добър вакуум, което да го улесни
- кърмене кожа до кожа - това обичайно успокоява бебето и рестартира неговите инстинкти за сукане
- В случай, че използвате залъгалка, е добра идея да се премахне или поне нейната употреба да се ограничи до минимум. Залъгалката, биберона и протектора се сучат по-много по-различен начин от гърдата и това понякога обърква бебетата и те отказват гърда
- вместо залъгалка, можеш да предлагаш собствения си пръст за сукане обърнат с меката част нагоре. Идеята е бебето да свикне да усеща истинска топла човешка кожа, почти такава каквато е на гърдата на мама. Можеш да започнеш с най-малкия си пръст и постепенно да предлагаш по-големи(с оглед на това, че зърното ти е по-голямо)
- някои майки споделят, че кърмене под душа или във вана подпомага бебето да се отпусне и засуче и така са премахнали протекторите.
- често гушкане кожа до кожа - просто се гушкате в леглото или където ви е удобно, като оставяш бебето да се радва на допира на кожата ти. Така постепенно може да го насочваш и към гърдата. Колкото повече успешни засуквания и кърмения без протектор направите, толкова по-лесно би се отказал от протектора.

Ще се радвам да разбера как се случват нещата при вас. Надявам се някои от горните мерки да имат ефект. Случват се понякога такива трудности. Обичайно с малко повече спокойствие и търпение нещата се оправят. Ако имаш въпроси или искаш да споделиш нещо, ние сме насреща.

bouquet

Aidin, благодаря много за отговора и съветите.   bouquet
Скрит текст:
За съжаление, аз съм само един "виден" теоритик и познанията ми за кърмене си остават предимно на теория - те идват основно от вашите отговори на момичетата във форума, тъй като ги четях внимателно още преди да се появи малкото човече.
За положението в момента - направо отива към трагично вече. Бучката в лявата гърда си стои, но сега почна да ме боли и дясната - симптомите са идентични - болка горе високо под мишницата, както и от вътрешната страна на гърдата откъм деколтето пак високо горе - където е и бучката на другата гърда. Отново вдингах температура, както се получи и с лявата - това е от днес. Силно подозирам, че ще ми се получи огледална бучка и в дясната гърда. До преди малко се опитвах да загрявам и цедя, но не усещам подобрение - явно малкия не успява да изсмуче всичко, а на мен цеденето на ръка изобщо не ми се получава. Финално гърдата остана видимо по-напрегнатаот другата и я усещам по-твърда във вътрешността, а вече не успявах да изцедя нищо значимо от нея - включително пробвах и горната техника за цедене на ръка - или нямаше какво да излезе повече, или на мен цеденето на ръка не ми се получава и това е.
Цедя с електрическа помпа, но и с нея процеса е доста дълъг - обикновено малкия яде от двете гърди към час-час и нещо, после още толкова цедя с помпата двете гърди и съответно идва време за следващото хранене. За това и се цедя почти само сутрин след като го накърмя, тъй като тогава има излишна кърма след нощния бум. През деня не смея да го приложа това, тъй като ако се изцедя след хранене, няма да се събере кърма за следващото ядене, а не искам да давам от шише. А и ме е страх да не предизвикам свръхлактация. За това и бучката си стои - просто с 1-2 загрявания и масажирания на ден явно не може да се махне, а аз явно нямам воля и сили да се занимавам нон-стоп с гърдите си.
Осъзнавам, че звуча мрънкащо и съжалявам за което, но просто вече се отчайвам от ситуацията с гърдите си. Искам да кърмя малкия, но хич не искам да се занимавам по 24 часа само с кърмене и цедене, защото и сега се чувствам достатъчно изтощена от недоспиването, а температурата не помага да се почувствам по-добре физически. Cry
[/color]
Здравей gemavar,
Скрит текст:
Всички имаме нужда понякога да си помрънкаме или поплачем, особено първите седмици след раждането. Hug Стреса понякога изглежда твърде голям за справяне - сякаш всичко трябва да се случи в едно и също време - майката да кърми, да спи, да се радва на бебето бебето да суче ефективно, да наддава, гърдите да правят достатъчно мялко, но не прекалено много и всички да са щасталиви.  #Crazy Е да, ама живота не е по учебник писан. Както казваш теорията е хубаво нещо, дайте сега да видим как стават нещата на практика  newsm78

Много майки в такава ситуация си правят нещо като план или списък с приоритети и това им помага да се успокоят и да се почувстват по-добре. Предлагам ти един примерен вариант за действие, който можеш да променяш, както е удобно за теб:

1. Справяне с гърдите - важно е бучките да се разнесат и температурата да спадне. Ако положението не се оправи в следващия ден два, може да е добра идея да се консултираш с мамолог. Обичайно щом бучките се разнесат и гърдата се отпусне и температурата спада. Ето защо е добре на първо място да се погрижиш за себе си. Това, което предизвиква запушването обичайно е по-богато на мазнини мляко, което е застояло в някой канал и бразува нещо като тапичка. Тя пречи на млякото да се изцеди, а същвременно се образува и следващо мляко. Разбира се организма има защита и когато гърдата е препълнена, производството на мляко се забавя малко, за да има възможност майката да се справи със ситуацията. Ти вече правиш много от нещата, аз само ще ги систематизирам за улеснение:
- топъл компрес преди кърмене и по време на кърмене, ако можеш. Топлината помага на каначетата да се отпуснат и разширят.
- често кърмене, като се започва от гърдата, в която има запушване. Междувременно, ако усещаш напрежение в другата гърда е добре също да я изцедиш, т.е. да не позоволяваш другата гърда да се запуши. Причината да се започва от гърдата, в която има запушване е че бебето като е гладно би сукало по-енергично и би имало възможността да изсуче тапичката.
- цедене след всяко кърмене - Когато има запушвания и температура е добре за известен период гърдите да се изцеждат добре и да се поддържат меки и спокойни. Този период на постоянно цедене обикновено е в рамките на няколко дни до седмица, докато гърдите се успокоят. След това ако бебето суче ефективно и изпразва добре гърдите няма нужда от постоянно цедене, а само ако се усеща напрежение и само до облекчение. Сега е важно да се цеди, докато се разкарат бучките.
- цедене и между кърменията - за да подпомогнеш премахването на бучките. Не е нужно да цедиш в продължение на часове, това е много уморително. Понякога по-ефективно е по-често цедене, но по-кратко като продължителност(не повече от 10-20 мин.)Така ще имаш време за почивка. Разбирам, че се притесняваш, че така няма да остане мляко за бебето. Гърдите не са складове, а заводи за производство на мляко или представи си една поточна линия. Ако линията се задръсти, производството спира, ако на края на линията винаги има някой, който да усвоява продукцията, производството върви. Изчакването да се събере мляко, по-скоро би задълбочило проблема. Изпитана техника в такава ситуация е именно преди да е дошло времето за сукане, запушената гърда да се изцеди, колкото се може повече и след това да се сложи бебето да суче от нея. Както споделих и по-горе, по-енергично сукане на бебето би помогнало за побързото освобождаване от бучката. Бебетата са най-добрата помпа в такава ситуция. Peace Има вероятност бебето ти да не е съгласно да свърши "черната работа" Thinking Mr. Green и все пак колкото по-дълго успееш да го накараш да суче от тази гърда, толкова по-лесно би се справила с бучката.
- след кърмене компрес от сурови резени картоф или зелево листо, предварително надупчено с вилица, за да пусне сок. Поставя се извън зоната на ареолата и зърното.
- докато седиш с компресите, е добра идея да почиваш колкото можеш повече. Понякога е нужно само да си затвориш очите за 10-15 минути, дори без да спиш, просто да си със затворено очи и по възможност да не мислиш за нищо. Това е техника за справяне със стреса или просто почивка
- Статия за лецитина която може да ти е полезна http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=136347.0
- още информация за запушени канали http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=29197.0

2. Справяне с бебето – споделяш, че бебето суче по около час и нещо. През цялото време ли суче или дреме и суче? Може да се опиташ да му помагаш с компресия ето така
Скрит текст:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683 и видео: http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=vid-4dayold
Накратко: когато бебето суче и гълта мляко, го оставяш да си суче. Като започне да суче така, че не гълта мляко или задремва или гълта, но по-рядко, обхващаш гърдата с цяла длан (палец отгоре, другите пръсти отдолу) - самата гърда, а не отпред при ареолата. Когато бебето задвижи челюсти, притискаш гърдата между пръстите си силно, но така, че да не боли и държиш притиснато(а не помпаш, нито движиш ръката си по гърдата). Получава се налягане, което изтласква мляко към зърното. Ако се получи добре, бебето започва да гълта мляко. Когато спре да движи челюсти, отпускаш. И повтаряш така няколко пъти компресията, като следиш правилото -  притискаш постоянно, докато бебето движи челюсти и отпускаш, като спре да движи челюсти. Притискаш отново при всяко задвижване на челюсти.
- ако повече подремва, докато суче, може да е добра идея да го разбуждаш, пощипваш по крачета и ръчички, за да суче по-дълго преди да заспи.
- добре би било да обърнеш внимание на това дали бебето е разположено добре, така че да суче ефективно – корем срещу корем, главичката леко назад, устата широко отворена и поемане на по-голямата част от ареолата. Сукането с протектори би трябвало да изглежда по същия начин, като сукането без протектори. На бебето му е нужно да поеме и част от ареолата, за да може да изпразни добре гърдата, както и за да може да достигне до повече порции мляко. Как мислиш се случва това при вас. Ако  искаш можем да обсъдим допълнително тези неща.

Майката и бебето обикновено са добър екип, в ситуации като тази. Кокото повече и по-често караш бебето да суче, толкова повече изцеждане ти ще си спестиш и е по-вероятно нещата да се оправят бързо. Peace Понякога е нужно малко повече време и постоянство. Друг път бебето се справя много по-лесно да освободи каналите, от колкото майката сама с цедене(може да са няколко качествени засуквания само). Ето защо известна синхронизация между вас, може да даде добър резултат.  PeaceВече си предприела някои от най-важните мерки, правиш каквото е нужно, стараеш се много.   bouquet Това обичайно дава добри резултати. Иска ти се кърменето да е просто кърмене – спокойно и без усилия, без да завзема цялото ти ежедневие и това е естествено. Обичайно след като запушванията преминат гърдите се успокояват и кърменето става такова каквото майката иска да бъде и  каквото е потребно на бебето.  Hug

Желая ти успех и всичко бързо да оправи.

bouquet
[/color]

Здравей, Aidin,   bouquet
наистина безкрайно ти благодаря за времето, което отделяш за мен.
Мисля, че основния ни проблем с бебо са именно протекторите - ползвам тези на Авент, уж най-малкия размер, но те са дълги и малкия засмуква само стърчащата част - не налапва и ареолата. Всъщност не съм сигурна кое му е проблема със зарната ми - може би не само че са големи, но не са и достатъчно изпъкнали, а като са ми пълни и гърдите, са твърди и ареолите и той изобщо не може да налапа нищо, а и не се опитва - свикнал е на лесното. Пробвам да му набутам зърното в устата, като притискам ареолата с пръсти, така че да стане по-плоска, но той се дърпа и пищи и накрая се принуждавам да му дам пак протекрота, който той лапа само стърчащата част. В началото наистина много ми заспиваше, сега яде малко по-енергично и "събрано". Докато е по-течното и лесно течащо мляко, дърпа силно и постоянно, като даже му изтича мляко покрай протектора и целия се мокри, но като свърши това лесно достъпно мляко и дойде гъстото, което тече по-трудно, а и вече не са ми така препълнени гърдите и не е много, почва да се удремва и да подръпва по-слабо по няколко пъти, после си прави почивка, вече не се чува "кхъ-кхъ" и аз в даден момент го премествам на другата гърда, за да се наяде и съответно той не ги изпразва докрай - по-мазното и хранително мляко остава. Другото интересно нещо с протекторите е че успява да ме разкървави и да ми откъсне парченца плът - първите му засуквания са много силни, придружени със жестока болка, а понякога и с кръв. Като веднъж зърното се издърпа и влезе в протектора и кърмата почва да тече, болката намалява или изчезва напълно по време на сукането. Покрай протекторите и мисля, че позата ни на хранене е много неправилна - той ли лежи на краката -  с гръбче върху тях, а аз се навеждам към него и главата му е леко извърната към мен. Така че си мисля, че макар да суче от мен, има по-скоро изградена техника като за ядене от биберон. Отделно, че му даваме и водичка с биберон по настояване на педиатърката, а татко му и баба му упорито му бутат залъгалката в устата.
За кърменето и изцеждането - днес се пробвах да цедя след кърменията, не знам заради това ли, но при поредното хранене, успя да си изкара само към 60-70 мл от двете гърди и беше гладен, аз доизцедих още 10тина, които му дадохме със сише и после се принудихме да му размразим от запасите във фризера (слава Богу, такива имам много за сега). Опасявам се, че  с дясната гърда се получи същото като с лявата - след температурата и болките, количеството кърма рязко спадна. (да уточня че температурата ми беше до към 38 - не съм вдигала по-висока и още сутринта беше паднала). Това хранене се случи някъде към 11-12 часа и доскоро си усещах гърдите празни, чак сега започвам да ги усещам понатежали. Разбирам че съм сгрешила, чакайки да се налеят, за да му предложа пак да яде. Сега мисля да отида под душа да се напаря и да се изцедя, пък да видим дали малкия ще иска да се потруди на празен ход.
Още веднъж благодаря много за съветите и отделеното време!!  Hug

П.П. Относно Лецитина, аз с него се друсам вече повече от седмица - в началото бучката омекна, но после пак се втвърди. Сега пак е умекнала и като чели е почнала да омеква още, но може и да си въобразявам, защото искам да се махне.

Последна редакция: сб, 24 авг 2013, 17:51 от gemavar

# 306
Ей, близначее!
Скрит текст:
Приеха ме!

# 307
Момичета кърмата ми намалява и се чувствам адски виновна, че не мога да дам на бебчо нужното му  Cry
Преди да родя си  казвах, че няма да се ядосвам ако нямам кърма, но сега някакси ми е болно! ЗАЩО?  Confused
Пробвах какви ли не начини да я увелича, изцеждах се, слагах го да суче, пих чайове... и сега изведнъж намаля драстично!
А болката в гърдите ми е ужасна... дали не се задържа това мляко... страх ме е да не стане проблем...
В момента успявам да изцедя около 60-70мл. за денонощие...  Confused

С риск сега да ме нападнат всички, не мисля че кърменето трябва да се превръща във идея фикс . То като сектантсво стана тук с кърменето! Разбира се, че по-добро за детето няма от кърмата на мама, но когато тя намалее , поради една или друга причина, или се наложи да се спре ИЛИ пък на жената просто не й се кърми - не виждам смисъл от самосъжаление! Тези , които не кърмят не са по-лоши майки от другите, така ,че се радвайте на бебоците , а не се депресирайте! Голяма работа като не кърмиш - здрави деца се отглеждат и без да са кърмени!   bouquet  bouquet

Глори, евала, напълно подкрепям поста ти ! На мен специално ми писна вече да слушам за кърмене и колко било полезно. Сякаш аз не знам, някаква тъпанарка съм и падам от небето, и сякаш съм ненормалница дето нямам кърма и храня бебето си с АМ. Crossing Arms Сори, ама аз нямам кърма, тялото ми явно не може да произвежда такава и не смятам че това ме прави извънземна. Нямам нищо против кърмещите и се надявам и те да нямат против мен задето не съм като тях  Hug
Пеперудке, споко, не си само ти  Hug

Джине, това на село е хамалогия...Днес свърших хиляда неща, Шива би ми завидял  ooooh! Вече едва гледам, а имам още работа....Пилците ги изчистих, ама подозирам, че утре ще ми донесе нови. Кучето пък сгазило на майка ми здравеца, та сега и за това съм отговорна. Аман вече.....

Този цикъл да взима да спира, че вече получих анемия..... Crossing Arms

Сияна...къде бе жена?  newsm78

# 308
Вчера бяхме на разходка с Мъхчетата, та отцепвахме движението по улиците с двойните колички.

За пръв път ми ядат в 20 и после в 4 часа. Единия се събуди в 1, но едно сгушване при мама го приспа.

Ние пък сме ящни - 140-150мл. си омааме почти всеки път.

# 309
Изпуснах ви...., но утре ми е питата и от понеделник съм на линия!
Дано всички сте добре!

# 310
Близначе
Скрит текст:
Абе в МУ бе жено, не помниш ли че ти казвах пролетта че ще кандидатствам! Simple Smile

# 311
glorybg , blizna4e благодаря ви, имах нужда да чуя няколко такива думи  Hug Hug Hug

# 312
Въпрос към ЛЛЛ

От известно време бебето докато суче издава един цъкащ звук. Проблемът мисля не е в засукването, понеже си засуква правилно и доста добре. Млечица мисля няма макар езичето да е съвсем леко бяло. Знам, че вече отговаряхте на този въпрос, но не успях да намеря поста  Embarassed Благодаря много  Hug

Здравей agnesana,
наистина Скреч няколко пъти е писала за цълащи звуци и е чудесно че си обръщала внимание и на тази информация, макар тогава да не те е засягало конкретно. За твое улеснение и за да не повтарям и аз същите горе долу неща, ще си позволя да копирам постовете на Скреч http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=734039.msg25943384#msg25943384 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=734039.msg25965858#msg25965858

Случва се понякога бебето да загуби вакуума и да се появят цъкащи звуци. Това може да е временно и да не е повод за притеснение. Все пак можеш да обърнеш внимание на позата и засукването, да не би нещо да се е променило в тази посока.
Ако има млечница, най-често белите петънца се виждат от вътрешната страна на бузката и венеца. Бялото по езика в повечето случаи е от самото мляко  Peace Така че, можеш да огледаш хубаво цялата уста на бебето и ако има нещо, което да те притеснява да се свържеш с педиатъра.

Надявам се информцията и в горните постове да ти е полезна. Ако искаш да обсъдим и още нещо ние сме насреща.

bouquet

Hug

Странното е, че засуква сам гърдата, суче без проблем и без цъкането и в един момент си рацъква. По някое време спира при по активно сучене и малко след това пак разцъква. Не мога да определя точната причина за това цъкане, но той си хапва без проблеми. Проблемът е мой че ме дразни  Mr. Green

# 313
Момичета кърмата ми намалява и се чувствам адски виновна, че не мога да дам на бебчо нужното му  Cry

Мен ме изненада цикъл на 42 ден след раждането, въпреки, че цедях ои 120-150 мл на гърда преди това. Това може да е причина също за намаляване на кърмата.
Опитай се да се успокоиш. Бебето гладно и без кърма няма да остане  Hug

Аз не виждам сектанство тук по отношение на кърменето. Но ми прави силно впечатление, че 4-5 човека, които не искат/не кърмят доста агресивно и иронично се изказват. Ако бях ЛЛЛ консултант и изразходвам толкова много време да отговарям надълго и нашироко на всеки въпрос, бих се засегнала до сега  Peace
Винаги съм била с едно на ум, когато започвам да кърмя, за да не се разочаровам, но си признавам, че щеше да ми излезе много скъпо удоволствието да давам $ 20/кутия за 3 дена АМ. Което на всичкото отгоре се рекламира като "най- близо до състава на майчиното".

Мир на всички Simple Smile

# 314
Skrech,
Скрит текст:
Както обикновенно, много благодаря за отделеното време. Причината да си мисля, че кърмата ми е намаляла, освен нервниченето на малчо е това, че първите две седмици наддадохме около 750 г, а за вторите две едва около 250, мерени на един и същи кантар. Сега съм в ужас за следващото теглене. Моля се да съм параноичка и това малко наддаване да е било временно.

За хранителни добавки пия лактогонен чай по две чаши на ден и от вчера започнах да пия капсулки fenugreek- по три на ден. Не съм забелязала още разлика, но да видим.

В момента започнах да предлагам и двете гърди на хранене (защото си търси да суче), след това изцеждам по около 10- 15 минути всяка гърда с електрическа помпа. Това разумно ли ти се струва? Но за днес наприменр съм изцелила около 10 мл за целия ден до момента. А иначе той има само около 2- 3 минути на гърда сучене с преглъщане, но доста силно засуква. Вчера пак имах болезнена бучица и след топъл компрес и масаж я изсмука за отрицателно време.

Ще пробвам маратонното кърмене като успея да се организирам през следващата седмица и ще пиша отново.

Много ти благодаря отново за помощта  newsm51

Момичета, аз ви чета отгоре отгоре редовно през телефона, но с една ръка не остава време за писане- всичко отнема двойно повече време.

Зависливо чета постовете  на Сандалка и останалите мами със смеещи се бебоци. Мен още не ме е огряла усмивка, а наш малчо е по- голям от Сандалкиния. А си бях казала преди да се роди, че няма да го сравнявам, ама ето на. Иначе поне започна да се заглежда в мен с почти разбираща физиономия и направо се разтапям. От два дни обаче излизането не му понася, пищи в количката, пищи в столчето за кола когато колата е спряла, единствено се умирява като сме в движение. И е като със сензори- спре ли колата на светофар и се размрънква, застоим ли се повече мрънкането преминава в писъци. Дано да премине тази фаза, че е подлудяваща.

Аз пера с Персил, но не съм много доволна, защото някои петънца от аки не се изпират и жълтеят. Ще ви изчета по- подробно в случай, че някой е препоръчал друг прах и ще сменям.

Sweet butterfly, аз съм със същите терзания като теб. Уж нямаше да се вманиачавам да кърмя на всяка цена, ама толкова усилия положих- и разкървени зърна втората седмица, и неистови плач на малчо докато ми дойде млякото, че искам да се поборя малко преди да се откажа. Момичетата от ЛЛЛ са страхотни и помагат със съвети. Скреч е постанала много полезна информация, в отговор на мой пост за кърмаческите ми неудачи. Последният и пост е ей тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=734039.285. А пък в крайна сметка ако не се получи- не е края на света. glorybg е права- важното е да са здрави и щастливи децата. Аз не мисля, че ще съм по- лоша майка, ако не съм шампионка по кърмене.

Желая ви хубава вечер и сладко спящи бебета.

Общи условия

Активация на акаунт