Може ли да се компенсира лошата дума към децата?

• 10 659
  • 115
  •   1
Отговори
# 30
Защото  живеем на много тъпо място - навсякъде около нас е шосе, в центъра на града. До магазина да ги пусна (макар че и него го затвориха вече), трябва постоянно да се чудя дали няма да излязат на пътя, което си е оживено. За да излязат да играят трябва да са с мама.С колело или топка да ги пусна пред входа е немислимо просто. Много ме е яд на това. Close Имат деца от тяхната група, които сами си излизат пред блока и си стоят 2-3 часа навън без майките им да седят с тях. Но при нас няма как да стане. Има още 1-2 деца в блока, но и те са така Sad А на спорт не искат да ходят както писах - може би пак точно за това, че са свикнали да са  с мен. На училище ходят просто защото е задължително, но няма как да ги накарам насила и да спортуват. А малкия много обича да кара колело, но затова пак трябва и аз да изляза с него или баща му. Sad

# 31
  • на брега на морето
...и съм й говорила ядосано,  че не искам да имам такова дете, от което да се срамувам Embarassed

Никога  повече не казвай тези думи, ама никога. Чак мен ме заболя.
Пробвай да се държиш с тях като баща им. Защо при него няма надпревара за първо и второ място?

# 32
Аз съм го правила  Grinning. Само че у дома, не в магазина и определено имаше ефект. Детето така се стъписа, че загуби ума и дума. Laughing

Ами така де, трябва да знаят, че това, което те могат ние го можем отдавна и тръшкането не е само тяхно запазено "оръжие" Laughing Wink

Джина, тази борба за първото място я има в много семейства с деца на еднаква или близка възраст. Трябва да въведеш някакъв безкомпромисен график- примерно всеки един от двамата има един-два часа в седмицата, в които ще е сам с мама (и тати евентуално), за да се почувства специален, отделен индивид, получаващ внимание само за себе си. Другият може и да се сърди, но ще знае, че после той е наред, а през това време може да запълни времето с посещение у другарче, баба, дядо, леля и т.н. (нещо, което му е приятно, а не да се чувства на заточение някъде). Със сигурност ще има истерии в началото, но като свикнат ще си чакат с радост "часът на мама" Wink Simple Smile.

И това ходене по 2-3 пъти на определено занимание и после отказване "щото не искам" също не го разбирам. Обясняваш, че това не е концерт по желание и щом си се записал някъде трябва и да ходиш (също както и на училище). Изобщо- поработи над дисциплината Wink Peace

# 33
Както разбирам, децата са на по 7 години  Confused Струва ми се доста късничко за всякакви съвети за промяна на изградения стереотип на поведение Rolling Eyes

# 34
Казах им, че съм им обидена и че мисля, че не заслужавам подобно отношение..........., но няма да играя с тях ...........Но те го приеха много тежко, разплакаха се и ми казаха, че са много лоши деца и повече няма да правят така  Cry

Sad  Ужасно противна манипулация, за съжаление толкова типична... Да се създава чувство за вина у децата за това, че родителят не е поставил стабилни граници и няма последователно поведение и достатъчен авторитет - извинете, но е толкова... грозно...
Многократно по-грозно от това човек да си изпусне нервите, да се разкрещи и да каже неща, които, ако не по принцип, то поне в момента си мисли... По-честна реакция е, и без дългосрочни последици.

Не нападам конкретно авторката - не познавам нито нея, нито децата ѝ, нито конкретната ситуация. Просто намирам този тип отношения за неприемливи. 

# 35
  • Варна
Защото  живеем на много тъпо място - навсякъде около нас е шосе, в центъра на града. До магазина да ги пусна (макар че и него го затвориха вече), трябва постоянно да се чудя дали няма да излязат на пътя, което си е оживено. За да излязат да играят трябва да са с мама.С колело или топка да ги пусна пред входа е немислимо просто. Много ме е яд на това. Close Имат деца от тяхната група, които сами си излизат пред блока и си стоят 2-3 часа навън без майките им да седят с тях. Но при нас няма как да стане. Има още 1-2 деца в блока, но и те са така Sad А на спорт не искат да ходят както писах - може би пак точно за това, че са свикнали да са  с мен. На училище ходят просто защото е задължително, но няма как да ги накарам насила и да спортуват. А малкия много обича да кара колело, но затова пак трябва и аз да изляза с него или баща му. Sad
Ние също живеем на не голяма, но доста оживена централна улица. Дъщеря ми е на 9 и също за игра излизаме заедно, но това не означава, че аз играя с нея. Или пък в къщи. Намира си компания където и да сме, стига да има деца. Това не означава, че не и обръщам внимание, но си имаме и време всеки да си се занимава с неговите си занимания.
За борбата за внимание ми е ясно за какво говориш, но ти си човека, който да налага ред - първо ти, после ти. Следващия път на обратно, дори и в началото да има сърдити. А тия номера "ти него/нея обичаш повече" или "мен не ме обичаш", се пускат ако минат. Wink

# 36
Не използвам обидни думи в никакви случаи. Независимо дали ме е ядосала дъщеря ми, дали поведението и е неприемливо, или нещо друго от сорта.
Не използвам и манипулации от сорта на - "не заслужавам да се държиш така лошо с мен".
Гледам да обяснявам, обяснявам, обяснявам.
Никога обаче не се е тръшкала на обществени места за каквото и да било, или поне не го е правила демонстративно с лягане по земята и други подобни.

Опитай да промениш цялостното си поведение към децата и репликите, които използваш когато се държат по този начин.
Поговорете си и анализирайте поведението им. Защо точно и при какви ситуации решават да лягат по земята и други подобни.
Малко ми е странно и неприемливо това да се прави от деца на по 7г, в 1ви клас.

# 37
Djina , прекалено си мекушава, обяснителна, притеснителна.....и това обърква децата ти.
Не умееш да поставяш ясни правила и граници явно, затова децата ти пробват къде е границата на позволеното, докъде могат да стигнат.
Подхода на баща им може да изглежда авторитарен, но внася спокойствие у децата, знаят какво е позволено с него и какво не, и реагират съобразно очакванията му.
1.за тръшкането навън-започнат ли, просто казваш:"Аз ще застана ей там, че ми пищят ушите и ще изчакам да свършите!", и просто се дръпваш 3-4 крачки настрани и наистина нищо не правиш.Хич и не ги мисли околните, те не живеят с вас и няма да ти научат децата.Ако някой възрастен се опита да се меси и да им говори, реагирай според реакцията на децата.Ако се успокоят, остави ги да говорят с другия човек, ако продължат да пищят, просто помоли другия да не се меси.
2.за РД и качването по леглата.След като си предупредила да не правят нещо, а те въпреки това не те послушат, непременно накажи.В случая, аз бих казала, че следващо парти няма да има, след като не слушат.

# 38
  • София
  Djina, струва ми се, че не си пуснала темата в подходящия подфорум. Ако смениш заглавието и пуснеш началния постинг, а и последвалите обяснения в близнашкия, съм сигурна, че ще получиш по-адекватни съвети, а не упреци от хора, които явно не знаят, за какво иде реч.
 Ако това ще те успокои - чувствата, които изпитваш и ситуациите описани от теб са ми до болка познати. Малко ме притеснява само, че твоите деца са на 7 г., а моите на 4 г. 
 Определено при близнаците си има някакви специфики, които не са за подценяване, но струва ми се тепърва (поради все по-увеличаващия им се брой) ще се говори и пише по въпроса.

# 39

Възможно ли е човек да се превъзпита сам и да се научи да бъде добър родител?

Ти когато се роди на тая планета,получи ли инструкции или упътване някакво,как да бъдеш човек?

Няма рецепта за родителство."Добър" родител се става на принципа опит-грешка.
Още повече,че ако един метод е ефективен за моето дете,то може да бъде крайно неефективен за твоето..Защото децата(като възрастните) са различни.И за всяко тряя индивидуален подход.

Да, така постъпих последния път. Казах им, че съм им обидена и че мисля, че не заслужавам подобно отношение и ще правя за тях каквото е минимума - да ги заведа и взема от училища, да им сложа храна, но няма да играя с тях и да не ме търсят за нищо друго. Много им бях ядосана. Но те го приеха много тежко, разплакаха се и ми казаха, че са много лоши деца и повече няма да правят така  Cry Да им простя и т.н. и т.н. От което аз изпитвам още по-голяма вина. Но оттогава се държат по друг начин, опитват се да не ме разочароват. Само не зная докога ще е така.
Не знам аз ли искам много от тях, или съм прекалено самомнителна към собственото си поведение newsm78.
Оф, май съм за психолог, не за бг мама Simple Smile
Сега дочетох темата..Вярно си за психолог,не за тук..
Играеш го жертва,и то съвсем съзнателно!Тогава що се чудиш,че те са в ролята на палачите ти?Ти самата си ги поставила в тази им функция.
На 7 ще ми се тръшне и ще отнесе егати пердаха,без изобщо да ми пука кво викат социолозите и психолозите по въпроса! Naughty ...Още по-малко се впечатлявам от хорските пуления и неадекватни реакции..
Къв беше лафа от темата муньовците.."Още някой да иска кола?"

Старите хора(направо да им се чудиш как са се справяли без психолози Crazy)казват:"Бий малко дупе,за да не биеш голямо дупище"..

Последна редакция: нд, 29 сеп 2013, 14:42 от eksipnos

# 40
Старите хора(направо да им се чудиш как са се справяли без психолози Crazy)казват:"Бий малко дупе,за да не биеш голямо дупище"..
Насилието срещу деца е криминално деяние  Peace
В доста държави се наказва и с лишаване от свобода.

# 41
  • TX
....

това са пълни глупости, а да не би старите хора като са казали и са го правили да са се справили... толкова ни е болна нацията -  душевно болна. Това, че са доживяли до старини не значи, че са прокопсали ...пък по него време е имало трудово възпитателна дейност и на децата се е гледало до голяма степен като работна ръка ....айде моля -  нищо лично  Peace

От малко критици в темата се отбеляза, че на авторката положението е малко по-специфично предвид на това, че децата са близнаци. Пердашейки едининя близнак, знаеш ли какво става в главата на другия.... Много по трудно е отколкото децата да са две в различни възрасти.
Ама лесно е да да словоблудстваш особено по чужд адрес.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2013, 17:54 от АБОРИГЕНА

# 42
Насилието срещу деца е криминално деяние  Peace
Да.Така е.
Ама аз като закостенял балканец,си държа на своето..
Или както викат у трънско.."Боя само на камико не помага"

това са пълни глупости,
Разбира се,че са глупости..
И резултатът е видим Laughing

Факт,обаче е,че когато се изчерпат хуманните ви методи,пускате теми у форумите с надеждата някой да ви светне как да се справите с положението..А светлината идваща от един форум,е точно като светлината в тунела..Може да е от  идващ влак Laughing

п.п. "Шамарът"не е средство за добър ден. Най-малкото,щото ако се прекали с употребата му,се получава обратния ефект.Но пък е средство за поставянето на граница,когато нищо друго не е в състояние да я постави!

# 43

Ооооо, пак започнаха превъзнасянията Close За какво насилие става дума Twisted Evil Та това е майка му, Боже мой....... Mr. Green

# 44

Ооооо, пак започнаха превъзнасянията Close За какво насилие става дума Twisted Evil Та това е майка му, Боже мой....... Mr. Green
Не съм коментирала майката, а само цитат от едно мнение. Прочетете внимателно под кое изречение съм написала коментара си.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт