Коректният напън

• 14 515
  • 286
  •   1
Отговори
# 270
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Темата упорито клони към приемник на безславно и отдавна починалата "Новите думи...".  Laughing
Сакън, второ издание на онази тема не ни трябва Laughing.

# 271
Тя си има. Още едно второ не и трябва.  Peace

# 272
Имах една приятелка с големи претенции за жителство, възпитание и т.н. (въпреки че й се беше случило да не е родена в Сф)

Горките провинциалисти Simple Smile ни култура, ни правилно говорене, камо ли възпитани ... направо живи да ги оплачеш  Mr. Green

Последна редакция: сб, 30 ное 2013, 09:09 от Климентина08

# 273
Имах една приятелка с големи претенции за жителство, възпитание и т.н. (въпреки че й се беше случило да не е родена в Сф)
Joy Joy Joy

Последна редакция: сб, 30 ное 2013, 09:08 от Климентина08

# 274
Оф, ако не може без подскачане, нека поне първо има четене с разбиране.  Tired

# 275
На мен една мацка много ми допадна, когато сподели, че е чела всичките романи на Оскар Уайлд Mr. Green
Стига бе, не може да бъде Grinning  и коя е тя??? Laughing

# 276

Горките провинциалисти Simple Smile ни култура, ни правилно говорене, камо ли възпитани ... направо живи да ги оплачеш  Mr. Green
Горките Столичани, ти нормална ли си? Изобщо, има ли значение къде си се появил на този свят???? Супер смешно и провинциално...

Последна редакция: пт, 29 ное 2013, 23:25 от Климентина08

# 277
На мен една мацка много ми допадна, когато сподели, че е чела всичките романи на Оскар Уайлд Mr. Green
newsm78 Не може да бъде....

# 278
Аз пък имам една позната, с невероятни претенции за дълбоко и детайлно познанаване на българския език. Но съвсем спокойно "финализирва", "елиминирва", "анализирва" и "категоризирва". Дори си позволява да спори с редактори относно правопис.
Друга пък, изтъкната журналистка, не прави разлика между "чунким" и "белким". То, хубу да употребяваш турцизми и архаизми, ама поне си направи труда да знаеш значението на думите. Не за друго, ама има хора, които ги знаят и ще станеш смешен, ако ги употребяваш в тяхно присъствие.
Не претендирам, че съм безгрешна, но никога не използвам термини/думи, чието значение не ми е напълно ясно или имам съмнение за правописа. Българският език е достатъчно богат, за да се намери синоним. Но просто много хора изобщо не знаят колко много не знаят.

# 279
Щом не е слушала оперите на Бах, не важи.  Laughing
жИстоки са и всичките съм ги слушала.

# 280

Щом не е слушала оперите на Бах, не важи.  Laughing

Joy
Викам си, я тема за раждане. Влизам, я конкуренция на висшето.
И к'во стана на 5-тия пост ми напълнихте очите със сълзи .. Simple Smile)))

# 281
https://www.youtube.com/watch?v=x1ByRGNIpFA#t=35

един поздрав за почитателите на Бах  Simple Smile

# 282
# 283
При това положение, редно би било да се изписва аККуратно. Все пак идва от руски.
 Mr. Green
от къде идва?
http://ru.wiktionary.org/wiki/%D0%B0%D0%BA%D0%BA%D1%83%D1%80%D0% … D1%82%D0%BD%D0%BE
 Hug Hug Hug
В българския език със сигурност думата е навлязла от руския.

# 284
Сигурно и англичаните са го взели от руснаците ??  Mr. Green

Origin:

late 16th century: from Latin accuratus 'done with care', past participle of accurare, from ad- 'towards' + cura 'care'

Общи условия

Активация на акаунт