БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 39 156
  • 747
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: X
 Моля за точна доза за питка в тава диаметър 30см.
 Вчерашната ми преля малко от тавата,изпече се добре,но не се запази шарката.
 Искам да знам относително точно съотношение течност /брашно ,така,че като правя погача да не ми се разваля украсата.
 /Като правя импровизирано и без повод питки винаги ми се получават./
 Винаги меся на око и рядко съм имала издънки.Но това е вторият път,когато правя питка с повод и прекалено се разля.
 

# 61
  • Пловдив
  • Мнения: 44 323
Моля за рецепта за домашна торта Гараш.
Мерси! Peace

# 62
  • Мнения: 11 607
Моля за рецепта за домашна торта Гараш.
Мерси! Peace

http://thegingercookies.blogspot.com/2010/10/blog-post_31.html

Моля за точна доза за питка в тава диаметър 30см.
 Вчерашната ми преля малко от тавата,изпече се добре,но не се запази шарката.
 Искам да знам относително точно съотношение течност /брашно ,така,че като правя погача да не ми се разваля украсата.
 /Като правя импровизирано и без повод питки винаги ми се получават./
 Винаги меся на око и рядко съм имала издънки.Но това е вторият път,когато правя питка с повод и прекалено се разля.
 

Ето една идея за оформяне - https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/21110_494 … _1281938235_n.jpg Съотношение приблизително 500мл. течност 1 кг. брашно

# 63
  • София
  • Мнения: 10 825
Моля за рецепта за домашна торта Гараш.
Мерси! Peace

Ето това е рецептата на моята майка:
4 с.л. пудра захар
4 с.л. какао
7-8 с.л. прясно мляко
Разбърква се и се слага на котлона да се разтопи. Като кипне се сваля от огъня

6 жълтъка + 6 с.л. пудра захар  се разбиват с миксер
6 белтъка + 2 с.л. пудра захар - разбиват се на сняг

Половината от какаовата смес се прибавя при жълтъците. Слагат се 300 гр. смлени орехи. Накрая и белтъците като се разбърква внимателно с дървена лъжица зада не спаднат.

Форма за торта се намаслява, покрива се с хартия и се изсипва тестото. Пече се 15-20 минути на 200 градуса без вентилатор

Блатът се изважда от формата. Обръща се и се поръсва с ром. Оставя се да изстине напълно

250 гр. масло + 1 ч.ч. пудра захар + 1 пак. ванилия се разбива с миксер. Добавя се останалата 1/2 от какаовата смес. С този крем се намазва блатът след като изстине.

Глазура: 2 с.л. пудра захар+ 2 с.л. какао + 1 с.л. прясно мляко + малко масло. Разтопява се на котлона и с нея се украсява тортата отгоре

# 64
  • Мнения: X
Моля за рецепта за домашна торта Гараш.
Мерси! Peace

http://thegingercookies.blogspot.com/2010/10/blog-post_31.html

Моля за точна доза за питка в тава диаметър 30см.
 Вчерашната ми преля малко от тавата,изпече се добре,но не се запази шарката.
 Искам да знам относително точно съотношение течност /брашно ,така,че като правя погача да не ми се разваля украсата.
 /Като правя импровизирано и без повод питки винаги ми се получават./
 Винаги меся на око и рядко съм имала издънки.Но това е вторият път,когато правя питка с повод и прекалено се разля.
 

Ето една идея за оформяне - https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/21110_494 … _1281938235_n.jpg Съотношение приблизително 500мл. течност 1 кг. брашно
То моята беше със същата украса ,почти,но проблема е че бухна много и се заличи почти.
 

# 65
  • Мнения: 22 867
То моята беше със същата украса ,почти,но проблема е че бухна много и се заличи почти.
 

Мекичко е било тестото, направи го една идея по-твърдо. Но не на бетон в никакъв случай. Laughing Peace

Още няколко идеи, въпреки че може би е малко късно:

На Пепика

Пак на Пепика (на топките)

На Росонера

Пак на росонера топчетата с различна поръска

На кифлички от Диди

На Полина


За съжаление много от снимките не ми излизат, а имаше хубави предложения.

# 66
  • Мнения: 160
Момичета,гледам много от вас вече правят коледни сладки,не е ли рано? Има 2 седмици,това което ме притеснява е,че повечето рецепти са с яйца,а и 2 седмици като стоят готови,няма ли да станат твърди или да мухлясат,все пак няма консервант вътре newsm78. Може ли изпитана рецепта за коледни сладки,които да изтраят без проблем до тогава  Praynig

# 67
  • Мнения: 9 462
маслени сладки можеш да си направиш. Те колкото стоят по хубави стават  Peace

# 68
  • Мнения: 2 872

labrex, много хубава изглежда майонезата и ще я пробвам непременно  Hug Досега не съм правила млечна. Надявам се да се получи от първия път.

Sea lights,пробвай с малкото количество, просто да видиш какво се получава и дали ще ти хареса. Досега съм правила по рецептата в темата ми в Любими, един път ми е станала по-рядка, но не съвсем на вода. Използвам мляко от магазина, 3,6% масленост. Тези дни няколко пъти правих по рецептата от поста ми по-горе, нито веднъж не стана рядка, просто ми трябваха малки количества, пък в тоя ветрилник не ми се тича до магазин. От днешната правих майонезените сладки на xenia, след малко ще ги покажа. Peace

Ето ги:

Скрит текст:


Под малко количество имаш предвид 1/2 доза ли?
А тези сладки с млечна майонеза ли ги правиш?

# 69
  • Мнения: 22 867

Под малко количество имаш предвид 1/2 доза ли?
А тези сладки с млечна майонеза ли ги правиш?

Имам предвид с количеството от рецептата в този пост, защото в темата в Любими имам рецепта за млечна майонеза, но е с по-големи количества. А сладките направих точно с тая майонеза, но сложих 2 яйца, намалих и маслото. Защото майонезата излиза около 150-160 мл, няма 200 гр, както е по рецептата. Иначе съм ги правила и с купена. Peace

# 70
  • Мнения: 2 872
labrex, аз точно тази рецепта за майонеза  от твоя пост си записах, благодаря  Hug А може да се пробвам и със сладките.

И аз съм от клуба на недолюбващите бадемовата есенция  Peace Миналата година сложих в едни сладки и после само аз си ги ядох, за да не ги хвърля.

# 71
  • Мнения: X
То моята беше със същата украса ,почти,но проблема е че бухна много и се заличи почти.
 

Мекичко е било тестото, направи го една идея по-твърдо. Но не на бетон в никакъв случай. Laughing Peace

Още няколко идеи, въпреки че може би е малко късно:

На Пепика

Пак на Пепика (на топките)

На Росонера

Пак на росонера топчетата с различна поръска

На кифлички от Диди

На Полина


За съжаление много от снимките не ми излизат, а имаше хубави предложения.
Благодаря !
  Питката стана инак мекичка много.Може и да е до брашното.Майка ми прати и за пръв път меся с него. Но сложих и повечко мая,исках да се застраховам.Аз меся с 1/3 кубче обикновенно и то дори брашното понякога ми е над килограм.
 Когато правя питка за вкъщи стават много красиви,особено без повод.По принцип все искам да си направя една обикновена пита като на баба и винаги я оформям поне на розички.
 Явно нямам късмет ,когато ги правя с повод/.
 

# 72
  • София
  • Мнения: 10 825
Имам предвид с количеството от рецептата в този пост, защото в темата в Любими имам рецепта за млечна майонеза, но е с по-големи количества. А сладките направих точно с тая майонеза, но сложих 2 яйца, намалих и маслото. Защото майонезата излиза около 150-160 мл, няма 200 гр, както е по рецептата. Иначе съм ги правила и с купена. Peace

Лабрекс, за тези сладки колко брашно горе-долу отива? И много сладки ли излизат?
Виждат ми се достатъчно лесни да ги забъркам и дъщеря ми да си оформя топчета, че само ме врънка да правим сладки.

# 73
  • Мнения: 22 867
Лабрекс, за тези сладки колко брашно горе-долу отива? И много сладки ли излизат?
Виждат ми се достатъчно лесни да ги забъркам и дъщеря ми да си оформя топчета, че само ме врънка да правим сладки.

Не съм го мерила, карам на око. Тестото е много приятно за работа, наистина като пластилин, не лепи и лесно се оформя. Забърквам го в купа, и усещането е на ръка, добавям брашно, ако има нужда. Ксения е написала, да е меко, но плътно, то просто се усеща, като го месиш. Излизат ми две тави по 30 см дъното от цялата доза, снощи използвах една по голяма, самите топчета правих  по-големи, като за пинг-понг приблизително, но не преброих. Кой да ти брои, като само се протягат ръце. Хубави са сладките, мисля, че ще ви харесат. Peace

# 74
  • Мнения: X
Току-що разбрах,че питката  я пратили на изложбата.Значи не е толкова зле.

Общи условия

Активация на акаунт