СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 3

• 101 824
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
  • столицата
Чудесно! Крайно време беше!

# 616
  • Вече на светло в София
Чудесно, наистина, сега остава и да стане бързо Wink
Не знам защо, ама стане ли дума за отпускане на пари, системата става доста мудна....

# 617
  • София
Новият вестник СМГ вече е у дома! Нямам търпение да се потопя в него, но също така нямам търпение да споделя ГОЛЯМАТА новина /те всъщност са няколко/:

1. От тази година 2 немски + 4 английски паралелки за осмокласниците;
2. Включване на СМГ към KMZ за DSD;
3. Пак от тази годинa от 9-ти клас ще се изучава френски като втори чужд език;
4. Има идея от 2016 г. да има  и френска пралелка, както и преподаватели французи в СМГ.

WOW!   bouquet

Последна редакция: ср, 11 мар 2015, 19:02 от Prizma

# 618
  • София
Чудесни новини, призма, много благодаря за инфото. Можеш ли да кажеш дали последната точка касае прогимназиалния етап

# 619
  • София
Не, мисля, че се отнася за гимназиалния етап.

# 620
Чудесни новини! Призма, благодаря за споделеното.

3. Пак от тази годинa от 9-ти клас ще се изучава френски като втори чужд език;
4. Има идея от 2016 г. да има  и френска пралелка, както и преподаватели французи в СМГ.

WOW!   bouquet

WOW! След 28 години (по мои сметки) френският се връща в СМГ!
Но защо чак от 2016 г. - нас не ни огрява.
Скрит текст:
това беше мечтата на щерката СМГ с френски. Но след голямо чудене, избра ФЕГ.

# 621
    И за нас идва  вече късно френският - догодина щерката ще е в 10-ти! Но ме успокоява - "да, но нямаше да бъда при Караджова!" Е, наистина - пълно щастие явно няма - дори и в СМГ Grinning

# 622
И за нас е чудесна новина и съвсем навреме за моя седмокласник.

# 623
А аз много се надявам втория език да е по избор и да не е задължително френски, за да може да се получи комбинация от английски и немски например.

Знаете ли при завършване какво ниво на чужд език трябва да е усвоено по програма ?

# 624
   И за нас идва  вече късно френският - догодина щерката ще е в 10-ти! Но ме успокоява - "да, но нямаше да бъда при Караджова!" Е, наистина - пълно щастие явно няма - дори и в СМГ Grinning

Мари, да е на късмет новата паралелка с френски. Мисля, че е чудесно решение на ръкововодството.
Нека влязат много умни деца! (дано не се окаже, мМАТ +ФЕ е екзотика и такива като нас и децата ни сме изключение).

# 625
  • София
Добре ще е вторият език да не е вързан към паралелката. Но пък ще е по-трудно като организация... Сега на практика уж има избор между немски и руски, но когато моят син го записвах за 8-ми клас, изрично бях инструктирана да пиша английски с немски, за да е при неговия учител по МАТ и с неговите съученици. Всъщност не учителят по математика решава това, децата се питат едно друго и ако повечето искат втори език немски, всички учат немски. Mr. Green
Относно френския, не знам дали ще има достатъчно желаещи за цяла паралелка. Thinking Но предвид скока на долара, а и на британската лира, ученето в САЩ и Англия става все по-трудно. Съответно немският, а вероятно и френският език ще стават все по-актуални (за който иска да учи в чужбина).
unna, относно първия език, в 11. клас учат английки по учебник за CPE. Това би трябвало да отговаря на С2. Вторият език не знам на какво ниво е... Embarassed

# 626
  • България, София
Мари, да е на късмет новата паралелка с френски. Мисля, че е чудесно решение на ръкововодството.
Нека влязат много умни деца! (дано не се окаже, мМАТ +ФЕ е екзотика и такива като нас и децата ни сме изключение).
Дано да се случи! Аз много вяра нямам вече ... Стоянов беше обещал на децата още преди 2г, ако не бъркам.
Стискам палци! Мисля, че това ще вдигне още рейтинга на училището.

# 627
  • София
Дано да се случи! Аз много вяра нямам вече ... Стоянов беше обещал на децата още преди 2г, ако не бъркам.
Стискам палци! Мисля, че това ще вдигне още рейтинга на училището.

Сега обаче изглежда и френският посланик ще съдейства. А и като чета в СМГ вестника интервюто на завършилия MIT СМГ-еец, който преди MIT е завършил Prep във Франция, си мисля, че сериозно се работи в тази посока.

Колкото до интереса, като гледам как още в 5-ти клас на много деца им идва лесно по АЕ в часовете, не мога да си представя, че ако имат възможност в 8-ми клас да учат задълбочено друг език, няма да се възползват.

При по-разнообразни в езиково отношение паралелки силно се надявам, че ще се намери и начин голямата част от децата да продължат с досегашния си учител по МАТ /ако той поеме една английска и една немска паралелка напр./

Последна редакция: пт, 13 мар 2015, 15:14 от Prizma

# 628
А колко лесно би било, ако преподавателят по математика няма нищо общо с езика. Е да, в часовете по език ще се събират деца от различни паралелки, но това го намирам по-скоро за плюс. И  не се сещам, какво толкова сложно има в организацията на това. Нищо ново под слънцето. Освен някакви пречки в нормативната база newsm78
Това е единственият начин да няма деца, изправени пред дилемата преподавател по МАТ или език.
Малко гъвкавост в това отношение на г-н Стоянов няма да му е излишна.

Последна редакция: пт, 13 мар 2015, 20:35 от unna

# 629
Unna,

организацията е по-трудна, когато един клас учи различни езици.
Например ако в един клас учат 3 езика, трябва различните езици да са едновременно. най-добре да важи за всички паралелки - е да ама при 6 паралелки, значи да има 6 учители.
Компромис е в една паралелка да са до 2 езика - по езиците се правят сборни паралеки от няколко класа.
Тогава трябват по-малко учители, в този случай се играе с програмата - първи и последни блокове или някои деца имат празен блок (този вариант се е прилагал в СМГ, но тогава език се учеше 1 блок седмично)

Общи условия

Активация на акаунт