Дете, което не ходи на училище, печели състезания по информатика ...

• 37 023
  • 1 239
  •   1
Отговори
# 180
 Темата за домашното образование ли е? Ако да - не съм против него, но не ме и интересува особено, и ние и детето ни нямаме особености, които да ни подсказват, че такава форма на обучение е удачна за нас.
   Още в първи клас виждам и тоталните недостатъци на образователната ни система, не, че по мое време не беше същата, така че май ще редуцираме доста неща, така, лежерно.
   Например аз трябваше да съм отличничка по всичко, не че са ме натискали, но така беше прието. Сега като гледам няма никакъв проблем детето да е отличник по каквото му трябва, пък по другото да има, примерно, четворка.
 Това с нищо няма да му навреди на бъдещето, а май ще му спести доста ненужни подробности по ред предмети.

За момъка от линка - предпочитам да не го коментирам.

# 181
И в държавното училище може да зарежеш или да пунтираш останалите
10 предмета, особено ако забиеш в математика или информатика. Да не говорим,
че за допуснатите на по-високи кръгове може да има преференции.

Но все пак е важно, че наградата се брои за училището и както каза Андариел,
сигурно идва и известен престиж и кинти за директора.

Нали не си мислиш, че в стандартните училища талантливите информатици или
математици владеят подробностите на Божествена Комедия от часовете по литература?

# 182
  • Ямбол
....
Но не одобрявам това, че са му отнели наградата. Това няма нищо общо. Спечелило си я е, негова си е.
Защото може би не познаваш как се организира това състезание.
Общинско ниво - във всяко училище се явяват всички ученици, които желаят.
Този Божидар от кое училище се е явил?
Или не се е явил?

# 183
Забелязвам, че някои думи не ги ползваш на място. Да се увълчиш не означава да застанеш срещу някого, а да се оядеш.
Това не е вярно, Лиляна. Отвори си речника. Може да си учител, но в българския език имаш пропуски (отделен въпрос, че съфорумката и тя има правописна грешка).

Наистина отношенията в училище не са само розови, но след това, в реалния живот битката е същата. Ако човек пази детето си и то не натрупа опит, това ще е фатално за него.
С това изобщо не съм съгласна. С идиоти, грубияни и тормоз съм се срещала само и единствено в кварталната прогимназия. После нито в математическата гимназия, нито в университета, нито в професионалната среда, нито дори в случайното общуване съм виждала такива личности в близост до себе си. А доста години вече живея и с доста хора се срещам.

Последна редакция: чт, 09 яну 2014, 13:39 от Параход

# 184
"(отделен въпрос, че съфорумката и тя има правописна грешка)"

http://rechnik.chitanka.info/w/%D0%BE%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D1%87%D0%B0

F*ck you very much, но грешката е вярна.

Всеки писач с малка чувствителност ще види, че Ботевото "увълча"
съдържа правилната фонема, а "овълча" няма музика.

Езикът не е само правилата от шести клас. Иска и самообучение.

# 185
Мамасита, аз какво съм написала?!?
ти четеш ли въобще, или ползваш писането във форуми изцяло за самозадоволяване, no thanks about f*cking you at all? Момичето (не помня вече ника) е сбъркало префикса, а Лиляна е поправила правописната му грешка, но не и значението.

# 186
  • Ямбол
Добре де и друго знаение да има, не си пасва с тази тема. Някак не мога да кажа, че се увълчвам срещу.
Увълвам себе си, нещо друго ме увълчва мен, но не и аз да се увълча срещу.

....Момичето (не помня вече ника) е сбъркало префикса, а Лиляна е поправила правописната му грешка, но не и значението.
Не съм поправяла правописната грешка, а точно на значението исках да наблегна.

# 187
Това вече е по-вярно, основно възвратната форма се ползва, за особеност на характера, но не само. Ама и ояждам се не е Grinning

# 188
Разбира се, че може да го кажеш! Езикът не е формула,
може да се комбинира креативно. Вълци виждала ли си?
Обикновено ако не застанат срещу нещо (друг вълк, друго
животно), не се държат "увълчено".

Както и да е, въпросът е, че с "незнам" и други работи си
има нужда от самотни занимания, с форум или без.

Като се замисля, даже е по-ценно децата да се обучават
да владеят добре език и комуникация, ако ще да е за сметка
на други дисциплини.

# 189
Или не се е явил?
Не знам как се е явил на олимпиадата. Първото място,което е спечелил е от Зимните състезания по информатика - 2013. В протокола за училище е записано CLASS USA ( мисля, че е американско училище за дистанционно обучение).

# 190
Или не се е явил?

Искам да кажа, че не съм съгласна с правилата. Това е национално състезание, щом детето живее в България трябва да има право, не би следвало да има ограничение за това кой къде учи/не учи. Ако е за конкретно училище - да.
Това си е мое мнение де, ясно е, че на практика нещата не са такива.

# 191
  • Русе
   А информация за самото състезание и задачите може ли да се види. Искам да преценя за себе си нивото.

# 192
Искам да кажа, че не съм съгласна с правилата. Това е национално състезание, щом детето живее в България трябва да има право, не би следвало да има ограничение за това кой къде учи/не учи. Ако е за конкретно училище - да.
Това си е мое мнение де, ясно е, че на практика нещата не са такива.
В регламента на олимпиадите и националните състезания, провеждани под егидата на МОН, изрично е записано кой има право на участие - всички ученици, които се обучават в дневна, самостоятелна или индивидуална форма на обучение в български общински, държавни и частни училища, както и училищата на територията на Република България към чуждестранните посолства.
Нещата са се объркали още с допускането му до състезанието. Но щом организаторите са преценили, че детето може да участва, отнемането на наградата е някак смешно.

А информация за самото състезание и задачите може ли да се види. Искам да преценя за себе си нивото.

Тук ще намериш всичко за ЗМС -2013.

http://www.math.bas.bg/infos/ZSI_2013.html

# 193
А аз все по-малко разбирам за какво точно се бори майката. За някакво доказване към нещо, което според личните й възгледи е рЕдко компроментирано?  За правене на навалица на място, което не е подходящо за възвишените й представи (държавното образованието е минимална база, която да бъде достъпна до всеки, но и върху която откакто се помня все някой в нещо се упражнява. Имаше едно поколение на Сендовчета)? На кого какво доказва? Аз не познавам чуждите образователни системи, но си мисля, че има някакви стандартни изисквания на всякъде, ако целта на човек е да притежава диплома. Може и да греша. Не знам.
Някой нагоре беше писал, че децата така или иначе се образоват И домашно и това коства доста усилия и средства на родителите.

# 194
Относно домашното образование - изцяло съм за, с уговорката че можеш да си го позволиш. Ако не може изцяло, частичните варианти също вършат работа - например родителски фондации като "Шилер"/55 у-ще/, езикови забавачки, частни уроци, езикови курсове и пр. Относно конкретния случай, доколкото разбирам от публикацията, проблемът е, че детето не се явява на официални годишни изпити. Тук вече разбирам държавните органи, няма как да стане; в държавите, където домашното образование е закрепено със законодателство /САЩ например/, децата се явяват на всички изпити и тестове, на които се явяват останалите деца. При това там има и университети само за домашно обучавани деца. Така че както се казва - кесарювото Кесарю, божието Богу. Трябва да се спазват законите на страната, в която живееш. И винаги имаш избор - можеш да смениш страната. Познавам хора, които са го правили не като икономически мигранти, а заради убежденията си.

Общи условия

Активация на акаунт