Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 24

• 76 761
  • 746
  •   1
Отговори
# 105

Във Варна има само един детски психиатър и това д-р Миглена Топалова. Работи по здравна каса. Издава ЛКК. КАто специалист е тип наблюдател.

Рени, не е само тя. Също и д-р Иливанова в МЦ Европа /не работи по ЗК/, д-р Кобакова в Психиатрията. Пиша за тези, които са ми известни и имам добри впечатления от тях. Аз лично предпочитам да избягвам д-р Топалова, не ми допада подхода й.

Данди Hug  знам за тях.

По точното което трябваше да напиша е че САМО д-р Топалова е подписала рамков договор със здравна каса и е единствената  детска психиатърка по Здравна каса. Иначе има доооста. Поне към ДКС в терапията има 3-4. Или им плащаш или трябва да отидеш с направление с код за възрастен- абсурд. Дават ти едни хръчащи зелени листчета.

За тези които писа също - нито една от двете не работи по-здравна каса за момента, нито една от двете не издава валиден медицински докумен, освен това работят самостоятелно, не в екип  и смея да подозирам че няма как като отделни специалисти да се обвържат с комплекно диагностиране. Така че става на кантар според това каква е целта

1. ако искам комплекна диагностика те няма какво да ми предложат

2. Вече ако смятам че не искаме  комплексно наблюдение а искаме платено мнение на някой за това как ми е детето за момента  по добре да го заведем в София , поне имаме възмжоност. Така сме посещавали доц. стамболова, Доц.Матанова, доц.Боянова в различни периоди от време. И трите ми бяха много полезни з апериода в който ги посетихме. Не ми дадоха вълшебна формула, Не ме успокоиха, бяха обективни но не и депресиращи.

3. Ако вече имам нужда от официален документ за състоянието на детето, във Варна Топалова е единствената. Или поне беше преди 6 месеца , когато правихме поредното ЛКК.

Ние минахме при д-р Кобакова по ЗК. Обследваха дребната за ТЕЛК-а в екип с детски психолог.  Иначе и от д-р Иливанова са ни приемали документ. Щом има нужната информация, подпис на квалифициран специалист и печат, не би трябвало да има проблем.

# 106
  • София
nutellata, за съжаление в София сме от голямото дообро утро и дневни центрове като в провинцията няма Sad Има, но не са за всички. Аз лично съм се отказала от всякаква надежда за държавна помощ в това отношение. Каква е тази група в Дървеница? За сега при нас се поуталожиха нещата, но...Как така са ви изритали от ДГ. С памперс ли е малката все още? Аз поне с дневние се заинатих да го махна, за да не мрънкат. Има инциденти чат пат, но...това е положението. Пробвай се с групите в Младост, има и много доволни майки, както и от групата в Бояна. На мен лично са ми супер далечни дестинации и за да го водя там трябва да не ходя на работа Sad

# 107

Ние минахме при д-р Кобакова по ЗК. Обследваха дребната за ТЕЛК-а в екип с детски психолог.  Иначе и от д-р Иливанова са ни приемали документ. Щом има нужната информация, подпис на квалифициран специалист и печат, не би трябвало да има проблем.

последно търсих за ДЕТСКИ психиатър  миналата година май или юни и отново инфото беше че е само Топалова. На мен ми трябваше за ЛКК. При Кобакова сякаш сме били веднъж във  Фамилния център. Не направих голяма разлика между нея и Топалова. Тя беше психиатър а не детски психиатър. Ползата, която видях от там е че получихме ЛКК то еднага бе обикаляне по кабинети. документа пък ни трябваше за кандидатстване в една от фондациите за помощ от детски психолог. Но понеже там е достатъчно да си с ЛКК и да го подновяваш всеки 6 месеца не сме се спускали на ТЕЛК.

..... ами какво а ти кажа. Пак потърсих инфо. Кобакова Е ПСИХИАТЪР а не ДЕТСКИ психиатър според информацията във фамилен център.

ето го инфото

Д-р Мая Кобакова – психиатър

Завършва висше медицинско образование в Медицински университет - Варна през 2004 год.

От 2007 год. работи в Детско психиатрично отделение към МБАЛ "Св.Марина".

През 2010 год. придобива специалност  Психатрия.

не пише детска психиатрия, а при топалова пише изрично.

Данди моля те сподели коя е детската психоложка която работи в екипа е терапията. Нерволога при който правихме ЕЕг ми спомена една дама която била Детска психоложка в терапията искам да  сверя информацията.

За тези които ни четат искам да кажа да правят разлика между задълбочено информативно обследване и такова дето е за бумаги. в момента обсъждаме бумащината.Но ако бих искала да знам нещо много по точно и конкретно за състоянието на дтето, за дефицити по направление, за евентуално изоставане какво и в какви области щях да си заведа детето в Св. Наум, независимо от това какво ще ми каже телефоностката относно обучаваните от тях специалисти  във Варна

Аз лично съм се отказала от всякаква надежда за държавна помощ в това отношение. ....

Доника  Hug
Всеки родител стига до това прозрение.
Рано или късно.

# 108
nutellata, моето дете го приеха в първа група с 24 часово носене на памперси.Сега е на 5 и имаме само нощен памперс.Учителките доста я разглезиха в групата.Хранят я, въпреки че може, но не иска, освен ако е нещо което много обича. Wink

# 109
nutellata, моето дете го приеха в първа група с 24 часово носене на памперси.Сега е на 5 и имаме само нощен памперс.Учителките доста я разглезиха в групата.Хранят я, въпреки че може, но не иска, освен ако е нещо което много обича. Wink
Цял ден лие на детска градина. Дано моя син и той да се откаже от памперси и той не може сам да се храни и сега го учат да се храни сам . Simple Smile

# 110
  • София
n_alex76, то всяка ДГ си има свои изисквания. В нашата беше да е без памперс. Условието беше това или въобще да забравя Sad В доста от градините го има в правилника за вътрешния ред.
Моят син е по цял ден на градина. Свикнал е с децата. Винаги все има по някое , което да го прегръща и целува.
Ние се стягаме за рождения ден утре. Знае, че ще има торта и ми показва как щял да духне свещичката Heart Eyes Но аз за това говоря от началото на месеца Simple Smile Само да видимкак ще успея да го облека с празничния тоалет Mr. Green Хора, имам голям проблем с това облича. Изкарва ме извън нерви вече. Сутрин го вдигам в 7, за да може до 8,30 да е облечен. Добре, че градината ни е на 500 м. С тази самостоятелност и всичко сам да прави ooooh! Обува един крачол, събуе го. Обуе втори, събуе го...и така до безкрай. Днес отиде на градина само по тениска. Добре, че в колата успях поне яке да му облека Sad

# 111
Незнам при вас как е , но при мен се опитвам да го накарам да пие от чаша не иска взима чашата и мия поднася към устата . Знае как да пие а не иска , а за обличането сам засега незнам кога , ще започне . Аз съм в Лондон и Мартин ходи цял ден на детска градина самоче в специализирана . Когато беше на 2 с брат си бяха заедно. Но ни посъветваха да го запишем в специализирана , защото обучението става индивидуално . В групата има 5-6 деца и персонала е 6 души.

# 112
Доника, и в нашата градина искат да са без памперси, но имаше още едно дете от другата първа група навремето пак с памперс.Но при него проблема бе, защото не иска.
rexina, по цял ден е на ДГ от първия ден. Peace

# 113
Всичко много зависи от градината, директорката , сговоричвостта, желанието з акомпромиси.
При нас условието беше да тръгнем без памперс но с обещание за помощ от страна на госпожите и лелките. Имахме месец за подготовка . Тръгна без памперс и напикаване, но пък без регулирана голяма нужда. Имахне фал- дв ано за два месеца се оправи. Първите два месца бяхме почасово - с разтегляне на оставането, но до 15 септември вече всичко беше в норма.  Дори имаха деца които се напикаваха като започна групата на 15.09. Разбира се в къщи, на домашна почва нещата се движат много по-бързо в посока на положително развитие. Не обвинявам специалистите нито специализираните градини , НО смятам че родителите са най-амбицирани и мотивирани да приучат детето си да ходи в тоалет. това е една много важна степен на свобода - самообслужването.

# 114

На мен ми трябваше за ЛКК. документа пък ни трябваше за кандидатстване в една от фондациите за помощ от детски психолог. Но понеже там е достатъчно да си с ЛКК и да го подновяваш всеки 6 месеца не сме се спускали на ТЕЛК.

Но ако бих искала да знам нещо много по точно и конкретно за състоянието на дтето, за дефицити по направление, за евентуално изоставане какво и в какви области щях да си заведа детето в Св. Наум, независимо от това какво ще ми каже телефоностката относно обучаваните от тях специалисти  във Варна

Фондацията, за която споменаваш само във Варна ли има представители или се работи с деца в цялата страна. Ако е така може ли някакви координати за връзка и допълнителна информация за това как работят. Конкретно работата с децата какво включва - индивидуален подход според нуждите на детето или се прилага някой от методите за терапия в съответствие с диагнозата която вече е поставена на детето. Доколкото разбрах с документ от ЛКК или ТЕЛК, който потвърждава диагнозата, работата с детето е безплатна. Ако няма такъв документ - срещу заплащане /в какъв размер евентуално/ приемат ли да работят с деца с проблеми.

Не за първи път се споменава неврологична и психиатрична университетска клиника Св. Наум. Смятам да заведа детето там за хронично главоболие, продължаващо повече от година и им бях изпратила запитване на ел поща /предлагат такава възможност/. Току-що видях че все пак са ми отговорили, но че ще консултират детето само за главоболието. За останалото - хиперактивност и евентуално аспергер ме насочват към Св. Никола. Това ме изненада защото от поста на  _re_ge останах с впечатление, че тяхното дете са го консултирали там. Възрастта в случая не е обяснение децата ни са родени в една и съща година.
 _re_ge, би ли споделила какво имаше предвид когато сподели, че би завела детето си в Св. Наум, освен ако не си имала предвид Св. Никола. Защото иначе е учудващо, че ни отказват тази консултация. А за детето щеше да е най-добре ако можеше да направим и двете консултации на едно и също място. И без друго само като чуе болница и очите му се насълзяват веднага и започва да се дърпа, да плаче и да нарежда. 

Последна редакция: вт, 28 яну 2014, 07:38 от Рори72

# 115
  • София
Рори, все се каня да ти пиша и забравям. Хич не се притеснявай, че бащата няма да е на консултацията. С две обследвания от по близо месец сме в св. Никола в 2 поредни години. Нито веднъж мъжът ми не пожела да дойде. Той отказваше да признае, че на детето му има нещо и до там. Така че това не го смятай за проблем Wink Сега ни предстои трета реоценка и докторката се надявам най-после да се запознае с него Simple Smile))
n_alex76, както и _re_ge писа - всичко зависи от градидината и нагласата за детето. Не веднъж съм казвала, че в това отношение ти си уцелила 6ца от тотото  Wink За мен първата година на детето в градината беше един огромен психически стрес, който трябваше да понеса и изнеса на гърба си.

Една виртуална почерпка от мен Wink Днес Гогича има "ту ю". За пръв път осъзна, че този ден е по-специален и дори разреши да му облека риза и се гледа в огледалото колко е хубав  Heart Eyes

# 116
Честит рожден ден на малкия сладур.
Да ви е жив и здрав рожденика, много чаровен и необикновен, щастлив с вас и много щастлив по-своему пък било то и в разрез с нормите на обществото -  нетипичен затова пък обичан и глезен.
 Hug

Дали можем и ние да се насладим на гледката а малкия мъж по риза?

Praynig

рорри

фондацията която посещава детето ми  е Фондация Радост за нашите деца

сайт тук : http://fondaciaradost.org/

Работят съвместно с агенция за закрила на детето. Но са само на наша местна почва. Помощта от там е безплатна, единственото безплатно нещо което ползваме  за детето. Имат специалисти като- логопеди, специални пехагози, психилози- детски и за родители, а от от тази учебна година и кинезитерапевт и терапевт по трудотерапия. Кандидатстването става с документ ЛКК и ТЕЛК и през агенция за закрила на детето където всяко дете има зачислен социален работник с негово дело ( оправя бумащината общо взето, подновява се договора всяка година ) . Предлагат и единични консултации, които са безплатни и за тях не е необходим документ. Изпращала съм там притеснени родители и на неозъптяени тиийнейджъри  Joy

Именно това е мястото където се изисква документа за съгласие на другия родител за подлагане на терапия, обаче. Присъствах на скандал от страна на едния родител. Деликатна ситуация. Явно това е начина те да оставят родителите да се разбират помежду си има ли детето проблем или не.

Що се касае за Свети Наум- трябва да се извиня че е грешка на езика - визирах св. Никола.
НО
ако детето ми имаше подозрение за неврологични проблеми щях да го обследвам първо в св. Наум и с резултат вече да продължа в свети Никола.Моето дете няма неврологични проблеми и затова никога не е налагало да го обследваме по специално в тази насока. При все платено е консултиран при две софийски доцентки невроложки .... и двете имаха еднакво независимо мнение че и да е странен не е следствие от някакъв неврологочен проблем в този аспект на думата. ако става въпрос за различност е начина на работи на мозъка му, а за да го открием трябва да направим нещо като това при Темплин Грандин с цветните импулси  Joy невъзможно за българия.

Така че на ваше място ако детето ми има оплаквания особено с главоболие бих го обследвала в св. Наум. Аз самата съм посетила много невролози във Варна, дори лежах в терапията с всевъзможни изследвания скенер, доплер ямр и прочие- полза от това нямах. Мигрената ми нито се подобри нито се разреди, а продълкжи да  е мой верен спътник .

Последна редакция: вт, 28 яну 2014, 21:11 от _re_ge

# 117
Дони, честит рожден ден на Гого, пожелавам ви от всичко по много!
Трудности ще има, знам но ти желая от сърце
на всеки следващ негов рожден ден да се чувстваш все по-добре
.

# 118
Извинявам се за отклонението.
ре ге, аз страдам от хемиплегия мигрена, мигрена със сиптоми на инсулт и менингит, при последния пристъп инсултните сиптоми продължиха месец и половина. Лекувам се при доц.Клисурски в Сити клиник София. Нашите неврози във Варна след 4 ЯМР и 6 Скенера ме изисаха с диагноза депресивна невроза.

# 119
Извинявам се за отклонението.
ре ге, аз страдам от хемиплегия мигрена, мигрена със сиптоми на инсулт и менингит, при последния пристъп инсултните сиптоми продължиха месец и половина. Лекувам се при доц.Клисурски в Сити клиник София. Нашите неврози във Варна след 4 ЯМР и 6 Скенера ме изисаха с диагноза депресивна невроза.

Гала - адски много съм ти благодарна , удари в десетката.
точно с такива симтоми ме приеха, дори първоначално предполагаха тумор в мозъка. За хемиплегия не показах симтоматика, макар и първончално да имах понижена чувствителност на едната страна.Аз залагам за мениероподбен синдром. Ясно ми е че при мен стресът е много провокиращ и  е че хапче от рода на   "майната му на всичко" три пъти на ден ще ми е от полза ... но нещо не се справям с регулярния му прием.

Общи условия

Активация на акаунт