КАНДИДАТСТВАНЕ СЛЕД 7 КЛАС С РИСУВАНЕ

• 154 250
  • 1 483
  •   1
Отговори
# 105
само сутрин ли има часове?  /първа смяна е сина на у-ще/
Да само сутрин е, защото класния ми който преподава курса след училище ходи в академията и там преподава. За това е направена така програмата иначе няма как...

# 106
  • София
INA BAMBINA благодарности за темата и систематизираната информация.
Детето ми също ще кандидатства с рисуване,реши го в началото на 6 клас и от тогава
се подготвя. В началото бях против и мислех, че е поредното увлечение, но като видях колко упорито преследва мечтата си и колко труд полага сега вече напълно я подкрепям.
Радвам се, че ще има с кой да обменяме информация. За сега първият срок, който трябва да спазим е  от 07.05.-13.05.  и е за подаване на заявление за проверка на способностите по изобразително изкуство, нали така? newsm78

# 107
  • София
INA BAMBINA благодарности за темата и систематизираната информация.
Детето ми също ще кандидатства с рисуване,реши го в началото на 6 клас и от тогава
се подготвя. В началото бях против и мислех, че е поредното увлечение, но като видях колко упорито преследва мечтата си и колко труд полага сега вече напълно я подкрепям.
Радвам се, че ще има с кой да обменяме информация. За сега първият срок, който трябва да спазим е  от 07.05.-13.05.  и е за подаване на заявление за проверка на способностите по изобразително изкуство, нали така? newsm78
Точно така. Ще допълня, че с рисуването има различни поприща за реализация като художник, илюстратор, бижутер, керамик или графичен дизайнер, компютърен график, аниматор и т.н. и т.н. ... Grinning не мога да изброя всичките, защото са много. Иначе - Да, това е първият срок. Ще кача цветна таблица със сроковете, които трябва да се спазят. Освен това е добре да си извадите и медицинското навреме от  личния лекар. То е безплатно за децата и в него трябва да е отбелязано, какво е цветоусещането на хлапето и дали има някакви алергии или заболявания, които са противопоказни. Въпреки, че никъде не е отбелязано изрично, че при подаване да заявлението за допускане до изпита по рисуване на 04.05. е необходимо да представите такова, може и да го поискат, защото говорих с РИО София и те самите не знаеха дали ще е нужно или не, а то така или иначе ще Ви трябва, защото копия от него ще оставите в училищата по изкуствата, ако детето Ви кандидатства и там. Аз моето вече си го извадих за всеки случай, ако ми го поискат, да съм подготвена. Освен това, ако не го изискат при подаване на документите, то при записване на детето в някое от училищата с паралелки по изобр. изкуства, ще Ви го искат със сигурност.  Simple Smile

Последна редакция: пн, 07 апр 2014, 13:58 от INA BAMBINA

# 108
  • София
http://pedagog6.com/v2/

За съжаление не мога да кача схемата за която пиша по-горе, затова давам сайта от който всеки може да си я свали сам.
Освен това, това издателство пуска много прегледни и спретнати справочници за кандидат -   гимназисти.

Последна редакция: пн, 07 апр 2014, 14:17 от INA BAMBINA

# 109
темата ми е полезна   bouquet

# 110
Здравейте!Дъщеря ми кандидатства в НХГ"Димитър Добрович"-Сливен та исках да ви попитам на матурите задължителен ли е вторият модул,защото в училище и казали,че не е, училището било към министерството на културата? Simple Smile Laughing

# 111
  • София
Здравейте!Дъщеря ми кандидатства в НХГ"Димитър Добрович"-Сливен та исках да ви попитам на матурите задължителен ли е вторият модул,защото в училище и казали,че не е, училището било към министерството на културата? Simple Smile Laughing
Здравейте! Така е, училището е към министерството на културата и кандидатстването в него не е обвързано с резултатите от матурата по БЕЛ и математика, а само с оценката от приемния изпит по рисуване, ала помислете добре преди да вземете решение да не пише детето Ви и по втория модул, защото все пак той ще Ви е от полза, ако прецените дъщеря Ви да кандидатства и за паралелки с изобразително изкуство в обикновени общообразователни училища, защото това увеличава шансовете й за прием в някое от тях, ако има такива във Вашия град. Така не се залага само на една гимназия, в случай, че детето не бъде прието в нея. Още повече, че НХГ в Сливен разкрива тази година общо 24 свободни места без квоти за момчета и момичета както следва:

иконопис - 8 места
художествена тъкан - 8 места
рекламна графика - 8 места
http://mc.government.bg/page.php?p=58&s=81&sp=21&t=0&z=0

Това е линка към страницата с посочената информация на министерството на културата.

# 112
здравейте, не си спомням дали Ина беше писала /почти 99% съм сигурна, че е/, но нали знаете че трябва да поддадем заявление за матурите, в училището в което учи детето ни, че няма да кандидатстваме с тези оценки, а със специален предмет  newsm78. Датата до която сме "длъжни" да го направим била 16.05!?

# 113
  • София
здравейте, не си спомням дали Ина беше писала /почти 99% съм сигурна, че е/, но нали знаете че трябва да поддадем заявление за матурите, в училището в което учи детето ни, че няма да кандидатстваме с тези оценки, а със специален предмет  newsm78. Датата до която сме "длъжни" да го направим била 16.05!?
Това го научавам  за първи път... аз писах, че трябва да подадем заявление за полагане на изпит по рисуване, който ще се преведе на 04.06.14г. и съобщих, че това заявление се подава в училището в което учи детето. Срокът за подаването му е от 07.05.14г.-13.05.14г. вкл. С него се заявява, че желаете детето Ви да бъде допуснато до национален изпит за проверка на способностите по изобразително изкуство. С получената оценка то се бори за класиране в училищата, които е избрало за кандидастване с рисуване. Това са гимназиите към министерство на образованието, поради, което този изпит важи САМО за тях / така нар. СОУ-та/. Ето защо освен оценката от изпита за който пиша в крайния БАЛ участват и оценките от матурите по БЕЛ и математика. Оценките от матурите не са важни само за училищата със собствен прием, каквито са гимназиите по изкуствата към министерство на културата. Те си имат собствени дати за изпити по рисуване, които също съм публикувала.
Апропо...заявлението за допускане до изпит за проверка на способностите на 04.06.14г. можете да свалите от сайта на РИО. Там го има като образец. В него има няколко графи в които трябва да се напише за кои училища от системата на министреството на образованието искате да важи получената оценка от изпита.  Simple Smile

# 114
  • София
Това го научавам  за първи път... аз писах, че трябва да подадем заявление за полагане на изпит по рисуване, който ще се преведе на 04.06.14г. и съобщих, че това заявление се подава в училището в което учи детето. Срокът за подаването му е от 07.05.14г.-13.05.14г. вкл. С него се заявява, че желаете детето Ви да бъде допуснато до национален изпит за проверка на способностите по изобразително изкуство. С получената оценка то се бори за класиране в училищата, които е избрало за кандидастване с рисуване. Това са гимназиите към министерство на образованието, поради, което този изпит важи САМО за тях / така нар. СОУ-та/. Ето защо освен оценката от изпита за който пиша в крайния БАЛ участват и оценките от матурите по БЕЛ и математика. Оценките от матурите не са важни само за училищата със собствен прием, каквито са гимназиите по изкуствата към министерство на културата. Те си имат собствени дати за изпити по рисуване, които също съм публикувала.
Апропо...заявлението за допускане до изпит за проверка на способностите на 04.06.14г. можете да свалите от сайта на РИО. Там го има като образец. В него има няколко графи в които трябва да се напише за кои училища от системата на министреството на образованието искате да важи получената оценка от изпита.  Simple Smile
От 14.05.14г-до 16.05.14г. вкл. се обявяват списъците с разпределението на учениците по училища за провеждане на изпита и се уведомяват с писма до колкото разбрах за това.

# 115
Всъщност дъщеря ми вече е приета в училището с изпита по рисуване, та е напълно сигурна,че ще е там просто исках да попитам дали, ако не държи втори модул ще може да влезне там/

# 116
  • София
Всъщност дъщеря ми вече е приета в училището с изпита по рисуване, та е напълно сигурна,че ще е там просто исках да попитам дали, ако не държи втори модул ще може да влезне там/
Според мен да, просто защото вторият модул е за кандидастване в училища към министерството на образованието. Вашето не спада към тях. Успех!

# 117
Според мен да, просто защото вторият модул е за кандидастване в училища към министерството на образованието. Вашето не спада към тях. Успех!

Благодарим!Успех и на вас! Simple Smile

# 118
това заявление е за матурите, не важало за ученици, които ще кандидатстват по успех и на тях са им нужни тези оценки, а за нас, където уж няма да са ни нужни?! утре имам разговор с нашата класна и ще кажа подробности.

# 119
  • София
това заявление е за матурите, не важало за ученици, които ще кандидатстват по успех и на тях са им нужни тези оценки, а за нас, където уж няма да са ни нужни?! утре имам разговор с нашата класна и ще кажа подробности.

П Р И Л О Ж Е Н И Е   3

Образци на документи,
необходими за дейностите по приемане на ученици в държавни и в
общински училища за учебната 2013–2014 година съгласно Наредба № 11
от 28.03.2005 г.
(обн. ДВ, бр. 29 от 05.04.2005 г., изм. бр. 89 от 8.11.2005г., изм. и доп., бр. 74 от 08.09.2006
г., бр. 74 от 14.09.2007 г., в сила от 14.09.2007 г., бр. 79 от 9.09.2008 г., в сила от 9.09.2008
г., бр. 73 от 11.09.2009 г., в сила от 15.09.2009 г.)

1. Заявление за полагане на изпити за проверка на способностите след завършен VІІ клас.
6. Служебна бележка, удостоверяваща мястото за полагане на приемен изпит.
7. Служебна бележка за оценките на учениците от приемните изпити след завършен VII клас.
20. Заявление за участие в първи (трети) етап на класиране след положени изпити за приемане в училищата или в паралелките с държавен прием след завършен VII клас.
21. Заявление за участие във втори етап на класиране след положени изпити за приемане
в училищата или в паралелките с държавен прием след завършен VII клас.

Това са описаните готови формуляри, които могат да бъдат изтеглени  от сайта на РИО София. Този, който съм одебелила в черно е за допускате на изпит по рисуване. Не го ли подадеш няма да има право детето ти да се яви на националния изпит по рисуване на 04.06.14г. Така, че това заявление не е за матурите, както си мислиш. След малко ще се опитам да кача и самото заявление за да го видиш. Учениците, които кандидатстват за паралелки с профил "Изобр. изк-во" в общообразователните училища сформират БАЛ в който влизат: оценката от приемният изпит по рисуване + оценките от матурите по БЕЛ и математика, както и годишната оценка по изобразително изкуство от свидетелството за завършен 7 кл. Така, че учениците, които ще кандидатстват с рисуване не се приемат просто по общ успех. Едва след като мине изпитът по рисуване на детето се издава служебна бележка от приемният изпит и едва тогава то подава документи за допускане до Първо класиране / това заявление за което ти пишеш/. Просто бъркаш двете заявления. Разбери го така: Каквото и да искаш да правиш, трябва да го заявиш писмено пред властите, като спазваш определените от тях срокове. Впротивен случай, те няма как да научат, че детето ти иска да се яви на изпит по рисуване примерно. Ти трябва да ги уведомиш затова свое намерение. Ето и заявлението за което говоря.

ДО
НАЧАЛНИКА
НА РЕГИОНАЛЕН ИНСПЕКТОРАТ
ПО ОБРАЗОВАНИЕТО - ............................................
ЗАЯВЛЕНИЕ
за полагане на изпити за проверка на способностите
От...
(собствено, бащино и фамилно име на ученика)
ЕГН пол м ж
Живущ: област......................................................., община...............................................................,
гр./с. ......................…………………….........................,
ж.к./ул. .............................................................................№ .........., бл. ........, вх. ….., ет......, ап......,
телефон за контакти: ................................................
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН/ГОСПОЖО НАЧАЛНИК,
През учебната 2012/2013 г. предстои да завърша VII клас
в училище.................................................................................. , гр./с. ..............................................,
община...................................................................., област ............................................................
І. Желая да бъда допуснат(а) до конкурс с полагане на приемни изпити по чл. 6, ал. 2, т. 3 (проверка
на способностите), както следва:
1. ..................................................................... код
2. ..................................................................... код
3. ..................................................................... код
4. ..................................................................... код
Родител/настойник...............................................................……..………………………….............
живущ: област....................................................., община
................................................................,
гр./с. .................................................................................,
ж.к./ул. .............................................................................. № .........., бл. ......., вх. ...., ет......, ап......,
тел. за контакти: ................................................
Подпис на ученика: ............................... Подпис на родителя/настойника: .................................
Платена такса в размер ................................................... лв. Подпис на длъжностното лице:
(словом/цифром) ...................................
Гр./с. ........................................ Дата .....................................................................................
пощенски код
пощенски код

Забележка:
*Кодовете се попълват от длъжностното лице, което приема заявлението!

За училищата по изкуствата като например Художественото или Приложното "Св. Лука" този ред не важи. Наистина за тях матурите не са от значение, а само оценката от приемните им изпити. Но в тях децата се приемат по др. наредба /Наредба №5/ и по др. ред. Общият успех на ученикът за тези гимназии също не е от значение.

Последна редакция: ср, 23 апр 2014, 10:19 от INA BAMBINA

Общи условия

Активация на акаунт