Математически турнири - 27

• 95 637
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
опитвам се да разпечатам задачите за Великденското математическо състезание за първи клас, но от 2009г, 2008, 2007 и 2006г.... на хартията излизат с някакви йероглифи. Знаете ли от къде могат да се разпечатат нормално?

http://math-bg.com/?page_id=233

Да не е нещо от твоя компютър? При мен излизат нормално. Дори ги свалих, за да не отварям всеки път от там. Ако ми изпратиш имейл, ще ти ги изпратя всичките.
И в тази връзка, моля ви, кажете ми каква е логиката на тези 3 задачи? Верните отговори са оградени в червено. Чувствам се като пълен глупак! Цяла сутрин се чудя...
http://i160.photobucket.com/albums/t196/pettya/Other/untitled444_zps7e43297d.jpg

# 106
И в тази връзка, моля ви, кажете ми каква е логиката на тези 3 задачи? Верните отговори са оградени в червено. Чувствам се като пълен глупак! Цяла сутрин се чудя...
http://i160.photobucket.com/albums/t196/pettya/Other/untitled444_zps7e43297d.jpg

Зайчетата - сборът на трите числа около главата е равен на сбора при лапите.
Или по друг начин също: разликата на сбора при лапите и сбора при ушите е равна на числото, което си мисли зайчето.

* Заместваш два банана с четири портокала и намираш,че един ананас е 4+ 3 = 7 портокала.

Третата - броиш колко са трите вида фигури, заместваш, събиране, изваждане и готово.
5 + 4 - 3 = 6

# 107
  • София
Големи дебати покрай кенгуруто.
Моето мнение е, че въпросите трябва да са категорични и ясни. А не да решиш задачата и да се чудиш какво всъщност се иска да се посочи като верен отговор.
Ето това
Цитат
за някоя и друга задача винаги ще има елемент на късмет - детето да е мислило като съставителите
не би трябвало да го има. Може би при друг тип състезание някаква уловка би била удачна, но не и тук, предвид формата на състезанието - много задачи за кратко време, което /състезанието/ дори не е ориентирано единствено към деца, занимаващи се със състезателна математика, където се изискват доста по-различен тип знания и подготовка.
Впрочем, прави ми впечатление, че такива недоразумения се получават при задачи, които са съставени или модифицирани от нашите организатори...което не ме учудва...

Последна редакция: вт, 25 мар 2014, 10:55 от Elfi

# 108
  • Варна
опитвам се да разпечатам задачите за Великденското математическо състезание за първи клас, но от 2009г, 2008, 2007 и 2006г.... на хартията излизат с някакви йероглифи. Знаете ли от къде могат да се разпечатат нормално?

http://math-bg.com/?page_id=233

Изтегли си ги на компютъра и така ги разпечатай.

# 109

Зайчетата - сборът на трите числа около главата е равен на сбора при лапите.
Или по друг начин също: разликата на сбора при лапите и сбора при ушите е равна на числото, което си мисли зайчето.

* Заместваш два банана с четири портокала и намираш,че един ананас е 4+ 3 = 7 портокала.

Третата - броиш колко са трите вида фигури, заместваш, събиране, изваждане и готово.
5 + 4 - 3 = 6
Няма емотикон за моя срам!!! Как можа да ги разбереш и решиш толкова бързо?! Как ли не ги въртях...
Много ти благодаря! Simple Smile

# 110
Pettya®, зайчето се обсъжда години наред;)
Минала съм през тези задачи, не ги решавах сега, споко Simple Smile
Само третата се замислих, загледах я, че я приех за верижка, и че се търси следващ символ.

# 111
Pettya®, зайчето се обсъжда години наред;)
Минала съм през тези задачи, не ги решавах сега, споко Simple Smile
Само третата се замислих, загледах я, че я приех за верижка, и че се търси следващ символ.
Ами, уж търсих назад в темите от минали години(да не съм и аз от тези, които питат едно и също без да търсят), но не можах да намеря решенията.   bouquet

# 112

но

според мен е :

6 портокала(т.е. 3 банана) +4 банана=2 ананаса
т.е. отг е : два аннаса са колкото  7 банана

# 113
За ананаса не съм я довършила;)
2 ананаса са 14 портокала = 7 банана.

# 114
Тази задача с калкулатора не може да е така. Ако се използва факториел, натисканията са 6, но за да ги направиш 31, трябва половината множители да ги умножиш наум, което е глупаво, при положение, че използваш елка. А и няма как да има "верен" отговор, в който някаква част от изчисленията ги правиш наум. Колко голяма част?

Дори верният отговор да е 50, задачата е супер безидейна. Все пак се надявам решението да се окаже нещо оригинално и интересно, за което просто не сме се сетили.
Има ли максимални резултати за втори клас?

# 115

Дори верният отговор да е 50, задачата е супер безидейна.

"Идейна" е , доколкото дете би могло да се обърка, приемайки едно двуцифрено число за едно натискане- от 10 нататък  да забрави, че са две.Аз така реших първоначално задачата и получих отговор 37, който фигурира като възможност Embarassed Embarassed Embarassed
Мисля, че и в други състезателни формати има задачи с просто отброяване, ако не се лъжа.Май за "ЧХ" са характерни newsm78

П.С.Сега пък се сещам,  че това "Най-малко" директно отправя към отговор, различен от 50.Щом има "най-малко", това означава, поне две възможности, като едната е по-съкратена.Тц, не е 50, ама в каква драми ни откара пустата му задача...

Последна редакция: вт, 25 мар 2014, 11:54 от Светкавица

# 116
  • София

Не се надявайте. Вижте какво се пита в задачата  "НАЙ-МАЛКО колко натискания на бутоните!"
Трябвало е да групират множителите и да пестят бутони

Е, не зная във втори клас учи ли се произведение на едноцифрено с двуцифрено
Пък и много е подвеждащ дадения в задачата пример - все едно дават образец за решаване

Ще е чудесно, ако сте права и  този отговор 31 е печатна грешка

Това е абсурд. Както виждам, подобно групиране затруднява и възрастен. Калкулатор не се използва, като преди това си сметнеш наум лесното. И отговорът е не - във 2 клас не се учи произведение на едноцифрено с двуцифрено. Децата още не са минали цялата таблица за умножение, само до умножение с 8.  
Според мен, примерът си е точно за образец. При всички положения не видях някой тук (а все си мисля, че не сме съвсем боси в математиката) да предложи друг отговор. Не догадки, а начин за решаване, конкретен, който хем да води до отговора 31, хем да е лесен, логичен, хитър и достъпен за второкласник.
Относно печатните грешки, доколкото видях, вече има такива отбелязани в отговорите на други групи. Същевременно не смятам, че официалните отговори са изпратени и публикувани единствено от 56 СОУ. Ако са официални, те трябва да са общодостъпни. Не пишеше ли, че се изпращат на всички училища? И само едно ги е публикувало?  newsm78

И в отговорите обявени в у-щето на сина ми (107мо) е посочен отговор B. Въпреки това силно се надявам да е някаква грешка и да зачетат отг. D. До колкото виждам от дебатите тук никой не спомена за второкласник, който да е посочил друго освен 50. А дори и възрастен не даде изчерпателно решение.
Аз (хич не съм на Ти с математиката  Embarassed) се пробвах по логиката дадена от Светлича за групирането на едноцифрено с двуцифрено, така че сумата им да не надвишава 100 и в този случай стигам до умножението на 11 двуцифрени числа и съответно натисканията ще са 33.
А и тази логика на решение ми се вижда малко абсурдна за второкласник.

Някой питаше - от досега публикуваните резултати - няма максимален при втори клас. Най-високият постигнат до момента е 110 т.

И да попитам - Как се разбира кои задачи са променени от Бг организаторите?

# 117
И аз забелязвам, че никой не е получил отговор 31, каквато и логика да се опитваме да измислим. За мен варинатите са или 6 или 50, всичко друго е изнасилване на задачата и смучене от пръстите.

# 118
В официално публикуваните отговори обаче - верният отговор е отговор В т.е. 31

Мнооого съм любопитна как може да се смята на калкулатор без да се задава математическата операция. Защото при брой натискания 31 се случва точно това.  Mr. Green

Искрено се надявам това да НЕ са официалните отговори. По-скоро се надявам това да са НЕофициални отговори.

Не се надявайте. Вижте какво се пита в задачата  "НАЙ-МАЛКО колко натискания на бутоните!"
Трябвало е да групират множителите и да пестят бутони

Е, не зная във втори клас учи ли се произведение на едноцифрено с двуцифрено
Пък и много е подвеждащ дадения в задачата пример - все едно дават образец за решаване

Ще е чудесно, ако сте права и  този отговор 31 е печатна грешка

Аз явно съм много зле, но също не виждам как се получава 31, а не ми се мисли сега, след време като пуснат обяснението ще видя защо е 31. Още повече в условието им е даден пример, защото и голяма част от децата във втори клас не работят с калкулатор и не са наясно че за да се получи числото 15 примерно се натиска две цифри. Това дори не е точно задача а да се сетят децата да изпишат всички цифри и знаци на листа и да почват да броят. Това си помислих че е смисъла на задачата, а не да мислят за комбинации. Но явно е бил друг.
Какво да групират, та те в момента учат умножение до 5? Като ги карам подред и с равното получавам 50.
Задача 21 е доста трудна и ако наистина отговора е Е правилно съм я разбрала но някои я разбират по друг начин и според тях е Д.
И последната си я бива. В общи линии за 2ри клас има 2-3 задачи които са с доста сериозна трудност за деца на тази възраст, браво на тези които ще са успели да решат всичко. Не знам дали ще има такива.

# 119
  • София
П.С.Сега пък се сещам,  че това "Най-малко" директно отправя към отговор, различен от 50.

След всяко умножение би могъл да натиска = и след това да продължава с умножението. Това би довело
до много повече натискания от 50. Струва ми се, че верният отговор ще се окаже точно 50 и ще е наистина най-малкият брой натискания при така зададения образец. Абсурд ми се вижда да очакват комбиниране на
множители от второкласници.

Общи условия

Активация на акаунт