Детето като "инвестиция"

• 4 281
  • 63
  •   1
Отговори
# 30
Що реагирате като щипнати другарки, не разбирам. Много е ясно всичко: пита се трябва ли детето да е "инвестиция" за родителите, нещо като фонд "трета възраст".

Гласявах с "не", за мен децата ми са ми любов, грижи и смисъл. Туй то. По отношение учене/ успех/ бъдеще - щастието на децата,тяхната увереност, усмивките им на сладките очички, спокойното им поведение, са важните неща. Важно е и да са здрави. Като ги науча да полагат усилия, да не се обезкуражават, да довършват започнатото, те сами ще си намерят пътя. Вярвам в тяхната автономност и съм сигурна, че и давамата ще се справят с трудностите, които живота би им сервирал.

# 31
  • Ямбол
Валерияна, умишлено ли маниерничиш в изказа си, или българският език просто не ти е роден? Има нещо страшно сбъркано в това, че все повече хора се изразяват като Министърката на младежта и спорта  Thinking

А може и да е самата минисърка, тя не беше ли с образование НУП или ПУП. Или май нещо по БЕЛ беше. Ох, забравих.

# 32
Що реагирате като щипнати другарки, не разбирам. Много е ясно всичко: пита се трябва ли детето да е "инвестиция" за родителите, нещо като фонд "трета възраст".

Гласявах с "не", за мен децата ми са ми любов, грижи и смисъл. Туй то. По отношение учене/ успех/ бъдеще - щастието на децата,тяхната увереност, усмивките им на сладките очички, спокойното им поведение, са важните неща. Важно е и да са здрави. Като ги науча да полагат усилия, да не се обезкуражават, да довършват започнатото, те сами ще си намерят пътя. Вярвам в тяхната автономност и съм сигурна, че и давамата ще се справят с трудностите, които живота би им сервирал.
Според авторката темата е за инвестиция в децата заради самите деца  newsm78

# 33
По БЕЛ е спортната министърка.

По темата- не схващам какво общо има инвестицията на родителите с обучението в училище по езици, може би имаш предвид като инвестиция на цялото общество.
Нека като начало наблегнат първите четири години на български, все пак.
2-3 езика са си направо билет за навън, не знам доколко е от обществен интерес и си струва да се случва в училище, според мен има нужда да се инвестира в образованието с цел да подготвя и оставащите тук. В момента в някои градове има по няколко читави езикови, математически, 2-3 читави професионални, от останалите нямам идея реално с какви знания и умения излизат среднистите.

# 34
  • Западен парк
Къде са сега Бояна и Мамасита?
Колкото и завъртени постове да са писали, винаги хващах смисъла и основната им теза. А тази авторка ми е непонятна. И трите й поста са като писани с гугъл-преводач. Или се мъчи да е като Онези две, но не й достига багаж...
Валериана, и аз ще изчакам още няколко твои поста, за да разбера какво точно те интересува и да отговоря по същество. Обещавам и на анкетата да отговоря.

# 35
  • София
Аз я разбирам, но това не е нейна заслуга.
По темата - намирам за изключително ограничено да считате, че езиците /например/ са по-важни от музиката /например/. Всичко е важно. Широк мироглед  и мислене "извън кутията", казано на чист български език, не се възпитава само с речник и тетрадка. И разходките в планината за важни. И ходенето на басейн.
Между другото, кога ще дойде предложението за точното училище или школа,където децата ни ще могат да се фокусират върху смислените нАуки?

# 36
4 езика знам и пак не мога да разбера първия пост на авторката.
Та явно ученето на езици не помага толкова в живота.

Laughing Laughing Laughing  Peace

Детето не е инвестиция, то си е дете. Дали палаво, послушно, ученолюбиво или мързеливо е все дете, за което трябва да полагаме грижи и усилия да е добре възпитано, образовано и щастливо.

Това малко ми звучи като: Инвестиция ли е храната, която купуваме, за да ядем и да останем живи.

Иначе мисля, че часовете по рисуване, музика и т.н. трябва да ги има, защото:
1. Има деца с талант точно в тези области и те не трябва да бъдат пренебрегвани, защото ние ги смятаме за несериозни
2. Дори децата ни да не са музикално надарени и бъдещи велики художноци, то тези часове пак са им едни от най-любимите.

Но мнения от сорта на "Аз сега му плащам образованите, за да може той/тя да ме гледа на старини", е ужасна.

# 37
  • out of space
Извинявам се, чаках повече постове , за да обобщя! Отговорите са си класическите "да" и "не", но с интересен почерк Simple Smile За началното образование, часовете по музика, бит и техника, изобразително изкуство. Те според мен, са дисциплини, в които не всички деца и подрастващи са заинтригувани. Тези дисциплини, обаче, се оценяват и понякога ронят авторитета на детето ни пред неговите съученици. Съгласни ли сте, че са полезни, но като курсове извън училище?

Ми ще му ронят авторитета естествено- ако не може да научи гамата или че зелено + червено прави кафяво.
И аз едно време никак не бях заинтригувана от вектори и медиани, а като гледам хич не са ми затрябвали.

Разбира се, че инвестирам в децата си, но това е, за да обезпеча собствения им живот, не моя.

# 38
  • Стара Загора
Идеята на анкетата е да получа резултат от гласуване. Дискусията е за да намеря интересни отговори и предложения. Болната амбиция не е тема на тази анкета. Интересът ми е в друга насока. Да приемем, че се интересувам от отговора Ви, като събеседници, не като родители.
Например: Хубаво ли е децата ни, да учат езици и ако да, трябва ли това да се приложи в образователната ни система, за сметка на други безсмислени науки? Благодаря за отделеното време!

Много думи, смисъл - нула.
Какво разбираш под "интересни отговори и предложения"? Предложения за какво?
Какво е "безсмислена наука"?

# 39
Децата са най-доброто, в което мога да инвестирам в днешния ден и на фона на пенсионната система у нас, при положение, че не разбирам от ценни книжа и борсови операции.

# 40
Аз имам малко по-различно мнение относно това дали децата трябва да помагат на възрастните си родители. Смятам, че да. Не съм ги родила и отглеждам, за да си осигуря старините, надявам се, че ще имам възможност сама да се гледам, но така както аз бих гледала моите родители и ги обичам и се надявам да имам работа и възможности, за да им помагам, ако се наложи, щото за сега няма изгледи, така се надявам и моите деца да се грижат за нас ако се наложи. Не смятам за грам тежест това нещо. Нито някога майка ми или баща ми, които имат по един починал родител, са смятали за тежест да се грижат.
Мисля, че човек от древни времена живее в общност, семейство, за да може да получава подкрепа.

# 41
Не само, че гледам на него като на инвестиция, пенсионен фонд, санитар и доживотен партньор, но го намирам и за божията благодат. ОбразУвах го, а сега и го образовам все с тази цел. Много е   податлив, който го познава може да потвърди!

# 42
Така, а четейки Октопод, се сетих, че не само инвестирам, но и се озъртам за качествени инвестиции.

# 43
Само да ти кажа, че и аз се озъртам  Twisted Evil

# 44
И да се озъртате, и да не се озъртате, този вид инвестиции се капитализират доста отложено във времето. И най-перфектната инвестиция може да се окаже нефелна. И обратното - скромно и необслужвано влогче да се окаже златна мина.

Общи условия

Активация на акаунт