Истината ви приказвам! - куриози и безумия от учебници и подобни

• 32 166
  • 295
  •   1
Отговори
# 15
За мен най-големият ужас беше твърдението, че "България граничи на Запад със Сърбия и Черна гора и Македонияooooh!
Факт, че учебникът е съставен в интервала 2003-2006 година, когато държавата се казва "Държавен съюз Сърбия и Черна гора", но така написано и представено, ме влудяваше... Би трябвало да има начин за изтегляне на учебници с невярна информация  Crossing Arms

# 16
От учебника по ЧП за трети или четвърти клас научих, че морската вода е солена, защото в нея е разтворено голямо количество готварска сол.
Не думай. А готварската сол от къде идва тогава? Thinking

# 17
  • София
От учебника по ЧП за трети или четвърти клас научих, че морската вода е солена, защото в нея е разтворено голямо количество готварска сол.
Не думай. А готварската сол от къде идва тогава? Thinking
Joy Joy Joy hahaha hahaha hahaha
Аз утре ще кача стихотворения от читанката.

# 18
От солниците, как от къде?
Имаше и определение за прав ъгъл - този ъгъл, на който като наложиш триъгълника (пластмасовият), ъгълът съвпада. Също и че сърцето работи 12 часа и 12 часа почива. Сигурно бъркам часовете, но почивка имаше.

# 19
Втори клас беше това  Mr. Green Направо се изумих от тази простотия  newsm78

# 20
  • София
Ааа, сетих се: "Средна гора не е планина, тя е парк" преди около 7-8 години в учебник за 3 май беше и дружно обяснявахме на племенницата, че това е образно казано "парк" иначе си е жива планина.  
И разбира се култовото:

Отдолу иде джип "Митсубиши"
със яка броня, с прозорци скришни.
Всички по пътя той изпреваря.
- Но на кого е? Кой ли го кара?
- Вълчо го кара. Свири и гази!
- А във колата коя е тази?
- Лиска е вътре. И много иска
на мис-конкурса да стане миска.
- Давай, Вълчо, и наддавай
златна пара звънка -
мис да стане твойта Лиска,
гиздава и тънка!

* От учебник по музика за трети клас на издателство "Булвест", одобрен със заповед на Министъра на образованието и науката Нр. РД 09-1318/31.08.2004 г

# 21
  • София
Рецепти от учебника по ДБТ за здравословно хранене за начален курс - Ути Бъчваров си прави бизнес с нашите деца, като им обяснява внимателно как се пържат картофи.
Държавата е забранила с няколко наредби пържените картофи в училище - и в лавките, и в столовете, за по-готино и за да станем дебели като Ути , можем да си изпържим в къщи.
Нищо че на 9г. врящото олио не е много гот за самостоятелна работа. Не са се сетили...

Математически задачи с "фанта", "кока-кола",в някакви учебници срещнах снимки на шоколади Милка, кенчета Кока-кола и тн и тн.

Наблегнато е на сексуалното възпитание в учебника по музика в начален курс с тази песничка  нhttp://www.youtube.com/watch?v=6KUJE2xs-RE
Под прикритието на невинен български текст, възпитаващ дечицата да ходят на дискотеки сами и да се отърват от родителите си на 10г., се запознаваме неволно с вълнуващите мъжки нужди на Том Джоунс. И припяваме ли припяваме
"Sexbomb sexbomb you're my sexbomb
And you can give it to me when I need to be turned on..."
Не, това не е написано в учебника, не казвам това. Но такъв е резултата.

# 22
Рецепти от учебника по ДБТ за здравословно хранене за начален курс - Ути Бъчваров си прави бизнес с нашите деца, като им обяснява внимателно как се пържат картофи.
Държавата е забранила с няколко наредби пържените картофи в училище - и в лавките, и в столовете, за по-готино и за да станем дебели като Ути , можем да си изпържим в къщи.
Нищо че на 9г. врящото олио не е много гот за самостоятелна работа. Не са се сетили...

Математически задачи с "фанта", "кока-кола",в някакви учебници срещнах снимки на шоколади Милка, кенчета Кока-кола и тн и тн.

Наблегнато е на сексуалното възпитание в учебника по музика в начален курс с тази песничка  нhttp://www.youtube.com/watch?v=6KUJE2xs-RE
Под прикритието на невинен български текст, възпитаващ дечицата да ходят на дискотеки сами и да се отърват от родителите си на 10г., се запознаваме неволно с вълнуващите мъжки нужди на Том Джоунс. И припяваме ли припяваме
"Sexbomb sexbomb you're my sexbomb
And you can give it to me when I need to be turned on..."
Не, това не е написано в учебника, не казвам това. Но такъв е резултата.

А аз нали съм позитивничка, да кажа, че в Дойче шуле има кръжок по здравословно готварство и напук на пържените картофи на Ути, ние готвим така:

пълнозърнеста пица със зеленчуци

Последна редакция: чт, 17 апр 2014, 04:27 от Рамада

# 23

сандвичи

пълнозърнести крекери със семена, тахан и зеленчуци

пълнозърнеста содена питка с мнооооого маслини

Брей, много се е променил форумът.. Като влизам веднъж в годината, така ще е , с едно редактиране не мога да се оправя. Simple Smile Simple Smile

Та идеята ми беше: Колко ли много е нужно, да се оборудва кухня в училище, за да могат децата практически да научат кое е здравословно, не да слушат Ути?
Само желание е нужно, ако питате мен. Simple Smile

Извинявам се, сега видях, че темата е за "бисери", случайно попаднах на цитата на ЗаСлон и тръгнах градивно да пиша, а то не било по темата.

Последна редакция: чт, 17 апр 2014, 04:34 от Рамада

# 24
Момичета, далеч съм от момента,в който ще помагам на децата си в училище, но ще следя темата с интерес. Молбата ми ако имате възможност слагайте и издателството и годината на издаване на учебниците. Мисля че ако се дава по- голяма гласност и публичност на тези откровени тъпизми, ще се постигнат някакви положителни резултати.

# 25
  • София
Имаше и определение за прав ъгъл - този ъгъл, на който като наложиш триъгълника (пластмасовият), ъгълът съвпада.
И аз се хванах скоро за главата по този повод.

# 26
Момичета, далеч съм от момента,в който ще помагам на децата си в училище, но ще следя темата с интерес. Молбата ми ако имате възможност слагайте и издателството и годината на издаване на учебниците. Мисля че ако се дава по- голяма гласност и публичност на тези откровени тъпизми, ще се постигнат някакви положителни резултати.

Някъде до към трети клас ще ти мине ентусиазма и просто ще се научиш да прескачаш тъпизмите  Mr. Green

# 27
  • София
Човек и общество III клас:
Какви селскостопански животни се отглеждат във вашия роден край?
 Какви са почвите във вашето населено място и какво вирее на тях"
Наблюдавай как расте акация. Опиши етапите на растеж:
първи ден
трети ден
пети ден
Урокът е през януари.

Дъщеря ми беше санкционирана в първи клас, защото в тест по човек и не знам какво не отбелязала овцата и кокошката като домашни животни, а само кучето и котката. Питах учителката дали не беше редно да са селскостопански животни овцата и кокошката, каза ми: "Не, разбира се.".

Днес се шашнах с домашното по литература. Отдавна не бях помагала, но този път нямаше как. Става дума за стихчетата Яйцето на живота и Родба на родбите.
Скрит текст:
ЯЙЦЕТО НА ЖИВОТА
Сънце ле, сънце ле,
Богово яйценце –
чоеко е пиленце,
от тебе изквачено –
на свето показано,
от никой не видено.

РОДБА НА РОДБИТЕ

Времето е кокошка,
звездите са яйцина –
снесени от кокошка,
дървени и шарени.
Земьата е яйценце,
живото е пиленце –
снесено от яйценце,
цървено и шарено.

Домашното е да се разсъждава над мотивите, свързани със сътворението на света. Имат и едно помагало, в което някой си е разтеглил мисълта. Например - в тези две стихотворения народът проявявал наченки на философско мислене. Във второто времето е наречено кокошка, което подсказвало търпението да се спази отреденият от Бога срок за раждане на живота. И още две страници такива мъдрости.  Thinking

Абсурди колкото искате!!! doh newsm09 rotfImao rotfImbo

# 28
И в моя учебник по човека и природата пишеше, че морето е солено, защото има голямо количество готварска сол в него. Беше преди десет години и нашите бяха в недоумение как може да пише такива глупости в учебник.

# 29
  • Варна
Не мога да се включа активно в темата, но засега, във втори клас съм изумена от учебника по музика. Нарисували някакви правоъгълничета на различна височина и ха познай коя е песента!

Общи условия

Активация на акаунт