Имат ли българите чувство за хумор?

• 4 875
  • 60
  •   1
Отговори
# 15
ти и всички чужденци познаваш , браво на теб  ...
А ти? Ако ти е просто за злобеенето колко сме велики, познавам невероятно прости англичани и скандинавци, но относителният им брой въобще не може да се сравнява с този на простаците при българите.

# 16
И сега какво, тази тема да се счита като покана за поредното самооплюване на българите ли?  Защото не виждам какво друго ще се получи, освен това.
Иначе на българина не му липсва чувство за хумор, но да не пропускаме, че българите са дълбоко комплексиран народ - най-бедните в Европа, 500 години живели под робство, загубили всички последни войни. Е няма начин на един такъв бит народ да му сервираш шеги точно за униженията му и той да се прехласва от смях. Просто не може да стане. Да се смее може само човек без комплекси и със свободен дух. А повечето хора в България не са такива. Затова се смеем на шеги, които са неутрално насочени. И няма как да оценим тънкия хумор на някой пишман художник, показал България като клекало на кенеф. Ми и германците нямат грам чувство за хумор, ако стане дума за Хитлер.

# 17
  • Пловдив
ти и всички чужденци познаваш , браво на теб  ...
А ти? Ако ти е просто за злобеенето колко сме велики, познавам невероятно прости англичани и скандинавци, но относителният им брой въобще не може да се сравнява с този на простаците при българите.
Яко. За българина всяко твърдение, че не сме по-различна порода хора от англичани и скандинавци, е "злобеене колко сме велики", или, по една друга терминология, патриотарство.

# 18
ти и всички чужденци познаваш , браво на теб  ...
Яко. За българина всяко твърдение, че не сме по-различна порода хора от англичани и скандинавци, е "злобеене колко сме велики", или, по една друга терминология, патриотарство.
Не, бе, слънце, българинът не иска да е същият като англичаните и скандинавците, той иска да е НАД тях. Всяка националност иска да е над другите. Само че по какъв реален, измерим начин средният българин е над средния англичанин?
Българинът се обижда на такива шеги не защото действително го унижават персонално, а защото той иска да унижи и покаже какво нищо са за него чужденците. Нещо като "крадецът вика "дръжте крадеца". Това е проблемът според мен. Много българи нямат какво друго да кажат за западняците, освен "мама им да е*а в гъ*а да е*а, тъпанари", гарнирано с хиперболизиране на национални, финансови, емоционални и интелектуални проблеми.
Инак, виждам, че се опитвате да приравните природно интелигентния общак на 45 със 20-годишен студент в Германия, но манталитетът им не е еднакъв, макар и двамата да са родени и израснали в България.

# 19
  • София
Ама толкова е относително това с кое и на кой колко му е смешно , колкото кой какви филми обича да гледа. Има и такива, които не обичат да гледат филми, независимо от жанра. Имам спомен, че четох някъде, че  чувството за хумор е признак на интелигентност. Сигурно е, че човек трябва да знае с кой колко и как да се шегува. Родителите ми много си падат по черния хумор.  И когато на Гергьовден се обадих на баща ми и му казах, че им отиваме на гости, той каза "добре аз повече няма да го пускам да пасе". Знам за потребители тук, на които това би им се сторило дебилно(но те май.. сега.. като се замисля наистина са оперирани от чувство за хумор), но когато познавам човека и ситуацията , а и той знае на кого говори, ами получи му се смешката.

# 20
Инак, виждам, че се опитвате да приравните природно интелигентния общак на 45 със 20-годишен студент в Германия, но манталитетът им не е еднакъв, макар и двамата да са родени и израснали в България.

точно обратното за теб ''българинът'' не е ясно какво е - общакът или студентът , а те биха могли да са братя и пак да са коренно различни ...
другите глупости няма да ги коментирам , само ми стана ясно колко си ходила в чужбина и въобще колко  си общувала с чужденци ; ) ...
изречението ''това го няма никъде по света'' все се използва от хора , които не се прекосявали границата : )) и ти така се изказваш ...

# 21
  • В Космоса
Абсолютно трябва да се преценява с кого и как се шегуваш. Аз съм правила грешни преценки и се получават неприятни ситуации, но когато си знаеш човека, че няма да се обиди и се посмеете взаимно за сметката на всеки е весело.  Вкъщи сме се хващали за коремите от смях като ни обхване настроенито за ирония и самоирония. Laughing

# 22
  • Пловдив
Еаu, и от живеещи в чужбина се използва. По-лесно е да многознайничиш на едро, когато не си видял, но и да е видял, човек често вижда онова, което е настроен да види.
А доста рядко, но и обратното се случва - живеещ в чужбина да мърмори срещу "чужбински" явления преувеличено или пък по такъв начин, все едно тях само в чужбината ги има.

# 23
  • София
Абсолютно трябва да се преценява с кого и как се шегуваш. Аз съм правила грешни преценки и се получават неприятни ситуации, но когато си знаеш човека, че няма да се обиди и се посмеете взаимно за сметката на всеки е весело.  Вкъщи сме се хващали за коремите от смях като ни обхване настроенито за ирония и самоирония. Laughing
Да и у нас така. Аз често звъня на баща си е така да си се похилим малко.

# 24

точно обратното за теб ''българинът'' не е ясно какво е - общакът или студентът , а те биха могли да са братя и пак да са коренно различни ...
другите глупости няма да ги коментирам , само ми стана ясно колко си ходила в чужбина и въобще колко  си общувала с чужденци ; ) ...
изречението ''това го няма никъде по света'' все се използва от хора , които не се прекосявали границата : )) и ти така се изказваш ...
И сиви искаш да ти изпратя, предполагам, за да започнеш да доказваш онова, което само ти виждаш.

# 25
Нали знаете, че хуморът и интелектът са свързани.

# 26
Честно казано не намирам голяма връзка между национална принадлежност и чувство за хумор. Общувам с австралийци, британци, италианци и разнообразни още хора. Ами то 90% от вицовете ги има на всички езици. Да, за шоута и скечове съм съгласна, че може да не са еднакво забавни на всички, но според мен това е така, защото те са някак със слободневна насоченост и човек, който не живее в дадената страна може и да не улови хуморът или сарказмът.
Не ми се е случвало да се почувствам неловко след нечия шега и ми се струва и, че не съм карала никой да се чувства така. Все пак спазвам някакви правила и избягвам твърде расистки, религиозни и вулгарни шеги, освен ако не съм в много близко обкръжение.

# 27
Изобщо не намирам да има връзка между националност и чувство за хумор. Но между интелигентност и чувство за хумор - да. Очевидно е, че по-умният и образован човек с по-голяма степен на вероятност ще разбере ирония, фин намек и пр., в сравнение с този, който цял живот е слушал само вицове за Иванчо и Марийка.

Peace Така е.

* * * * *

Преди известно време исках да се сетя за името на една комедия, и издирих с търсачката няколко теми в "Кино и телевизия", в които се препоръчват комедии... 95% от препоръчваните като "любимата ми комедия, гледайте непременно, ще се спукате от смях" са абсолютно безмозъчни, отпадни бози, пълни и препълнени точно с това, срещу което се роптае в тази тема - цинизми, простащини, голотии, тоалетен хумор... Това се предлага - това харесват хората.
Реално нормалните комедии, които човек може да седне да гледа с децата си и възрастните си родители се броят на пръсти в световен мащаб.

Човек, на когото любимата комедия е "Пич, къде ми е колата", ми пада в очите, независимо дали е българин, американец, пакистанец, или от Британското кралско семейство  Stop

# 28
Не ми допада българското чувство за хумор, почти никога не съм се заливала от смях на "Комиците" или подобни предавания, което не значи, че няма хора, на които да им допада.
Харесвам британският хумор, дори когато гледам предавания, които не са с комедийна насоченост, са ми забавни Mr. Green .

# 29
Ами имат да, недодялано, дебелашко, но имат. Точно в КОмиците ми е правило впечатление, че сякаш няма смешка която да не преминава дори не през секс, а през еб.е.
Аз харесвам английското чувство за хумор и изобщо хумора през ирония, самоирония.
В американския хумор също намирам доста точни смешки, но не винаги - онзи ден гледах нещо от Sat night show - ще се спука публиката от смях, на мен ми се стори доста елементарно и глупаво.
Но например хуморът в Модерн Фемили или Better off Ted  ме е карал да падам на земята от смях.
Френският и италиански хумор ми се струват много подобни т.е тъпи. По-голямата част от комедиите и смешките им са свързани с това на някой нещо да му падне на главата  сещам се за големите френски комедии за полицаи и тн. По ит. телевизия например унижението ( тоест аз го възприемам за унижение, те вероятно за шега) върху разни несретни хора се възприема явно като нещо много смешно и неунизително.
прави ми впечатление обаче, че унижението изобщо вече е формат, маниер за много предавания тип еди кой си идол, които са м/ународни

Белинда, има връзка между националност и хумор, просто се размива  заради глобализацията и ерата, в която живеем, което е нормално и не зависи толкова от националността, а от други фактори

Общи условия

Активация на акаунт