Велосипеди в градския транспорт - одобрявате ли?

• 16 510
  • 367
  •   1
Отговори
# 165
Молиш някой за помощ още от спирката, преди да дойде рейса или там каквото чакаш.

# 166
Новите малки жълти рейсове имат платформа на равнището на тротоара. Вече писах как се хвърля озверялата тълпа.

# 167
Аз незнам коя майка и с кой акъл ще тръгне да с ебута в пиковия час newsm78

Аз писах за едно такова семейство. Беше ми странно, защото маршрутът на рейса, който не се засича с метрото, което дори и в час пик е доста по-приветливо, се изминава пешеходно без никакъв проблем. Касае три спирки. Вероятно просто не бяха наясно. Но пътниците дори не им оставиха шанс да се качат. След чакане на 30 минути автобус, колкото и да е невъзпитано и т.н., е нормално.

# 168
Според мен всеки трябва да може да се качи в градския транспорт, само че не може. Градският транспорт трябва да се промени. Трябва да има място за колички и място за колелета. Другото което много ме дразни че се качват клошари, които миришат на урина и гадост в целия трамвай. Разбирам че са болни и нещастни, обаче са нетърпими. Дъщеря ми като беше на 2-3 години ме питаше на висок глас защо мирише на лошо.

# 169

Какъв е смисъла да ползваш градски транспорт при положение, че си излязъл с велосипеда и аз не мога да разбера.

Ами например можеш да отидеш с колело до метрото, за да стигнеш до работа. защото ако живееш на 5 км примерно от метростанция не е оферта да ги ходиш пеш, много време е.

А като не можеш да влезеш с колелото в метрото и не можеш да вървиш 10 км на ден - палиш колата и ставаш един от 200000те тъпаци дето правят задръстванията в София  Peace

велосипедът е най-екологочното и удобно нещо за градски условия и трябва по всякакъв начин да се насърчава използването му  Peace

iany е права, градския транспорт трябва да се промени!

# 170
  • Bristol
Градският транспорт в София винаги си е бил проблем, претъпкано, мръсно и миризливо  Rolling Eyes Велосипедистите е хубаво да се съобразяват със ситуацията и правилата.
Като гледах снимките на велоалеите в София и ми напомнят на велоалеите в града, в които съм в Англия. Не са толкова зле тук, но пак така се изхитриха и разделиха съществуващ тротоар на две, половината за велосипедисти, половината за пешеходци. Но пешеходците като са свикнали, че целият е бил техен преди и започват да гледат на криво велосипедистите  Crazy
И по улиците разчертаха къде е за велосипедисти, къде за коли, но най обичам като сложат край на велоалеята... и накъде сега?! Или като решат да я прелеят в пътя и разни други недомислени идеи.
В автобуса е немислимо да качиш колело, ако не е от сгъваемите. Във влаковете също има ограничения, колко колела могат да се качат и къде точно, ако не са от сгъваемите. Който иска да ползва колело и градски транспорт си купува сгъваемо. Тези като мен с голямо колело, въртят до спирката или гарата, оставят колелото на паркинг и си взимат публичния транспорт. За удоволствие ако е, мятам колелата на колата и отиваме някъде извън града. Това че цял ден си въртял педалите и си се уморил е твой проблем, все пак разумно е да знаеш колко можеш да караш и да си оставиш сили да се прибереш.
Иначе имам много колеги, които с колелата си ходят на работа. Най от далеко идваше една колежка 16 мили (около 25 километра). Мисълта ми е или караш или не, какви са тези лигавщини много е далеч или уморих се и наблъскаш колелото в рейса, в който просто няма условия за превоз на колела.
Иначе и аз се дразня на майките пуснали дечурлигата да тичат по велоалеите, както и на собствениците на кучета. На тях може да им е все едно дали ще оцелее детето или кучето, но аз ако не го забележа на време, после ще ми лежи на съвестта  Rolling Eyes
На кратко, войната велосипедисти, пешеходци, коли е безмилостно жестока не само в Родината ни  Crazy

# 171
Днес излязох с колелото за работа. При пороят, който се излива в момента, какво следва да направя - да карам под дъжда, да чакам да спре с риск да стане 8 часа и децата да са изпукали сами, да си зарежа колелото и утре да е изчезнало или какво?
Въпросът е към противниците на велосипеди в ГТ.

Ами пробвай в рейса, да видим ще успееш ли да се качиш. Ако и аз съм в тоя рейс, няма да се качиш  Peace
пп: Мисля, че ако днес си излязла с колело, си много тъпа, защото всеки велосипедист следи прогнозите.
Вече съм напълно убедена, че просто си говорите колкото да не заспите и да предизвикате повод за свада, значи ако ти си в автобуса и ми кажеш,че не мога да се кача, знаеш ли как ще те послушам..?! Няма как да стане,това че ти е крив света и нещо не ти е както трябва, не знчи да обиждаш непознати хора,, защото всичко се случва, може да не си имала възможснот да видиш прогнозата за времето, може да нямаш пари за отидеш с градският транспорт и в двете посоки примерно... абе всякакви ситуации има и аз да се кача мокра и изморена от работа и някоя проклета леличка да ми каже, че съм тъпа и, че тя се разпорежда в ГТ и че няма да се кача, просто това няма как да стане, по-скоро на края ти ще си слезнеш от автобуса. Луди хора.....  Sick

# 172
А ако вместо проклетата леличка, пред теб застане трижди проклет контрольор или самият шофьор не ти даде да се качиш, защото Наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община, какво правиш?
Аз останах с убеждението за теб конкретно,  kishaa, че ти не знаеше, но и от темата не разбра, ако и да се пускаха милион линка и цитати на наредби и закони, че има места, на които велосипед не се допуска.

# 173
Добре, съгласна съм, че в наредбите го пише, но аз мисля, че някой неща от тези наредби не са домислени (това е лично мое мнение)
Аз не мога да променя закона, но ако дойде контрольор при мен и ми направи проблем, вероятно няма да си замълча и да сляза, поне не веднага, но ако се наложи няма проблем, ще си пера в дъжда,
Само дето, не знам какъв човек би бил този, който би ме изгонил, до сега не ми се е случвало, ясно е , че ако няма място няма да се кача и ще изчакам автобус , който не е много пълен (ако имам време да чакам) , но да ме изхвърлят от автобуса(при положение , че има място, но преча на някой, който така е решил, че може да му изцапам дънките, ако се докосне до колелото ми или защото е решил да се разпорежда, е съжалявам няма как да стане!!)

# 174
С радост забелязвам, че напоследък не стават скандали с контрольори.  Пишат си актове, хората си плащат глобите. Но явно има още отворенячки, които не спазват закони. Ще се оправи и това. Както в ония страни, които все се цитират. 

# 175
Ти като стопаните на кучета, които си чистят след тях и които, всички до един налични в столицата, пишат във форума, изхождаш от собствената си представа за возене на човек и прилежащия му велосипед в ГТ. Ако всички бяха съвестни. о.к., но де да бяха. Едва ли и на теб ще ти е приятно да пътуваш сбутана от нечие колело.

# 176
не, почти толкова ми е неприятно, колкото да пътувам и сбутана от 200 човека, залепени един за друг, но това е нещо нормално, не мога да кажа на хората, излизайте от автобуса, защото на мен не ми е комфортно Wink

# 177
абе всякакви ситуации има и аз да се кача мокра и изморена от работа и някоя проклета леличка да ми каже, че съм тъпа и, че тя се разпорежда в ГТ и че няма да се кача, просто това няма как да стане, по-скоро на края ти ще си слезнеш от автобуса. Луди хора.....  Sick

Май доста избирателно четеш, пропуснала си линковете към наредбите и това, че казвах поне 100 пъти, че който може да се качи, да го направи  Peace Само че е твърде съмнително, защото и другите правостоящи са точно толкова проклети и като една леличка каже "Тази с колелото не може да се качи, няма място!", след нея веднага се обаждат още, че не може и никой няма да се свие, че да минеш, не го ли проумяваш това? Да не говорим, че шофьорът няма да тръгне, писах и за такъв случай назад.

# 178
  • Пазете Гор
Тъй като желаещи да ползват общественият транспорт ведно с велосипедите си има, а пък мястото в пътническите салони е възмалко и изобщо е неудобно, то следва общините и фирмите да помислят как да превозват велосипеди, без да се пречи на другите пътници.

Стойки за велосипеди от външната страна на автобусите е отлично решение. Никак не е скъпо за поставяне, пък и няма да е безплатно за ползване, тъй че монтажът му е само въпрос на предприемчивост.

Всички би трябвало да бъдат доволни.

Та енергията за натиск би следвало не да анихилира между видовете пътници, а да даде малък импулс на предлагащите услугата.

# 179
  • Bristol
От един дъжд ли се уплаши Simple Smile Като колоездач да си дам акъла. Колоездачните дрехи са от много хубави материи, които не попиват вода и съхнат бързо. На гърба си имам раница и нося дрехите за работа и шишето с вода, всички сме с костюми и ризи в офиса, имам материи, които за час път в раницата не се мачкат много  Laughing В предишните ми офиси имахме душове и места за преобличане, в сегашния ми офис няма. Преобличам се в дамската тоалетна, там има закачалки и си провисвам мокрите дрехи. За раниците и каските има специални светлоотражаващи покривала, които ги предпазват и от дъжда. Каската пази не само главата ти , но и косата ти суха при такива условия Crazy Очилата са хубаво нещо, но при дъжд намаляват видимостта ти, не че капките вода в очите помагат, пробвай кое за теб е по-доброто. Колело избягвам да карам само при много силен вятър, силно заледен път и на сняг, както и липса на време Wink Но тези условия не могат да ме изненадат по средата на пътя.
Като ученичка карах колело от Борово до НЕГ, минавах по бул. цар Борис (така ли се казваше  Embarassed ) В средата имаха платно за велосипедисти. Спускала съм се и до центъра по бул. България, но по тротоара. Тогава София не беше толкова пренаселена. Предполагам сега не е възможно това.

Общи условия

Активация на акаунт