Православието като начин на живот 4

• 42 480
  • 740
  •   1
Отговори
# 45
Независимо в какви времена живеем, по-важното е, че "спасение ни дебне отвсякъде" Grinning

# 46
Ех, simpatikonia,

Какво нередно  виждаш в Еньовден, като празник на билките, дори да е езическо? Билките и лечението с тях е много преди да съществува християнството. Това е знание и лечение дадено на хората. Значи ли като са го ползвали езичниците е грях за християните? Не мога да се съглася, че знанието и християнството са две враждуващи неща.

zazo,

Много ми се иска да греша, но няма да се променим или поне не в посоката, за която говориш.

# 47
В билките няма нищо езическо. И те, както и всичко останало са дар от Бога. При това много ценен дар - за всяка болка има билка. Нали така?
В противоречие с християнството е използването им в езически/магически ритуали за физическо здраве през цялата година, за плодородие по нивите. Но това вече е човешкият пръст в използването им.
То и едно кръстче да вземем - едни го носят като символ на вярата си, други - като муска за защита /интересно от какво?/... , а трети - като моден аксесоар.
Между другото, името Еньо е българският еквивалент на Йоан.
Личното ми мнение /и не само мое/ е, че християнството точно с цел да заличи езическите празници е позиционирало "върху" тях големи християнски празници.

# 48
Mama_Nana , не съм нито против Еньовден като празник и на билките, нито против билките и лечението с тях, дори и против езичниците не съм Grinning. Да са живи и здрави, и нека Бог ги просвети със Своята истина.

Просто съм против безпринципното смесване на нещата, от което не произлиза нищо добро. Защото християнският празник няма нищо общо с билките, колкото полезни и да са те.  Споменала си и за тях, нищо лошо - просто действаш на медиен принцип Grinning.

Но не разбрах какво имаш предвид като казваш "магически свойства"?
По-силното действие на една билка или едно вещество в даден момент (на Еньовден примерно) не го прави "магическо", нали? Магията е нещо съвем различно и има общо не толкова с билките, колкото с езичеството. Това имах предвид като казах, че безпринципно смесваш нещата.

# 49
zazo,

Много ми се иска да греша, но няма да се променим или поне не в посоката, за която говориш.

Пак ще изразя личното си мнение – вината за тази посока на „развитие” = регрес е изцяло на нас, жените. И по-точно – на еманципацията на жената. Жената е в основата на здравото семейство. Жената е носителка на традициите. От нея зависи в основна степен възпитанието на децата и приучаването им към християнските ценности. Тя е и носителка на уюта, топлината, хармонията в един дом. Ако щете – от нея зависи нещо толкова банално, но в същото време толкова жизненоважно като хранителните навици на семейството, топлината на семейния обяд или вечеря.
Да, трудно се носят много дини под една мишница, защото в днешно време е рядкост жената-домакиня. Да, образованието е важно. Да, трудно е да се реализираш в работата и да отгледаш няколко деца. Но всичко е въпрос на мироглед, на ценностна система и на приоритети. И никой не може да ме убеди, че в наши дни това е невъзможно – имам две висши образования, три деца /без постоянна помощ от баби/ и работа на пълен работен ден.
Жената в наши дни е забравила, че основната й функция е да ражда и отглежда с любов деца. Стига се до там, че на тази основна функция се гледа като на бреме, тежест и причина за провал на живота. Модерно е да не обичаш да домакинстваш, въпрос на чест е да не можеш да готвиш. И колкото и да обвиняваме за това „обществото”, причината е в семейството.

# 50
Ето ви и още един повод за размисъл - обичай свързан с Еньовден от Асеновград.   

# 51
Пълна мешаница са направили в Асеновград. Езически ритуал, начело със свещеник, гарниран с голяма доза комерсиализация. Т.нар. "малки булки" не са въобще само местна традиция за Асеновград, а са характерни за много славянски земи. Освен това, тези момиченца просто за забулвани с червено було, но пуста комерсиализация - в града на булчинските магазини, нормално да ги обличат в кичозните тюлени рокли... А намесването пък на Богородица ми се струва съвсем неуместно.

# 52
 zazo,

Ти подвързваш казаното от мен. Преди е било нормално жените да се грижат за дома и семейството. После станало нормално да ходят на работа и да се грижат за дома и семейството. Не всеки може да се справи, а и защо трябва да може да прави всичко. Едно отпада за сметка на друго - намалява броя на децата, прехвърля част от задълженията на други хора, пак става нормално. Както и да го въртим това е система, която търси равновесна точка. Приоритетите за всеки са индивидуални, когато става въпрос за оцеляване.
Ако погледнем лично теб - изключение потвърждаващо правилото.  Grinning

simpatikonia,

Не разбрах къде съм смесила нещата. Това, че има два празника в един ден не ми се струва необичайно. Всеки празнува и почита това, което харесва, в което вярва.

Ако бях сложила кавички /"магически сили"/ или напишех чудодейни свойства нямаше да има проблем предполагам.

Иначе има едно много просто обяснение. Колкото по дълго осветяваш едно растение толкова, то е по "активно". Логично е в най дългия ден от годината растенията/билките да имат по високо качество и да са по силни, а защо да не кажем магически /като вълшебство/ . 

Последното не ми е познато, дори за първи път чета за такова нещо. Чудех се от къде идва "каленички" в един друг форум, а то какво било.

# 53
Да, зависи кой за какво оцеляване се бори.
Границата е много тънка. Природно заложения стремеж на мъжа да остави поколение се изражда в похотливост, природно заложения стремеж у жената да роди дете от способен на оцеляване в трудностите за живота мъж се изражда в меркантилност. И в двата случая основната цел на природния стремеж - децата, изчезва.
Това, което ти наричаш нормално, за мен не е. Не може да е нормално отпадането на "едното" - християнските ценности, за сметка на "другото" - физическото оцеляване и благоденствие на егоистичен принцип. Това не са взаимнозаменяеми неща и равновесие не може да бъде постигнато при този процес на регрес.
И всичко това в най-голяма степен зависи от формирания мироглед на жената. А кой я е възпитал така тази жена? Майка й! Вината за случващото се в "развития" и "цивилизован" свят е наша - на жените. Не, че мъжете вина не носят, но и тях ги е майка раждала и възпитавала...

# 54
Ако бях сложила кавички /"магически сили"/ или напишех чудодейни свойства нямаше да има проблем предполагам.

Иначе има едно много просто обяснение. Колкото по дълго осветяваш едно растение толкова, то е по "активно". Логично е в най дългия ден от годината растенията/билките да имат по високо качество и да са по силни, а защо да не кажем магически /като вълшебство/ . 

Да, щеше да е ясно, че употребяваш думата "магически" в значението на "чудодеен", а не на "окултен". В българския език думите си имат определени нюанси в значението, а и зависи къде употребяваш думата. В тема за православието, думата "магически" има конкретно "магическо" значение Grinning.

# 55
Отивам да посипя глава си с пепел, защото съм жена и използвам неправилна лексика.

# 56
Съжалявам, ако съм те засегнала с нещо. И не виждам какво отношение има това, че си жена в случая. Всеки, който иска да бъде правилно разбран, би трябвало да се старае и точно да се изразява. Освен ако не пише тук само за убиване на времето.

# 57
 Не съм засегната, просто нямам какво да кажа.  Sad

# 58
Мама_Нана, много ти благодаря за темата!  Hug
Да не се ядосваш  bouquet, тук и преди сме си писали за суеверията.
Аз мисля, че е така - билките имат своето лечебно действие, но самото растение не е източникът. Източникът е Бог, Който ни изцелява. По този начин и лекарят не е магьосник, а е инструмент, така да се каже. Колкото и да е добър, всичко е в Божиите ръце. Много от светиите, които са имали този дар, са използвали билки и в темата за постите дори доста полезни и здравословни рецепти има  Simple Smile. Но при магическите ритуали, гадаене и т.н. се измества центъра от Бога към самия ритуал и човек, не се обръщаме към Него с вяра, а малко като зад гърба Му, сякаш да се скрием, защото не можем или не искаме да му се доверим. Не бива да бъде така, трябва да се преодоляваме маловерието, да не се оставаме на страха, че Той не е пълен с добро и благости.

Извинявам се за философстванията, просто ми се искаше да си кажа Simple Smile.

П.С. По темата за самотата само искам да препоръчам, ако на някого му се чете, от първата страница този линк, който е даден, "Най-голямата жажда", според мен е казано всичко Simple Smile.

Последна редакция: вт, 24 юни 2014, 22:39 от liese

# 59
Аз пък в коментарът на Мама_Нана не видях да има намеци за нещо различно от това, че Източникът е Бог. Силата и чудотворното действие на билките идва от Бог и едва ли някой тук в темата не вярва в това. Peace
Това, че ежедневието ни е преплетено с окултни термини, практики , поверия, 'традици' дори,  е факт, с който трябва да съумяваме да се справяме: разграничаваме и винаги да сме будни, постоянно да търсим истинската връзка с Бога. Кое е от Него и кое не е. Капани има, някои изключително заблуждаващи.

Общи условия

Активация на акаунт