Православието като начин на живот 4

• 42 824
  • 740
  •   1
Отговори
# 615
  • по пътя
На мен като начало ми бяха препоръчали ,,Нашата вяра" ,,Светата Литургия" и една малка книжка за всекидневна изповед.
Записвам си и ще ги потърся.Благодаря!  bouquet
 и един сигурно глупав въпрос-утре ще има служба в храмовете нали? Мисля, че Лазаров ден беше единствената събота с неделна служба.Ама как го казах и аз. Simple Smile

Последна редакция: пт, 03 апр 2015, 14:40 от Lunno momi4e

# 616
  • по пътя
 Йоана Vanq 66, много благодаря, намерих една от книгите. Ще ми е много полезна. Понеже от скоро съм във Варна, моля кажете ми в катедралния храм какви служби ще има по време на страстната седмица?

# 617
Лунно момиче, със сигурност могат да ти отговорят само в храма. Като влезеш в притвора, в дясно на табло винаги се посочват службите (а и кои светии се честват на сочените дати).
Ако имам време в понеделник (много ми е кът напоследък) ще мина и ще ти пиша. Но не обещавам  Simple Smile. Мога да минавам от там само, ако съм с градски транспорт. Обаче ми се налага да ходя на работа с колата, защото често съм в движение и рядко имам път нататък.

# 618
  • по пътя
Лунно момиче, със сигурност могат да ти отговорят само в храма. Като влезеш в притвора, в дясно на табло винаги се посочват службите (а и кои светии се честват на сочените дати).
Ако имам време в понеделник (много ми е кът напоследък) ще мина и ще ти пиша. Но не обещавам  Simple Smile. Мога да минавам от там само, ако съм с градски транспорт. Обаче ми се налага да ходя на работа с колата, защото често съм в движение и рядко имам път нататък.

Благодаря Жени, аз днес бях а не видях службите,  и ще търся  в храма  до нас.
Днес не взех Свето Причастие, защото не бях се изповядала.Нали правилно постъпих? Ще трябва да намеря изповедник в най-скоро време, че не е хубаво така.

# 619
Причастие само и единствено след изповед и ако свещеника те е допуснал  Simple Smile.

# 620
Честит празник !
Така и не стигнах до изповед вчера, толкова време се подготвях и накрая ...

# 621
Честит празник на всички!

# 622
Честит празник и от мен!
Днес си взех върбови клонки от църквата,на много места прочетох,че не се раздават за успех,благополучие и т.н.,а за благословение.Какво точно значи "благословение",нещо като дар ли?Извинете за глупавия въпрос....

# 623
  • по пътя
Причастие само и единствено след изповед и ако свещеника те е допуснал  Simple Smile.
Честит празник!
И аз така си знам. Понеже посещавам не само един храм, зависи от възможността някой да гледа децата и малко се объркват нещата. Занемарих тези неща покрай раждането и двете деца, преместването в нов град. Сега тепърва трябва да търся свещеник, при когото да се изповядвам.
В какви случаи може да не те допусне и случва ли се? А когато малки деца взимат причастие, т.е. почти бебета? newsm78

# 624
Какво точно значи "благословение", нещо като дар ли?

Благословението е всичко онова, което даваме или получаваме с добра цел и добро намерение.
Буквално "благословение" значи "благо-слово", т.е "добра-дума".

Най-много добри дарове получаваме от Бога. Всъщност Той винаги ни дава всичко за наше добро, стига ние да съумеем го употребим наистина за добро.

В храма свещеникът е този, който ни благославя, т.е. молитвено ни благопожелава здраве и спасение. Той благославя най-често с някакво молитвено благопожелание, а понякога и като ни осенява със св. Кръст или с десницата си. При благославяне пръстите на ръката на свещеника са подредени в по-особен ред, при което те изобразяват буквите от Христовото име, защото той ни благославя в име Христово.

По-често ние сме тези, които молим свещеника за неговото благословение. Най-често това се случва когато искаме да предприемем нещо - пътуване, някаква важна работа, някакво начинание в нашия живот, което искаме да бъде успешно  и т.н. С искане на благословение ние всъщност показваме, че търсим Божията помощ и искаме да вършим всичко с послушание към Божията воля.

Ние също можем да се благославяме един другиго.
Напр. майката може да благославя своето дете сутрин, когато отива на училище или всякога, когато то излиза от къщи. Това може да стане с думи или с кръстния знак.

# 625
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
Минаването под масата не е нито за здраве, нито за измолване на каквото и да било, а покланяне пред жертвата на нашия Бог и смиряване пред Него

# 626
  • по пътя
Минаването под масата не е нито за здраве, нито за измолване на каквото и да било, а покланяне пред жертвата на нашия Бог и смиряване пред Него
Да, това имах предвид. Гледайте обаче новини този петък и ще чуете всякакви неща от журналистите.

# 627
Да, това имах предвид. Гледайте обаче новини този петък и ще чуете всякакви неща от журналистите.
Трябва много да се пазим от журналистическите изказвания, в повечето случаи, наблягат над светското и суеверията Sad

# 628
  • В царството на игрите:)
Кратко и ясно Peace
Както и върбовите клонки не са "за здраве", а символизират това, че и ние ставаме част от тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим. Посрещаме го и го приемаме в сърцата си!

# 629
Опазването (превенцията) се случва най-добре с просвещаване. То всъщност е ключа към всичко.
Просвещаване в православието с гледане на вечерните емисии на новините трудно (да не кажа няма как) да се случи.

Общи условия

Активация на акаунт