Как да му помогна да спре да пие?

• 62 490
  • 177
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Ако количествата са такива, каквито ги описваш, не мисля, че има проблем.

И аз не мисля, 4е е проблем  Simple Smile Споко  Simple Smile

# 151
  • Сф
От това което видях през живота си, никога не бих живяла с някой който пие. Имам предвид редовно, количествата не ме интересуват. Аз изпитвам непоносимост към пиячите. Много познати се затриха от алкохол, не мисля, че може да им се помогне на тези хора.Нещо в психиката им има. Наркомани бивши също има, смениха една зависимост с друга. Някои пък много вярващи станаха. В мен се затвърждава мнението, че злоупотребяващите имат някакви психични разстройства в семействата-шизофрения например и им избива- я в дрога, я в алкохол, я в религия.
Също смятам, че който се е нагледал на прекрасни пиянски случки, бяга, ако има възможност, а не помага- има лекари за това, евентуално, ако зависимият иска промяна, но е страшен бич да живееш с такъв човек. Самият човек да потърси АА или някакви други организации, друг не може да му помогне или насила да го води по доктори.

# 152
  • София - Рим и обратно
Вуйчо ми е единственият човек, когото познавам, спрял алкохола. Алкохолик е, диагностициран. Не е пил повече от 10 години. Беше стигнал дотам, да си купува спирт от аптеката и да го изпива наведнъж. Получи перфорация на язвата, тежка операция и реши, че иска и трябва да се излекува, лежа и в Суходол. Премина лечението успешно, а оттогава не е близвал. Вуйна ми проверява дори сиропите за кашлица, защото лекарите са казали, че е съдбоносно да не попада и капка алкохол в него. Той наистина успя, аз съм много горда с него Heart Eyes. Но честно казано, не бих се заела с подобна борба, нечовешко е. Разни такива компромиси - по чашка само по празници и подобни глупости изобщо не вървят при алкохолиците. Или край до капка, или не става нищо.
Съветът ми е - щом сте още на етап връзка, по-добре късай с него, пък ако искаш, пробвай се да му помагаш с лечението.

# 153
На мен пък ми прави впечатление, че хората на изкуството не се разделят с чашката .....последно време си задавам въпрос, защо най-често интелигентните хора се пропиват в България......В научната катедра в, която бях преди години-не съм засякла един трезвен....дори и по време на работа......не бих си позволила никога да съдя нито, алкохолик, нито наркоман......но ми е тъжно.....

# 154
  • София - Рим и обратно
E, най-интелигентните.... Склонността към ависимости няма общо с интелекта, това е просто ген. Може цял живот да пиеш като смок и пак да не станеш алкохолик. Както и обратното - от едно питие да се алкохолизираш.

# 155
Това не е вярно, че е ген. Преди години имах гадже от Белорус-баща му е алкохолик.....разказвал ми е ужасни неща .....и до ден днешен сме приятели с него-този човек не познава вкуса на алкохола, за да не стане като баща си-нещата опират до воля.
Настоящият ми приятел е бил пред брак с рускиня /тук не иде реч за ген  Mr. Green/. Слънцето ми и до ден днешен-вече 20 години не ще да погледне дори и бира, следствие на нещата на, които се е нагледал  Joy
 чак ми е съвестно като си пийвам бяло винце, защото аз не съм въздържател, не съм и враг на алкохола- с каква вяла муцунка ме гледа...

Ааааааа, тази тема требе да се заключи преди Коледа Simple Smile Шегувам се, разбира се. Колкото повече мислим един проблем, толкова повече ни обсебва.......

# 156
  • София - Рим и обратно
Алина, прочетох ти поста 2 пъти и в сбора от думи, не схванах как точно обоснова твърдението си, че "това за гена не е вярно". Но няма никакво значение.

# 157
Имах предвид, че не е задължително да имаш алкохолишки ген, за да се пропиеш.....стресът е също доста сериозен фактор.

# 158
  • София - Рим и обратно
Това, че на някого баща му е алкохолик, не означава непременно, че и синът ще го има този ген.

# 159
Именно, както и не е задължително в рода да има алкохолици, за да се пропие някой.

# 160
  • София - Рим и обратно
Именно, както и не е задължително в рода да има алкохолици, за да се пропие някой.
Това каква връзка има с алкохолизма и доказаната причина - сгрешен ген?

# 161
Скрит текст:
От това което видях през живота си, никога не бих живяла с някой който пие. Имам предвид редовно, количествата не ме интересуват. Аз изпитвам непоносимост към пиячите. Много познати се затриха от алкохол, не мисля, че може да им се помогне на тези хора.Нещо в психиката им има. Наркомани бивши също има, смениха една зависимост с друга. Някои пък много вярващи станаха. В мен се затвърждава мнението, че злоупотребяващите имат някакви психични разстройства в семействата-шизофрения например и им избива- я в дрога, я в алкохол, я в религия.
Също смятам, че
който се е нагледал на прекрасни пиянски случки, бяга, ако има възможност, а не помага- има лекари за това, евентуално, ако зависимият иска промяна, но е страшен бич да живееш с такъв човек. Самият човек да потърси АА или някакви други организации, друг не може да му помогне или насила да го води по доктори.
Peace

# 162
  • София
E, най-интелигентните.... Склонността към ависимости няма общо с интелекта, това е просто ген. Може цял живот да пиеш като смок и пак да не станеш алкохолик. Както и обратното - от едно питие да се алкохолизираш.
Не е така, ген или по- точно, липсата му, предизвиква напиването от една глътка и тридневно изтрезняване после..
Хората със стабилна психика, без чувство за малоценност, не пият като смоци, не се дрогират и не предприемат безумни рискове.
Просто защото не им се налага да убеждават себе си, че са стойностни хора, нито другите около тях.
Хората с под средната интелигентност, нямат проблем със самочувствието- те си работят през деня и пият вечер, напиват се, но на другата сутрин не посягат към бутилката- за разлика от алкохолиците.

# 163
Склонността към алкохолизъм не зависи от интелигентността и самочувствието на човека, а само от начина, по който организмът му обработва алкохола. Затова има тийнейджъри, завършени алкохолици.

"Когато здрав човек употребява напитка, съдържаща етилов алкохол, организмът му започва да отделя ензима алкохол-дехидрогеназа. Той превръща спирта в ацеталдехид. Това е по-силна отрова, отколкото самия етилов алкохол. Нашият организъм се опитва да се освободи от вредното за него въздействие и „чисти" остро токсичния ацеталдехид, като го разгражда с помощта на споменатия ензим на вода и въглероден двуокис, предварително превръщайки го в оцетна киселина. H2O и CO2 се отделят от организма чрез белите дробове, потта, урината.

Но не така се случва при всички!

При някои хора ацеталдехидът не се разгражда на оцетна киселина, а отива директно в мозъка и там се трансформира в тетрахидроизохинолин - THIQ.
........
Тетрахидроизохинолинът се трупа в мозъка, където може да остане над 25 години. Зависимостта към него настъпва по-бързо, отколкото при употреба на морфин и хероин. Образува се при употреба на алкохол и опиати. Предизвиква непреодолимо физическо влечение към алкохол, наркотици и други вещества, променящи съзнанието."

Но справянето със зависимостта вече зависи от интелигентността на човека. Дори програмата на АА е направена така, че се иска известен умствен капацитет, за да може един човек да я възприеме. Не само интелигентност, но и известен житейски опит.

# 164
  • София
Склонността към алкохолизъм не зависи от интелигентността и самочувствието на човека, а само от начина, по който организмът му обработва алкохола. Затова има тийнейджъри, завършени алкохолици.
Да, така е.
Имам приятели- брат и сестра, които са наследили липсата на гена от баща си.
Опитаха няколко пъти с по чаша бира и след 3 дневен махмурлук, разбраха че не е за тях.
Но, те имаха интелигентността да го разберат, както и чувство за собствената си стойност, за да не чувстват нужда да се крият зад алкохола и липсата на гена.

Общи условия

Активация на акаунт